• Sonuç bulunamadı

SONUÇ, TARTIŞMA VE ÖNERİLER 5.1 SONUÇ VE TARTIŞMA

5.2.2 İleride Y apılabilecek A raştırm alara Y önelik Ö neriler

1. Bu araştırm a İstanbul’da Sultanbeyli, Ü sküdar, K âğıthane, Bayram paşa, Beylikdüzü, Ataşehir, Tuzla ve Sancaktepe ilçelerinde görev yapan öğretm enlerle yapılm ıştır. Bu araştırm anın değişik şehirlerde yaşayan öğretm enlerde tekrarlanm ası

araştırm anın genellenebilm esine katkı sağlayacağı için yararlı olacağı

düşünülm ektedir.

2. Y aşam ın anlamı kavram ı ülkem izde yeni bir kavram dır. Y aşam ın anlamı ile ilgili yeni çalışm alar kavram la ilgili derinlem esine bilgi sahibi olunm asına katkı sağlayacağı düşünülm ektedir.

3. Bu araştırm anın örneklem i öğretm enlerle sınırlıdır. Bu araştırm adan elde edilen bulguları diğer m eslek gruplarına ya da diğer gruplara genellem ek oldukça zordur. B una benzer çalışm aların diğer popülasyon üzerinde yapılm asının yaşam ın anlamı ile ilgili kapsam lı bilgi sahibi olunm asına katkı sağlayacağı düşünülm ektedir.

4. Y aşam ın anlamı kavram ı, yaşam doyumu, olum lu benlik algısı ve iç-dış kontrol odağı gibi değişkenlerle ilişkili görünm ektedir. Literatürde bu ilişkiler ile ilgili

yapılan çalışm alar yurtdışına yapılan sınırlı sayıda çalışm a ile sınırlıdır. Bu konularda yapılacak çalışm aların önemli bir boşluğu dolduracağı düşünülm ektedir. 5. B u çalışm ada yaşam ın anlamı, yaşam doyumu, sosyal karşılaştırm a, iç-dış kontrol odağı, cinsiyet, yaş, m eslekte çalışm a süresi, eğitim durum u ve m edeni durum gibi değişkenler açısından ele alınmıştır. Ebeveyn eğitim durumu, kişilik, yaşadıkları yer, eşlerin eğitim durumları, çocuk sahibi olup olmama, gelir düzeyi gibi farklı dem ografik değişkenlerle yaşam ın anlamı, yaşam doyumu, sosyal karşılaştırm a ve iç- dış kontrol odağı arasındaki ilişkilerin ele alınıp araştırılm asının kavram ların yapısı ve gelişim i üzerinde anlam lı katkılar yapacağı düşünülm ektedir.

K A Y N A K Ç A

Acar, M. (2009). Zihinsel Ve Fiziksel Özürlü Çocuğa Sahip Anne Ve Babaların

Yaşam Doyumu Ve Umutsuzluk Düzeylerinin İncelenmesi. Y ayınlanm am ış yüksek lisans tezi. Selçuk Ü niversitesi Sağlık Bilim leri Enstitüsü: Konya.

A çıkm eşe, N. (2007). Kanser Hastalarında İç-Dış K ontrol Odağının Depresyon

Üzerine Etkisinin Araştırılması. Y ayınlanm am ış yüksek lisans tezi. İstanbul Ü niversitesi Sağlık Bilim leri Enstitüsü: İstanbul.

A dler, A, (2010). Yaşamın Anlamı. A nkara: A lter Y ayıncılık.

Akın, A. ve Taş, İ. (4-7 M ayıs 2011). V alidity and R eliability o f the Turkish V ersion o f the M eaning in Life Q uestionnaire. III. İnternarional Congress o f Educational Research. Girne, TRNC.

Altay, B. ve A ydın Avcı, İ. (2009). H uzurevinde Y aşayan Y aşlılarda Ö zbakım Gücü ve Y aşam D oyum u A rasındaki İlişki. Dicle Tıp Dergisi, 36 (4), 275-282.

Annak, B.B. (2005). Sosyal Destek, Sosyal Ağ, Yasam Kalitesi ve Yasam Doyumu:

Duygu-durum ve Anksiyete Bozukluğu Tanısı Alan Kişiler ve Düzenli Hemodoyaliz Tedavisi Gören Hastalar Açısından Bir Karşılaştırma. Y ayınlanm am ış yüksek lisans tezi. M ersin Ü niversitesi Sosyal B ilim ler Enstitüsü: M ersin.

Bargdill, R. W. (2000). The Study o f Life Boredom . Journal o f Phenomenological Psychology, 31 (2), 188-219.

Basım , H.Ş. ve Şeşen, H. (2006). K ontrol O dağının Çalışanların N ezaket ve Yardım Etm e D avranışlarına Etkisi: K am u Sektöründe B ir Araştırma. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16, 159-168.

Başol, G. ve Türkoğlu, E. (2009). S ınıf Öğretm eni A daylarının D üşünm e Stilleri İle K ontrol Odağı D urum ları A rasındaki İlişki. Uluslar arası İnsan Bilimleri Dergisi, 6

(1), 732-757.

Bilgin, N. (1994). Sosyal Bilimlerin Kavşağında Kim lik Sorunu. İzmir: Ege

Yayıncılık.

Bilgin, N. (1996). İnsan İlişkileri ve Kimlik. İstanbul: Sistem Yayıncılık. Bilgin, N. (2003). Sosyal Psikoloji Sözlüğü. İstanbul: Bağlam Yayınları. Bilgin, N. (2007). Kim lik İnşası. Ankara: A şina Kitaplar.

Bortolotti, L. (2010). A gency, Life Extension, and the M eaning o f Life", The Monist, 93 (1), 38-56.

Bostic, T.J. ve Ptacek, J.T. (2001). Personalıty Factors A nd The Short-Term V arıabılıty In Subjectıve W ell-Beıng. Journal o f Happiness Studies, 2, 355-373. Boyraz, G., Horne, S.G. ve Sayger, T. V. (2010). Finding Positive M eaning A fter

Loss: The M ediating Role o f R eflection F or Bereaved Individuals. Journal Loss and

Taruma, 15, 242-258.

Buluş, M. (2011). Goal O rientations, Locus o f Control and A cadem ic A chievem ent

in Prospective Teachers: An Individual D ifferences Perspective. Kuram ve

Uygulamada Eğitim Bilimleri / Educational Sciences: Theory & Practice, 11 (2), 540-546.

Burger, J.M. (2006). Kişilik. İstanbul: K aknüs Yayınları.

Canbay, S. (2007). İlköğretim Okullarında Çalışan Öğretmenlerin İş Doyumu ve

Denetim Odağı İlişkisi. Y ayınlanm am ış yüksek lisans tezi. D okuz Eylül Ü niversitesi Eğitim Bilim leri Enstitüsü: İzmir.

Chang, M .M . ve Ho, C.M. (2009). Effects o f Locus o f Control and Learner-Control

on W eb-B ased Language Learning. Computer Assisted Language Learning, 22 (3),

189-206.

C rum baugh, J. C. ve M aholick, L. T. (1964). An E xperim ental Study in Existentialism : The P sychom etric A pproach to F ran k l’s C oncept o f N oogenic N eurosis. Journal o f Clinical Psychology, 20, 200-2 07 .

Çeçen A.R. (2008). Ü niversite Ö ğrencilerinde Yasam D oyum unu Y ordam ada Bireysel B ütünlük (Tutarlılık) D uygusu, A ile B ütünlük D uygusu Ve B enlik Saygısı.

Eğitimde Kuram ve Uygulama, 4 (1), 19-30.

Çeçen, A.R. (2007). Ü niversite Ö ğrencilerinin Cinsiyet ve Y aşam D oyum u D üzeylerine Göre Sosyal ve D uygusal Y alnızlık D üzeylerinin İncelenm esi. Mersin

Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3 (2), 180-190.

Çelik, E. (2009). Evli Öğretmenlerin Bağlanma Stili, Denetim Odağı ve Bazı

Nitelikleri Açısından Evlilik Uyum Düzeylerinin İncelenmesi. Y ayınlanm am ış yüksek lisans tezi. A nadolu Ü niversitesi Eğitim Bilim leri Enstitüsü: Eskişehir.

Çelikkaleli, Ö. (2010). Ergenlerin Yetkinlik İnançları İle Depresyon, Benlik Saygısı, Iç-Dış K ontrol Odağı Sürekli Öfke ve Öfke İfade Biçimleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Y ayınlanm am ış doktora tezi. M ersin Ü niversitesi Sosyal B ilim ler Enstitüsü: M ersin.

Çetin, F. (2008). Kişilerarası İlişkilerde Kendilik Algısı, K ontrol Odağı ve Kişilik Yapısının Çatışma Çözme Yaklaşımları Üzerine Etkileri: Uygulamalı Bir Araştırma.

Y ayınlanm am ış yüksek lisans tezi. K ara H arp O kulu Savunm a Bilim leri Enstitüsü: Ankara.

Çivitçi, A. (2007). “Erken Ergenlik D önem inde İçsel-D ışsal D enetim Odağı

Boyutları ve Cinsiyete Göre M antıkdışı İnançlar” . Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı

Dergisi, 14 (1), 3-12.

Dağ, İ. (1991). R otter'ın Iç-D ış K ontrol Odağı Ölçeği (R idkoö)’nin Ü niversite Öğrencileri İçin G üvenirliği ve Geçerliği. Psikoloji Dergisi, 7 (26), 10-16.

D e K lerk, J.J., Boshoff, A.B. ve W yk, R.V. (2009). M easuring M eaning in Life in South Africa: V alidation o f an İnstrum ent D eveloped in the USA. South African Journal o f Psychology, 39 (3), 314-325.

Dem irkan, S. (2006). Özel Sektördeki Yöneticilerin ve Çalışanların Bağlanma

Stilleri, Kontrol Odağı, İş Doyumu ve Beş Faktör K işilik Özelliklerinin Araştırılması.

Y ayınlanm am ış yüksek lisans tezi. A nkara Ü niversitesi Sosyal B ilim ler Enstitüsü: Ankara.

D em irtaş, Ç.P. (2006). İlköğretim S ın ıf Öğretmenlerinin Stresle Başa Çıkma

Yöntemleri, Ruh Sağlığı ve Denetim Odağının Yönü. Y ayınlanm am ış yüksek lisans tezi. N iğde Ü niversitesi Sosyal B ilim ler Enstitüsü: Niğde.

Deniz, M .E. (2006). The R elatıonshıps A m ong Copıng W ıth Stress, Lıfe

Satısfactıon, D ecısıon-M akıng Styles A nd D ecısıon Self-Esteem: An Investıgatıon W ıth Turkısh U nıversıty Students. Socıal Behavıor and Personalıty, 34 (9), 1161­

1170.

D eNeve, K.M . ve Cooper, H. (1998). The H appy Personality: A M eta A nalysis O f 137 Personality Traits A nd Subjective W ell-Being. Psychological Bulletin, 124 (2), 197-229.

Diener, E., Em m ons, R. A., Larsen, R. J. ve Griffin, S. (1985). The Satisfaction W ith Life Scale. Journal o f Personality Assessment, 49, 71-75.

Diener, E., Suh, E., M ., Lucas, R.E. ve Smith, H.L. (1999). Subjective W eil-Being: Three D ecades o f Progress. PsychologicalBulletin, 125 (2), 276-302.

D ingiltepe, T. (2009). Parçalanmış ve Tam Aileye Sahip Ergenlerin Yaşam Doyumu

Düzeyleri ile Yaşam Kalite Düzeylerinin Karşılaştırılması. Y ayınlanm am ış yüksek lisans tezi. Ç ukurova Ü niversitesi Sosyal B ilim ler Enstitüsü: Adana.

Dogra, A.K., Basu,S. ve Das,S. (2011). Im pact o f M eaning in Life and Reasons for Living to H ope and Suicidal Ideation: A Study am ong College Students. SIS J. Proj. Psy. & M ent Health, 18, 89-102.

D önm ez, M. M. (2007) M eslek Lisesi Öğrencilerinin Atılganlık Düzeylerine Göre

Yasam Doyumu ve Duyguları İfade Etme Eğilimlerinin Karşılaştırılması.

Y ayınlanm am ış yüksek lisans tezi. A nkara Ü niversitesi Eğitim Bilim leri Enstitüsü: Ankara.

Edw ards, M. j. ve Holden, R. R. (2001). Coping, M eaning in Life and Suicidal M anifestation: Exam ining G ender D ifferences. Journal o f Clinical Psychology, 57

(12), 1517-1534.

Ehrhardt, J.J., Sarıs, W .,E. ve V eenhoven, R. (2000). Stabılıty O f Lıfe-Satısfactıon O ver Tıme A nalysis O f Change İn R anks in a N ational Population. Journal o f Happiness Studies, 1, 177-205.

Eren, T.A. (2008). Onkoloji Hemşirelerinin İş Doyumu ve Yaşam Doyumunun

İncelenmesi. Y ayınlanm am ış yüksek lisans tezi. M arm ara Ü niversitesi Sağlık Bilim leri Enstitüsü: İstanbul.

Erbaş, N. (2009). Lise Son S ın ıf Öğrencilerinde Denetim (Kontrol) Odağı İnancının Risk Alma Davranışına Etkisi. Y ayınlanm am ış yüksek lisans tezi. Sakarya Ü niversitesi Sosyal B ilim ler Enstitüsü: Sakarya.

Erözkan, A. (2004). Lise Ö ğrencilerinin Sosyal K arşılaştırm a ve D epresyon

D üzeylerinin Bazı D eğişkenlere Göre İncelenmesi. M uğla Üniversitesi SBE Dergisi.

Sayı. 13.

Fahlm an, S. A., M ercer, K. B., G askovski, P., Eastw ood A.E. ve Eastwood, J.D. (2009). D oes a Lack o f Life M eanıng Cause Boredom ? R esults From Psycom etric,

Longitudinal and Experim ental Analyses. Journal o f Social and Clinical Psychology, 28 (3), 307-340.

Frankl, V.E. (2009). İnsanın Anlam Arayışı (4. Baskı) İstanbul: O kuyan Us

Yayınları.

Gilbert, D. T., Giesler, R. B. ve M orris, K. A. (1995). W hen Com parisons Arise.

Journal o f Personality and Social Psychology, 69, 227-236.

Gülbahçe, A. (2007). M esleki Olgunluk Düzeyleri Farklı Olan Öğrencilerin Sosyal

Karşılaştırma ve Benlik İmgelerinin Karşılaştırılması. Y ayınlanm am ış doktora tez. A tatürk Ü niversitesi Sosyal B ilim ler Enstitüsü: Erzurum .

Güler, M. (2007). Kuşaklararası Annelik Bilişleri, K işilik Özelliği, Yaşam Doyumu

ve Çocuk Yetiştirme Hedefleri. Y ayınlanm am ış yüksek lisans tezi. M ersin Ü niversitesi Sosyal Bilim ler Enstitüsü: M ersin.

Gülveren, H. (2008). Lise Son S ın ıf Öğrencilerinde İç-Dış Kontrol Odağı, Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzları ile Zeka Arasındaki İlişkinin Araştırılması.

Y ayınlanm am ış yüksek lisans tezi. M altepe Ü niversitesi Sosyal B ilim ler Enstitüsü: İstanbul.

G ümüşbaş, B. (2008). Stresle Başa Çıkma Yolları Eğitim Programının İlköğretim 2.

Kademe Öğrencilerinin Stresle Başa Çıkma Yöntemleri ve Yaşam Doyumu Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi. Y ayınlanm am ış yüksek lisans tezi. D okuz Eylül Ü niversitesi Eğitim Bilim leri Enstitüsü: İzmir.

Gündoğar, D., Gül, S.S., U skun, E., D em irci, S. ve Keçeci, D. (2007). Ü niversite

Ö ğrencilerinde Y aşam D oyum unu Y ordayan Etkenlerin İncelenmesi. Klinik

Psikiyatri. 10, 14-27.

Gürbüz, A. G. (2008). Öfke Denetimi Eğitiminin Lise Son S ın ıf Öğrencilerinin

Öfkeyle Başa Çıkmaları, Yaşam Doyumları ve Depresyon Düzeylerine Etkisinin İncelenmesi. Y ayınlanm am ış yüksek lisans tezi. D okuz Eylül Ü niversitesi Eğitim

Bilimleri Enstitüsü: İzmir.

Gürdil, G. (2007). Üniversite Öğrencilerinde Travma Yaşantısı, Stresle Başa Çıkma

Tarzları ve İç-Dış Kontrol Odağı İnancı ile Riskli A lkol Kullanımı Arasındaki İlişki. Y ayınlanm am ış yüksek lisans tezi. H acettepe Ü niversitesi Sosyal B ilim ler Enstitüsü: Ankara.

Güven, E.D. (2008). Bir Hazır Giyim İşletmesinde Çıraklık Eğitimi Kapsamında Çalışan Ergenlerin Öz-Yeterlik İnançlarının Kimlik, Sosyal Karşılaştırma Eğilimi ve Demografik Değişkenler Bağlamında İncelenmesi. Y ayınlanm am ış yüksek lisans tezi. Pam ukkale Ü niversitesi Sosyal B ilim ler Enstitüsü: Denizli.

H arlow, L. L., N ew com b, M. D. ve Bentler, P. M. (1986). D epression, Self- D erogation, Substance Use, and Suicide İdeation: Lack o f Purpose in Life as a M ediational Factor. Journal o f ClinicalPsychology. 42 (1), 5-21.

Hisli Şahin, N., Basım , H.N. ve Çetin, F. (2009). K işilerarası Çatışm a Çözme Y aklaşım larında K endilik Algısı ve K ontrol Odağı. Türk Psikiyatri Dergisi, 20 (2), 153-163.

Hogg, M .A ve V aughan, G.M. (2007). Sosyal Psikoloji. Ankara: Ü topya Yayınevi.

Howard, E.,B. (2009). Spiritual Form ation and the M eaning o f Life. Common

Ground Journal, 7 (1), 14-25.

İskender, M ve Tanrıkulu,T. (2010). Social Support, Social Com parison, and Anger.

International Journal o f Human Sciences [Online], 7, 1.

Jaarsma, T. A., Pool, G., Ranchor, A. V. ve Sanderman, R. (2007). The C oncept and M easurem ent o f M eaning in Life in D utch Cancer Patients. Psycho-Oncology, 16,

241-248.

James, L. (2010). A ctıvıty and The M eanıngfulness O f Lıfe. The Monist, 93 (1), 57­ 75.

Jim,H.S., Purnell,C.Q ., Richardson, S.A., G olden-K reutz,D ve A ndersen,B.L. (2006). M easuring M eaning in Life Follow ing Cancer. Quality o f Life Research, 15,

1355-1371.

Kesici, Ş. (2008). D em ocratic Teacher Beliefs A ccording to the Teacher's G ender and Locus o f Control. Journal o f Instructional Psychology, 35 (1), 62-69.

Kesici, Ş ve Erdoğan, A. (2010). M athem atıcs A nxıety A ccordıng to M ıddle School Students' A chıevem ent M otıvatıon and Socıal Comparıson. Education, 131 (1), 54­ 63.

K ım -prıeto, C., D iener, E., Tamir, M ., Scollon, C. ve D iener, M. (2005). Integratıng The D ıverse D efınıtıons o f H appıness: A Tım e-Sequentıal Fram ew ork o f Subjectıve W ell-Beıng. Journal o f Happiness Studies, 6, 261-300.

King, L.A., Hicks, J.A. (2009). D etecting and C onstructing M eaning in Life Events.

TheJournal o f Positive Psychology, 4 (5), 317-330.

K üçükkaragöz, H. (1998). İlkokul Öğretmenlerinde K ontrol Odağı ve Öğrencilerinin

Kontrol Odağının Oluşumuna Etkileri. Y ayınlanm am ış doktora tezi. D okuz Eylül Ü niversitesi Sosyal B ilim ler Enstitüsü: İzmir.

Leontiev, D.A. (2005). Three Facets o f M eaning. Journal o f Russian and East

European Psychology, 43 (6), 45-72.

Lindner, D., H ughes, A., ve Fahy, R. (2008). Eating Pathology and Social

Com parison in College Females. North American Journal o f Psychology, 10 (3),

445-462.

M ascaro, N. ve Rosen, D.H. (2005). Existential M eaning’s Role in the Enhancem ent o f H ope and Prevention o f D epressive Symptoms. Journal o f Personality, 73, (4),

1467-1494.

M organ, J ve Farsides, T. (2009). M easuring M eaning in Life. Journal o f Happiness Studies, 10 (2), 197-214.

M cadam s, D.P. (2010). The P roblem o f M eaning in P ersonality P sychology from the Standpoints o f D ispositional Traits, C haracteristic A daptations, and Life Stories, Japannase Journal o f Personality, 18 (3), 173-186.

M cCoy, D. M. ve H eritage, J.G. (1992). The Relationship O f D om inance, Self-

Esteem and Life Satisfaction to Selected Veriables. Documents Resume.

http://ww w .eric.ed. gov/PDF S/E D 391136.pdf adresinden erişilmiştir.

M yers, D.G. ve D iener, E. (1995). W ho İs H appy? American Psychological Society, 6 (1), 10-19.

Özer, M. (2001)..Huzurevinde Ve Aile Ortamında Yaşayan Yaşlıların Öz Bakım Gücü

ve Yaşam Doyumlarının İncelenmesi. Y ayınlanm am ış yüksek lisans tezi. Ege Ü niversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü: İzmir.

Özer, M. ve K arabulut, Ö.Ö. (2003). Y aşlılarda Yaşam D oyum u, Geriatri Dergisi, 6

(2), 72.

Park, C. L., M alone, M. R., Suresh , D. P., Bliss, D. ve Rosen, R.I. (2008). Coping, M eaning in Life, and Q uality o f Life in C ongestive H eart Failure Patients. Quality o f Life Research, 17, 21, 26.

Pınargil, N.B. (2008). Dezavantajlı Gruplarda Sosyal Karşılaştırma Diyaliz

Hastalarının Sosyal Karşılaştırma Süreç ve Eğilimlerinin İncelenmesi.

Y ayınlanm am ış yüksek lisans tezi. Ege Ü niversitesi Sosyal B ilim ler Enstitüsü: İzmir. Petersen, S. ve Ritz, T. (2010). D ependency o f İllness Evaluation on the Social Com parison Context: Findings w ith İm plicit M easures o f A ffective E valuation o f Asthma. British Journal o f Health Psychology, 15, 4 0 1 - 416.

Philips, W. (1980). Purpose in Life, D epression and Locus o f Control. Journal o f Clinical Psychology, 36 (3), 661-667.

Rotter, J.B. (1990). Internal V ersus External Control o f Reinforcem ent. The

American Psychological Association, 45 (4), 489-493.

Ryan, R. M. ve D eci, E. L. (2001). On H appiness A nd H um an Potentials: A R eview o f R esearch on H edonic A nd E udaim onic W ell-B eing. A nnual Review o f Psycholog, 52, 141-166.

Ryff, C. D. (1989). H appiness is E verything, or is İt? E xplorations on The

M eaning o f P sychological W ell Being. Journal o f Personality and Social

Psychology, 57, 1069-1081.

Ryff, C. D. ve Singer, B. (1998). The C ontours o f P ositive H um an Health.

Psychological Inquiry, 9, 1-28.

Sahranç, Ü. (2007). Stres Kontrolü, Genel Öz-Yeterlik, Durumluluk Kaygı ve Yaşam

Doyumuyla İlişkili Bir Akış Modeli. Y ayınlanm am ış yüksek lisans tezi. Gazi Ü niversitesi Eğitim Bilim leri Enstitüsü: Ankara.

Sarı, S. (2007). Sürekli Kaygının Yordayıcıları Olarak Belirsizliğe Tahammülsüzlük, Endişe İle İlgili İnançlar Ve K ontrol Odağının İncelenmesi. Y ayınlanm am ış yüksek lisans tezi. H acettepe Ü niversitesi Sosyal B ilim ler Enstitüsü: Ankara.

Savaşır, I. ve Şahin, N.H. (1997). Bilişsel Davranışçı Terapilerde Değerlendirme: Sık Kullanılan Ölçekler. Türk Psikologlar D erneği Yayınları: Ankara.

Schnell, T. (2009).T he Sources o f M eaning in Life Q uestionnaire (SoM e): R elations to D em ographics and W ell-B eing. The Journal o f Psitive Psychology, 4

(6), 483-499.

Schultz, D.P. ve Schultz, S.E. (2007). M odern Psikoloji Tarihi. İstanbul: K aknüs Psikoloji Yayınları.

Serin, N. ve Aydın, N. (2011). R elatıonshıps A m ong Lıfe Satısfactıon, A nxıety and

A utom atıc Thoughts o f Candidate Teachers. e-Journal o f New W orld Sciences

Academy, 6 (1), A rticle N um ber: 1C0375.

Sohn, S.H. (2010). Sex D ifferences in Social Com parison and C om parison M otives in Body Im age Process. North American Journal o f Psychology, 12 (3), 481-500. Steger, M. F., Frazier, P., Oishi, S. ve Kaler, M. (2006). The M eaning İn Life Quetionnaire: A ssesing The Presence O f A nd Search F or M eaning İn Life. Journal o f Counseling Psychology, 53 (1), 80-93.

Steger, M .F., K ashdan, T.B., Sullivan, B.A. ve Lorentz, D. (2008). U nderstanding the Search for M eaning in Life: Personality, Cognitive Style, and the D ynam ic Betw een Seeking and E xperiencing M eaning. Journal o f Personality, 76, 2.

Steger, M ., F., Oishi, S. ve K ashdan, T., B. (2009). M eaning in Life A cross the Life Span: Levels and Correlates o f M eaning in Life From Em erging A dulthood to O lder A dulthood. The Journal o f Positive Psychology, 4 (1), 43-52.

Stein, M .B ve H eim berg, B. G. (2004). W ell-B eing A nd Life Satisfaction İn G eneralized A nxiety Disorder: Com parison to M ajor D epressive D isorder in a Com m unity Sample. Journal o f Affective Disorders, 79, 161-166.

Sulu, H. (2007). Resmi Ve Özel İlköğretim Okullarında Çalışan Öğretmenlerin İş

Tatminleri İle Denetim Odağı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Y ayınlanm am ış yüksek lisans tezi. İstanbul Ü niversitesi Sosyal B ilim ler Enstitüsü: İstanbul.

Suls, J., M artin, R. ve W heeler, L. (2002). Social Comparison: W hy, W ith W hom

Summerville, A. ve Roese, J. (2008). D are To Compare: Fact-B ased Versus

Sim ulation-Based Com parison in D aily Life. Journal o f Experimental Social

Psychology, 44, 664-671.

Şahin, E. (2010). İlköğretim Öğretmenlerinde Yaratıcılık, M esleki Tükenmişlik ve Yaşam Doyumu. Y ayınlanm am ış yüksek lisans tezi. Sakarya Ü niversitesi Sosyal B ilim ler Enstitüsü: Sakarya.

Şahin, Ş. (2008). Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Tükenmişlik ve Yaşam Doyumu

Düzeyleri Y ayınlanm am ış yüksek lisans tezi. M ersin Ü niversitesi Sağlık Bilim leri Enstitüsü: M ersin.

Taylor, E. J. (2000). Transform ation o f Tragedy A m ong W om en Surviving B reast

Cancer. Oncology NursingForum , 27 (5), 781-788.

Teközel, İ.M. (2000). Sosyal Karşılaştırma Süreçlerinde Benliğin Olumlu

Değerlendirilmesi İhtiyacının İncelenmesi”. Y ayınlanm am ış yüksek lisans tezi. Ege Ü niversitesi Sosyal B ilim ler Enstitüsü: İzmir.

Teközel, İ.M. (2007). Gerçekliğin İnşa Etkinliği Olarak Sosyal Karşılaştırma

“Sosyal Karşılaştırma Süreçlerinde Gerçekçi ve Kurgusal Karşılaştırma Enformasyonu Kullanma Eğilimlerinin İncelenm esi” Y ayınlanm am ış doktora tezi. Ege Ü niversitesi Sosyal B ilim ler Enstitüsü: İzmir.

Temiz, K. (2010). Görme Engellilerde Ruhsal Belirtilerin, Yaşam Doyumunun ve

Stresle Baş Etme Tarzlarının Araştırılması. Y ayınlanm am ış uzm anlık lisans tezi. İnönü Ü niversitesi Tıp Fakültesi: M alatya.

Thakur, K. ve Basu, S. (2010). A Probe o f Existential M eaning in D epression. SIS J. Proj. Psy. & Ment. Health, 17, 56-62.

Tom rukçu, Ç. (2010). Özel Ve Kamuya A it İlköğretim Kurumlarında Çalışan

Öğretmenlerin Yaşam ve İş Doyumu Düzeyleri. Y ayınlanm am ış yüksek lisans tezi O ndokuzm ayıs Ü niversitesi Sosyal B ilim ler Enstitüsü: Samsun.

Toros, T. (2001.) Elit ve Elit Olmayan Erkek Basketbolcularda H ed ef Yönelimi, Güdüsel (Motivasyonel) İklim ve Hedeflerin Özgünlük, Güçlük Derecesi Özelliklerinin Yaşam Doyumuna Etkisi. Y ayınlanm am ış yüksek lisans tezi. M ersin Ü niversitesi Sağlık Bilim leri Enstitüsü: M ersin.

Veenhoven, R. (1991). “Is H appiness R elative?” Social Indicators Research, 24, 1­ 34.

V itteros, J. (2003). Flow V ersus Lıfe Satısfactıon: A Projectıve U se O f Cartoons To Illustrate The D ıfference Betw een The Evaluatıon A pproach A nd The Intrınsıc M otıvatıon A pproach to Subjectıve Q ualıty O f Lıfe. Journal o f Happiness Studies, 4,

141 -1 67 .

W ood, J.V. (1989). Theory and Research Concerning Social Com parisons o f Personal A ttributes. PsychologicalBulletin, 106 (2), 231-248.

Yılm az, F. (2010). Ortaöğretim Öğrencilerinde Sosyal Karşılaştırma ve Psikolojik

Belirtiler Arasındaki İlişki. Y ayınlanm am ış yüksek lisans tezi. Sakarya Ü niversitesi Sosyal B ilim ler Enstitüsü: Sakarya.

Yılm az, E ve Şahin, M. (2009). A Study Into Lıfe Satısfactıon Levels O f The Teachers W orkıng A t Prım ary Educatıon ın Term s o f Some Varıables. e-Journal o f New World Sciences Academy, 4 (4), A rticle Number: 1C0105.

Zell, E. ve A licke, M .,D. (2010). Com parisons O ver Time: Tem poral Trajectories,

Social Comparison, and Self-Evaluation. European Journal o f Social Psychology,

40, 375-382.

Zika, S. ve Cham berlain, K. (1992). On The R elation Betw een M eaning in Life And Psychological W ell-Being. British Journal O f Psychology, 83, 133-145.

Zubair, M, (1999). The Relatıonshıp Betw een M eanıng ın Lıfe and M ental W ell-

Beıng the Relationship Betw een M eaning in Life and M ental W ell-Being. South

E K 1 BİLG İ TO PL A M A FO R M U

Bilim sel b ir araştırm ada kullanılm ak üzere hazırlanan bu form da çeşitli sorular bulunm aktadır. Ad - soyad gibi kim liğinizi tanıtıcı bilgiler verm eden form da yer alan tüm soruları doğru ve samimi bir şekilde yanıtlam anız rica olunur.

K atkılarınız için teşekkürler.

EKLER

C insiyetiniz

Y aşınız : ... M eslekteki Çalışm a Süreniz : 1-5 ( )

21-25 ( ) 26-+ ( )

Eğitim D urum unuz : Lise ( ) M edeni D urum unuz : Evli ( )

: Bay ( ) B ayan ( )

6-10 ( ) 11-15 ( ) 16-20 ( )

Ön lisans ( ) Lisans ( ) Lisansüstü ( )

B ekar ( ) Boşanm ış/Ayrı ( )