• Sonuç bulunamadı

Kırmızı Renk Kavramı Değerlendirme Aracı ve Öğretim Programı

3.4. Veri Toplama Araçları

3.4.4. Kırmızı Renk Kavramı Değerlendirme Aracı ve Öğretim Programı

Araştırmada kullanılacak ve tarafımızca hazırlanan aile eğitim programında “kırmızı” renk öğretimine yönelik hazırlanan öğretim programlarının hangi yöntem ile sunulması gerektiği konusunda yapılan araştırmada;

Doğrudan öğretim modeli ile ilgili yapılan en geniş araştırma Follow Through tarafından yapılmıştır. Bu araştırma farklı eğitsel yaklaşımların ekonomik olarak dezavantajlı çocukların üzerindeki etkililiğini test etmek amacıyla 1968-1976 yılları arasında yaklaşık 100.000 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada toplanan eğitim modelleri Temel Beceri Modelleri, Bilişsel Kavramsal Beceri modelleri ve Duyuşsal beceri modelleri olmak

50

üzere üç alanda ölçülmüştür. Araştırma sonucunda Doğrudan öğretim modeli, Follow Throug projesine katılan anasınıfından üçüncü sınıf sonuna kadar incelenen öğrencilerin performanslarında bütün alanlarda ulusal standartların üstünde artıran tek öğretim modeli olduğu belirtilmektedir (Tuncer ve Altunay, 2006, s.16-23).

Ülkemizde yapılan araştırmalarda ise Varol (1992), okula hazırlık kavramlarından renk, büyüklük, şekil, uzunluk, sayı ve kalınlık kavramlarının kazandırılmasında açık anlatım yöntemiyle sunulan bireyselleştirilmiş öğretim materyalinin etkililiğine değinmiştir. Aynı şekilde Yıldırım (2000), renk ve şekil kavramlarının kazandırılmasında, açık anlatım yöntemiyle yapılan öğretimin basamaklandırılmış yöntemle yapılan öğretimden daha etkili olduğunu vurgulamıştır. Bu nedenle bu araştırmada kavram öğretimi programı açık anlatım yöntemine (doğrudan öğretim modeline) göre hazırlanmıştır.

Kırmızı Renk Kavramı Değerlendirme Aracı (bkz. Ek 4) ve Öğretim Programında kırmızı renge ilişkin yirmi değerlendirme bildirimi ve her bildirimle ilişkili yirmi öğretim amacı yer almaktadır. 1.,2.,3.,4.,5.,6.,15. ve 16. bildirimler/amaçlar aynı cinste, farklı renkte ve aynı tipte nesneler/resimler arasından kırmızı renkte olanı gösterme ile ilişkili, daha sonra yer alan 7.,8.,9.,10.,11., 12., 17., 18. ve 19. bildirimler/amaçlar farklı cinste, farklı renkte nesneler/resimler arasından kırmızı renkte olanı gösterme ile ilişkili; 13., 14. ve 20. bildirimler/amaçlar ise karışık renkler barındıran nesneler/resimler arasından kırmızı renkte olanı gösterme ile ilişkilidir. Tür nesnelerin ait olduğu sınıfları, tip ise aynı türdeki nesnelerin büyüklük ya da materyallerini tanımlamaktadır. Örneğin, 1. Bildirimin 1. sorusunda yer alan mandal aynı türdeki nesneler arasında yer almaktadır.

3.4.4.1. Kırmızı Renk Kavramı Değerlendirme Aracı

Değerlendirme aracı, öğretim öncesinde ve sonrasında çocuğun düzeyini belirlemek için kullanılır.

Değerlendirme Aracının Bildirimleri ve Kullanılacak Araçlar:

1. Aynı Cinste farklı renkte aynı tipte iki nesne (kırmızı ve mavi renkte iki mandal; kırmızı ve sarı renkte iki kalem; kırmızı ve yeşil renkte iki dikdörtgen lego; kırmızı ve mavi renkte iki ayakkabı bağcığı) arasından “kırmızı olanı göster” dendiğinde kırmızı olanı göstermesine yönelik araçtır (bkz. Ek 7).

2. Aynı Cinste farklı renkte aynı tipte üç nesne (kırmızı, mavi ve yeşil renkte üç mandal; kırmızı, mavi ve sarı renkte üç kalem; kırmızı, mavi ve yeşil renkte üç dikdörtgen lego;

51

kırmızı, yeşil ve sarı renkte üç ayakkabı bağcığı) arasından “kırmızı olanı göster” dendiğinde kırmızı olanı göstermesine yönelik araçtır (bkz. Ek 8).

3. Aynı Cinste farklı renkte aynı tipte dört nesne (kırmızı, mavi, sarı ve yeşil renkte dört mandal, kırmızı, mavi, yeşil ve sarı renkte dört kalem, kırmızı, mavi, sarı ve yeşil renkte dört dikdörtgen lego, kırmızı, mavi, yeşil ve sarı renkte dört ayakkabı bağcığı) arasından “kırmızı olanı göster” dendiğinde kırmızı olanı göstermesine yönelik araçtır (bkz. Ek 9). 4. Aynı Cinste iki farklı renkte aynı tipte her bir renkten birer tane nesne resmi (kırmızı ve mavi renkte iki top resmi, kırmızı ve sarı renkte iki kase resmi, kırmızı ve yeşil renkte iki biber resmi, kırmızı ve sarı renkte iki şapka resmi) arasından “kırmızı olanı göster” dendiğinde kırmızı olanı göstermesine yönelik araçtır (bkz. Ek 10).

5. Aynı Cinste üç farklı renkte aynı tipte her bir renkten birer tane nesne resmi (kırmızı, mavi ve yeşil renkte üç top resmi, kırmızı, mavi ve sarı renkte üç kase resmi, kırmızı, sarı ve yeşil renkte üç biber resmi, kırmızı, mavi ve sarı renkte üç şapka resmi) arasından “kırmızı olanı göster” dendiğinde kırmızı olanı göstermesine yönelik araçtır (bkz. Ek 11). 6. Aynı Cinste dört farklı renkte aynı tipte her bir renkten birer tane nesne resmi (kırmızı, mavi, yeşil ve sarı renkte dört top resmi, kırmızı, mavi, yeşil ve sarı renkte dört kase resmi, kırmızı, mavi, yeşil ve sarı renkte dört biber resmi, kırmızı, mavi, yeşil ve sarı renkte dört şapka resmi) arasından “kırmızı olanı göster” dendiğinde kırmızı olanı göstermesine yönelik araçtır (bkz. Ek 12).

7. Farklı cinste, iki farklı renkte nesne (kırmızı boncuk, mavi kalem; kırmızı boya kalemi, yeşil plastik üzüm; kırmızı terlik, sarı plastik mısır; kırmızı bardak, mavi tüy) arasından “kırmızı olanı göster.” denildiğinde kırmızı olanı göstermesine yönelik araçtır (bkz. Ek 13).

8. Farklı cinste, üç farklı renkte nesne (kırmızı plastik çember, mavi kalem, sarı mandal; kırmızı lego, yeşil saç bandı, sarı tüy; kırmızı plastik elma, mavi labut, yeşil top; kırmızı tuzluk, yeşil sünger, sarı oyuncak telefon) arasından “kırmızı olanı göster.” denildiğinde kırmızı olanı göstermesine yönelik araçtır (bkz. Ek 14).

9. Farklı cinste, dört farklı renkte nesne (kırmızı boncuk, mavi kalem, sarı oyuncak ayı, yeşil balon; kırmızı oyuncak telefon, yeşil lego, mavi mum, sarı balon; kırmızı tel zımba, mavi terlik, yeşil plastik üzüm, sarı tuzluk; kırmızı bardak, mavi kapak, yeşil tüy, sarı labut) arasından “Kırmızı olanı göster.” denildiğinde kırmızı olanı göstermesine yönelik araçtır (bkz. Ek 15).

10. Farklı cinste, iki farklı renkte birer tane nesne resmi (Kırmızı kalp, mavi etek; Kırmızı gül, sarı biber; kırmızı karınca, yeşil ayakkabı; kırmızı bardak, mavi kitap) arasından

52

“Kırmızı olanı göster.” denildiğinde kırmızı olanı göstermesine yönelik araçtır (bkz. Ek 16).

11. Farklı cinste, üç farklı renkte birer tane nesne resmi (kırmızı kalemtıraş, mavi bulut, yeşil etek; kırmızı çanta, sarı limon, yeşil araba; kırmızı araba, mavi kalemtıraş, sarı kamyon; Kırmızı kalp, sarı kelebek, yeşil çam ağacı) arasından “Kırmızı olanı göster.” denildiğinde kırmızı olanı göstermesine yönelik araçtır (bkz. Ek 17).

12. Farklı cinste, dört farklı renkte birer tane nesne resmi (mavi top, kırmızı kalemtıraş, sarı araba, yeşil karınca; mavi kase, kırmızı gül, sarı biber, yeşil ayakkabı; mavi kalemtıraş, kırmızı delgeç, sarı güneş, yeşil şapka; mavi ayakkabı, kırmızı kalem, sarı karınca, yeşil çam ağacı) arasından “Kırmızı olanı göster.” denildiğinde kırmızı olanı göstermesine yönelik araçtır (bkz. Ek 18).

13. Karışık renkli nesnelerin (üzerinde karışık renkler bulunan kukla; üzerinde karışık renkler bulunan ksilefon; karışık renkleri bulunan sünger zar; karışık renklerde ilaç kutusu) “Kırmızı olan bölümünü göster.” denildiğinde kırmızı olan bölümü göstermesine yönelik araçtır (bkz. Ek 19).

14. Karışık renkli nesne resimlerinin (karışık renkler bulunan manzara resmi; karışık renkler bulunan telefon resmi; karışık renklerde bulunan boya kalemleri resmi; karışık renkler bulunan gökkuşağı resmi) “Kırmızı olan bölümünü göster.” denildiğinde Kırmızı olan bölümü göstermesine yönelik araçtır (bkz. Ek 20).

15. Aynı cinste iki farklı renkte, aynı tipte her bir renkten birer tane nesne ve nesne resmi (yan yana dizilmiş kırmızı ve mavi renkte iki oyun hamuru kutusu; yan yana dizilmiş kırmızı ve yeşil renkte iki kalemtıraş resmi; yan yana dizilmiş kırmızı ve sarı renkte iki saç bandı; yan yana dizilmiş kırmızı ve mavi iki kalem resmi) arasından kırmızı olanı gösterilip “Bu ne renk?” diye sorulduğunda kırmızı olduğunu söylemesine yönelik araçtır (bkz. Ek 21).

16. Aynı cinste üç farklı renkte, aynı tipte her bir renkten birer tane nesne ve nesne resmi (yan yana dizilmiş kırmızı, mavi ve yeşil renkte üç oyun hamuru kutusu; yan yana dizilmiş kırmızı, mavi ve yeşil renkte üç kalemtıraş resmi; yan yana dizilmiş kırmızı, yeşil ve sarı renkte mum; yan yana dizilmiş kırmızı mavi ve sarı kalem resimleri) arasından kırmızı olanı gösterilip “Bu ne renk?” diye sorulduğunda kırmızı olduğunu söylemesine yönelik araçtır (bkz. Ek 22).

17. Farklı cinste, iki farklı renkte, her birinden birer tane nesne ve/veya nesne resmi (kırmızı kalem, mavi ayakkabı bağcığı; Kırmızı bardak, yeşil tüy; kırmızı top, sarı

53

kalemtıraş; kırmızı gül, mavi bulut) arasından kırmızı olanı gösterilip “Bu ne renk?” denildiğinde kırmızı olduğunu söylemesine yönelik araçtır (bkz. Ek 23).

18. Farklı cinste, üç farklı renkte, her birinden birer tane nesne ve/veya nesne resmi (kırmızı anahtarlık, mavi balon, yeşil toka; kırmızı bardak, sarı kase, yeşil ayakkabı; kırmızı bardak, mavi lego, sarı kalemtıraş; kırmızı biber, sarı güneş, yeşil delgeç) arasından kırmızı olanı gösterilip “Bu ne renk?” denildiğinde kırmızı olduğunu söylemesine yönelik araçtır (bkz. Ek 24).

19. Farklı cinste, dört farklı renkte, her birinden birer tane nesne ve/veya nesne resmi (kırmızı kalemtıraş, mavi kapak, sarı lego, yeşil mandal; kırmızı şapka, mavi kitap, sarı top, yeşil araba; kırmızı telefon, mavi saç bandı, sarı mısır, yeşil kalem; kırmızı delgeç, mavi ayakkabı, sarı limon, yeşil kalem) arasından kırmızı olanı gösterilip “Bu ne renk?” denildiğinde kırmızı olduğunu söylemesine yönelik araçtır (bkz. Ek 25)

20. Karışık renkli nesne veya nesne resimlerinin (karışık renklerde balonlar resmi; karışık renkleri olan mandal; karışık renklerle boyanmış akvaryum resmi; karışık renklerde boya kutusu) kırmızı olan bölümü gösterilip “Bu ne renk?” diye sorulduğunda kırmızı olduğunu söylemesine yönelik araçtır (bkz. Ek 26).

Uygulama Ortamı: Çocuk ve uygulayıcı karşılıklı olarak otururlar. Odada başka bir kişi

ve çocuğun yakınında, dikkatini çekecek başka bir nesne bulundurulmaz. Uygulayıcı değerlendirmede kullanacağı araçları kapalı bir kutu içinde yerde, sandalyesinin yanında bulundurur.

Değerlendirme Aracının Uygulanması: Uygulayıcı ve çocuk masada karşılıklı olarak

otururlar. Uygulayıcı çocuğa "Şimdi seninle çalışacağız. Ben masaya araçları sırayla koyacağım, sen onlara bakacaksın ve sonra ben sana kırmızı renkli olanı bana göster deyince, parmağınla kırmızı renkli olanı göstereceksin" der. Daha sonra ilk araç setini (mandalları) masaya koyar. Çocuğa mandalları göstererek bunlara bak der. Sonra uygulayıcı parmağıyla mandalları teker teker göstererek ve “buna bak (kırmızı mandalı göstererek), buna bak (mavi mandalı göstererek)” diyerek çocuğun mandallara bakmasını sağlar. Çocuğun mandallara dokunmasına, eline almasına izin verilir. Ancak 2-3 saniye sonra uygulayıcı, çocuktan ellerini masadan çekmesini ister. Daha sonra uygulayıcı “Önündeki araçlara bak ve kırmızı olanı göster” der. Çocuk tepki vermezse uygulayıcı soruyu tekrar eder ve 2-3 saniye daha bekler çocuk yine tepki vermezse, uygulayıcı soruyu bir kez daha tekrarlar, çocuğun soruya üçüncü kez de tepki vermemesi, yanlış tepki olarak

54

kabul edilir. Daha sonra ikinci araç setiyle (kalem) değerlendirmeye geçilir. Çocuğun tepki vermesi durumunda değerlendirmede kırmızı renkli mandalı parmağıyla/eliyle göstermesi ya da dokunması, eline alarak kaldırması doğru tepki olarak kabul edilir. Ancak çocuğun mavi mandalı eline alıp kaldırması, iki mandala birden dokunmaya çalışması, mandalları yere fırlatması, mavi renkteki mandalı ağzına sokmaya çalışması gibi tepkileri yanlış tepki olarak kabul edilir. Çocuk "Kırmızı renkte olanı göster" dendiğinde her iki mandalı birden göstermesi, önce yanlış, sonra hemen doğru mandala dokunması ya da tam tersini yapması durumunda, çocuğun arkasına yaslanması ve ellerinin masadan çekilmesi sağlanır, araçlar tekrar dizilir ve soru tekrarlanarak tepki beklenir.

Bu işlemler, değerlendirmede kullanılacak dört araç setiyle tekrarlanır. Çocuğun dört araç setiyle sorulan dört sorudan en az üçüne doğru tepki vermesi, yani kırmızı olan aracı göstermesi gerekmektedir. Verilen tepkiler doğrultusunda, Kırmızı Renk Kavramı Değerlendirme ve Öğretim Aracındaki öğretim öncesindeki sütuna doğru tepkiler "+", yanlış tepkiler "-" olarak kaydedilir. Diğer bildirimler için de ayni şekilde değerlendirme yapılır. Ancak ilk bildirimde sorulara yanlış tepkiler verip ölçütü sağlayamayan çocuk ile diğer bildirimlerin değerlendirilmesine gerek yoktur.

Değerlendirme esnasında çocuğun verdiği doğru ya da yanlış tepkiler karşısında uygulayıcı hiçbir geri dönütte bulunmaz.

3.4.4.2. Kırmızı Renk Kavramı Öğretim Programı

Kırmızı Kavramı Değerlendirme Aracında yer alan yirmi bildirime ait sorularla ilişkili yirmi öğretim planı yer almaktadır. Her bir öğretim planı için öğretim amacı, öğretime hazırlık ve öğretim bölümlerini içermektedir

Açık anlatım yöntemi ile öğretim sırasında uygulayıcı çocuğa yönelttiği soru ve yönergelerde öğretim araçları ile ilgili konuşma ve oyun oynama fırsatları yaratır. Ayrıca, öğretim sırasında esas olarak kavramın olumlu örnekleri vurgulanır.

Öğretime başlamadan önce, Kırmızı Renk Kavramı Değerlendirme Aracındaki öğretim öncesi performansa bakılır. İlk “0” olan amaçla başlanır. Örneğin birinci amaca ilişkin öğretim öncesi performansı “0” olduğu görülen çocuk ile ilk amaca yönelik öğretim, Öğretim Programı Uygulama Yönergesi doğrultusunda yapılır. Öğretim sonunda, Kırmızı Kavramı Değerlendirme Aracı ve Öğretim Programı'ndaki birinci bildirime ilişkin

55

değerlendirme işaretlenir. Değerlendirme sonunda ölçüt karşılanmışsa, öğretim oturumu bitirilir; ölçüt karşılanmamışsa, öğretime geri dönülür.

Bir sonraki öğretim oturumuna başlamadan önce çocuğun bir önceki oturumda öğretilen amaçla ilişkili bildirimin değerlendirilmesi tekrarlanır. Değerlendirme sonunda ölçüt karşılanırsa, bir sonraki amacın öğretimine geçilir; ölçüt karşılanmazsa, o bildirimle ilişkili amacın öğretimi tekrarlanır.

Bu bölümde her bir bildirim için ayrı ayrı öğretim planları bulunmaktadır. Öğretim planları her bir bildirim için öğretim amacı, öğretime hazırlık ve öğretim olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır.

3.4.4.2.1. Öğretim Planı: 1. Bildirim

Öğretim Amacı: Aynı Cinste farklı renkte aynı tipte iki nesne (kırmızı ve mavi renkte iki mandal) arasından dört defa “kırmızı olanı göster” denildiğinde, üç defa kırmızıyı gösterir kırmızıyı gösterir.

Öğretime Hazırlık: Uygulayıcı öğretim sırasında kullanacağı araçları kapalı bir kutunun içinde yere ve kendi sandalyesinin yanına koyar. Uygulayıcı çalışmayı yapacağı gün ya kendi kırmızı bir kazak giyer ya da çocuğa kırmızı bir kazak giydirir. Daha sonra uygulayıcı ve çocuk masada karşılıklı olarak otururlar. Uygulayıcı çocuğa kırmızı renk üzerinde çalışacaklarını söyler ve yerdeki kutunun içindeki araçlara bakması için izin verir. Uygulayıcı bakma süreci içinde çocuğun araçlar hakkındaki sorularına, yorumlarına dikkat eder. Sonra uygulayıcı araçları toplayıp kutuya koyar ve çocuğa çalışma bitiminde çocuk için daha önceden pekiştireç olarak belirlenen etkinliklerden birini (topla oynama, parka götürme, puzzle yapma vb.) yapabileceğini söyler.

Öğretim: Uygulayıcı birinci araç setini kutudan çıkarır. Çıkarırken 'Bakalım kutumuzdan ne çıkıyor? hoooop diyerek çocuğun dikkatini mandallara çeker ve birer birer araçları (bir kırmızı mandal, bir mavi mandal) masaya koyar. Daha sonra uygulayıcı eline kırmızı mandalı alarak çocuktan öğretime hazırlık aşamasında gelen tepkiler doğrultusunda konuşma başlatır. Örneğin, “Bak bu kırmızı, Ne renkmiş? Kırmızı. Senin/benim de kazağım kırmızı” Daha sonra, “Bak burada bir tane daha var” diyerek mavi mandalı alır ve kırmızı mandal ile yan yana tutar. "Aaaaa bunun rengi (mavi mandalı göstererek) buna (kırmızı mandalı göstererek) benzemiyor, bu kırmızı değil (mavi mandalı göstererek) ama bu kırmızı (kırmızı mandalı göstererek)” der. “Şimdi bunları masamıza koyalım” der ve iki

56

mandalı yan yana dizer. Şimdi tekrar gösterelim bakalım “Hangisi kırmızı?” der. Uygulayıcı 1-2 saniye bekler. Çocuğun tepkisi doğru ise çocuk için daha önceden pekiştireç olarak belirlenen aferin, harikasın, alkış, bisküvi, çikolata gibi ödüllerden birini kullanır.

Çocuğun tepkisi yanlış ise, uygulayıcı çocuğa hiçbir söz söylemeden aynı araç setiyle öğretimi tekrar eder. Etkinliği tekrar ettikten sonra tekrar çocuğa “Şimdi kırmızı olanı göster” der, 1-2 saniye bekler. Çocuk doğru tepki verdiğinde hemen pekiştirilir ve mandalların yeri değiştirilerek (sağda, solda, yukarda aşağıda) aynı öğretim tekrarlanır. Her karıştırma işleminde kırmızı renkli mandalın yeri değiştirilir. 4 farklı pozisyonda duran kırmızı mandalı en az üç kez doğru olarak gösteren çocukla ikinci araç setiyle öğretime geçilir. Bu işlemler, öğretim için kullanılacak dört farklı araç setiyle, çocuk tüm araç setlerinde kırmızı olanları ¾ oranında doğru olarak gösterinceye kadar devam eder. Öğretim sırasında kullanılan bütün araç setleri kavramın sunulmasından sonra kırmızı olanlar alt alta, kırmızı olmayanlar alt alta gelecek şekilde masanın bir tarafında sıralanırlar.

3.4.4.2.2. Öğretim Planı 2. Bildirim

Öğretim Amacı: Çocuk, aynı cinste farklı renkte aynı tipte üç nesne (kırmızı, mavi ve yeşil renkte üç mandal; kırmızı, mavi ve sarı renkte üç kalem; kırmızı, mavi ve yeşil renkte üç dikdörtgen lego; kırmızı, yeşil ve sarı renkte üç ayakkabı bağcığı) arasından dört defa “kırmızı olanı göster” denildiğinde, üçünde kırmızıyı gösterir.

Öğretime Hazırlık: Uygulayıcı öğretim sırasında kullanacağı araçları kapalı bir kutunun içinde yere ve kendi sandalyesinin yanına koyar. Uygulayıcı kendi ya da çocuğa çalışmayı yapacağı gün kırmızı bir kazak giydirir. Daha sonra uygulayıcı ve çocuk masada karşılıklı olarak otururlar. Uygulayıcı çocuğa kırmızı renk üzerinde çalışacaklarını söyler ve yerdeki kutunun içindeki araçlara bakması için izin verir. Uygulayıcı bakma süreci içinde çocuğun araçlar hakkındaki sorularına, yorumlarına dikkat eder. Sonra uygulayıcı araçları toplayıp kutuya koyar ve çocuğa çalışma bitiminde çocuk için daha önceden pekiştireç olarak belirlenen etkinliklerden birini (topla oynama, parka götürme, puzzle yapma vb.) yapabileceğini söyler.

Öğretim: Uygulayıcı birinci araç setini kutudan çıkarır. Bakalım bunun içinden ne çıkıyor?' diyerek çocuğun dikkatini kendisine çeker ve birer birer araçları (bir kırmızı, bir

57

mavi, bir yeşil mandal) masaya dizer. Daha sonra Uygulayıcı eline kırmızı mandalı alarak çocuktan öğretime hazırlık aşamasında gelen tepkiler doğrultusunda konuşma başlatır. Örneğin, "Bu kırmızı; bununla anne böyle yapıyor." diyerek uygulayıcı mandalı açıp kapatır. “Bununla elbiselerimizi ipe seriyoruz” der. Kırmızı mandalı mavi mandalla yan yana tutar; "Bu kırmızıya benzemiyor." der ve masaya bırakır. Sonra yeşil mandalı tutar; "Bu da kırmızıya benzemiyor" diyerek mavi mandalın yanına koyar. Elindeki kırmızı mandalı bir kez daha gösterir ve "İşte bu kırmızı; bununla (çocuğun benzetmesi hangisiyse, yinelenir) annemiz böyle yapıyor." der.

Uygulayıcı, "Şimdi bunları karıştıralım." der ve masaya tüm mandalları koyarak karıştırır ve yan yana dizer. "Şimdi göster bakalım; hangisi kırmızı? Hangisiyle anne böyle yapıyor? (aynı hareket tekrarlanır)" der. Uygulayıcı 1-2 saniye bekler. Çocuğun tepkisi doğru ise çocuk için daha önceden pekiştireç olarak belirlenen aferin, harikasın, alkış, bisküvi, çikolata gibi ödüllerden birini kullanır.

Çocuğun tepkisi yanlış ise, Uygulayıcı çocuğa hiçbir söz söylemeden, aynı araç setiyle öğretim tekrar eder. Etkinliği tekrar ettikten sonra tekrar çocuğa "Hangisi kırmızı? Haydi, kırmızıyı sen göster" der. 1-2 saniye bekler. Çocuk doğru tepki verdiğinde hemen pekiştirilir ve mandallar tekrar karıştırılarak aynı öğretim tekrarlanır. Her karıştırma işleminde kırmızı renkli mandalın yeri değiştirilir (sağda, ortada, solda, aşağıda). Dört farklı pozisyonda duran kırmızı mandalı en az üç kez doğru olarak gösteren çocukla ikinci araç setiyle öğretime geçilir. Bu işlemler, öğretim için kullanılacak dört farklı araç setiyle, çocuk tüm araç setlerinde kırmızı olanları ¾ oranında doğru olarak gösterinceye kadar devam eder. Öğretim sırasında kullanılan bütün araç setleri kavramın sunulmasından sonra kırmızı olanlar alt alta, kırmızı olmayanlar alt alta gelecek şekilde masanın bir tarafında sıralanır.

3.4.4.2.3. Öğretim Planı: 3. Bildirim

Öğretim Amacı: Aynı Cinste farklı renkte aynı tipte dört nesne (kırmızı, mavi, sarı ve yeşil renkte dört mandal, kırmızı, mavi, yeşil ve sarı renkte dört kalem, kırmızı, mavi, sarı ve yeşil renkte dört dikdörtgen lego, kırmızı, mavi, yeşil ve sarı renkte dört ayakkabı bağcığı) arasından dört defa “kırmızı olanı göster” denildiğinde, üçünde kırmızıyı gösterir.

Öğretime Hazırlık: Uygulayıcı öğretim sırasında kullanacağı araçları kapalı bir kutunun

Benzer Belgeler