• Sonuç bulunamadı

Köşkköy Jeotermal Alanı

Foto 3.34: Kavakköy Kaynaklarından Banyo Şeklinde Yararlanan Vatandaşlar

3.2. Köşkköy Jeotermal Alanı

Kaynak, Konya İli’nin Hüyük ilçesine ait Köşk köyünün yaklaşık 2,5 km kuzeyinde Ilıca Tepe yanında yer almaktadır.

Yörede görülen en eski formasyonlar Paleozoik yaşlı şist, mermer, kuvarsit ve kalkşistlerdir. Birimi Pliyosen yaşlı kireçtaşı, çakıltaşı, kumtaşı, silt ve kil uyumsuz olarak örter. Bu birimlerin üstünde ise Kuvaterner yaşlı alüvyal örtü ile istif tamamlanır. Bölgedeki kuzey- güney doğrultulu akarsuların her biri birer faya karşılık gelebilir. Kaplıca kaynağı da bu faylardan birine bağlı olarak oluşmuş olabilir (Akkuş ve Diğ. 2005).

Bölgede bir kaynak ile iki sondaj bulunmaktadır. Sondajlardan birini Köy Hizmetleri diğerini ise MTA yapmıştır. Köşkköy sıcak su kaynağına ait debi, sıcaklık değerleri aşağıdadır.

Tablo- 3.4: Köşkköy Jeotermal Alanındaki Kaynaklar

Sıcaklık (ºC) Debi (l/sn) Ölçüm Tarihi Derinlik Kaynak 33–38 7.47 29.07.1991

Köşk (K-1) Sondajı 35 11 1988 112,60 m Kaynak: MTA Envanter Serisi No: 201. Ankara-2005

Kaynağın suyu; "Mineralce fakir termal sular (akroterm)", Sondajın suyu ise; "Kalsiyumlu, magnezyumlu, sülfatlı termal sular" sınıfına girmektedir.

Sıcak sular kaplıca amaçlı kullanılmaktadır. Kaplıca suları, hekim kontrolünde banyo uygulamaları şeklinde romatizmal ve nörolojik hastalıkların kronik dönemlerinde, ortopedik sekellerin tamamlayıcı tedavisinde nevrit, çocuk felci ve böbrek hastalıklarında etkili olmaktadır. Kaplıca birçok hastalığa iyi geldiğinden derman arayan pek çok kimsenin uğrak yeridir. Köşk Kaplıcaları alanı içerisinde yaklaşık 900 yıl öncesine ait tarihi bir hamam mevcuttur. Hz. Mevlana bu kaplıca alanında her yıl düzenli olarak 45 gün kalmaktaymış. Eski tesisler şimdi yıkılmış durumdadır. Kaplıcada bir hamam ve hamam içinde de bir havuz bulunmaktadır. İki ayrı yerden çıkan sular, bu hamamda toplanmaktadır. Kaplıca, çok eski dönemlerden beri faaliyet göstermektedir. Bu hamamın haricindeki yatırımlar 1998 yılından itibaren Termal Şirketler Grubu tarafından başlatılmıştır. Halen aynı şirket tarafından bu termal tesislerin yatırımları ve işletmesi yapılmaktadır.Yeterli sıcaklık ve debisiyle halka hizmet veren tesisler; apart evler, havuzlar, restaurantlar ve devre mülklerden

müteşekkildir. (Foto 3.14). Halen modernleşme adına yeni çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca spor salonu vb. yatırımlar devam etmektedir.

Foto 3.14: Köşkköy Jeotermal Alanındaki Köşk Kaplıcaları’ndan Bir Görünüm Hüyük ilçesinin Köşk köyünde yer alan kaplıcanın güney kısmında Beyşehir Gölü, kuzeyinde İmrenler, Burunsuz kasabaları bunların devamında da Sultan Dağları yer almaktadır. Kaplıcanın 7-8 km batısında Hüyük ilçesi vardır. Tarihi İpek Yolu üzerindeki tesisler Konya-Isparta-Antalya-İzmir güzergâhında yer almakta ancak anayolun iç kısımlarında yer aldığı için direk tesislere uğrayan şehirlerarası otobüs bulunmamaktadır. Konya’ya 85 km uzaklıkta yer alan termal tesislere konukların büyük bir kısmı kendi özel araçlarıyla gelmektedir. Ayrıca Konya’dan günlük olarak tesislere uğrayan 4-5 farklı dolmuş seferi mevcuttur. Yakın ilçelerin ve köylerin taşımasını yapan bu dolmuş seferleri ile de ortalama 1 saatte Köşk Termal Tesislerine ulaşmak mümkündür. Kaplıca alanının yakın çevresi yakın köylerin tarım alanları olarak kullanılmaktadır. Bu tarım alanlarında genellikle tahıl tarımı yapılmaktadır. Kaplıca tesisleri havası temiz, doğası güzel ve oldukça sakin bir coğrafyada yer almaktadır.

Hüyük ilçesi köşk köyü jeotermal alanlarında kaplıca olarak işletilmekte olan bir adet tesis mevcuttur. Kaplıca tesisleri özel teşebbüs tarafından işletilmektedir.

3.2.1. Köşk Kaplıca Tesisleri

Hüyük ilçesindeki köşk kaplıca alanında Anadolu Termal Holding tarafından işletilmekte olan Köşk Termal Tesisleri yer alır (Foto 3.15).

Foto 3.15: Köşk Termal Tesislerinin Girişi

Köşk termal tesislerinde 120 yatak kapasitesi mevcuttur. Bu kapasite 100 yatak kapasiteli 16 apart daire ve 20 yatak kapasiteli termal evlerden oluşmaktadır.

Tesislerde bulunan üniteler ve kullanım alanları şu şekildedir:

Yüzme havuzu: Termal tesislerde 2 adet 1500 m² yüzme havuzu vardır. Bu

havuzlar kapalı yüzme havuzları olup, kadın ve erkekler için ayrı hizmet vermektedir. Yine havuz alanında çocuklar için hizmet veren havuzlarda mevcuttur. Bu kapalı termal yüzme havuzları tesislerde kalanlar için hizmet verdiği gibi, sadece yüzmek amacıyla tesislere gelen günübirlik ziyaretçiler içinde hizmet vermektedir.

Apart daireler: Toplam 16 adet olup, her biri 110 m² den oluşmaktadır.

Konaklama amaçlı kullanılmakta olan bu apart dairelerin her birinin içerisinde 1 adet şark odası (aynı zamanda yatak odası), 1 adet büyük balkon, 25 m² büyüklüğünde termal havuz ve mutfak yer almaktadır. Mutfakların içerisinde tüp, ocak, buzdolabı, aspiratör ve mutfak dolapları mevcut olup gelen misafirlerin kendi yiyeceklerini hazırlamaları için hazır durumdadır (Foto 3.16).

Foto 3.16: Köşk Kaplıcaları İçerisindeki Dubleks Apart Daireler

Termal Evler: 35 m² büyüklükte olup her biri 3 kişilik yatak kapasitesine

sahiptir. Bu evlerde mutfak bölümü bulunmakta ve buzdolabı, tüp, ocak, aspiratör, tv vb. ev eşyaları da kullanıma hazır durumda bulundurulmaktadır. Ayrıca bu evlerde banyo mevcut olup, banyoda büyük, üçgen küvetler mevcuttur. Bu banyoların her birinde termal sular kullanılabilmektedir.

Tarihi Hamam: Tesislerde kalan ailelere ve dışarıdan gelen ailelere hizmet

vermektedir. Genelde aileler, aile hamamı olarak kullanırlar (Foto 3.17).

Foto 3.17: Köşk Kaplıcaları İçerisinde Geçmişte Mevlana Celaleddin Rumi’nin de Kullandığı Tarihi Hamam

Türk Hamamı: Tesis alanı içerisinde 2 adet Türk hamamı bulunmakta ve

bunlardan bir tanesi bayanlara diğeri erkeklere tahsis edilmiştir.

Çay bahçesi: Gün içerisinde aperatif yiyecekler ve günün yorgunluğunu atacak

sıcak ve soğuk içecek servisinin yapıldığı çay bahçesi misafirlerin tanışıp kaynaşmasını da sağlamaktadır.

Çocuk parkı: Termal tesislerde kalan çocukların rahat oyun oynamaları ve tatil

yapabilmeleri amacıyla hazırlanmış ve hizmete sunulmuştur.

Piknik alanı: Tesis alanı içerisinde, ağaçlar altında, yeşillikler içerisinde hem

tesis müşterilerine hem de dışarıdan gelen günübirlikçilere açık bir piknik alanı mevcuttur. Özellikle hafta sonları bu alanın ziyaretçileri artmaktadır.

Sosyal Tesis: Sosyal tesis halen inşaat halinde bulunmaktadır. Bu tesisler

içerisinde 1000 m² büyüklüğünde kapalı spor salonu, 400 m² büyüklüğünde restaurant, 400 m² büyüklüğünde toplantı ve oyun salonu bulunmaktadır (Foto 3.18). Devam etmekte olan bu sosyal tesis yatırımının yanı sıra termal tesislerdeki oda sayısını dolaylı olarak ta yatak kapasitesini artırmaya yönelik çalışmalarda düşünülmektedir.

Foto 3.18: Köşk Kaplıcalarında Yatırımları Devam Eden İnşaat Halindeki Spor Salonu

Benzer Belgeler