• Sonuç bulunamadı

11 Eylül Saldırıları sonrasında ABD’nin ulusal güvenlik stratejileri kapsamında atılan en önemli adımlardan birisi olan İç Güvenlik Bakanlığı, İç Güvenlik Bakanlığı Yasası’nın 2002 yılında kabul edilmesinden sonra kurulmasına rağmen, uzun süren tartışmalar nedeniyle ancak 2003 yılının Ocak ayında faaliyete başlayabilmiştir. Başkan Bush’un önerisiyle ABD’nin iç güvenliğini sağlama gibi önemli bir konuda sorumlu tek bir kurumun bulunmaması gerekçesiyle kurulan İç Güvenlik Bakanlığı, 22 yönetim kurumunun sorumluluğunun bir çatı altında toplanmasıyla oluşturulmuştur.12

Başkan Bush, Amerikan halkının daha güvende olmasını sağlamak amacıyla yönetimin büyük sorumluluğu bulunduğunu ve bunun için ilk adımın ulusal güvenliğin sağlanması adına atılması gerektiğini vurgulamıştır. Bu kapsamda kurulmasını önerdiği İç Güvenlik Bakanlığı’nın kuruluş gerekçelerini şöyle sıralamıştır:

“Amerikan halkının güvende olması için; öncelikli görevi Amerikan toprağını savunmak olan; sınırlarımızın, taşımacılık alanlarının ve

11 “The National Security Strategy of …”, s. 6.

12 “The Department of Homeland Security”, President George W. Bush, June 2002, s. 1, http://www.dhs.gov/xlibrary/assets/book.pdf, 24.02.2008.

diğer kritik altyapı alanlarının güvenliğini sağlayacak; çoklu kaynaklardan gelen iç güvenlik istihbaratlarını en iyi şekilde sentez ve analiz edecek; her türlü olası tehdit ve tehlikelere karşı merkezi ve yerel yönetimler, özel sektör ve Amerikan halkı arasında etkin bir iletişim koordinasyonu sağlayacak; Amerikan halkını bio-terörizm ve diğer kitle imha silahlarına karşı korumaya yönelik çabalarımızı koordine edecek; bu konuda acil yardım için gerekli ekipman ve desteği en kısa sürede ulaştıracak; federal ilk yardım faaliyetlerini yönetecek ve daha fazla güvenlik elemanıyla bu alanda çalışacak; ve iç güvenlik için ayrılan kaynakların en etkin şekilde yönetilmesini sağlayacak bir kuruma ihtiyaç vardır. Bu da İç Güvelik Bakanlığı’dır.”13

22 ayrı yönetim kurumunun bir arada toplandığı ve yaklaşık 180.000 çalışanı ile en büyük federal kurumlardan biri olan İç Güvenlik Bakanlığı, 2004 yılında yayınladığı stratejik planda kendine üç temel misyon yüklemiştir. Bunlardan birincisi, ABD sınırları içerisinde terörist saldırıların gerçekleşmesini önlemektir. İkincisi, bu ülkenin terörist saldırılara hedef olma koşullarını azaltmak; üçüncü olarak ise, gerçekleşen saldırıların vereceği zararları en aza indirmektir.14

2007 Ekim ayında yayınlanan yeni planda ise dördüncü bir amaç olarak, uzun vadede başarı elde etmek için bu bakanlığın güçlendirilmesinin sürdürülmesi eklenmiştir. İlk üç amaç ulusal çabaların organize edilmesine katkı sağlarken bu son amacın, bakanlığın ilkelerinin, çalışma sisteminin, yapısının ve bünyesindeki kurumların gelişimini ve sağlamlaştırılmasını öngördüğü belirtilmiştir.15

İç Güvenlik Bakanlığı’nın görev ve sorumlulukları oldukça geniş kapsamlıdır:16

1. Ülkeye yönelik tehditlerin ne olduğunun tespit edilmesi; ülkenin bu tehditlere ne kadar açık olduğunun değerlendirilmesi; bu tehditlerin olası etkilerinin saptanması

13 “The Department of Homeland …”, s. 1.

14 U. S. Department of Homeland Security Strategic Plan, “Securing Our Homeland”, s. 3. http://www.dhs.gov/xlibrary/assets/DHS_StratPlan_FINAL_spread.pdf, 24.02.2008.

15 Homeland Security Concil, “National Strategy for Homeland Security”, October 2007, s. 1, http://www.whitehouse.gov/infocus/homeland/nshs/NSHS.pdf, 28.20.2007.

ve bakanlığın tüm kurumları ile Amerikan kamuoyunun bu konuda zamanında ve doğru şekilde bilgilendirilmesi.

2. Ülkeye yönelik tehditlerin tespiti ve önlenmesi. Bu amaç kapsamında ise, özellikle teröristlerin girişine, uyuşturucu kaçakçılığı ve diğer suçlara karşı ülke sınırlarının güvenliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalar sürdürülmektedir.

Yine bu kapsamda kimi zaman teröristlerin silahlarının ülke içinde dolaşmasında rol oynayan kimi zaman ise teröristlerin direkt hedef olarak seçtikleri ulusal taşımacılık alanında da güvenlik önlemleri arttırılmış; metal detektörler yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Ayrıca göçmenlik sisteminin daha güvenli hale gelmesi için yasal prosedür güçlendirilmiş ve yeni programlar uygulamaya konmuştur.

3. Amerikan halkının, özgürlüklerinin, mülklerinin, ülkenin önemli altyapılarının ve ekonomisinin terörist saldırılara, doğal felaketlere ve diğer tehlikelere karşı korunmasını sağlamak. Bakanlık bu amaç kapsamında, halkı terörist eylemlerden koruma ve bu eylemlere daha kapalı hale getirme çalışmalarının yanında özellikle sahte para basma ve elektronik ortamdaki mali suçlarla mücadeleye ağırlık vermektedir. Bunun dışında terörist eylemler kapsamında olası suikastlara karşı Başkan, Başkan Yardımcısı ve yabancı ülke temsilcilerinin korunmasına büyük önem atfetmektedir.

4. Halka etkili hizmet vermek çerçevesinde ticaret, seyahat ve göçmenlik konusunda yasal prosedürlerin yeniden düzenlenmesi ve sıkı denetimlere tabi tutulması. Bakanlık bu konuda çok kapsamlı çalışmalar yürütmektedir. Özellikle 11 Eylül Saldırıları’nın gerçekleştirilme şekli ve niteliği de göz önünde bulundurularak, ülkeye yapılacak her türlü seyahat için herkesin parmak izinin alınması, fotoğraflarının çekilip kaydedilmesi, yeni akıllı tarama sistemleri ve kişi görüntüleme programı gibi bir dizi sıkı önlem uygulamaya konmuştur.

Ayrıca göçmenlik konusunda yasal denetimlerin arttırılması, yasadışı göçmenlik ihtimaline karşı her türlü önlemin alınmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştır. Bu uygulamalardan birisi de Ulusal Terörle Mücadele Merkezi’nce (NCTC) yürütülen “Terörist Kimlikleri Veri Bankası” olarak bilinen TIDE17 programıdır. Terörist Görüntüleme Merkezi (TSC) ile ortak yürütülen bu program, ülkeye girişlerde kişi bilgilerinin filtrelerden geçirilmesi ve vize prosedürlerinin ona göre uygulanmasını sağlamaktadır. Amerikan halkının ve ülkeyi ziyarete gelen diğer insanların güvenliğini sağlamak amacıyla gerçekleştirildiği öne sürülen bu uygulamalar, çoğu kesim tarafından özgürlüklerin ve temel insan haklarının kısıtlanması açısından eleştirilmektedir.

5. Son olarak İç Güvenlik Bakanlığı’nın en önemli sorumluluklarından birisi de, ABD’nin terörizme mağdur olma risklerinin hesaplanması; bu riskli alanların tespiti ve ortadan kaldırılması yönünde çalışmalar yapmaktır.