• Sonuç bulunamadı

BULGULAR VE YORUMLAR

4.2. SABİT BEKLEME SÜRELİ VE İPUCUNUN SİSTEMATİK OLARAK GERİ ÇEKİLMESİ İŞLEM SÜRECİ İLE YAPILAN ÖĞRETİMİN

VERİMLİLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASINA YÖNELİK BULGULAR VE YORUMLAR

Araştırmanın ikinci amacında, sabit bekleme süreli ve ipucunun sistematik olarak geri çekilmesi ipucu işlem süreci ile yapılan öğretimin verimliliklerinin farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Her iki ipucu işlem sürecinin verimlilik açısından farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek üzere, a)ölçüt karşılanıncaya değin gerçekleştirilen öğretim süreci sayısı, b)ölçüt karşılanıncaya değin öğrencilerin gösterdikleri yanlış tepki sayısı ve c) her öğrencinin ölçütü karşılamasına kadar geçen toplam öğretim süresine ilişkin veri toplanmıştır. Tablo 5’de bu değişkenlere ilişkin veriler gösterilmektedir.

Tablo 5

Sabit Bekleme Süreli Ve İpucunun Sistematik Olarak Geri Çekimi işlem Süreciyle Öğretime İlişkin Verimlilik Verileri

Sabit Bekleme Süreli İpucu İşlem Süreci İpucunun Sistematik Olarak Geri Çekilmesi İşlem Süreci Beceri ismi Denek Öğretim süreci sayısı Toplam öğretim süresi dk Gösterilen yanlış tepki sayısı Denek Öğretim süreci sayısı Toplam öğretim süresi dk Gösterilen yanlış tepki sayısı Teğel yapma Bir no’lu denek 4 20 3 İki no’lu denek 5 15 - Çorba pişirme İki no’lu denek 2 18 - Bir no’lu denek 6 60 - Toplam 6 38 3 11 75 -

Katlı kumaşa teğel yapma becerisini, bir no’lu denek sabit bekleme süreli ipucu işlem süreciyle, 4 öğretim süreci, toplam 20 dakikalık toplam öğretim süresi sonucunda ve 3 yanlış tepki vererek kazanmıştır. İki no’lu denek, bu beceriyi ipucunun sistematik olarak geri çekilmesi işlem süreciyle, 5 öğretim süreci, toplam 15 dakikalık öğretim süresi sonucunda ve sıfır yanlış tepki vererek kazanmıştır.

Bu verilere göre, katlı kumaşa teğel yapma becerisini kazandırmada, ölçüt karşılanıncaya değin gerçekleşen toplam öğretim süreci açısından, sabit bekleme süreli ipucu işlem sürecinin, ipucunun sistematik olarak geri çekilmesi işlem sürecine göre daha verimli olduğu izlenimi edinilmektedir. Ölçüt karşılanıncaya değin gerçekleşen toplam öğretim süresi ve ölçüt karşılanıncaya kadar gerçekleşen yanlış tepki sayısı açısından ise; ipucunun sistematik olarak geri çekilmesi işlem sürecinin

sabit bekleme süreli ipucu işlem sürecine göre daha verimli olduğu izlenimi edinilmektedir.

Sonuç olarak, katlı kumaşa teğel yapma becerisini kazandırmada, ipucunun sistematik olarak geri çekilmesi işlem sürecinin, sabit bekleme süreli ipucu işlem sürecine göre daha verimli olduğu izlenimi edinilmektedir.

Hazır çorba pişirme becerisini, iki no’lu denek sabit bekleme süreli ipucu işlem süreciyle, 2 öğretim süreci, toplam 18 dakikalık öğretim süresi sonucunda ve sıfır yanlış tepki vererek kazanmıştır. Bir no’lu denek bu beceriyi, ipucunun sistematik olarak geri çekilmesi işlem süreciyle, 6 öğretim süreci, toplam 60 dakikalık öğretim süresi sonucunda ve sıfır yanlış tepki vererek kazanmıştır.

Bu verilere göre, hazır çorba pişirme becerisini kazandırmada ölçüt karşılanıncaya değin gerçekleşen toplam öğretim süreci sayısı ve ölçüt karşılanıncaya değin gerçekleşen toplam öğretim süresi açısından, sabit bekleme süreli ipucu işlem sürecinin, ipucunun sistematik olarak geri çekilmesi işlem sürecine göre daha verimli olduğu izlenimi edinilmektedir. Ölçüt karşılanıncaya değin gerçekleşen yanlış tepki sayısı açısından ise, hazır çorba pişirme becerisini kazandırmada, her iki ipucu işlem süreci arasında bir farklılık görünmemektedir.

Sonuç olarak, hazır çorba pişirme becerisini kazandırmada, sabit bekleme süreli ipucu işlem sürecinin, ipucunun sistematik olarak geri çekilmesi işlem sürecine göre daha verimli olduğu izlenimi edinilmektedir.

Denekler, günlük yaşam becerilerini, sabit bekleme süreli ipucu işlem süreciyle 6 öğretim süreci, 38 dakikalık öğretim süresi sonucunda ve sadece bir no’lu denekte 3 yanlış tepki vererek kazanırken; ipucunun sistematik olarak geri çekilmesi işlem süreciyle 11 öğretim süreci, 75 dakikalık öğretim süresi sonucunda ve toplamda 0 yanlış tepki vererek kazanmışlardır. Deneklere, günlük yaşam becerilerinin kazandırılmasında, ölçüt karşılanıncaya değin gerçekleşen öğretim süreci sayısı ve ölçüt karşılanıncaya değin gerçekleşen toplam öğretim süresi

açısından sabit bekleme süreli ipucu işlem sürecinin, ipucunun sistematik olarak geri çekilmesi işlem sürecine göre daha verimli olduğu izlenimi edilirken; ölçüt karşılanıncaya değin oluşan yanlış tepki sayısı açısından, ipucunun sistematik olarak geri çekilmesi işlem sürecinin, sabit bekleme süreli ipucu işlem sürecine göre daha verimli olduğu izlenimi edinilmektedir.

4.3.SABİT BEKLEME SÜRELİ VE İPUCUNUN SİSTEMATİK OLARAK GERİ ÇEKİLMESİ İPUCU İŞLEM SÜRECİ İLE YAPILAN ÖĞRETİM SONUCU KAZANILAN KATLI KUMAŞA TEĞEL YAPMA VE HAZIR ÇORBA PİŞİRME BECERİLERİNİN SÜREKLİLİĞİNE YÖNELİK BULGULAR VE YORUMLAR

Araştırmanın üçüncü amacında, sabit bekleme süreli ve ipucunun sistematik olarak geri çekilmesi ipucu işlem süreci ile yapılan öğretimden 12, 18, 28 gün sonra, öğrencilerin kazandıkları katlı kumaşa teğel yapma ve hazır çorba pişirme becerilerini sürdürüp sürdüremedikleri araştırılmıştır. Bu amaca yönelik olarak, sabit bekleme süreli ve ipucunun sistematik olarak geri çekilmesi ipucu işlem süreci ile yapılan öğretim sonucunda, öğrencilerin kazandıkları günlük yaşam becerilerinin sürekliliği ile ilgili bulgular Grafik-4’te gösterilmektedir.

Grafik 4: Deneklerin kazandıkları günlük yaşam becerilerini öğretimden 12, 18, 28 gün sonra sürdürme düzeyleri

-10 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 Öğretim süreçleri Başlama Öğretim Süreklilik

Düzeyi Sonu

♦ Katlı Kumaşa Teğel Yapma Becerisi ■ Hazır Çorba Pişirme Becerisi Beceri basa ma klar ın ı ba ğı ms ız olara k gerçe kl eş tir me yüz desi İşlem Süreci

Başlama Öğretim Süreklilik Düzeyi Sonu

Başlama Öğretim Süreklilik Düzeyi Sonu

Çekilmesi İşlem Süreci Başlama Öğretim Süreklilik Düzeyi Sonu

bekleme süreli ipucu işlem süreci ile yapılan öğretim sonrası, katlı kumaşa teğel yapma becerisi ölçü aracının bire bir olarak üç kez uygulandığı bağımsızlık yoklamalarında, beceriyi %100 düzeyinde bağımsız olarak gerçekleştirmeye devam etmiştir. Öğretim bittikten 12, 18, 28 gün sonra, katlı kumaşa teğel yapma beceri ölçü aracının uygulanmasıyla yapılan ölçümlerde, deneğin kazandığı katlı kumaşa teğel yapma becerisini %100 düzeyinde sürdürdüğü görülmektedir.

Grafik-4’te görüldüğü gibi, iki no’lu denek başlama düzeyinde, katlı kumaşa teğel yapma becerisini % 0 düzeyinde gerçekleştirmiştir. İki no’lu denek, ipucunun sistematik olarak geri çekilmesi işlem süreci ile yapılan öğretim sonrası, katlı kumaşa teğel yapma becerisi ölçü aracının bire bir olarak üç kez uygulandığı bağımsızlık yoklamalarında, beceriyi %100 düzeyinde bağımsız olarak gerçekleştirmeye devam etmiştir. Öğretim bittikten 12, 18, 28 gün sonra, katlı kumaşa teğel yapma beceri ölçü aracının uygulanmasıyla yapılan ölçümlerde, deneğin katlı kumaşa teğel yapma becerisini %100 düzeyinde sürdürdüğü görülmektedir.

Deneklerin, sabit bekleme süreli ve ipucunun sistematik olarak geri çekilmesi işlem süreciyle yapılan öğretim sonucu kazandıkları katlı kumaşa teğel yapma becerisini, öğretim bittikten 12,18,28 gün sonra da, %100 düzeyinde sürdürdükleri görülmektedir. Dolayısıyla, sabit bekleme süreli ve ipucunun sistematik olarak geri çekilmesi işlem süreçlerinin, kazanılan katlı kumaşa teğel yapma becerisinin sürdürülmesi açısından farklılık göstermediği izlenimi edinilmektedir.

Grafik-4’te görüldüğü gibi bir no’lu denek başlama düzeyinde, hazır çorba pişirme becerisini % 0 düzeyinde gerçekleştirmiştir. Bir no’lu denek, ipucunun sistematik olarak geri çekilmesi işlem süreci ile yapılan öğretim sonrası, hazır çorba pişirme becerisi ölçü aracının bire bir olarak üç kez uygulandığı bağımsızlık yoklamalarında, beceriyi %100 düzeyinde bağımsız olarak gerçekleştirmeye devam etmiştir. Öğretim bittikten 12, 18, 28 gün sonra hazır çorba pişirme beceri ölçü

aracının uygulanmasıyla yapılan ölçümlerde, deneğin kazandığı hazır çorba pişirme becerisini %100 düzeyinde sürdürdüğü görülmektedir.

Grafik-4’te görüldüğü gibi, iki no’lu denek başlama düzeyinde, hazır çorba pişirme becerisini % 0 düzeyinde gerçekleştirmiştir. İki no’lu denek, sabit bekleme süreli ipucu işlem süreci ile yapılan öğretim sonrası, hazır çorba pişirme becerisi ölçü aracının bire bir olarak üç kez uygulandığı bağımsızlık yoklamalarında beceriyi %100 düzeyinde bağımsız olarak gerçekleştirmeye devam etmiştir. Öğretim bittikten 12, 18, 28 gün sonra hazır çorba pişirme beceri ölçü aracının uygulanmasıyla yapılan ölçümlerde, deneğin hazır çorba pişirme becerisini %100 düzeyinde sürdürdüğü görülmektedir.

Deneklerin, sabit bekleme süreli ve ipucunun sistematik olarak geri çekilmesi işlem süreciyle yapılan öğretim sonucu kazandıkları hazır çorba pişirme becerisini, öğretim bittikten 12,18,28 gün sonra da, %100 düzeyinde sürdürdükleri görülmektedir. Dolayısıyla, sabit bekleme süreli ve ipucunun sistematik olarak geri çekilmesi işlem süreçlerinin, kazanılan hazır çorba pişirme becerisinin sürdürülmesi açısından farklılık göstermediği izlenimi edinilmektedir.

Sonuç olarak, deneklerin sabit bekleme süreli ve ipucunun sistematik olarak geri çekilmesi ipucu işlem süreçleriyle kazandıkları (hazır çorba pişirme ve katlı kumaşa teğel yapma) günlük yaşam becerilerini, öğretim bittikten 12,18,28 gün sonra da %100 düzeyinde sürdürdükleri görülmektedir. Sabit bekleme süreli ve ipucunun sistematik olarak geri çekilmesi ipucu işlem süreçlerinin, kazanılan günlük yaşam becerilerinin sürdürülmesi açısından farklılık göstermediği izlenimi edinilmektedir.

4.4.SABİT BEKLEME SÜRELİ VE İPUCUNUN SİSTEMATİK OLARAK GERİ ÇEKİLMESİ İPUCU İŞLEM SÜRECİ İLE YAPILAN ÖĞRETİM SONUCU KAZANILAN KATLI KUMAŞA TEĞEL YAPMA VE HAZIR ÇORBA PİŞİRME BECERİLERİNİN GENELLENEBİLİRLİLİĞİNE YÖNELİK BULGULAR VE YORUMLAR

Araştırmanın dördüncü amacında, deneklerin, sabit bekleme süreli ve ipucunun sistematik olarak geri çekilmesi ipucu işlem süreci ile yapılan öğretim sonucu kazandıkları katlı kumaşa teğel yapma ve hazır çorba pişirme becerilerini genelleme düzeyleri araştırılmıştır. Bu amaca yönelik olarak, deneklerin sabit bekleme süreli ve ipucunun sistematik olarak geri çekilmesi ipucu işlem süreci ile yapılan öğretim sonucunda, kazandıkları günlük yaşam becerilerini genelleme düzeyleri ile ilgili bulgular, Grafik-5’te gösterilmektedir.

Grafik 5: Deneklerin kazandıkları günlük yaşam becerilerini farklı kişi, ortam ve araç-gereçlere genelleme düzeyleri

-10 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 Öğretim süreçleri Düzeyi Sonu

♦ Katlı Kumaşa Teğel Yapma Becerisi ■ Hazır Çorba Pişirme Becerisi Beceri basa ma klar ın ı ba ğı ms ız olara k gerçe kl eş tir me yüz desi 1 2 3 1 1 2 3 4 1 2 3 1 1 2 3 4 1 2 3 1 1 2 3 4 1 2 3 1

Düzeyi Sonu Düzeyi Sonu Düzeyi Sonu

Öğretim süreçleri Ge ne lle me Ge ne lle me Ge ne lle me Ge ne lle me

başlama düzeyinde, katlı kumaşa teğel yapma becerisini % 0 düzeyinde gerçekleştirmiştir. Bir no’lu denek, sabit bekleme süreli ipucu işlem süreci ile yapılan öğretim sonrası, katlı kumaşa teğel yapma becerisini %100 düzeyinde bağımsız olarak gerçekleştirmiştir. Bir no’lu deneğin genelleme oturumunda, teğel yapma becerisini %100 düzeyinde, farklı ortam, araç-gereç ve kişiye genellediği izlenimi edinilmektedir.

Grafik-5’te görüldüğü gibi, iki no’lu denek, başlama düzeyinde ve genelleme başlama düzeyinde, katlı kumaşa teğel yapma becerisini % 0 düzeyinde gerçekleştirmiştir. İki no’lu denek, ipucunun sistematik olarak geri çekilmesi işlem süreci ile yapılan öğretim sonrası, katlı kumaşa teğel yapma becerisini %100 düzeyinde bağımsız olarak gerçekleştirmiştir. İki no’lu deneğin genelleme oturumunda, teğel yapma becerisini %100 düzeyinde, farklı ortam, araç-gereç ve kişiye genellediği izlenimi edinilmektedir.

Deneklerin, sabit bekleme süreli ve ipucunun sistematik olarak geri çekilmesi işlem süreciyle kazandıkları katlı kumaşa teğel yapma becerisini, farklı ortam, araç- gereç ve kişilere %100 düzeyinde genelleyebildikleri görülmektedir. Sonuç olarak, sabit bekleme süreli ve ipucunun sistematik olarak geri çekilmesi işlem süreçlerinin, kazanılan katlı kumaşa teğel yapma becerisinin farklı ortam, araç-gereç ve kişiye genellenmesi açısından farklılık göstermediği izlenimi edinilmektedir.

Grafik-5’te görüldüğü gibi, bir no’lu denek, başlama düzeyinde ve genelleme başlama düzeyinde, hazır çorba pişirme becerisini % 0 düzeyinde gerçekleştirmiştir. Bir no’lu denek, ipucunun sistematik olarak geri çekilmesi işlem süreci ile yapılan öğretim sonrası, hazır çorba pişirme becerisini %100 düzeyinde bağımsız olarak gerçekleştirmiştir. Bir no’lu deneğin genelleme oturumunda, hazır çorba pişirme becerisini %100 düzeyinde, farklı araç-gereç ve kişiye genellediği izlenimi edinilmektedir.

Grafik-5’te görüldüğü gibi iki no’lu denek başlama düzeyinde ve genelleme başlama düzeyinde, hazır çorba pişirme becerisini % 0 düzeyinde gerçekleştirmiştir. İki no’lu denek, sabit bekleme süreli ipucu işlem süreci ile yapılan öğretim sonrası, hazır çorba pişirme becerisini %100 düzeyinde bağımsız olarak gerçekleştirmiştir. İki no’lu deneğin genelleme oturumunda, hazır çorba pişirme becerisini %100 düzeyinde, farklı araç-gereç ve kişiye genellediği izlenimi edinilmektedir.

Deneklerin, sabit bekleme süreli ve ipucunun sistematik olarak geri çekilmesi işlem süreçleriyle kazandıkları hazır çorba pişirme becerisini, farklı araç-gereç ve kişilere %100 düzeyinde genelleyebildikleri görülmektedir. Sonuç olarak, sabit bekleme süreli ve ipucunun sistematik olarak geri çekilmesi işlem süreçlerinin, kazanılan hazır çorba pişirme becerisinin farklı araç-gereç ve kişiye genellenmesi açısından farklılık göstermediği izlenimi edinilmektedir..

Her iki deneğin, her iki ipucu işlem süreciyle kazandıkları katlı kumaşa teğel yapma ve hazır çorba pişirme günlük yaşam becerilerini, %100 düzeyinde genelleyebildikleri görülmektedir. Sabit bekleme süreli ve ipucunun sistematik olarak geri çekilmesi ipucu işlem süreçlerinin, kazanılan günlük yaşam becerilerinin genellenebilirliği açısından farklılık göstermediği izlenimi edinilmektedir.

4.5.SINIF ÖĞRETMENİNİN ÇALIŞMANIN SOSYAL

Outline

Benzer Belgeler