• Sonuç bulunamadı

Tecelliler İlmi

62. Bil ki, ilâhi tecelli süreklidir ve üzerinde hiçbir perde yoktur; fakat tecelli edenin O olduğu bilinmez. Şöyle ki: Allah Teâlâ âlemi yarattığında, Kendi Kelâmını daha âlem adem, yokluk hâlindeyken âleme duyurdu.

O’nun Kelâmı “Kün! ”, (Ol!) sözüdür. O sırada âlem Hak Sübhanehu için gözle görülen bir şeydi. Hak Teâlâ ise, âlem için gözle görülen bir varlık değildi. Çünkü mümkün varlıkların gözlerinde yokluk, perdesi vardı, başka bir şey yoktu. Bu nedenle o mümkün varlıklar var olan bir Varlığı idrak edemezlerdi, çünkü onlar henüz madum varlıklardı, henüz mevcud varlıklar değildi. Tıpkı nurun zulmeti, ışığın karanlığı dağıttığı gibi.

Çünkü nur var olunca, artık karanlık diye birşey kalmaz. Âdem ile vücud, yani yokluk ile varoluş da tıpkı böyledir.

63. Allah o mümkün varlıklara, imkânları ve kabul istidatları nisbetinde varolmalarını (tekvin) emredince, o varlıklar Onu görmek için süratle koştular, çünkü o anda onların kuvvetinde “görme” özelliği vardı. Ayrıca onların kuvvetinde “işitme” özelliği de vardı. Ancak bu nitelikler “sübut”

yönündendi, yani onlarda “bilkuvve” olarak vardı; “varoluş” yönünden değildi, yani “bilfiil” değildi. Dolayısıyla, mümkün varlık varoluş hâline geçince, nurla boyandı. Böylece adem, yokluk, yok oldu. Mümkün varlık iki gözünü birden açtı ve “mahza hayır”, yani katıksız iyilik, saf güzellik

gördü. Fakat ne olduğunu bilemedi, anlayamadı. Kendisine varolma emrini verenin O olduğunu da bilemedi. Bu sırada “tecelli” ona gördüğü şeyin ne olduğunu ifade etti. Fakat o kendisine “varoluş” durumunu verenin O olduğunu bilemedi. Mümkün varlık nur ile boyanınca, sol tarafa yöneldi ve baktı; ve “adem”i, yokluğu gördü; ve onu tahkik etti, inceledi. Tıpkı bir şahıs bir ışıkla karşılaşınca kendisinden gölgenin çıktığını görmesi gibi, o da yokluğun kendinden çıktığını görünce, “Bu da ne?” dedi. Bunun

üzerine sağ taraftan nur ona şöyle dedi: “İşte, o sensin! Eğer sen kendin nur olsaydın, gölge diye birşey olmazdı; baksana, ben nurum ve gölgeyi gideriyorum. Senin üzerinde bulunduğun nura gelince, zâtında bana teveccüh edip yönelmenden dolayı, sende O nur gözükmektedir; bu da senin Ben olmadığını bilmen için böyledir. Oysa Ben, gölgesi olmayan bir

Nur’um; sen ise, imkân dahilinde olman için, gölgeyle karışmış bir nursun.

Buna göre, şimdi eğer sen kendini Bana mensup sayarsan, Ben seni kabul ederim; yok, eğer sen kendini ‘adem’e, yokluğa mensup sayarsan, o seni kabul eder. Dolayısıyla, şimdi sen vücudla adem, varlıkla yokluk, hayırla şer arasındasın. Eğer sen gölgenden yüz çevirirsen, imkân dahilinde olmandan yüz çevirmiş olursun; imkân dahilinde olmaktan yüz çevirdiğin zaman da, Beni bilmezsin, Beni tanıyamazsın. Çünkü o zaman senin için, Benim senin ilâhın, senin Rabbın ve senin Yaratıcın, senin Varedicin olduğuma dair bir delil kalmaz, O delil ancak senin imkân dahilinde olmandır. Bu ise, kendi gölgeni müşahede etmendir. Eğer sen nurundan bütünüyle yüz çevirirsen ve hiç durmadan, sürekli olarak kendi gölgeni müşahedeye devam edersen, o zaman onun, senin imkân dahilinde olmanın bir gölgesi olduğunu tahayyül edersin. Oysaki, muhal ile vacip, imkânsız ile zorunlu her bakımdan birbirine karşıdır. Bu nedenle, eğer o zaman Ben seni çağırsam, sen Bana icabet etmezsin, Beni işitmezsin, Beni duymazsın.

Çünkü o müşahede ettiğin şey (el-meşhûd) Benim çağrıma karşı seni sağır eder. Öyleyse sen Bana, seni kendi gölgenden büsbütün yok edecek bir bakışla bakma; yoksa o zaman sen, Ben olduğunu iddia edersin ve böylece bilgisizlik içine düşersin. Aynı şekilde, gölgene de, seni Benden büsbütün yok edecek bir tarzda bakma, yoksa, o tarz bir bakış sana sağırlık getirir.

O zaman da, seni niçin yarattığımı bilemezsin. Öyleyse, kimi zaman öyle ol, kimi zaman böyle ol! Allah senin için iki gözü, ancak birisiyle Beni müşahede edesin, diğeriyle de kendi gölgeni göresin diye yaratmıştır.»

64. Böylece Ben sana nelerden nasıl kaçınacağın konusunu söyledim: «Biz ona, iki göz, bir dil, ve iki dudak vermedik mi? Ayrıca, ona iki yolu da açıkça göstermedik mi?» (Kur’an, el-Beled, 90/10), yani Biz ona iki yolu, yani Nur yolunu ve gölge yolunu «İster şükredici olsun ister küfredici olsun» (Kur’an, İnsan, 76/3) açıkça bildirdik. Bu nedenle muhal olan

adem, yokluk, bir zulmettir, bir karanlıktır. Mümkün olan adem, yokluk ise, bir gölgedir, bir karanlık değildir. İşte bu nedenledir ki, gölgede varoluş için bir rahatlık, bir dinlenme vardır.

65. Bil ki, mümkün varlık varoluşla muttasıf olup da, nurla boyanınca, onun için hasıl olan ilk tecelli nura mensup ruhlar için olan tecellidir. Bu ruhlar için bu karanlık vücud şekilleri (heyâkil) yoktu, sadece imkân dahilinde olmalarının gölgesi vardı ki onlar, nurla boyanmış olmaları

nedeniyle, nur olsalar bile, bu gölge onlarda devam eder. Onların oradaki gölgesinin onlar üzerinde bir zuhuru yoktur. Onun onlardaki hükmü de onlardan zail olmaz.

66. İşte, Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem dua ettiği zaman bu mertebenin en yüksek nokta olmasını istiyordu ve şöyle dua ediyordu:

«Allahümmec’alnî nûran!» (Ey Allahım beni bir nur kıl!)

67. Sonra, nura mensup olan ruhlardan bazılarını çılgına döndüren ve ibdâî (örneksiz olarak, yepyeni ve son derece güzel bir şey yaratmayla ilgili çev.) tecellîden sonra, Allah bu yaratıcı ruhlardan (el-mübdia) bazılarına öyle bir tecelli etti ki bu tecelli edişte (Ondan zuhur eden mertebelerin tümü O’ndan bilindi). Nurlar ve karanlıklar, latif ve kesif, basit ve mürekkep şeyler, cevherler ve arazlar, zamanlar ve mekânlar, izafetler, keyfiyetler ve kemiyetler; ayrıca, Kıyamet Gününe kadar olacak bütün vaziyetler, bütün durumlar, failler ve münfailler. Âlemlerin toplam sayısı ikiyüz yedi bin altı yüz (207. 600) mertebedir. Bu sayı, üçyüz

altmışın üçyüz altmışla çarpımına yetmiş sekiz bin ilave edilmesiyle elde edilmiştir. Böylece zikrettiğimiz toplam elde edilmiştir (360x360= 129.

600; 129.600+ 78.000= 207.600). Bu, “ilk akıl” ilmidir ve zaman olarak âlemin ömrüdür. Bu konuda, bu yaratma işiyle ilgili birtakım düşüncelerim var, fakat ondan öncesinin nasıl olduğu meçhuldür, bilinmez. Onu ancak Allah Teâlâ bilir.

68. Bu tecelliden ötürü akıl bütün bu mertebeleri bildi. Böylece bu mertebeler aklın ilimleri oldu. Bütün bunların toplamıyla “küllî nefs” o nurdan ortaya çıkmış oldu. Bu iş, ilk ortaya çıkış işiydi. Bu ise, bir yandan fail olan nurun zulmetten etkilenmesi, öte yandan, meful olan zulmetin, nurdan etkilenmesi arasında karışmış bir şeydir. Zulmetin, kendisinden etkilendiği şey nurdur. Nurun, kendisinden etkilendiği şey ise, zulmettir. Bu ise, tabiattır.

Bu arada nefsin zahirinde tabiat tarafından gelen şeyden nefsin gölgesi zuhur etti. Fakat, nefsin gölgesi, kesif cisimlerin gölgesinin uzadığı gibi uzamadı.

Ve yukarıda zikrettiğimiz akla ait ilimlerin tümü de oraya nakşedildi.

69. Nefsin Allah’a doğru yönelen özel bir yüzü vardır ki akıl o konuda bir ilme sahip değildir, çünkü bu, her yaratıkla Allah arasında olan Allah’ın bir sırrıdır. Bu sırrın nisbeti tarif edilemez. Bu sır cümlelerle, kelimelerle anlatılamaz. Onun varlığını inkâra hiçbir yaratığın (mahluk) gücü yetmez. Bu

nedenle bu sır meçhul olan bir malumdur. İşte, bu, Allah’ın eşyadaki tecellisidir. Bu tecelli ile Allah onların varlıklarını (âyân) baki kılar.

70. Allah’ın eşya için tecellisine gelince, bu öyle bir tecellidir ki, kendisi için tecelli ettiği şeyde (el-mütecellâ leh) bazı hâlleri yok eder ve ona bazı hâller verir. İşte, Allah’ın dışındaki her şeyde, bütün arazlar ve bütün hâller bu tecelliden doğar.

71. Sonra, isimlerin tümünde Allah’ın bir tecellisi vardır. Allah bu tecellide âlemdeki bütün mikdarları, bütün ölçüleri, mekânları, zamanları, kanunları, yasaları, ayrıca cisimler âlemiyle ve ruhlar âlemiyle ilgili olan her şeyi, lafzî ve rakamsal harfleri ve ayrıca hayal âlemiyle ilgili her şeyi vücuda getirir.

72. Sonra, Allah’ın özellikle izafet isimlerinde, örneğin “el-Hâlık” ve benzeri isimlerinde bir başka tecellisi vardır ki bu tecelli ile âlemde doğuşlar (tevâlüd), çoğalışlar (tenasül), infialler, değişimler, istihaleler, nesebler (ensâb) meydana gelir. Bütün bunların hepsi, zâtların varlıkları üzerinde bir perdedir. O varlıkların zâtlarındaki varlıklarda, kendi

varlıklarını yaratan varlığın bu perdelerde olan tecellisini idrak

edemezler. İşte bu nedenledir ki bu âlemde fiiller sebeplere nisbet edilir.

Eğer o perdeler olmasaydı, o zaman “keşf” olurdu; hakikat apaçık ortada olurdu ve bilinirdi. Fakat durum Allah Teâlâ’nın buyurduğu gibidir:

«Benim huzurumda söz değiştirilmez» (Kur’an, Kâf, 50/29). Dolayısıyla, Hak Teâlâ nezdinde bilinen şeyin hilafına bir şeyin vaki olması muhaldır.

73. Bu tecelli ile sabit varlıklar (âyân-ı sâbite) üzerindeki hâl, sübut hâlinden vücud hâline geçmiştir. Ve yine bu tecelli ile yaratılmışlarda bir hâlden diğer bir hâle intikal etme durumu zuhur etmiştir. Bu durum, tecellinin etkisi (sultan) altında bir “huşû”, yani bir eğilme, bir alçalma durumudur ki bunun iki zıt tezahürü olur: Hem “mahv” eder hem “isbat”

eder; hem “var” eder hem “yok” eder. Kuşkusuz bu durumu Allah Teâlâ şu sözüyle şöyle bildirmektedir: «Rabbi o dağa tecelli edince, onu

paramparça etti» (Kuran, A’raf, 7/143), böylece Allah o dağı dik durma durumundan eğilme, alçalma (huşû) ve paramparça olma durumuna getirdi. Aynı şekilde Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem de, keşf ehlinin sahih diye bildirdiği bir hadiste şöyle buyurmaktadır: «Allah bir şeye tecelli ettiği zaman, onu alçalma, eğilme (huşû) durumuna getirir.”

Oysaki Allah devamlı olmak üzere, her an tecelli eder, çünkü zâhirde ve bâtında, gayb âleminde ve şehadet âleminde, duyular âleminde ve düşünceler âleminde her an olan değişiklikler apaçık müşahede

edilmektedir. O’nun, Allah’ın, işi tecellidir; varolan yaratıkların işi ise, bir hâlden diğer bir hâle intikal ederek durmadan değişmedir.

74. Bizim aramızdan bunu bilenler var; bilmeyenler de var. Dolayısıyla kim bunu bilirse, her durumda O’na ibadet eder; Kim onu bilmezse, her durumda onu inkâr eder. Sahih’de bulunan bir hadiste Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmaktadır: «Her hâl üzere Allah’a hamd olsun!» (Elhamdü lillahi alâ külli hâl). Demek ki, o her hâl üzere Allah’a hamd ve sena ederdi, çünkü her hâli tecellisiyle verendir O!

75. Hadlerin ikâmesi, cezaların uygulanması, ayrıca inkâr edilmesi gereken şeylerin inkârı ile birlikte, hakikatı anlatma konusunda bundan daha vazıh, daha açık bir söz olamaz. Çünkü inkâr eden (el-münkir),

değişme nedeniyle inkâr eder. Şöyle ki: «Göklerde ve yerde kim varsa, hep O’nu sorarlar. Oysaki O her an bir işdedir (şe’n)» (Kur’an, Rahman,

55/29). Bunlar, nisbî isimlerle varlıklarda meydana gelen ilâhi hâllerdir ki bunları kevnî değişiklikler açığa çıkarır. Dolayısıyla “varlığın birliği”

(ehadiyyü’l-ayn) varoluşun çok çeşitli varlıklarında tecelli eder ve onda kendi suretlerini onda görür. Âlemdeki varlıkların kimisi kimisini bu

varlıkta müşahede eder. Bunlardan birbiriyle ilgisi olan varlıklar birbirine muvafık olur. Birbiriyle ilgisi olmayanlar ise, birbirine muhalif olur.

Böylece, dünya ve ahiret âleminin varlıklarında muvafakat ve muhalefet denilen kavramlar zuhur eder. Çünkü âlemi teşkil eden varlıkların bazısı, bazısına tecelli eden bu varlıkları her an görmeye devam eder. Onların nurları, o varlıktan kazanmış oldukları şeylerle birlikte o varlık üzerinde yansır. Böylece, dünya ve ahiret âleminde sonradan olan şeylerin hepsi, bu varlığın hakikatinin eserinden meydana gelir, çünkü âlemin gözleri o

varlığa bağlanır, tıpkı bir aynanın güneşin karşısında oluşu gibi. Aynaya gelen güneş ışığı, ışığın yansıması yoluyla karşıda duran pamuğun üzerine yansır, böylece pamuk üzerinde bir yanma olayı meydana gelir, İşte, bu varlığın müşahedesinden, âlemi teşkil eden varlıkların bazılarının

bazılarına etkisinden dolayı, âlemde zuhur eden şeylerin varlığı meydana gelir.

76. Demek ki, burada müessir olan, etki eden, ruhanî bir varlıktır; tesir gören, etkilenen ise, tabii bir varlıktır. Buna göre, âlemde kendisi için tabii bir suret olan hiçbir şey yoktur ki onun kudsî bir ruhu olmasın! Bu varlık hiçbir zaman bir perdeyle örtülmez! Âlem ise, her an şühûd hâlindedir; her an değişme olmaktadır; fakat bu değişim kimi zaman yumuşaktır; kimi zaman yumuşak değildir; fayda ve zarar diye nitelendirilen durum da bundandır.

77. İşte, marifet ilimlerinden bir tanesi de bu tecelli ilmidir. Eğer bir insan bu ilmi, geriye kalan öteki kardeşleriyle, yani öteki ilimlerle birlikte tahsil edip öğrenmezse, o zaman arif olamaz ve marifet makamına erişemez.