• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 3: İHRACATTA KDV İADESİNİN ESASLARI, HESAPLANMASI,

3.2. KDV İadesinde Özel Esaslar

3.2.3. Özel Esaslara Tabi Mükellefler

Sahte belge kullandığı veya düzenlediği raporlarla tespit edilen mükelleflerin vergi iade işlemleri özel esaslara tabiidir. Bu mükelleflerin vergi iade talepleri direkt olarak reddedilmekle birlikte özel esaslarda belirlenen süreç uygulanır. Yukarıda belirtilen bu mükellefler hakkında olumsuz rapor bulunmasa dahi bu mükelleflerin vergi iade taleplerinde özel esaslar uygulanır. Bu mükellefler ise özel esaslara tabii mükellefler olarak isimlendirilirler. Aynı tebliğ içerisinde yer alan fazla ve yersiz vergilerin iadesi veya fazla teklif edilen vergilerin iadesine ilişkin başvuru sahipleri bu kapsamda değerlendirilmezler. Bu özel esaslara tabii mükelleflerin kapsamı aşağıda incelenmiştir.

3.2.3.1.Sahte Belge Düzenlemek Maksadıyla Mükellefiyet Tesis Ettirenler

Başka bir ticari, zirai veya mesleki bir faaliyeti bulunmamasına karşın sahte evrak tertipleyen için mükellefiyet tesis eden mükellefler bu kapsama girer. Bu mükelleflerin beyan ettikleri belgelerin yarısından fazlası sahte belge niteliği taşıması gerekmektedir. Aynı zamanda bu belgelerin düzenlendiği dönem itibariyle bu dönemlerde mükelleflerin beyan edildiği gibi bir ticari faaliyette bulunduğu ilgili kurumunun yetkilendirdiği yetkili tarafından tespit edilmesi gerekmektedir. Bu durum mükellefe olumsuz rapor verilmesine neden olur. Hakkında olumsuz rapor verilen mükellef özel esaslara tabii olur. Bu mükellefler haklarında verilen rapora mahkeme yoluyla itiraz edebilme haklarına sahiptir. Eğer itirazları reddedilirse veya bu mükellefler herhangi bir itirazda bulunmazlarsa ilgili tebliğ gereği 7 yıl sonra tekrar genel esaslara tabii olurlar.

Fiili olarak aslında mal veya hizmet ihracı yapmış ancak yapılan ihracatın vergi iadesinde sahte belge kullanmış mükellefler bu kapsamda değerlendirilmezler. Bu mükelleflerin bu kapsamda değerlendirilmelerinin asıl nedeni sahte belge düzenlemeleridir.

119

3.2.3.2. Haklarında SMİYB Düzenleme Raporu Bulunanlar

Bu rapor vergi incelemelerinde yetkili olan kimselerce hazırlanır. Raporda mükellefin bu belgeleri düzenleyip düzenlemediği veya kullanıp kullanmadığı hakkında bulgular yer alır. Bu raporlardan hareketle bu bölüm kapsamına, sahte veya yanıltıcı olduğu tespit edilerek rapora bağlanan belgeleri düzenleyen mükellefler girmektedir.

3.2.3.3.Haklarında Sahte Belge ve MİYB Düzenleme Tespiti Bulunanlar

Yetkili kurumların başka kurum mükelleflerini inceledi sırada ortaya çıkan veya başka kurumların ve yetkililerin bilgilendirmesi ile tespit edilen sahte belge düzenlemediği belgeler ile kanıtlanmış mükellefler bu kapsamda değerlendirilir. Bu kapsamdaki mükellefler yine özel esaslara tabiidirler. Tespiti yapan yetkili kişi veya kurum, firmanın işlemlerini yaptığı vergi dairesine bu olayı yazılı olmak şartı ile bilgilendirebilirler. Yapılan bildirim sonrasında başvurusu değerlendirmede bulunan mükellef özel esaslar kapsamında değerlendirilir. İhbar niteliği taşıyan bildirimler vergi dairesince kesinleşerek sahte belge raporu düzenlenmedikçe inceleme altında bulunan mükellefler özel esaslar kapsamına alınmazlar.

3.2.3.4.Haklarında Sahte Belge ve MİYB Kullanma Raporu Bulunanlar

Haklarında sahte belge ve MİYB kullanıldığına yönelik düzenlenen raporlarda, kullanıcının bu belgede yer alan KDV ‘yi indirim hesaplarına dâhil edip etmediğinin veya bu tutarın ibraz edilen beyannamelerde indirilecek tutar olarak kullanılıp kullanmadığının incelenip tespit edilmesi gerekir. Bu kapsama KDV indirilmesi amacıyla düzenlenen diğer belgeler girmez. Sahte belge ve içeriğinde şaşırtıcı bilgi içeren belge kullanım yoluyla KDV indirimlerinin, vergi inceleme raporuna istinaden veyahut firmanın kendi isteği üzerine düzeltme beyanları ile bu tutar döneme ait indirilecek KDV tutarlarından çıkartılması ile mükellef özel esaslara tabi tutulmayacaktır. Aksi durumlarda ise bu mükellefler özel esaslar kapsamına alınırlar. 3.2.3.5.Haklarında SBMİYB Kullandığı Tespiti Olunanlar

Gerçek olmayan belge veya MİYB kullanımları; mükelleflerin yetkili kurumlarca incelenmesi sonucunda ortaya çıkabileceği gibi diğer kurumların incelenmesi sonucu da ortaya çıkabilir. Bu inceleme sonucunda öncelikle mükellefin böyle bir belge

120

kullanıp kullanmadığı ya da düzenleyip düzenlemediği ortaya çıkartılır. Daha sonra bu belge ile herhangi bir KDV indirim yapılıp yapılmadığına bakılır.

Eğer mükellefin sahte belge kullanmaları ya da düzenlemeleri tespit edilirse bu tespit mükellefe bu olumsuzluk bildirilir. Bu tarihten itibaren 15 gün içerisinde olumsuzluğu gidermeyen mükellefler özel esaslar kapsamına alınır.

3.2.3.6.Diğer Tespitler

Adreste Bulunmama: Mükellefin bildirmiş olduğu adreste yoklama esasında bulunmamasına ek olarak 30 gün içerisinde gerçekleştirilecek ikinci bir yoklamada bulunmaması bu mükelleflerin özel esaslar kapsamına alınmasına neden olur.

Defter ve Belgelerin İbraz Edilmemesi: KDV mükelleflerinin, ek süreler de dahil edilerek tebliğ ile belirlenmiş süreler dahilinde teslim edilmemesi durumunda mükellefler özel esaslar kapsamına alınmaktadır.

Beyannamelerin İbraz Edilmemesi: İki veya daha fazla dönemde 1 numaralı KDV beyannamesini ibraz etmeyen mükellefler özel esas kapsamına alınırlar. Bu mükellefler daha sonra usule uygun olarak KDV beyannamelerini ibraz ederse tekrar genel esaslar kapsamına alınırlar.

3.2.3.7. SBMİYB Kullanarak Mal ve Hizmet Temin Ettikleri Mükellefler Hakkında Olumsuz Rapor veya Tespit Bulunanlar

Mükelleflerin kendilerine dair sorunlu bir rapor veya tespit raporu olmayan mükellefler eğer haklarında gerçek olmayan evrak düzenleme raporu bulunan bir satıcıdan tedarik ettiklerinin üç katı kadar teminat göstermeleri durumunda vergi iadelerini alabilirler. Ayrıca bu mükellefler eğer, kendileri hakkında yanıltıcı belge düzenleme raporu veya tespiti bulunan satıcılardan bir alış yaparlarsa bu alış tutarlarının iki katı kadar bir teminat göstererek vergi iadelerini alabilirler. Dikkat edilirse vergi iadesi talebinde bulunan mükellefler dair herhangi bir sahte belge raporu yoktur. Ancak bu mükellefler, haklarında sahte belge raporu bulunan satıcılardan mal veya hizmet alışları yapabilmektedir. Bu mal ve hizmet alışından doğan vergi iadesi başvurusu ise olumsuz bir rapordur. Bu olumsuzluklara rağmen mükellefler teminat göstererek vergi iadesi alabilirler. Ancak mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesi bu

121

olumsuzluğun düzeltilmesi için mükellefe 15 gün süre tanınmaktadır. Bu mükellef verilen süre içerisinde olumsuzluğu düzeltirse bu teminat çözülmüş olur.