• Sonuç bulunamadı

2.5. İŞ YERİNE GİDİŞ VE DÖNÜŞ KAVRAMI VE ÖNEMİ

2.5.3. İş Yeri Seçiminde İş Yerine Gidiş ve Dönüş

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 2014 yılında İŞKUR tarafından yürütülen iş gücü piyasası araştırmasının verilerini kullanılarak “Kadınlar İçin Daha Çok ve Daha İyi İşler: Türkiye’de İnsana Yakışır İş Yoluyla Kadınların Güçlendirilmesi” projesini oluşturmuştur. Bu proje kapsamında İstanbul, Ankara ve Bursa olmak üzere üç büyükşehirde de “iş gücü piyasasının toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifinden analizi”

2016 raporları yayınlanmıştır. İstanbul, Ankara ve Bursa şehirlerinin temel sosyo-demografik ve ekonomik analizleri, iş gücü bilgileri, istihdam durumu analiz edilmiştir.

2014 yılı TÜİK Hane Halkı İş gücü Anketi verileri temel alınarak analizler yapılmıştır.

35

Araştırmada, iş gücü temininde güçlük çekilme nedenleri arasında bilinen nedenler (ücret, yeterli iş tecrübesinin olmaması, çalışma ortamı ve çalışma koşullarının beğenilmemesi) dışında özellikle dikkat çeken nedenler ‘iş yerine ulaşım zorluğu’ ve

‘çalışma sürelerinin uzunluğu’ olmuştur. İş yerine ulaşım zorluğu yüzde olarak üç şehirde de farklılık göstermektedir. Bursa11 ili için %6.2, Ankara ili için %15.97 ve İstanbul ili için %10.7 olarak görülmektedir (İlkkaracan, 2016:21; Toksöz, 2016:43).

Çalışanların iş aramada ve iş değiştirmede dikkat ettiği veya göz önüne aldığı ücret, kariyer, çalışma koşulları, çalışma arkadaşları vb. temel nedenler dışında anket sonuçlarında görülen ve önemi yüzde olarak giderek artan “iş yerine ulaşım zorluğu”

nedeni ortaya çıkmıştır. İstanbul ve Ankara için bu oranın %10’u aştığı görülmektedir. İş yerine ulaşım zorluğu, büyükşehirlerdeki trafik ve yol çalışmaları harici olarak iş yeri ile ev arasındaki mesafede de fark etmektedir. Ev ile iş yeri arasındaki mesafenin uzun veya kısa olmasından daha önemli olan ulaşımın kolay olmasıdır. İstanbul ili için yapılan analizde, özellikle yukarıda bahsedilen iki nedenin iş-yaşam dengesini etkilediği ayrıca belirtilmiştir.

OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) ülkeleri ile karşılaştırıldığında Türkiye’nin çalışma saatleri en uzun olan ülkelerden biri olduğu belirtilmektedir. Bu uzun saatlere ilaveten, evden iş yerine ulaşım ve iş yerinden eve ulaşımdaki zaman da eklendiğinde süre daha da uzamaktadır.

İş yeri- ev arası yolculuk saatleri ve çalışma saatleri ile birlikte, iş gücü piyasasında bulunma zaman maliyeti bireyin aile-özel hayatı sorumluluklarını yerine getirememesinde önemli ölçüde pay sahibi olmaktadır. İş hayatının yoğun çalışma saatleri, iş-yaşam dengesini sağlamaya çalışan kadın çalışanları kısmi zamanlı çalışmaya doğru yönlendirmektedir. İstanbul’da kısmi zamanlı çalışma oranı, erkekler de %22, kadınlar da %9 ve evli kadınlar da %12’dir. Evli kadınların %31’i, kısmi zamanlı çalışmayı tercih etmelerinin nedeni olarak ev hayatındaki sorumluluklarını göstermektedir. TÜİK Hane Halkı İş gücü Anketi sonuçlarında da açıkça belirtildiği

11 Bursa ili için iş yerine ulaşım zorluğunun diğer illere göre daha az olma nedeninin iş yerlerinin servis hizmetinin bulunması ve servis hizmetinin diğer illere göre daha yaygın olarak kullanılması olduğu düşünülmektedir. Toplam 8.441 işyeri içinde 4.279’unun servis imkânı vardır. Tüm işletmeler içinde 129’unda kreş imkânı vardır (Toksöz, 2016:44).

36

şekilde kadınların iş gücüne dahil olmamalarının temel nedenini “ev işleriyle meşgul olma” oluşturmaktadır (İlkkaracan, 2016:18; Toksöz, 2016:45).

2.5.3.1.Şehirleşme

İş yerine gidiş ve dönüş, bireyin ikamet ettiği evinden çalıştığı iş yerine ulaşması ve dönüş zamanı iş yerinden evine ulaşmak için harcadığı süre (zaman) olarak tanımlanmaktadır. Bu yolda harcanan zamanı azaltmak için, birey işini veya oturduğu evi değiştirmeyi tercih edebilmektedir. Bu süreçte, konut mekanları, okul alanları, kentsel ulaşım sistemi, avm vb. faktörler devreye girmekte ve kentsel yerleşim planının önemini de gözler önüne sermektedir.

Şehirleşme, kentsel konut yerleşimi sanayi bölgelerinin etrafında oluşmaktadır.

Lojmanların, öncelikle sanayi bölgesi veya iş yerinin yakınına yapılması çalışanların (genellikle mavi yakalı) bu yerleşim yerlerine taşınarak iş yerine ve işe ulaşımlarını kolaylaştırmaktadır. İş yeri yerleşim yeri, konutların yerleşim planı ve ulaşım sistemlerinin kurulması veya oluşturulması kentsel yerleşim planı içinde yer almaktadır.

Kentsel yerleşim planının geleneksel ve çağdaş kuramları, yerleşim yerleri ve ulaşım arasındaki bağlantıları inceleyen araştırmacılar aşağıdaki faktörlerin bireyin iş yerini ve evini seçmesinde etkili olduğunu göstermiştir (Marin, Altıntaş; 2004:78)

• İş yerine ulaşmada tek araç veya ulaşım kolaylığı,

• Evden iş yerine ulaşımda harcanan zaman (kaybedilen vakit),

• Evden iş yerine ulaşma için yapılan harcamalar,

• Telekomünikasyondaki gelişmeler,

• Ulaşım teknolojilerindeki gelişmeler.

Aynı şekilde evden iş yerine ulaşım ve iş yerinden eve ulaşım- gidiş dönüşler de ulaşım sisteminde, belirli saat aralıklarında (sabah işe gidiş, servislerin kalkış saatleri, akşam eve dönüş) trafik hacmini etkilemektedir (Marin, Altıntaş; 2004:73).

Yerleşim bölgelerinin gelişmesi ve şehrin dış bölgelere doğru büyümesi (banliyöler); bu bölgelerden şehir içine ulaşmada, şehir merkezinden banliyölere dönüşte yapılan yolculuk sayısının ve iki yer arasındaki mesafenin artışı yeni kentleşme (new urbanism) ve akıllı büyüme (smart growth) benzeri, şehrin hem arazi kullanımını hem de ulaşım ihtiyacını karşılayacak (toplu taşıma araç kullanımını arttıran, özel araç

37

kullanımını azaltacak şekilde) planlama yöntemlerinin kullanılması sağlamıştır (Marin, Altıntaş; 2004:80).

Çalışanların hafta içinde gerçekleştirdikleri bu düzenli yolculuklar evden iş yerine ve iş yerinden eve doğru gerçekleşmektedir. Şirketlerin iş yeri seçiminde, bireylerin de konut seçiminde (ev alma, ev değiştirme), yolda harcanan zamana, iki yerleşim yeri arasındaki mesafeye, ulaşım aracına ve ulaşım aracı seçimine vb. özelliklerin dikkate alındığını göstermektedir. Ayrıca var olan veya yapılması planlanan ulaşım sistemleri de hem bireylerin hem de şirketlerin yerleşim yeri seçmelerinde etkili olmaktadır (Marin, Altıntaş; 2004:82).

Kentsel yerleşim planlamasının bu çalışma açısından önemi, sanayi bölgelerinin ve bu bölgelerin etrafındaki konut yapısının oluşmasında, şehir merkezi- sanayi bölgesi- konutlar arasında ulaşım sisteminin oluşturulmasındaki etkileridir. Bireylerin ev sahibi olması veya kirada oturması iş yeri tercihlerini etkilemektedir. Ev sahibi olan bir çalışan, iş ararken veya iş değiştirmeyi düşündüğünde, yeni iş yerinin evine olan uzaklığını ve ulaşım süresini göz önünde bulundurmaktadır. Bunun yanı sıra kirada oturan bir çalışanın ise yeni iş yerine yakın bir yere taşınması daha kolay olmaktadır (Marin, Altıntaş;

2004:82).

2.5.3.2.Ulaşım İmkanlarının Gelişimi

Sağlıklı kentleşme politikaları dolayısıyla iş yerlerinin (özellikle sanayi bölgelerinde yer alan işyerlerinin) yerleşim yerlerinin uzağında kurulması, öte yandan büyükşehirlerde banliyö tipi yerleşim yerlerinin kurulması, ev-iş yeri arasındaki mesafeyi daha da artırmış, insanlar işe gidiş-dönüş için çok daha fazla zaman harcamaya başlamıştır. İş yeri ve ikamet adresinin farklı bölgelerde yer almaya başlamasıyla toplu taşıma ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

Şehir içinde kullanılan ulaşım türleri; yaya ve bisiklet, bireysel ulaşım (özel araç), toplu taşıma (otobüs, raylı sistemler (tramvay, hafif raylı sistem ve metro)) ve deniz ulaşımı olmaktadır. Şehir içinde kullanılan ulaşım türleri, teknolojik olmaları (esneklik, hızlı, kapasite, enerji tüketimi), ekonomik olmaları (yatırım ve işletme maliyeti, yolcu sayısı, istihdam yaratması) ve çevresel olmaları (gürültü, hava kirliliği, kaza ihtimali) bakımından değerlendirilerek tercih edilmekte ve şehir içi ulaşım planı yapılmaktadır.

38

Günümüzde şehir içi ulaşımda, toplu taşıma araçlarının tercih edilmesine yönelik uygulamalar yapılmakta, bisiklet ve yaya yolları düzenlenmesine ağırlık verilmektedir.

Özel araç kullanımını azaltmak için park et – devam et ve raylı sistem araçlarında bisikletleri bırakma alanları oluşturulmaktadır. Ayrıca fiyatlandırma politikaları ile özel araç kullanımını azaltılmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır (Hatipoğlu, 2004:4-16).

Ülkemizde kamu kurumları, eğitim kurumları ve özel işletmeler çalışanların ve öğrencilerin ulaşım ihtiyaçlarını, gerçek veya tüzel kişiliği haiz kurum ve kuruluşlarla yaptıkları sözleşmelerle temin edilen araçları kullanarak sağlamaktadır (Hatipoğlu, 2004:33). Çalışanları işletmeye ulaştırmada birçok işletme servis kullanımını tercih etmektedir12.

Trafik akışı hem okul hem de iş yeri servislerinden etkilenmektedir. İstanbul’da iş yerlerine ulaşımda kullanılan 39 bin servis olduğu belirtilmektedir. Buna eğitim öğretim dönemi başında 16 bin okul servisi eklenmekte ve bu durum trafik akışını ve ulaşımı daha sorunlu hale getirmektedir. İstanbul ve diğer büyükşehirlerde yeni okul dönemi başlangıcında trafik için çeşitli önlemler alınmaktadır. Örneğin İstanbul için (“İstanbul trafiği…”, 2016, 27.10.2016);

• Deniz ulaşımına yönlendirme,

• Toplu taşıma araçlarının tercih edilmesi veya belirli bir yere kadar özel araçla gelinmesi ve daha sonra toplu taşıma araçlarının kullanılması,

• Toplu taşımada ek seferlerin konulması,

• Özel araç kullanımında okul saatlerinin dışında ve servislerin yoğun olduğu saatlerden önce veya sonra trafiğe çıkılması,

• Yollarda herhangi bir çalışmanın bu saatlerde yapılmaması vb. uygulamalar yapılmaktadır.

Okul döneminin başlamasıyla trafikteki yoğunluğu engellemek için okul servislerinin İspark13’tan ücretsiz olarak yararlanabilmesi de yapılan uygulamalardan bir diğerini oluşturmaktadır.

12 İŞKUR yetkilileri ile yapılan görüşme notları.

132005 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olarak faaliyete geçen İSPARK, İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait açık, katlı ve yol üstü otoparkları devralıp, tek elden ve sistemli bir şekilde yönetip işletmektedir. Özellikle şehir içi trafik yoğunluğunu azaltmak, yeni yapılacak otoparkların nereye

39

Evden iş yerine ulaşım için gelişen toplu taşıma sistemleri, özel araçlar veya alternatif ulaşım araçlarına rağmen iş yerine gidiş ve dönüş, birey için stresli ve yorucu olabilmektedir. Mesafe arttıkça çalışanların sağlıkları, psikolojik durumları, güvenlikleri olumsuz yönde etkilenmektedir. Gelişen teknoloji iş yerine gidiş ve dönüş için alternatif ulaşım uygulamaları geliştirmiştir. Ulaşımda gideceğimiz yere en kolay ve en kısa şekilde ulaşabilmek için googlemaps, applemaps, movit vb. mobil uygulamalar sayesinde ulaşım alternatifleri oluşturulmuştur. Bunlardan en yaygın kullanılanı Uber (Yolcu telefonunun GPS konumuna bağlı olarak sürücüler ile yolculuk yapmak isteyen yolcuları eşleştiren mobil uygulama) ve benzeri Lyft, Sidecar, Trees for Cars, Zimride, gibi uygulamalardır.