• Sonuç bulunamadı

3.1. Hizmet İçi Eğitim

3.1.5. Hizmet İçi Eğitim Türleri

3.1.5.2. Hizmette Hizmet içi Eğitim

Adayın, adaylık statüsünden çıkıp asil memur olduktan sonraki dönemlerde tabi olduğu hizmet içi eğitim türlerini kapsamaktadır.

- Temel ya da Uyarlama (Kadro ve Çevreye Uyum) Eğitimi

Memurlara “asil” olarak atamaları gerçekleştikten sonra öncelikle temel ya da uyarlama eğitimi verilmektedir. Bu eğitimde asil memura, atandığı kadro ve söz konusu kadro ile görevsel ilişkisi olan kadrolara ilişkin görev, yetki ve sorumluluklar ve iş çevresinin tanıtılması amaçlanmaktadır. Hizmette uyarlama eğitiminin amacı personelin hizmetle ilgili ve becerisini artırarak hizmete yatkınlığını sağlamaktır (Çevikbaş, 2002).

- Yeniden Eğitim ya da Değişikliklere Uyarlama ve Geliştirme Eğitimi

Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki sürekli değişim ile birlikte personele söz konusu değişikliklere uyarlamak amacıyla kendi alanı ile ilgili mevzuat, yöntem ve işlemler ile teknolojik gelişme ve değişikliklere dair bilgi verilmesi ve bunların hizmette uygulanması amacı ile verilen eğitimdir. Bu eğitimde etkinlik ve verimlilik açısından süreklilik önem arz etmektedir (Çevikbaş, 2002).

- Bilgi Tazeleme Eğitimi

Personele ortam ve koşulları da göz önünde tutularak mesleki bilgilerin genel çizgisiyle hatırlatılması ve ön bilgilerin tekrarlanması iş ve hizmetlerde etkinlik sağlamaktadır. Böylece bilgi tazeleme eğitimleriyle çeşitli sorunların çözüm seçeneklerini artırmak da mümkün olabilmektedir (Çevikbaş, 2002).

- Tamamlama Eğitimi

Görev ya da kadro değişikliği yapması gereken personelin yeni görevinin gerektirdiği yeterlikleri kazanması için uygulanan eğitim programlarıdır. Tamamlama eğitimi, personelin kurumunda görev değiştirmesi gerekliliği, kadrolaşma, yaş durumu ve üretim süreçlerindeki değişikliklerden kaynaklanabilmektedir. Personelin kadro unvanının yükseltilmesini ve görev alanını değiştirmeyi amaçlayan bu eğitim programları, ihtisas ve meslek eğitimi niteliğinde olmaktadır (Çevikbaş, 2002).

- Yükselme ya da Üst Görevlere Hazırlama Eğitimi

Kariyer, memurluğun bir meslek durumuna getirilmesi olgusudur. Bu ilke memurlara, yaptıkları hizmetler için gerekli bilgilere ve yetişme şartlarına uygun biçimde sınıfları içinde en yüksek derecelere kadar ilerleme olanağı sağlar. Uygulamada kariyer, memurun iş hayatına genç yaşta girmesini, hizmet güvenliğini, düzenli terfi olanağını ve emekliliğine kadar işte çalışabilme garantisini veren bir kavram olmalıdır (Eryılmaz, 2013).

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 3/B maddesinde kariyer, “Devlet memurlarına, yaptıkları hizmetler için lüzumlu bilgilere ve yetişme şartlarına uygun şekilde, sınıfları içinde en yüksek derecelere kadar ilerleme imkânını sağlamaktır.” biçiminde tanımlanmıştır. Bu bağlamda kariyer sisteminin özelliklerini aşağıdaki gibi sınıflandırabiliriz;

- İşe giriş, “diploma” ile başlar. - Terfide kıdem önemli bir unsurdur.

- Görevin konumu ücreti belirleyen unsurdur.

- Sistem devlet hizmetlerinin genel sınıflandırması üzerine kuruludur.

Kamu kurum ve kuruluşlarında görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmelikleri doğrultusunda, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak, devlet memurları ile 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki kamu iktisadî teşebbüslerinde görev yapan sözleşmeli personelin görevde yükselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasları belirlenmiştir. Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği uyarınca;

- Müdür, şube müdürü, başmühendis, araştırmacı, eğitim uzmanı, uzman, müdür yardımcısı, çözümleyici ve bu düzeyde bulunan görevler ile daha üstü görevler için en az dört yıllık yükseköğrenim,

- Programcı, şef, amir ve bu düzeyde görevler için en az iki yıllık yükseköğrenim, - Memur, muhasebeci, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, şoför ve bu düzeydeki görevlere atanabilmeleri için en az orta öğrenim görmüş olmak şarttır.

Kurumlar atanılacak görevin niteliği itibarıyla aranacak hizmet sürelerini, Devlet Memurları Kanununun 68’inci maddesinin (b) bendi hükümlerine göre değerlendirerek kendi kurumlarında ve diğer kurumlarda geçen süreleri dikkate alarak belirler. Bu sürelerin en az iki yılının atamanın yapılacağı kurumda geçmiş olması şartı aranır.

Söz konusu yönetmelik kapsamında personelin atama yapılacak görevler için en az yetmiş beş saat olmak üzere, düzenlenecek görevde yükselme eğitimi programına katılmaları gerekir. Görevde yükselme veya unvan değişikliği suretiyle atama yapılacak kadro veya pozisyonlar sınavlardan en az kırk beş gün önce kurum personeline duyurulur. Başvuru süresi en az beş iş günü olarak belirlenir. İlan edilen kadro veya pozisyonlar için belirlenen başvuru tarihinin son günü itibarıyla aranan nitelikleri taşıyan personel, duyuruda belirtilen şekilde kurumuna başvuruda bulunabilir.

Görevde Yükselme Sınavına ilişkin eğitim konuları; - T.C. Anayasası

- Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi ile Ulusal Güvenlik - Devlet teşkilatı ile ilgili mevzuat,

- Devlet Memurları Kanunu ve ilgili mevzuat ya da 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve ilgili mevzuat,

- Halkla ilişkiler, - Etik davranış ilkeleri,

- Kurumlarca belirlenecek görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliği ile ilgili konular. (Eğitimin en az yüzde altmışını oluşturacaktır.)

Görevde yükselme sınavında sorulacak sorular Yönetmelikte belirtilen konuların ağırlıklarına göre belirlenmektedir. Sınavda yüz üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılma olup bu sınava herhangi bir sebeple katılmayanlar ile başarısız olan veya başarılı olup da müteakip sınava kadar atanmamış olanlar aynı unvanla ilgili düzenlenecek eğitim ve sınava ilişkin bütün usul ve esaslara tabidir.

Unvan değişikliği sınavına ilişkin eğitim düzenlenmemekte, personele ilgili kadro unvanına ilişkin ders notları verilmektedir. Söz konusu ders notları kurumlarca belirlenecek görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliğine ilişkin konuları içermektedir. Unvan değişikliği sınavına katılacaklarda, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavında olduğu gibi belirli hizmet süresi şartı aranmaz ancak atama yapılacak olan görevin gerektirdiği teknik bilgiye dair diploma/kurs belgesi istenebilir. Sadece kurum personeli söz konusu sınava başvurabilir ve yüz puan üzerinden yapılan değerlendirmede en az yetmiş puan alan personel atamaya hak kazanır. Yetmiş ve üzeri puan alanlar arasından atama yapılacak kadro sayısınca sıralama yapılarak atama gerçekleştirilir.

Benzer Belgeler