• Sonuç bulunamadı

Aşağıda araştırma konusu ile doğrudan ya da dolaylı ilgili olan çalışmaların özetlerine yer verilmiştir:

Yücesoy (1993)’un “Türkiye’de Müzik Eğitimi Bölümlerindeki Keman Eğitiminde Çağdaş Türk Keman Müziği Eserlerinin Yeri” isimli yüksek lisans tezinde nicel araştırma modeli kullanılmış, uygulanan anketler sonucunda elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, müzik eğitimi bölümlerinde evrensel müziğin yanında çağdaş Türk keman müziği yer verildiği ancak istenilen düzeye erişmediği tespit edilmiştir.

Germiyanlıoğlu (1999), “Türk Bestecilerinin Keman İçin Yazdığı Eserler ve Bunların Eğitim Kurumlarında Müzik Eğitimi Programlarına Alınması” isimli yüksek lisans tezinde, ÇTKE’nin form ve teknik analizlerini ve zorluk derecelerine göre sınıflandırmalarını yapmıştır. Ayrıca Germiyanlıoğlu araştırmasında, araştırmanın yapıldığı tarihe kadar yapılan en kapsamlı ÇTKE dizinine yer vermiştir. Araştırma, eserlerin zorluk derecelerinin ve içerik analizlerinin tespit edilmesi, mesleki müzik eğitimi veren kurumlardaki keman eğitiminin amacına ve seviyesine göre ÇTKE’nin müfredata alınmasında kolaylık sağlaması açısından önemlidir.

Kurtaslan (2001), “Çağdaş Türk Bestecilerinin Keman Konçertolarındaki Yay Teknikleri Üzerine Bir Araştırma” isimli yüksek lisans tezinde, ÇTB’den U.C Erkin’in, A.A Saygun’un, E.Z Ün’ün, N Levent’in, K. İnce’nin ve E. Aracının keman konçertolarında kullanılan sağ el tekniklerinin analizini yapmıştır. Betimsel yönteme dayalı araştırmanın sonuçlarına göre, ÇTB’nin keman konçertoları arasında Levent’in ve Aracı’nın keman konçertolarının MEABD’de kullanılabilecek düzeyde olduğu saptanmıştır.

Akpınar (2001), “Türkiye’deki Üniversitelerin Eğitim Fakülteleri Müzik Öğretmenliği Anabilim Dallarındaki Keman Öğretiminde Makamsal Ezgilerin Kullanılma Durumları” isimli doktora tezinde, makamsal ezgilerin keman eğitiminde kullanılma durumlarını araştırmıştır. Araştırmada yöntem olarak tarama modeli uygulanmış, elde dilen veriler nicel olarak verilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, MEABD’deki keman eğitimcileri ve öğrenciler makamsal Türk ezgilerini çalışmanın keman eğitimini güçlendirdiğini ifade etmişlerdir.

Onuk (2001), “Üniversitelerin Müzik Eğitimi Anabilim/Anasanat Dallarında Flüt Eğitimi ve Bu Eğitimde Çağdaş Türk Flüt Müziğinin Yeri” yüksek lisans tezinde, çağdaş Türk flüt eserlerinin Müzik Eğitimi Anabilim/Anasanat Dallarında kullanılma durumlarını tespit etmiş ve çağdaş Türk flüt eserlerinin Müzik Eğitimi Anabilim/Anasanat Dallarında flüt eğitimine olan yansımalarını araştırmıştır. Tezin sonuçlarında çağdaş Türk flüt eserlerinin flüt eğitiminin her aşamasında öğretimi olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.

Bulut (2002)’un “Çağdaş Türk Piyano Müziği Eserlerinin Piyano Eğitimi Açısından İncelenmesi” isimli yüksek lisans tezinde, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi (GÜ GEF) Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalı (ABD)’nda piyano eğitiminde kullanılan çağdaş Türk piyano eserlerinin teknik özellikleri bakımından önemi ve piyano eğitimine olan katkıları tespit edilmiştir. Araştırmada veriler anket ve literatür taraması yöntemiyle toplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; çağdaş Türk piyano eserleri piyano eğitimine katkı sağlamaktadır, piyano öğretim programında çağdaş Türk piyano eserlerine kısmen yer verilmektedir, çağdaş Türk piyano eserleri repertuarı çok azdır.

Ece (2002), “Çağdaş Türk Bestecilerinin Viyola Eserleri Ve Bu Eserlerin Mesleki Müzik Eğitimi Veren Kurumlardaki Viyola Eğitimcileri Tarafından Kullanılmalarına Yönelik Bir Değerlendirme” isimi doktora tezinde, çağdaş Türk bestecileri (ÇTB)’nin

viyola için yazmış oldukları eserleri belirlemiş ve bu eserlerin mesleki müzik eğitimi veren kurumlarda kullanılma durumlarını araştırmıştır. Ayrıca araştırmada teknik zorlukları olan pasajlara yönelik çalışma biçimleri önerilmiştir. Durum saptamaya yönelik betimsel bir araştırma olan Ece’nin doktora tezinden elde edilen bulgulara göre, ÇTB’ne ait viyola eserlerinin mesleki müzik eğitimi kurumlarında yeterince kullanılmadığı sonucuna varılmış ve kullanılmasına yönelik önerilerde bulunulmuştur.

Antep (2006), “Türk Bestecileri Eser Katoloğu” isimli kitabında, İlyasoğlu’nun kitabındaki gibi Türk bestecilerine ait eserlerin listesine yer vermiştir.

İlyasoğlu (2007), “71 Türk Bestecisi” isimli kitabında Türk bestecilerine ait eserlerin listesine yer vermiştir. Hem İlyasoğlu’nun hem de Antep’in çalışmaları ÇTKE’nin belirlenmesinde araştırma için başlıca kaynaklar olmuştur.

Yuvarlak (2008), “Çağdaş Türk Bestecilerinin Flüt Repertuarı ve Çağdaş Türk Flütistler” isimli yüksek lisans tezinde; Çağdaş çoksesli Türk Müziği’nin tarihsel gelişimine ve Cumhuriyet öncesi ve sonrası Türk bestecilerinin biyografik özelliklerine; Cumhuriyet döneminden günümüze Türk flüt sanatçılarının sanatsal özgeçmişine; çağdaş Türk flüt eserleri repertuarına yer vermiştir. Araştırma nitel modelde olup, görüşme yöntemi ile veriler elde edilmiştir. Araştırmada, çağdaş Türk flüt eserlerinin yeterince seslendirilmediği, eserlerin notalarına yaygın olarak ulaşılamadığı sonucuna varılmıştır.

Kurtaslan (2009), “Türk Keman Okulunun Oluşum Süreci ve Temsilcileri” isimli makalesinde, Türkiye’de keman eğitimi sürecini tarihsel açıdan ele almış ve sürece önemli katkıları olan eğitimci ve sanatçılara yer vermiştir. Araştırma durum saptamaya yönelik betimsel tarzda yapılmıştır. Kaynak tarama ve doküman analizi sonucunda, Türkiye’de keman eğitiminin okullaşma sürecinin ayrıntılı bir biçimde ele alındığı makale, araştırma için başlıca kaynaklar arasındadır.

Kurtaslan (2009), “ Türkiye’de Müzik Öğretmeni Yetiştiren Kurumlarda Ulusal Keman Eğitimi Materyallerinin Yeri ve Önemi” isimli bildirisinde Türk müzik kültürü malzemelerine dayalı metot, albüm gibi çalışmaların keman eğitimine olan etkileri üzerinde durmuştur. Nitel araştırma modelinin uygulandığı araştırma sonuçlarında, ulusal müzik materyallerine dayalı çalışmaların azlığı ve mevcut çalışmaların keman eğitimine büyük ölçüde katkılarının olduğu vurgulanmıştır.

BÖLÜM III 3. YÖNTEM

Bu bölümde araştırmanın modeli, çalışma grubu, veri toplama araçları ve verilerin çözümlenmesine ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.

Benzer Belgeler