• Sonuç bulunamadı

2.4. Sınıf İçi Öğrenmeleri Destekleyen Okul Dışı Rekreasyon

2.4.2. İzcilik

İzcilik gönüllü, uluslararası, üniformalı bir gençlik faaliyetidir. İzcilik çocuk ve gençleri her türlü kıymet hükümleriyle bir bütün olarak ele alan ve ruh sağlıklarını geliştiren, onların bos zamanlarını bir program çerçevesinde değerlendirilmesini sağlayan bir eğitim aracıdır. Bu özellikleri ile izcilik, öğretim olmaktan çok uygulamalı bilgi ve beceri kazandıran eğitim karakterinde bir faaliyettir (Sapsız, 2008).

İzcilik, okul merkezli yürütülen çok etkili bir rekreasyon aracıdır. İzcilik gencin, kendini, çevresini, arkadaşlarını daha iyi tanıması ve anlamasını, tabiatı sevmesini ve korumasını, başkalarına yardımcı olmayı, kendini geliştirmeyi öğretir ve amaç edinir. MEB İzcilik Yönetmeliğinde izciliğin tanımı ve amacı şu şekilde yapılmaktadır: İzcilik din, dil, ırk, cinsiyet ayırımı gözetmeyen, gönüllü, herkese açık, politik olmayan üniformalı

eğitimsel bir gençlik hareketidir. İzciliğin amacı, çocuk ve gençlerin yurduna, milletine, Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlı gençler olarak yetişmeleri için fiziksel, zihinsel, ruhsal, sosyal ve karakter bakımından eğitilmelerine yardımcı olunarak yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde yararlı bireyler olmalarına katkı sağlamaktır.

Kişinin eğitimi, bedenen ve fikren olduğu kadar ahlaken de büyük önem taşır. Bu nedenle izcilik ahlak eğitimin aktif bir metodu olarak kabul edilir. İzcilik, çocuk ve gencin grup içinde bizzat tabiatın kucağında eğitilmesiyle karakter, beceri, sağlık, mukavemet, cesaret v.s. konularda daha iyi ve daha çabuk eğitilebilecekleri fikrinden doğmuştur. İzcilik tabiattan öğrenilecekleri öğrenmenin en güzel yollarından biridir. İzcilik çocuk ve gençlere yalnız hayatın nasıl kazanılacağını değil nasıl yaşanacağını da öğretir. İzcilik eğitiminin amacı, çocuk ve genci sadece kendini düşünen bir varlık değil, başkalarına da hizmet vermeyi bilen toluma hizmet için ruhen ve bedenen gelişmiş bir insan haline getirmektir (Sapsız, 2008).

İzciliğin diğer önemli bir özelliği grup çalışmasına dayanmasıdır. İzci gruplarına oba adı verilir. İzci obası dünyadaki en küçük demokratik topluluktur. Oba aynı şeyleri yapmaktan hoşlandıkları için bir arada bulunan ve altı ya da sekiz izciden oluşan bir gruptur. Obada ‘aidiyet’ duygusunun kazanılması gerekir. Obadaki herkes aynı hedefler için işbirliği yaparak çalışır.

İzcilik çalışmaları kendi içerisinde bir iç disiplini, metodu ve uygulamalı programları olan, açık hava etkinlikleriyle değerlendirilen sosyal bir grup etkinliğidir. İlköğretim okullarında uygulanan izcilik faaliyetleri öğrencilerin fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimlerini amaçlayan ders dışı rekreatif faaliyetler kapsamındadır. İzcilik programları öğrencilerin yaşlarına göre bağlı oldukları basamak programları ile gerçekleştirilir. İlköğretim okullarında uygulanan izcilik programları 7-11 yas Küçük İzci ve 12-15 yas İzci basamaklarını kapsamaktadır.

İzcilik kendine ait bir program çerçevesinde yürür. İzciliğin genel hedefleri izci türesinde ifadesini bulur. İzci türesi şu maddelerle verilmektedir (URL-5): (1) izci, sözünün eridir, (2) izci, yurduna, milletine, ailesine ve izci liderlerine sadıktır, (3) izci, başkalarına yardımcı ve yararlı olur, (4) izci, herkesin arkadaşı ve bütün izcilerin kardeşidir, (5) izci, herkese karşı naziktir, (6) izci, bitki ve hayvanları sever ve korur, (7)

izci, büyüklerinin sözünü dinler, küçüklerini sever ve korur, (8) izci, cesurdur, her türlü şartlar altında neşeli ve güler yüzlüdür, (9) izci, tutumludur, (10) izci, fikir, söz ve hareketlerinde açık ve dürüsttür.

İzcinin parolası: “İzci daima hazırdır”, ifadesidir.

İzci türesinde dikkati çeken önemli bir nokta ifade edilen özelliklerin duyuşsal alan özellikleri olmasıdır. İzcilik faaliyeti, bu özelliklerin kazanılması amacıyla bir dizi program uygulamasını içerir. İzcilikte, yedi tane program alanı bulunmaktadır. Her tamamlanan program alanı, üniformayı süsleyen bir arma kazandırmaktadır. Program alanlarında başarılı olabilmek için faaliyetlere aktif katılım gereklidir.

İzcilerin görüşleri de alınarak program alanları içinde gerçekleştirilebilecek aktiviteler belirlenir. Program Alanları ve içerebileceği aktiviteler şunlardır (URL-6):

Program Alanı 1: “İzcilik Becerileri ve Macera”

Kamp tecrübesi edinmek.“İzci kamp yaptığı müddetçe yaşar.” sözü esastır. İzci kamplarında kaya tırmanışı, mağara gezisi gibi yeni ve heyecan verici birçok etkinlik yapmak.

Program Alanı 2: “Küresel”

Bu alan, dünyadaki farklı hayat tarzları, kültürler ve çevre hakkındadır. İnternet, e- posta ve telsiz gibi teknolojik yollar kullanarak ve Jamboreeler gibi uluslar arası izcilik kamplarına katılarak pek çok farklı ülkelerden izcilerle tanışmak. Ayrıca kişisel olarak veya obanla beraber çeşitli projeler yapmak (Barış İçin Armağan, Macera Ülkeleri ve UNICEF gibi projelere katkı sağlamak vb.).

Program Alanı 3: “Toplum”

Yaşadığınız yer hakkında birçok çalışma yapmak ve yeni şeyler öğrenmek. Yardım kuruluşları ile çalışarak zamanını daha faydalı olarak geçirmek. Böylece hem öğrenmek, hem öğretmek, hem de herkese yardımcı olmak.

Program Alanı 4: “Sağlık”

Zihinsel ve fiziksel olarak zinde kalmak için çeşitli oyunlar, yürüyüşler ve çeşitli su aktiviteleri gibi etkinlikler gerçekleştirmek.

Program Alanı 5: “Üretkenlik”

Bu program alanında el becerileri geliştirilir. Bir kamp tesisi yapmak, bir müzik aleti çalmak veya rol yapmak vb. Bu çalışmaları bazen bireysel bazen obayla birlikte gerçekleştirilir.

Program Alanı 6: “İnanışlar ve Yargılar”

Yemin ederken verilen söz hiçbir zaman unutulmamalıdır. Tanrıya, vatana, topluma ve başkalarına karşı görevlerini yerine getirmek. Farklı düşüncedeki insanları dinlemeyi öğrenmek, farklı düşüncelere ve inançlara saygı duymak ve onlarla iletişim kurmak.

Program Alanı 7: “Milli Bilinç”

- İstiklal marşının on kıtasını ezbere okumalısın

- Bayrağın manasını ve nasıl saygı gösterilmesi gerektiğini bilmelisin Ve aşağıdaki çalışmalardan beşini yapmalısın.

- En az iki Türk büyüğünün hayatını bilmek

- Federasyonca düzenlenen bir milli bilinç faaliyetine katılmak - On eski Türk devletinin adını bilmek

- İki Türk destanını bilmek

- Milli bayramlar neden önemlidir bilmek

- Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunu genel hatlarıyla bilmek - En az üç adet milli marş söyleyebilmek