• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 2 KAYNAK TARAMAS

5 Beceri basamağındaki nesne ve eylemi içeren sözlü ifadenin verilmes

3.7. DENEY SÜRECİ

3.7.4. Katlı Kumaşa Teğel Yapma Ve Hazır Çorba Pişirme Becerileri Öğretim Süreçler

3.7.4.2. İpucunun Sistematik Olarak Geri Çekilmesi İşlem Süreciyle Sunulan Katlı kumaşa Teğel Yapma Ve Hazır Çorba Pişirme Beceriler

Öğretim Ünitelerindeki Öğretim Süreçlerinin Sunulması

Öğretime başlamadan önce, gerekli olan araç-gereçler, öğrencinin kullandığı eli tarafında olacak şekilde yerleştirilmiştir. Uygulamacı, kendi önüne de aynı araçlardan koymuştur. Uygulamacı, öğrenciye malzemeleri göstererek tanıtmış, çalışmanın adını söylemiş ve öğrenci için etkili olduğu bilinen bir etkinlik pekiştirecinin verilebileceğini belirterek kuralları açıklamıştır. Daha sonra, öğrenciden, önündeki malzemeleri tek tek göstermesi istenilmiştir. Araçların tanıtımı bittikten sonra, öğrenciye “Hazırsan çalışmamıza başlayalım, “Hazır mısın?” demiş ve öğrenciden sözel yada jest ve mimiklerle verilecek bir yanıt beklenmiştir. Öğrenci, hazır olduğunu söyler ya da bu anlamda başını sallarsa öğrenciye,” Aferin, çok güzel, o zaman çalışmamıza başlayalım” denilerek öğretim sürecine başlanmıştır.

İpucunun sistematik olarak geri çekilmesi işlem sürecinin kullanıldığı öğretim oturumlarına, model olma ipucunun birinci aşaması olan, beceri basamağının tamamının açıklanarak yapılmasını içeren öğretim sürecinin sunulmasıyla başlanılmıştır.

Eğer öğrenci, verilen ipucu ile beceri basamaklarını doğru bir şekilde tamamlarsa, bir sonraki öğretim sürecinde, bir sonraki aşamada yer alan ipucu sunulmuştur.

Model olunan hareket üç aşamada geri çekilerek, öğrencinin beceri basamağını sözel ipucu ile yapar hale gelmesi sağlandıktan sonra, sözel ipucunun sunulduğu öğretim süreçlerine yer verilmiştir. Ancak, sözel ipucu verilmeden önce, deneklere becerinin ana yönergesi verilmiş ve ipucu sunulmadan deneklerin beceri basamaklarına ne şekilde tepkide bulunacaklarına fırsat verilerek yoklama yapılmıştır. Eğer ana yönerge verildikten sonra, öğrenci beceri basamağını bağımsız bir şekilde gerçekleştirmişse, sözel olarak pekiştirilmiş; beceri basamağını bağımsız olarak gerçekleştirememişse, ilgili basamakta aşama sırasında yer alan ipucuyla öğretime devam edilmiştir.

İpucunun sistematik olarak geri çekilmesi işlem sürecinin sunulduğu öğretim oturumlarında, ipucundan önce doğru tepki, ipucundan sonra doğru tepki, ipucundan önce yanlış tepki, ipucundan sonra yanlış tepki ve tepkide bulunmama olmak üzere beş tür öğrenci tepkisi yer almıştır. Öğretim oturumları boyunca, sürekli pekiştirme tarifesi kullanılmıştır. Uygulamacı ipucundan önceki tüm doğru tepkileri sözel olarak pekiştirmiştir. Öğrenci, ipucundan sonra yanlış tepkiye yöneldiğinde, uygulamacı hemen öğrenciyi bir önceki beceri basamağındaki pozisyonuna getirmiş ve “Dur, bekle ve beni izle demiş ve hemen ardından tekrar model olmuştur. Öğrenci, doğru tepki verdiğinde ise hemen sözel olarak pekiştirmiştir. Öğrenci, ipucu sunulduktan sonra hiçbir şey yapmadan beklerse, uygulamacı öğrencinin tepki vermeyişini görmezden gelmiş ve tekrar model olmuştur. Öğrenci, doğru tepki verdiğinde ise yine hemen sözel olarak pekiştirmiştir.

Ayrıca, her bir öğretim sürecinin sonunda, öğrenci, daha önceden etkili olduğu bilinen bir etkinlik pekiştireci (uzaktan kumandalı araba ile oynama, kameradan kendini seyretme ve walkman dinleme) ile pekiştirilmiştir. Öğrenci, bir süre istediği etkinlikle ilgilenirken, uygulamacı, ortamı ikinci öğretim süreci için tekrar düzenlemiştir.

3.7.4.2.1. Model Olma İpucu İle Sunulan Öğretim Süreci

Uygulamacı, öğrenciye becerinin ana yönergesini verdikten hemen sonra, becerinin bütün basamakları için aşama sırasındaki ipucunu vermiş ve öğrencinin becerinin bütün basamaklarını verilen ipucu ile gerçekleştirmesini sağlamıştır.

Katlı kumaşa teğel yapma becerisi için, uygulamacı, “Teğel yap” diye ana yönergeyi vermiştir. Uygulamacı, “Kumaşı tut” demiş ve hemen ardından “ dur ve beni izle” diyerek, “Bak ben her iki elimin başparmağı üstte diğerleri altta olacak şekilde kumaşın katlı kısmından tutuyorum”derken, oldukça yavaş ve belirgin bir şekilde her iki elinin başparmağı üstte diğerleri altta olacak şekilde kumaşın katlı kısmından tutmuştur. Sonra öğrenciye “şimdi sen de her iki elinin başparmağı üstte diğerleri altta olacak şekilde kumaşın katlı kısmından tut” demiştir. Öğrenci, her iki her iki elinin başparmağı üstte diğerleri altta olacak şekilde kumaşın katlı kısmından tuttuğunda, “Aferin, çok güzel, her iki elinin başparmağı üstte diğerleri altta olacak şekilde kumaşın katlı kısmından tuttun” denilmiştir. Öğrenci yanlış tepkiye yöneldiğinde, öğrenciye beklemesi gerektiği söylenip, aynı beceri basamağı için model olma ipucu tekrar sunulmuştur. Öğrenci tepki vermediğinde ise, dikkati çalışmaya çekilip, aynı beceri basamağı için model olma ipucu tekrar sunulmuştur. Bu şekilde, baştan sona becerinin bütün basamaklarına model olunmuş ve öğrenci tepkileri kaydedilmiştir.

İkinci aşamada, uygulamacı, “Teğel yap” diye ana yönergeyi vermiştir. Uygulamacı, “Kumaşı tut” demiş ve hemen ardından “ dur ve beni izle”, “bak ben, her iki elimin başparmağı üstte diğerleri altta olacak şekilde kumaşın katlı kısmından tutuyorum” derken, kumaşın katlı kısmına her iki elinin başparmağı üstte diğerleri altta olacak şekilde yaklaştırmış ancak tutmamış ve “şimdi sen de her iki elinin başparmağı üstte diğerleri altta olacak şekilde kumaşın katlı kısmından tut” demiştir. Öğrenci, her iki her iki elinin başparmağı üstte diğerleri altta olacak şekilde kumaşın katlı kısmından tuttuğunda, “Aferin, çok güzel, her iki elinin başparmağı üstte diğerleri altta olacak şekilde kumaşın katlı kısmından tuttun” demiştir. Öğrenci yanlış tepkiye yöneldiğinde, öğrenciye beklemesi gerektiği söylenip, aynı beceri

basamağı için model olma ipucu tekrar sunulmuştur. Öğrenci tepki vermediğinde ise, dikkati çalışmaya çekilip, aynı beceri basamağı için model olma ipucu tekrar sunulmuştur. Bu şekilde, baştan sona becerinin bütün basamaklarına model olunmuş ve öğrenci tepkileri kaydedilmiştir.

Üçüncü aşamada, uygulamacı, “Teğel yap” diye ana yönergeyi vermiştir. Uygulamacı, “Kumaşı tut” demiş ve hemen ardından “ dur ve beni izle”, “bak ben her iki elimin başparmağı üstte diğerleri altta olacak şekilde kumaşın katlı kısmından tutuyorum” derken, kumaşın katlı kısmına doğru ellerini uzatmış ancak yaklaştırmamıştır ve “şimdi sen de her iki elinin başparmağı üstte diğerleri altta olacak şekilde kumaşın katlı kısmından tut” demiştir. Öğrenci, her iki her iki elinin başparmağı üstte diğerleri altta olacak şekilde kumaşın katlı kısmından tuttuğunda, “Aferin, çok güzel her iki elinin başparmağı üstte diğerleri altta olacak şekilde kumaşın katlı kısmından tuttun” denilmiştir. Öğrenci yanlış tepkiye yöneldiğinde, öğrenciye beklemesi gerektiği söylenip, aynı beceri basamağı için model olma ipucu tekrar sunulmuştur. Öğrenci tepki vermediğinde ise, dikkati çalışmaya çekilip, aynı beceri basamağı için model olma ipucu tekrar sunulmuştur. Bu şekilde, baştan sona becerinin bütün basamaklarına model olunmuş ve öğrenci tepkileri kaydedilmiştir.

Bu şekilde, model olunan hareket üç aşamada geri çekilerek, öğrencinin beceri basamağını sözel ipucu ile yapar hale gelmesi sağlanmıştır.

3.7.4.2.2. Sözel İpucu İle Sunulan Öğretim Süreci

Model olunan hareket üç aşamada geri çekilerek, öğrencinin beceri basamağını sözel ipucu ile yapar hale gelmesi sağlandıktan sonra, sözel ipucunun sunulduğu öğretim süreçlerine yer verilmiştir. Ancak, sözel ipucu verilmeden önce, öğrenciye becerinin ana yönergesi verilmiş ve ipucu sunulmadan öğrencinin beceri basamaklarına ne şekilde tepkide bulunacağına fırsat verilerek yoklama yapılmıştır. Eğer öğrenci, beceri basamaklarının tamamını doğru bir şekilde tamamlarsa, öğretime son verilmiştir. Öğrenci ipucuna gereksinim duyarsa, sözel ipucunun sunulduğu öğretim süreciyle öğretime devam edilmiştir.

Sözel ipucunun kullanıldığı beceri basamaklarında, öğrencinin yapması istenen beceri basamağı sözel olarak ifade edilmiştir.

Birinci aşamada, uygulamacı, “Teğel yap” diye ana yönergeyi vermiştir. Uygulamacı, “Kumaşı tut” demiş ve hemen ardından “her iki elinin başparmağı üstte diğerleri altta olacak şekilde kumaşın katlı kısmından tut” demiştir. Öğrenci, her iki her iki elinin başparmağı üstte diğerleri altta olacak şekilde kumaşın katlı kısmından tuttuğunda, “Aferin, çok güzel, her iki elinin başparmağı üstte diğerleri altta olacak şekilde kumaşın katlı kısmından tuttun” demiştir. Öğrenci yanlış tepkiye yöneldiğinde, öğrenciye beklemesi gerektiği söylenip, aynı beceri basamağı için sözel ipucu tekrar sunulmuştur. Öğrenci tepki vermediğinde ise, dikkati çalışmaya çekilip, aynı beceri basamağı için sözel ipucu tekrar sunulmuştur. Öğrencinin, ipucundan sonraki tüm doğru tepkileri pekiştirilmiştir. Bu şekilde, baştan sona becerinin bütün basamaklarına sözel ipucu verilmiş ve öğrenci tepkileri kaydedilmiştir.

İkinci aşamada, uygulamacı, “Teğel yap” diye ana yönergeyi vermiştir. Uygulamacı, “Kumaşı tut” demiş ve hemen ardından “kumaşın katlı kısmından tut” demiştir. Öğrenci, her iki her iki elinin başparmağı üstte diğerleri altta olacak şekilde kumaşın katlı kısmından tuttuğunda, “Aferin, çok güzel, her iki elinin başparmağı üstte diğerleri altta olacak şekilde kumaşın katlı kısmından tuttun” demiştir. Öğrenci yanlış tepkiye yöneldiğinde, öğrenciye beklemesi gerektiği söylenip, aynı beceri basamağı için sözel ipucu tekrar sunulmuştur. Öğrenci tepki vermediğinde ise, dikkati çalışmaya çekilip, aynı beceri basamağı için sözel ipucu tekrar sunulmuştur. Öğrencinin, ipucundan sonraki tüm doğru tepkileri pekiştirilmiştir. Bu şekilde, baştan sona becerinin bütün basamaklarına sözel ipucu verilmiş ve öğrenci tepkileri kaydedilmiştir.

Üçüncü aşamada, uygulamacı, “Teğel yap” diye ana yönergeyi vermiştir. Uygulamacı, “Kumaşı tut” demiş ve hemen ardından ardından “tut” demiştir. Öğrenci, her iki her iki elinin başparmağı üstte diğerleri altta olacak şekilde kumaşın katlı kısmından tuttuğunda, “Aferin, çok güzel, her iki elinin başparmağı üstte

diğerleri altta olacak şekilde kumaşın katlı kısmından tuttun” demiştir. Öğrenci yanlış tepkiye yöneldiğinde, öğrenciye beklemesi gerektiği söylenip, aynı beceri basamağı için sözel ipucu tekrar sunulmuştur. Öğrenci tepki vermediğinde ise, dikkati çalışmaya çekilip, aynı beceri basamağı için sözel ipucu tekrar sunulmuştur. Öğrencinin ipucundan sonraki tüm doğru tepkileri pekiştirilmiştir. Bu şekilde, baştan sona becerinin bütün basamaklarına sözel ipucu verilmiş ve öğrenci tepkileri kaydedilmiştir.

Bu şekilde, sözel ipucu üç aşamada geri çekilerek, öğrencinin beceri basamağını bağımsız olarak yapar hale gelmesi sağlanmıştır.

3.7.4.2.3. Bağımsız Olarak Sunulan Öğretim Süreci

Bağımsız olarak sunulan öğretim sürecinde, öğretilen beceri ile ilgili ana yönerge verilmiş ve öğrenciden beceri basamağını bağımsız bir şekilde gerçekleştirmesi beklenmiştir. Öğrenci beceri basamağını bağımsız olarak gerçekleştirdiğinde sözel olarak pekiştirilmiş, gerçekleştiremediğinde ise, ilgili basamakta verilen bir önceki ipucuyla bağımsız olarak yapma arasındaki bir sözel ipucuna (fısıltı) dönülmüştür.

Outline

Benzer Belgeler