• Sonuç bulunamadı

1.2. İnternet

1.2.1. İnternette Eğlendirme Örnekleri

Ferquson ve Perse kullanımlar ve doyumlar bağlamında televizyona bir alternatif olabileceği bakış açısıyla bir çalışma yapmışlardır. Yazarlar iki farklı üniversiteden 250 öğrenciye anket uygulamış ve televizyon ile bağlantılı olarak, eğlence zaman geçirme ve rahatlama gibi üç önemli motivasyon olduğu görmüşlerdir. Diğer motivasyonlar ise sosyal dayanışma ve bilgiye ulaşma olarak tespit edilmiştir. Çalışmada internetin özellikle eğlence amacı ile kullanılması televizyon için alternatif bir teknolojik yapı olduğu sonucuna ulaşılmıştır (Ferguson ve Perse 2000: 163-165). İnternette web sitelerinin işlevselleştirilmesi, zenginleştirilmesi, yeterince etkileşimlilik sağlanması kullanıcıya hitaben bu şekilde tasarlanması gerekmektedir. Çünkü kullanıcı sitenin ne kadar işlevsel ve eğlendirici olduğuna bakmaktadır. İnternet bazı kullanıcılar tarafından sadece bilgi kaynağı olarak görülmemektedir. Bu kullanıcılar web sitelerinde çoğunlukla eğlendirici içerik ve görsellik talep etmektedir. Eğlenceli ve görsel içerik arayanlar diğer bilgilendirici içerik isteyenlerin aksine internette daha sık vakit geçirmektedir. Eğlendiricilik yönünde yüksek değere sahip olan kullanıcının ilgisinin ve etkileşiminin maksimum düzeyde olduğu geleneksel medyaya göre internetin etkileşimli ortamı yarışmalar, oyunlar, sınavlar, benzersiz fırsatlar sunmaktadır. Etkileşimli eğlence ortamına talep günümüzde oldukça yüksektir. Örneğin bilgisayar oyun endüstrisi, film endüstrisine göre daha fazla kazanabilmektedir (Dikener, 2011:158-159). Yaşanan teknolojik gelişmelerin ardından ortaya çıkan, farklı özelliklere sahip insanları eğlenceli içeriği ile kendisine çeken ortamlardan birisi de video oyunlarıdır. İnsan yaşı kaç olursa olsun oyun oynamak ister, çünkü eğlenceli ve keyifli bir eylemdir. Sosyal medya, internet oyunları, yayınlanan dizi ve filmleri, eğlendirici mizah siteleri internetin eğlendirme örneklerindendir.

Sosyal medya aracılığıyla bizlere sunulan capslar internetin eğlendirme ögelerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Nesnel bir yapıda sayılabilen capslar bazı anlarda eleştirel bir bakış açısını komik yapmaktadır. İnsanlara o an mutluluk vererek beyni rahatlatma eylemini gerçekleştirmektedir (Kullar, İnci, 2015:10) .

Gençlerin çoğunluğu interneti oyun ve eğlence aracı olarak görmektedir. İlgili araştırmalar internet kullanıcılarının büyük çoğunluğunun geçler olduğunu göstermektedir. İnternettin eğlenceli içeriklerinden oyunlar sayısız çeşit sunmaktadır. Bireysel ve grupça ya da uzaktaki kişilerle online oynanan oyunlar vardır. Komik fıkra, resim ve videolardan oluşan çok sayıda komedi ve eğlence içerikli internet

sayfalarından her tür müzik, melodi, mp3 siteleri de internet gençliğini çeken eğlenceye yönelik adresler arasında yer almakta; dolayısıyla oyun ve eğlence internet gençliğinin başlıca hobileri olmaktadır (Karaca,2007:426).

İnternet insanlara sanal tabanlı bir eğlendirme işlevi de sağlamaktadır. Bilgisayar tabanlı olan bu dünya gerçek dünyayı taklit eden yapısı ile yer çekimi, topoğrafik yapı, hareket, gerçek zamanlı eylem özelliklerine sahiptir. Gerçek zamanlı iletişim imkanı sağlayan bu oyunlara Active Worlds (Aktif Dünyalar), There (Orada), Second Life (ikinci Yasam), Ultima Online, Lineage (Nesil), World of War (Warcraft Dunyası, WOW) gibi oyunları örnek gösterebiliriz. (Hanoğlu, Mineoğlu, 2007:36) bu oyunlara ‘’Massively Multiplayer Online Role-Playing Game’’ , (’Devasa Çok Oyunculu Çevrim İçi Rol Yapma Oyunu)’’ Knight Online, ‘’Multiplayer Online Battle Arena, (çevrim (İçi Çok Oyunculu Savaş Arenası’) ‘’Third Person Shooter’’(üçüncü şahıs nişancı) gibi günümüzden de örnek verebiliriz.

Youtoube ve Facebook gibi fotoğraf ve video paylaşım siteleri 328 öğrenci üzerinde yaptığı araştırmada kullanım amaçları doğrultusunda, kendini anlatma, açıklama, medya performansı, zaman geçirme, bilgi arama, kişisel statü, ilişkisel bakım ve eğlence olmak üzere yeni seçeneğe ulaşmışlardır. Gülnar, Balcı ve Çakır (2010:171- 172). Bir diğer araştırmada ise, sosyal medya kullanımı sosyal çevre edinme, eğlenceli hoş vakit geçirme, rahatlama stresten uzaklaşma, bilgi edinme, hayatı tanıma işlevleriyle gerçekleşmektedir. (Akçay, 2011:147) Li ve Lu ‘nun sosyal medya kullanım amaçları doğrultusunda yapmış oldukları 61 incelemesinde “üye sayısı, akran sayısı, algılanan tamamlayıcılık, fayda, eğlence ve devamlılık” gibi faktörleri ortaya koymuşlardır. Önemli husus ise insanların sosyal sitelerini kullanmayı devam ettirmesinde eğlencenin en etkili faktör olduğudur (Li ve Lu 2011:1152-1161). İnternetin eğlendirme örneklerinden olan, Facebook, twitter, youtube, instagram, MySpace Flixter, FlickrLast. fm gibi sosyal ağ sitelerinde kullanıcılar, eğlenceli içeriklerle, fotoğraf paylaşarak, müzik dinleyip, dizi ve film izleyerek, çeşitli uygulamaları kullanarak eğlenceli, hoş vakit geçirebilmektedirler.

Yeni teknoloji ile birlikte gelişen akıllı telefonlar artık internetin neredeyse bütün görevlerini yerine getirir hale gelmiştir. Akıllı telefonlardaki bu aşırı gelişim evresi başta oyunlar olmak üzere çok sayıda eğlence içeriklerine, uygulamalara kolay ulaşılabilmesini sağlamıştır. Bu eğlence motivasyonu bu teknolojilerin etkisini ve insanların yönelimini artırmıştır (Davis, 1989:340) .Enformasyon teknolojilerindeki

gelişim ve ilerleyiş yayın araçlarını da çeşitlendirmiş, öncesinde radyodan dinlenen müzik, dijital müzik çalar ya da dijital diğer ortamlarda dinlenmeye başlamıştır, film ve diziler de aynı şekilde, sinema veya televizyonda izlenirken internet ortamına geçiş sağlamıştır. Teknolojinin getirdiğin imkânlar sayesinde internet özelliği taşıyan telefonlar, dizi üstü bilgisayarlar ve tabletler yayın türlerini seyyar hale getirmiştir (Akıner,2009:12). Teknolojinin ilerlettiği bu olanaklar internetteki eğlendirme örnekleri içerisinde yer almaktadır. İnternetin sunduğu sayısız içerikleri sayesinde insanlar boş zamanlarını doldurabilmekte, eğlenceli vakit geçirebilmektedir. Artık bütün kitle iletişim araçları internet üzerinden yayın yapabilmektedir. İnternet bu avantajı ile kullanıcı sayısını artırmakta ve melez bir tür olarak sürekli bir ilerleme kaydetmektedir. Özellikle eğlence içeriklerinin yoğun olarak takip edildiği bu ortam insanlara rahatlama hissi vermektedir. Sosyal medya, mizah sayfaları, televizyon, gazete, radyo ve tüm kitle iletişim araçlarının internette yer alması ve kullanım oranlarının gün geçtikte artış göstermesi, insanların zamanla tek bir ortam kullanacaklarının sinyalini vermektedir.