• Sonuç bulunamadı

1.6. Kavramsal Çerçeve ve İlgili Araştırmalar

1.6.2. İlgili Araştırmalar

1.6.2.1. Yüksek lisans ve doktora tezi çalışmaları

Yelesdağ, A. (2016) Ziya Osman Saba'nın Şiirlerinde Kelime Grupları adlı çalışmasında, yazarın hayatı ve eserlerı hakkında bilgi vermiş, kelime gruplarının genel özellikleri hakkında açıklama yaptıktan sonra şiirdeki kelime gruplarını tasnif edip değerlendirmiştir.

Barçın, S. (2016) Kadı Burhaneddin Divanı'nda kelime grupları adlı çalışmasında, Divan’ın ilk 60 sayfasındaki (150) gazelin kelime gruplarını incelemiştir. Araştırmacı çalışmanın birinci bölümünde Kadı Burhaneddin’in hayatı ve siyasi kişiliğinin yanında edebi kişiliğini ve eserlerini anlatmıştır. İkinci bölümde kelime gruplarını ayrıntılı bir şekilde incelemiştir. Üçüncü bölümde Divan’ın ilk 60 sayfasındaki kelime gruplarını ele almıştır.

Karadavut, A. (2016) Kuseyin Esenkocoyev'in hikâyelerinde kelime grupları (metin-inceleme-Türkiye Türkçesine aktarım adlı çalışmasında, yazarın Sayakatçı Bala,Üçüncü Şar, Rodinanın Uulu ve Şarşe adlı hikâyelerindeki cümlelerini kelime grupları bakımından incelemiştir. Araştırmacı cümlelerdeki kelime gruplarını yapı özellikleri, başka kelime gruplarının ve cümlelerin yapılarına katılma şekilleri yönüyle incelemiştir. Grupları sınıflandırırken Kırgız Türkçesinde kelime gruplarının hangi özelliklere sahip olduklarını ve bu grupların Türkiye Türkçesindeki kelime grupları ile benzerlik ve farklılık gösterdiği noktalarını bulmayı amaçlamıştır.

Erbaş, O. (2015) Nehcü'l Ferādis'te kelime grupları adlı çalışmasında, 15 adet kelime grubu bulmuş, bu kelime gruplarının başka kelime grupları içinde ve cümle içinde ne şekilde kullanıldığını belirtmiştir.

Çiçek, Ş. (2015)İhsan Oktay Anar'ın "Puslu Kıtalar Atlası" adlı romanında kelime grupları, kelime sayısı ve kelimelerin kullanım sıklığı adlı çalışmasında, sözü geçen yazarın edebi şahsiyeti ve hayatını anlattıktan sonra roman hakkında bilgi vermiştir. Araştırmacı kelime grupları hakkında görüşleri ve kelime gruplarının sınıflandırılmasını belirtmiş ve romanda saptadığı kelime gruplarını grafikler şeklinde göstermiştir.

56

Açıkgöz, K. (2014) Peyami Safa'nın "Bir Tereddüdün Romanı"nda kelime grupları ve söz varlığı, adlı çalışmada, kelime grupları hakkında bilgi verdikten sonra yazarın hayatı ve edebi kişiliğini ortaya koymuştur. Araştırmacı daha sonra adı geçen romandaki kelime gruplarını incelemiştir.

Dayıoğlu, A. (2014) İskender Pala'nın Babil'de Ölüm İstanbul'da Aşk adlı romanındaki kelime grupları adlı çalışmasında, yazarın hayatı ve edebi kişiliği hakkında bilgi vermiş ve adı geçen eserdeki kelime gruplarını incelemiştir. Araştırmacı, her kelime grubunun sonunda örneklerin dağılımını gösteren bir grafik ve çizelge koymuştur. Son bölümde de kelime gruplarının genel dağılımını gösteren bir grafik ve çizelge vermiştir.

Aktaş, G. (2014) Edemova'nın Ömürlük Yanımdasın adlı eserinden hareketle Kırım Tatar Türkçesinde kelime grupları adlı çalışmasında,adı geçen eserdeki kelime gruplarını incelemiş ve sınıflandırmıştır. Araştırmacı Kırım Tatar Türkçesinde kelime gruplarının hangi özelliklere sahip olduklarını ve Türkiye Türkçesindeki kelime grupları ile benzerlik ve farklılıklarını ortaya çıkarmayı amaçlamıştır.

Abdulelah, Z. (2014) Yaşar KEMAL’in 'Yılanı Öldürseler’adlı romanındaki kelime grupları: Yapıları ve işlevleri adlı çalışmasında, birinci bölümde yazarın hayatı edebi kişiliği ve eserleri hakkında kısaca bilgi vermiş, ikinci bölümde adı geçen eserde kelime gruplarının yapılarını, üçüncü bölümde ise işlevlerini incelemiştir.

Khan, H. (2014) Mustafa Kutlu'nun Uzun Hikâye adlı eseri üzerine bir söz dizimi (Kelime grupları) incelemesi adlı çalışmasında, ilk bölümde yazarın hayatı edebi kişiliği ve eserleri hakkında kısaca bilgi vermiş, ikinci bölümde kelime grupları hakkındaki görüşlerin benzerliklerini ve farklılıklarını incelemiş, son bölümde ise adı geçen eserdeki kelime gruplarını inceleyip tasniflendirmiştir.

Şahin, L. (2014) Sait Faik Abasıyanık'ın Mahalle Kahvesi Adli Eserindeki Hikâyelerin Kelime Grupları ve Türkçe Eğitimi Bakımından Değerlendirilmesi, adlı çalışmasında, önce cümlenin herhangi bir konumundaki kelime gruplarının tespitine çalışmıştır. Araştırmacı, tespit ettiği bu kelime gruplarının içinde varsa başka gruplarda tespit ederek ilgili başlık altında vermiş ve kelime gruplarının sayısını belirtmiştir.

57

Hancı, T. (2013) Kazak şair Maxambet Ötemisulı'nın eserlerinde kelime grupları: Metin-inceleme-dizin. adlı çalışmasında, yazarın 69 şiirini kullanarak Kazakçada bulunan kelime gruplarını tespit etmeye çalışmıştır. Araştırmacı çalışmada Kazakça söz dizimi geleneğini dikkate almıştır. Adı geçen şairin Kazakça ile yazmış olduğu şiirleri Türkiye Türkçesine çevirerek şiirlerde bulunan kelimelerin dizinini vermiş ve iki Kazak yazarın dilbilgisi kitaplarının kelime gruplarını anlatan kısmına göre şiirlerdeki kelime gruplarını tespit etmeye çalışmıştır.

Gacsi, S. (2011) Ahmed-i Dâî'nin Vesîletü'l-Mülûk adlı eseri (60a-115b) metin-kelime grupları incelemesi adlı çalışmasında, eserin kelime gruplarını incelemiştir.

Girişen, N. (2011) Hazînî'nin Kırk Hadis tercümesinde kelime grupları adlı çalışmasında, ilk olarak söz diziminin farklı tanımlarını yapmış ve kelime grupları hakkında tanım ve görüşleri vermiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde eserdeki kelime gruplarını belirlemiş ve sınıflandırmıştır. Daha sonra transkripsiyon alfabesiyle Latin harflerine aktarılan metini vermiştir. Araştırmacı sonuç bölümnde ise eserdeki kelime grupları ile ilgili örneklerden belirlenen bulgulara yer vermiştir.

Mih, N. (2011) Sait Faik Abasıyanık'ın Havada Bulut adlı hikâye kitabının kelime ve kelime grupları bakımından incelenmesi ve Türkçe eğitimine katkısı adlı çalışmasında, cümlede herhangi bir öge konumundaki kelime ögelerinin tespitine çalışmış ve tespit ettiği kelime grupları varsa alt kelime öbeklerini tespit etmiş ve ilgili başlığın altında vermiştir. Araştırmacı öbekleri cümledeki üstlendikleri görevlere göre gruplandırmıştır.

Acur, E. (2011) Reşat Nuri Güntekin’in Miskinler Tekkesi romanının kelime grupları bakımından incelenmesi ve Miskinler Tekkesi romanının Türkçe eğitimine katkısıadlı çalışmasında, öncelikle her bir kelime grubu ile ilgili olarak araştırmacıların görüşlerine yer verip kelime gruplarının tasnifini yapmıştır. Sonuç kısmında ise kelime grupları hakkında istatistiki bilgilere yer vermiş ve eseri Türkçe eğitimi bakımında değerlendirmiştir.

Demirci, A. (2010) Fatih Harbiye romanında kelime grupları adlı çalışmasında, ilk olarak kelime grupları hakkında genel bilgi vermiştir. İkinci bölümde ise Fatih Harbiye romanındaki kelime gruplarını incelemiştir.

58

Ural, E. (2010) Şeyh Galip Divanı'nın kelime grupları ve dizinli sözlüğü adlı çalışmasında, kelime grupları hakkında açıklamalarda bulnduktan sonra Divan’da geçen kelime gruplarını tespit etmiş ve tamlamaların hangi beyitte kaç kez tekrarlandığını gösteren bir dizin çalışması yapmıştır.

Sabırlı, N. (2010) Arif Nihat Asya'nın Sevgi Mektupları adlı eseri üzerine bir söz dizimi (kelime grupları) incelemesi adlı çalışmasında, mektup türünde kelime gruplarının hangi kullanımlarının olduğunu ortaya koymaya amaçlamış ve eserde yer alan kelime gruplarını sayısı ile ilgili istatistiki bilgi vermiştir.

Çal, G. (2016) Osmanzâde Tâ'ib Ahmed'in Münşeatı "Gevher-i Yektâ" (Transkripsiyonlu metin-inceleme ve Türkçe kelime grupları adlı çalışmasında,eserin nüshalarını temin ettikten sonra Türk alfabesine aktarmıştır. Çalışmanın amacının mektup türünün dil özelliklerini belirmek olduğunu belirten araştırmacı, bu tespiti yaparken de sonuçların daha kapsamlı olması için derleme bir münşeat tercih ettiğini belirtmiştir. Araştırmacı öncelikle 18.yy dil özelliklerine bağlı kalarak transkripsiyonu gerçekleştirmiştir. Mektupların alt bölümlerini belirledikten sonra eserin dil özelliklerini ortaya koymuştur. Münşeat’ta bulunan tüm mektupların kelime gruplarını ortaya koyduktan sonra büyük kelime gruplarını sade paranetezleme yöntemiyle formulleştirdiğini belirtmiştir.

Zengin, A. (2013) Karahanlı Türkçesinde kelime grupları adlı çalışmasında, çalıştığı eserler ve kelime grupları hakkında genel bilgi verdikten sonra Karahanlı Türkçesindeki kelime gruplarını ve cümle içindeki kullanışlarını ortaya koymuştur.

Bayzinov, A. (2000) Çağdaş Kazak Türkçesi`ndeki kelime grupları ve cümle çeşitlerini Türkiye Türkçe’sindeki karşılıkları adlı çalışmasında, birinci bölümde Kazak ve Türkiye Türkçesindeki kelime gruplarını belirlemiş ve verdiği örneklerle Türkiye Türkeçesindeki yapıların Kazak Türkçesindeki karşılıklarını bulmuştur.

Atabey, İ. (1998) Türkiye Türkçesi ve Kırgız Türkçesi’nin kelime grupları bakımından karşılaştırılması adlı çalışmasında, iki lehçenin gramer kitaplarından faydalanarak ortaya çıkardığı benzerlik ve farklılıkları edebi metinlerden seçtiği örnek kelime grubu ve cümlelerle ortaya koymuştur.

59

1.6.2.2. Makaleler

Baydar, A. ve Baydar, T. (2001) çalışmalarında, araştırmacıların kelime grubu hakkında neler söyledikleri ve kaç çeşit kelime grubundan bahsettiklerini belirttikten sonra hangi noktada birleştiklerini ortaya koymuşlardır.

Usta, H. (2007) makalesinde kelime gruplarını nasıl tasnif edelim? sorusuna cevap aramaya çalışmış ve kelime gruplarının “kuruluş” bakımından tasnif etmenin ihtiyaç haline geldiğini belirtmiştir. Kuruluş sözü ile de kelime gruplarının kendi iç kurallarına bağlı olarak işleyen mekanizmasını kastetmiştir.

Gökdayı, H. (2010) yazısında sözcük öbekleriyle ilgili kısa bir tanıtım yaptıktan sonra, öbeklerin kaynaklarda nasıl açıklandığı aktarmış ve bu açıklamaların arasındaki farklılıkları, açıklamaların kendi içindeki tutarsızlıklarını ve eksikliklerini göstermiştir. Araştırmacı aynı zamanda öbeklerin tanımı, adlandırılması ve sınıflandırılmasıyla ilgili önerilerini de yazısında belirtmiştir.

60

Benzer Belgeler