• Sonuç bulunamadı

BİLGİSAYAR KAYNAKLAR

2.1.3. Entegre Lojistik Desteğin Temel Fonksiyonları 1.Tesisler

2.1.3.6. İnsan Gücü ve Personel

İnsanların fizyolojisinden dolayı, bazı konulardaki yetenekleri sınırlıdır. Sistem daha tasarım aşamasında iken hesaba katılmalı; kullanıcı personelin antropolojik özellikleri, ergonomi gibi birçok bilimsel alan incelenerek ilerlenmesi açıklanmıştır72.

Bakımı yapanın ve kullananın insan fizyolojisinin zayıf yönlerine sahip olduğu (hava durumu, yorgunluk, gücünün sınırı) dikkate alınmaz ise sistemin başarı ile sürdürülmesi güçleşir.

Sistemin işletimi ve idamesi için gerekli personelin tespiti ve temini olarak tanımlanır. İşgücü ihtiyaçları sistemin toplam kullanım ömrünün tamamı göz alınarak ilgili ELD elemanlarına göre belirlenir. İnsan mühendisliği insan-makine ara yüzünün başarılı bir şekilde oluşturulması için kullanılmalıdır. Lojistik destek görevlerinin ekonomik olarak gerçekleştirilmesi insan gücü ihtiyaçlarının belirlenmesinde ana kriterlerden biri olmalıdır.

İnsan gücü ve personelin entegrasyonunu amaçlayan bir program olan İnsan Gücü Personel Entegrasyonu (İGPE) insanın bakım, işletme ve öncelikle sistem ve ekipman konusundaki performansını ve güvenilirliğini artırmaya yönelik hazırlanmış bir idari ve teknik programdır. Her türlü ekipmana uygulanabilir. Sistemin tasarlanması, geliştirilmesi, üretimin yapılması ve yeni versiyon hazırlanması süreçlerinde insan kaynakların bütün amaçları ile sınırları konusuna gösterilen önem insan gücü personel entegrasyonu programının amacına ulaşmasında çok önemlidir. İnsanlar uzmanlık konuları olsa dahi bazı konularda kısıtlı doğal ve fiziki yeteneklere sahip oldukları bilinen bir gerçektir.

71 Shoza Takata vd., Maintenance: Changing Role in Life Cycle Management, CIRP, 2004, s.

643-655.

72 Mustafa Güneş, Entegre Lojistik Destek Sürecinde Lojistik Destek Analizi İçin Model Önerisi Ve

Uygulaması, Kara Harp Okulu Savunma Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 2016, s.14, (Yayımlanmamış

33

Bu nedenle, tasarımda insan faktörü kesinlikle hesaba katılmalıdır. Tasarımı geliştirmenin bir yolu personel özellikleriyle bütünleşmek, bir başka yolu ise terfinin ne kadar etkili yapıldığını belirlemek için tasarımı değerlendirmektir. Terfi değerlendirme sürecinin özünü, istenen kişilerin sayısını ve özelliklerini ve kaçının mevcut olabileceğini tahmin etmek oluşturmaktadır.

İnsan gücü personel entegrasyonu programında insan kaynakları amaçları ve sınırları altı bölümde incelenir. Bunlar insan gücü, personel, eğitim, insan faktörleri, sistem emniyeti ve sağlık sorunlarıdır. İlk dört alan insan performansı ve güvenilirliğini doğrudan etkiler. Sistem emniyeti ve sağlık sorunları daha dolaylı olarak etkiler ancak sistem gelişimi boyunca göz ardı edilmeleri durumunda toplam sistem performansı olumsuz şekilde etkilenir. İnsan gücü personel entegrasyonu çok yönlü bir programdır. Eğitim, test ve değerlendirme, lojistik ve malzeme geliştirme konularıyla ilgilenen insanların ve firmaların İGPE hakkında farklı bakış açıları vardır. Ancak, hepsi insan gücü personel entegrasyonundan bir fayda sağlar. İGPE, sistemi geliştirenler ile kullanıcıların arasındaki koordinasyonu sağlamaktadır. Eğitmenler, program geliştirenler, tedarik uzmanları, lojistikçiler, laboratuvar uzmanları ve mühendislik mesleklerinden kişiler insan gücü personel entegrasyonu ile ilgilenirler. İnsan gücü personel entegrasyonu kavramı ilk olarak Amerikan ordusunda kullanılmıştır.

İnsan gücü personel entegrasyonunun başarısının nedeni askeri ve sanayi sektördeki bu uzmanların ortak çabalarının sonucudur. Her ikisinin de farklı sorumlulukları olmasına rağmen, ilgi alanları İGPE gereksinimlerinin iletişimi ve tasarım çözümlerinin geliştirilmesi konularında çakışmaktadır. Askeri birimlerin sanayi ile yakın ve sürekli bir ilişki içinde bulunmaları ve bu ilişkiyi devam ettirmeleri gereklidir. Bu arada sanayi hem gereksinimler hem de sanayinin gereksinimlere tepkileri konusundaki görüşleri hakkında bilgilendirilmelidir. Aynı zamanda insan gücü personel entegrasyonunun sistem tasarımında büyük rol oynadığının kesinleşmesi için sanayide günlük bazda ortak bir çalışmanın yapılması gerekmektedir.

Sanayi insan performansını ve güvenilirliğini artıran bir sistem tasarlamalı, kurmalı ve dolayısıyla toplam sistem performansını geliştirmelidir. Daha da ötesi, askeri birimler kısa dönem ve planlanan uzun vadeli tehditlere karşı hızlı ilerlemeler sağlayabilmek için mühendislik ve teknolojiye güvenmektedirler. İnsan gücünün en iyi dağılımını sağlayabilmek amacıyla insanların görev değişikliklerini mümkün olduğunca çok yapabilmek için teknolojiden faydalanılmaktadır. Ancak yeni sistem teknolojisi kendi başına bir çözüm değildir. Eğer sistem tasarımı önceden

34

tanımlanmış insan gücü personel entegrasyonu hedef ve sınırları ile yönlendirilmez ise, ekipman, işletmen ve bakım elemanları, depo seviyesindeki sivil bakım elemanları ve kuvvet yapısı arasındaki uyumsuzluklar servisler için sorunlar doğuracaktır. Böylelikle, insan gücü personel entegrasyonu programının temel amacı insan performansının artırılmasını sağlayarak sistemin performansını optimize etmek suretiyle sistem tasarımını etkilemek olmaktadır. Gelişmiş ekipman kendi içinde insan gücü gereksinimlerini daha aza indirgemeyecektir. Nedeni ise gelişmiş teknoloji ve çok parçalı sistemlerin özellikle tamir ve bakım için üstün yetenekli personel gerekliliğidir. Bakım personeli arzulanan yeteneklere sahip değil ise, kuvvet yapısı, tayin seviyeleri veya eğitim zamanlarında artış tehlikeleri görülebilecektir.

ELD/İGPE destek konularını açıklayan, ürün ömür devri boyunca etkili ve ekonomik sistem desteğini garantiye alan, sistem gelişimi, tedarik ve işletim konularının ayrılmaz parçası entegre bir oluşumdur.

Sistem tedarik süreci boyunca insan gücü, personel, eğitim, insan faktörleri, sistem güvenliği ve sağlık problemlerinin entegrasyonu yoluyla insan performansını ve güvenilirliğini artırır. İnsan gücü personel entegrasyonu üzerindeki herhangi bir nicel veya nitel değişme, diğerleri üzerinde küçük ama önemli etkiler yaratacağı belirtilmiştir73.