• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 3: İHRACATTA KDV İADESİNİN ESASLARI, HESAPLANMASI,

3.7. Risk Analiz Sistemi ve KDV İadesi Kontrol Raporu

3.7.2. KDV İadesi Kontrol Raporu

KDV iade talebinde bulunan vergi mükellefleri, KDV iadesine neden olan ihracatın inceleme sonuçlarını ve raporları Vergi Dairesinin internet sayfası üzerinden görüntüleyebilmektedirler. Vergi iade talebinde bulunan vergi mükellefler, aşağıdaki adımları izleyerek KDV iadesi kontrol raporlarını oluşturabilirler:

1- Vergi Dairesi’nin internet sitesinden ilgili menüye girerek; KDV iade liste girişlerinin elektronik olarak yapılması ve onayı

2- KDV iade talebinde bulunulan döneme ait Standard İade Talep formunu doldurarak sisteme yüklemeleri ve bu yüklemeyi onaylamaları

Bu temel gereklilikler sağlandıktan sonra, mükellefler şu koşulları da sağlayarak, ilgili rapora ulaşabilir:

• Yukarıdaki adımları sağlayan mükellef eğer artırımlı teminat mektubu veya teminat mektubu ile bir iade talebinde bulunmak istiyorsa, mükellefin çalıştığı bankadan alınan banka teminat belgesini bağlı bulundukları vergi dairesine ibrazı gerekir. Bu belge ilgili vergi dairesince 203 nolu evrak olarak kayıt altına alınır. Gelir Yönetimi Daire Başkanlığı’nın 20668 sayılı genelgesine istinaden bu evraklar her bir vergi iadesi dönemi için ayrı olarak verilmesi gerekmektedir.

• Vergi iadesi talebinde bulunan mükellefler, başvuru dilekçesi ile birlikte, yeminli mali müşavir raporlarını da ibraz etmesi gerekir. Bu rapor ilgili kanunda belirlenmiş, 5000 TL’yi aşan vergi iade talepleri için gereklidir. Eğer 5000 TL’nin altında bir tutarın iadesi talep edilmiş ise bu miktar için başvuru bu belge olmaksızın gerçekleştirilebilir. Bu sınırın üzerindeki vergi iade isteklerinde ise “YMM KDV iade Tasdik Raporu” sunulması gerekmektedir. Bu belgenin evrak kodu ise 302 olarak belirlenmiştir. • Vergi iadesi; YMM KDV İadesi Tasdik Raporu ile bir teminat mektubu ile

ibraz edilmiş ise KDV iade listelerinin ve iade talep formunun ibraz edilmesinin beraberinde bankalardan alınmış teminat mektubu ve yeminli mali müşavir KDV iadesi tasdik formunun da mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine fiziki olarak ibraz etmesi gerekir.

159

Gelir İdaresi Başkanlığının internet servisinde bu işlemler 3 temel adımda gerçekleşmektedir:

1.Ana sayfadan “KDV İade İşlemleri” menüsüne seçilir.

2.” KDV İade İşlemleri” menüsünden “KDV İade Kontrol Raporu Görüntüleme (Yeni)” linki tıklanarak açılan alt bölümden “KDV İade Kontrol Raporu (özet) Görüntüleme” linki tıklanır.

Şekil 27: KDV İade Kontrol Raporu Girişi

160

Kontrol raporuna ulaştıktan sonra iade ilişkin tespit edilen hata ve eksikler hata kodları ile birlikte gösterilir.

3.7.2.1. Hata Kodları ve Hataların Düzeltilmesi Genel esaslar kontrol bölümünde gerçekleşen kodlar;

GEK06 Alt mükelleflerin fatura beyan tutarlılığı kontrolü; İlgili segment hatasına cevap olarak noksan beyan veren mükellef gerçekten eksik beyan etmiş ise düzeltme beyannamesi vererek hatayı kaldırabilir. İlave KDV, Demirbaş satışları, Serbest bölge teslimleri gibi işlemler kontrol raporu analizine girmediği için de hata vermiş olabilir. En kısa olarak bu hatayı geçmek için alt mükellefinize dönemin ödeme belgelerinin asılları vergi dairesine ibraz ederek geçebilirsiniz.

GEK 07 kodu yüklenile KDV listesinde yer alan faturaların tarih kontrolü gerçekleştirilir. İlgili segment hatasında kontrol edilmesi gereken yer yurtdışına yapılan satışın faturasından sonraki bir tarih de fatura varsa çıkartılmalı yanlış ise düzeltilmelidir. Ancak gümrükçülerden gelen faturalar satış faturasından sonra olacağı için yüklenime dahil edilirse konuyla ilgili açıklama yaparak geçebilirsiniz.

GEK 08 kodunda ise alt mükellefe ait basılan belgelerin matbaa verileri ile karşılaştırılarak kontrollerin yapılmasıdır. İlgili segment hatasında ilgi matbaa tarafından ibraz edilen belge basım bilgilerinin veri ambarında yer almamasından kaynaklanmaktadır. Muhtemelen fatura seri numarası eksik ya da yanlış yazılmıştır veya alt mükelleflerden ilgili hatada yer alan firma Ltd. ’den AŞ’ye geçmiş olup vergi numarası farklı olabilir. Bu kontrolü yaptıktan sonra düzelecektir.

161

Ancak ilgili fatura basım bilgileri 2005 yılından önce basılmış ise sistemden düzeltseniz de hata ortadan kalkmayacaktır. Bununla ilgili vergi dairesine izahat yazıp geçebilirsiniz.

GEK09 Yüklenilen KDV listesi mükerrer fatura kontrolü; İlgili segment hatasında daha önceki dönemlerde yüklenilen listeye koyduğunuz ve fazla KDV’den yararlanmaya çalıştığınız mükelleflerin vergi numarasından sorgulama yaparak mükerrer olup olmadığını tespit etmektedir. İlgili faturayı kontrol edip daha önceki dönemde kullandıysanız bu dönemde tenzil edip geçebilirsiniz.

GEK10 indirilecek KDV listesi ile ilgili döneme ait KDV beyannamesinin 33 numaralı kulakçığına girilen bu döneme ait indirilecek KDV tutarı ile karşılaştırılarak kontrol yapılır. İlgili segment hatasında KDV beyannamenizde dönemin indirilecek KDV tutarı ile sizin sisteme yüklediğiniz indirilecek KDV Listesi arasındaki farktır. Bu farkın tespitini yapıp eksik var ise eklenmeli fazla var ise çıkartılıp geçebilirsiniz. GEK11 kodlu kontrolde ise sisteme girilen yüklenilen KDV listesi ile KDV beyannamesinin 59 no.lu kulakçığında ibraz edilen yüklenilen KDV tutarı ile karşılaştırılması yapılır. İlgili segment hatasında aynı indirim listesinde olduğu gibi yüklenim listesinde ve KDV Beyannamesinin yüklenilen KDV kısmının eşit olmadığından kaynaklanmaktadır. İlgili tutarlar kontrol edilip düzeltilmesi gerekmektedir.

GEK12’ de KDV beyannamesinde bulunan “Tablo-8 Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler” kulakçığına girilen bilgi ile GÇB tutar uyumsuzluğu oluğu olmadığı kontrolleri sağlanır. İlgili segment hatasında KDV beyannamesinin tablo 8 kısmında yer alan ilgili kulakçığında yurtdışına yapılan teslimler ile GÇB’lerin uyumsuz olmasıdır. Bunun nedeni sizin aldığınız kur ile sistemdeki kur arasındaki farktan kaynaklanmaktadır. Kur kontrolü yaptıktan sonra ona göre düzeltebilirsiniz.

GEK15 GÇB ile GÇB listesi uyumsuzluğu; İlgili segment hatası Gümrük Çıkış Beyannamesi GÇB ile sisteme yüklemiş olduğunuz GÇB Listesi arasındaki farktan kaynaklanmaktadır. VEDOP sorgulama ekranından ilgili GÇB’nin numarasını sorgulayıp kapanış tarihi ile kapandığı ayda beyan etmeniz gerekmektedir.

GEK16 GÇB ile satış faturaları içerik uyumsuzluğu; İlgili segment hatasında ihraç ettiğiniz ürünün cinsi ile ilgili hata vermektedir. Eşya kodları kontrol edilmeli veya

162

kontrol raporunda çıkan veri ambarındaki rakamları satış faturası listesindekiler ile değiştirerek onaylayabilirsiniz.

GEK12 Birinci Alt Mükelleflerin SMYİB Kullanma Raporu Kontrolü; İlgili segment hatasında alt mükellef sahte belge kullanıcı ise mükellefe yapmış olduğunuz ödeme belgelerini vergi dairesine ibraz etmeniz gerekmektedir. Eğer Düzenleyici konumun da ise tenzil etmeniz düzeltme beyannamesi vermeniz gerekmektedir. Ek bilgi olarak vergi dairesine vereceğiniz ödeme belgeleri çek, havale olarak ıslak kaşe imzalı alıp vermeniz gerekmektedir. Bunun haricindeki belgeleri ödeme belgesi olarak kabul edilmemektedir.