• Sonuç bulunamadı

2. RİSK FAKTÖRLERİ

2.4. İhraç Edilen Paylara İlişkin Riskler

2.4.1 Halka Arz Sonrası Performansa İlişkin Riskler

Ortaklık hisseleri, İMKB veya başka bir organize menkul kıymetler borsasında işlem görmemektedir. Halka arz fiyatı, Ortaklık tarafından belirlenecektir. Halka arz sonrası İMKB’de işlem görme fiyatı, halka arz fiyatından daha düşük olabilir. Ortaklığın operasyonel sonuçlarındaki değişimler ve dalgalanmalar, analistlerin beklentileri ile şirketin finansal sonuçları arasında farklılıklar, ihraç edilen payların halka arz sonrası piyasa değerlerinde düşüş yaşanmasına sebep olabilir. Halka arz sonrasında hisse fiyatı, genel ekonomik durum, finansal

TASLAKTIR

26

piyasalardaki gelişmeler ve Şirket’in operasyonel ve finansal sonuçlarına bağlı olarak piyasada belirlenecektir.

2.4.2 Temettü İle İlgili Riskler

Temettü oranı SPK tarafından belirlenmektedir. Temettü nakit olarak dağıtılabileceği gibi hisse senedi olarak da verilebilmektedir. SPK 2009 yılında, halka açık şirketlerin birinci temettü tutarının hesap dönemi karından kanunlara göre ayrılması gereken yedek akçeler ile vergi, fon ve mali ödemeler ve varsa geçmiş yıl zararları düşüldükten sonra kalan dağıtılabilir karın

%20’sinden az olmayacak şekilde belirlenmesi şeklinde uygulanmasına karar vermiştir. SPK 2010 yılı için, payları borsada işlem gören halka açık şirketlerin 2009 yılı karları için yapılacak temettü dağıtımı konusunda herhangi bir asgari kar dağıtım zorunluluğu getirilmemesine karar vermiştir. Bununla birlikte şirketler kar dağıtım kararı almaları durumunda, birinci temettü tutarını yukarıda açıklandığı şekilde en az %20 olarak belirlemek zorundadır.

2.5. Diğer Riskler

2.5.1. Kredilere İlişkin Riskler

2.5.2. Piyasa Faiz Oranı İle İlgili Riskler

2.5.3. Kurla İlgili Riskler

2.5.4. Vergilendirme İle İlgili Riskler

Kurumlar Vergisi Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu, Damga Vergisi Kanunu ve Katma Değer Vergisi Kanunu ve ilgili ek düzenlemeler ile gayrimenkul yatırım ortaklıklarına tanınmış olan vergi avantajlarının sürekliliği konusunda herhangi bir netlik bulunmamaktadır. (Mevcut durumda gayrimenkul yatırım ortaklıklarına tanınmış olan vergi avantajları hakkında detaylı bilgi için 16. bölüme bakınız.)

Bununla birlikte, Ortaklık nezdinde T.C. Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu tarafından gayrimenkul yatırım ortaklığı kazanç istisnası yönünden 2008 ve 2009 hesap dönemleri için Kurumlar Vergisi açısından inceleme başlatılmıştır. Söz konusu inceleme sonucunda finansal tabloların onaylanma tarihi itibariyle 2008 yılı hesap dönemine ilişkin olarak 67.185 TL Kurumlar Vergisi ile Kurum Geçici Vergisi, 67.185 TL vergi ziyaı cezası olmak üzere toplam 134.370 TL tutarında vergi ve vergi ziyaı cezası Ortaklığa tebliğ edilmiştir.

Sultanbeyli Vergi Dairesi tarafından tahakkuk ettirilmiş olan kurumlar vergisi ve vergi ziyaı cezasına karşı, ilgili vergi ve vergi ceza ihbarnamelerinin iptali talebi ile İstanbul 10. Vergi Mahkemesi’nin 2010/945 E. sayılı dosyası ile dava açılmış olup, davanın Ortaklık aleyhine sonuçlanma riski de bulunmaktadır. Dava, Ortaklık aleyhine sonuçlandığı takdirde, yukarıda bahsi geçen vergi asılları ve cezaları dava sonunda oluşacak bakiye üzerinden ödenecek, Sultanbeyli Vergi Dairesi gerek 2009 yılı ve gerekse 2010 yılının halka arz tarihine kadar olan dönemleri için tarh yetkisini almış olacaktır (Dava hakkında detaylı bilgi için 3.4.19 nolu bölüme bakınız).

TASLAKTIR

Yukarıda sayılanlara ilaveten, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca kısmî bölünme işlemlerinde, bölünen kurumun bölünme tarihine kadar tahakkuk etmiş ve edecek vergi borçlarından bölünen kurumun varlıklarını devralan kurum da devraldığı varlıkların emsal bedeli ile sınırlı olarak müteselsilen sorumlu olacağından, Ortaklık, gerçekleştirilen kısmi bölünme işlemi nedeniyle bölünen Reysaş Lojistik’in kısmi bölünme tarihine kadar tahakkuk etmiş ve edecek vergi borçlarından, kısmi bölünme sonucunda ayni sermaye olarak devraldığı varlıkların emsal bedeli ile sınırlı olarak müteselsilen sorumlu olacaktır.

Ayrıca, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 36. maddesi uyarınca bu kanunun tatbiki bakımından; bölünme halinde bölünen hükmi şahsın varlıklarını devralan hükmi şahıslar, bölünen hükmi şahıs ve şahısların yerine geçeceğinden, Ortaklığın Reysaş Lojistik’in amme borçlarından da sorumlu tutulma riski bulunmaktadır.

TASLAKTIR

28 3. ORTAKLIK HAKKINDA BİLGİLER 3.1. Tanıtıcı Bilgiler

Ticaret Unvanı : Reysaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Anonim Şirketi

Merkez Adresi : Abdurrahmangazi Mah. Elmas Cad. No: 6 34087 Sancaktepe/İstanbul

Fiili Yönetim Adresi : Abdurrahmangazi Mah. Elmas Cad. No: 6 34087 Sancaktepe/İstanbul

Bağlı Bulunduğu Ticaret Sicili Memurluğu

: İstanbul Ticaret Sicil Numarası : 676891 Ticaret Siciline Tescil Tarihi : 03.09.2008 Süreli Olarak Kuruldu ise Süresi : Süresiz

Tabi Olduğu Yasal Mevzuat : T.C. Kanunları Esas Sözleşmeye Göre Amaç ve

Faaliyet Konusu

: Şirket Esas Sözleşmesi’nin “Şirket’in Amacı ve Faaliyet Konusu” başlıklı 5. maddesi uyarınca, Sermaye Piyasası Kurulu’nun gayrimenkul yatırım ortaklıklarına ilişkin düzenlemelerinde yazılı amaç ve konularla iştigal etmek ve esas olarak gayrimenkullere, gayrimenkullere dayalı sermaye piyasası araçlarına, gayrimenkul projelerine ve gayrimenkullere dayalı haklara yatırım yapmak üzere ve kayıtlı sermayeli olarak kurulmuş halka açık anonim ortaklıktır.

Telefon ve Faks Numaraları : Tel: (0216) 564 20 00 – Faks: (0216) 564 20 99 İnternet Adresi : http://www.reysasgyo.com.tr

Bilinen Ortak Sayısı : 9 3.2. Ortaklığın Tarihçesi ve Gelişimi

Reysaş GYO, SPK’nın gayrimenkul yatırım ortaklıklarına ilişkin düzenlemeleri ile belirlenmiş esaslar dahilinde, gayrimenkullere, gayrimenkul projelerine, gayrimenkule dayalı haklara ve sermaye piyasası araçlarına yatırım yapmak üzere 3 Eylül 2008 tarihinde 8.400.000,-TL ödenmiş sermaye ile kurulmuştur.

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 19 ve 20. maddeleri, SPK düzenlemeleri ve Maliye Bakanlığı ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca 16.09.2003 tarih ve 25231 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Anonim ve Limited Şirketlerin Kısmi Bölünme İşlemlerinin Usul ve Esaslarının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ” ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uyarınca gereçekleştirilen kısmi bölünme işlemi tarafların 29 Nisan 2010 tarihinde gerçekleştirilen genel kurullarında onaylanmış ve kısmi bölünmenin onaylandığı genel kurul toplantıları 03.05.2010 tarihinde İstanbul Ticaret Sicili nezdinde tescil edilmiştir. Şirket’in sermayesi 95.983.578,09 TL ayni ve 116.421,91 TL nakdi olmak üzere toplam 96.100.000,-TL artırılarak 104.500.000,-TL seviyesine yükseltilmiştir.

Reysaş GYO’nun amacı ve faaliyet konusu ve faaliyet kapsamına ilişkin bilgiler, esas sözleşmesinin 5. ve 6. maddesinde yer almaktadır. Şirket’in faaliyet esasları, yatırım faaliyetleri, portföy sınırlamaları, yapamayacağı işlemler ve benzeri hususlarda, SPK’nın

TASLAKTIR

http://www.spk.gov.tr adresinden ulaşılabilen Seri: VI, No: 11 sayılı Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliği hükümlerine ve ilgili diğer mevzuata uyulur.

Reysaş GYO, lojistik depolama amaçlı gayrimenkul geliştirme faaliyetlerine odaklanmıştır.

Reysaş GYO’nun portföyünde Reysaş Lojistik’in kısmi bölünme işlemiyle devraldığı 21 adet gayrimenkul ve satın alma yoluyla edindiği 8 gayrimenkul olmak üzere, toplam 29 adet gayrimenkulü bulunmaktadır.

Reysaş Lojistik’ten ayni sermaye olarak kısmi bölünme yoluyla devralınan 21 adet gayrimenkulün 18 adedi üzerinde inşaatları tamamlanmış ve faal durumda olan depo bulunmakta olup, bu depolardan 17 adedi Reysaş Lojistik’e ve 1 adedi CarrefourSA’ya kiralanmıştır. Bir adet gayrimenkul üzerinde ise depo inşaatı halen devam etmekte olup, söz konusu lojistik depo yatırımlarının 2010 yılının sonunda tamamlanması hedeflenmektedir. Geriye kalan iki adet depo yatırımımız da büyük ölçüde tamamlanmış olup, bir adedi için CarrefourSA ile bir adedi için de Reysaş Lojistik ile kira sözleşmesi imzalanmıştır. Reysaş Lojistik tarafından kiralanan 17 deponun 5 adedi konvansiyonel lojistik deposu ve 1 adedi kısmen konvansiyonel lojistik deposu ve kısmen A tipi genel antrepodur. Reysaş Lojistik tarafından kiralanan diğer 11 depo ise tarımsal amaçlı depo olup, Reysaş Lojistik ve Reysaş GYO arasında münakit kira sözleşmesi uyarınca Reysaş Lojistik’e tanınan alt kiralama hakkına binaen, bu depolar alt kiralama yoluyla fındık depolamak amacıyla Reysaş Lojistik tarafından TMO’ya kullandırılmaktadır.

Reysaş GYO, Eskişehir Sanayi Odası Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan gayrimenkulü 9 Nisan 2010 tarihinde satın almıştır.

Ayrıca, toplam 7 adet arsa da Reysaş GYO tarafından Reysaş Lojistik’ten Mart, Nisan ve Mayıs 2010 aylarında satın almış olup, bu arsalar üzerinde de konvansiyonel lojistik deposu ve tarımsal amaçlı depo projeleri geliştirilmesi planlanmaktadır.