• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 2. ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİ KULÜPLERİ BAĞLAMINDA ÜNİVERSİTE

2.3 Üniversitelerde Öğrenci Kulüpleri

2.3.2 Mediko Sosyal Sağlık, Kültür ve Spor İşleri Dairesi Başkanlığı (SKS)

2.3.2.5 Spor Hizmetleri

Spor faaliyetlerinin insanlar üzerindeki olumlu etkileri tartışmasız bir gerçektir.

Bu olumlu etkilerinin yanında birçok faydası bulunmaktadır. Organların sağlıklı büyümesi, gelişmesi, bedenin sağlıklı ve fit kalması hareket etmekle mümkündür.

Fiziksel aktivite ve spor; öğrencilerin bedensel, zihinsel, duyuşsal, duygusal, sosyal ve ruhsal gelişimleri üzerinde etkileri gözlemlenmiştir (Orhan, 2019, s. 164).

Yükseköğretim Kurumları Mediko-Sosyal Sağlık, Kültür ve Spor İşleri Dairesi Uygulama Yönetmeliği madde 17’de üniversitede bulunan öğrencilerin ve üniversite

32

çalışanlarının “beden sağlıklarını korumak ve geliştirmek, onlara disiplinle çalışma alışkanlığı kazandırmak, spora ilgi duymalarını sağlamak, enerjilerini bu olumlu yöne yöneltmek, boş zamanlarını değerlendirmek için ilgi duydukları spor dalında çalışmalarını sağlamak” maksadıyla SKS Dairesi’nin yürütmesi gereken spor hizmetleri yazılmıştır.

2.4 Maltepe Üniversitesi ve Sağlık, Kültür ve Spor (SKS) Daire Başkanlığı

"Anaokulundan Üniversiteye" sloganıyla Maltepe Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hüseyin Şimşek tarafından 1991 yılında öncelikle Marmara Eğitim Kurumları kurulmuş daha sonra 1996 yılında İstanbul Marmara Eğitim Vakfı (İMEV) kurulmuş ve 1997 yılında da Maltepe Üniversitesi kurulmuştur.

Marmara Eğitim Köyü, 2002 yılında İMEV başta olmak üzere Marmara Eğitim Kurumlarını bir araya toplamak amacıyla, çam ormanlarının arasında 1000 dönüm açık, 300 dönüm kapalı alanda kurulmuştur. Maltepe Üniversitesi’nin de içinde yer aldığı bu yerleşkede 9 fakülte, konservatuvar, 1 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2 yüksekokul ve bir meslek yüksekokuluyla (Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İletişim Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Tıp Fakültesi, Konservatuvar, Hemşirelik Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu, Yabancı Diller Yüksekokuluyla, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü) eğitim-öğretim hizmeti vermeye devam ederken bilimsel araştırma ve yayınlarla Türk ve dünya bilimine katkıda bulunmaya devam etmektedir.

Maltepe Üniversitesi’nin eğitim ilkeleri; " Düşüncede özgür, eğitimde çağdaş, bilimde evrensel" sloganıyla özetlenmiş olup; ana hedefi Cumhuriyetin temel ilkelerini özümsemiş, Atatürkçü, laik, demokrasinin tüm kurallarına uyan, etkin, akılcı, düşünen, okuyan, araştıran, üreten, dünya gençliği ile her alanda yarışabilen, çağdaş ve aydın gençleri Türkiye'nin geleceğine hazırlamaktır (Maltepe Üniversitesi Web Sayfası, 2022).

“Maltepe Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 2880 Sayılı Kanun ile değişik 46. ve 47. maddeleri uyarınca düzenlenen 03

33

Şubat 1984 Tarih ve 18301 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Teşkilatlandırma Yönetmeliği’nin 10. maddesine dayanılarak hazırlanan ve Maltepe Üniversitesi Senatosunun onayıyla yürürlüğe giren yönerge doğrultusunda hizmet vermektedir” (Maltepe Üniversitesi SKS Web Sayfası, 2022).

SKS Misyon: Öğrencilerimizin ve tüm çalışanlarımızın çağın gereklerine uyum sağlayabilen bireyler olmalarına yardımcı olmak amacıyla, beden ve ruh sağlıklarını korumak üzere sağlık, kültür, spor ve psikolojik danışmanlık hizmetlerini çağdaş yöntemlerle kaliteli düzeyde sunmak ve bunun için kaynakları mevzuata uygun, ekonomik, verimli ve etkili bir şekilde kullanmak.

SKS Vizyon: Kültürel, sosyal, sportif ve sağlık hizmet alanlarında öğrencilerimize ve çalışanlarımıza daima huzurlu ve mutlu bir ortam sağlamaya çalışan temel bir hizmet birimi olmak.

Daire Başkanlığı Üniversite Yerleşkesinde sağlık ve spor faaliyetlerini yürütürken öğrencilerin kültürel ve sanatsal faaliyetlere katılmalarını sağlamayı amaçlamaktadır.

Öğrenciler; öğrenci kulüpleri tarafından gerçekleştirilen faaliyetlerde ilgi alanlarına göre yetenek ve becerilerini sergilemekte, yaratıcılıklarını geliştirmektedirler. Maltepe Üniversitesi Öğrenci Konseyi, öğrenci kulüpleri faaliyetleri, ulusal ve uluslararası etkinliklerde aldıkları görev ve sorumluluklarla meslek hayatına hazırlanmaktadırlar (Maltepe Üniversitesi SKS Web Sayfası, 2022).

SKS bünyesinde gerçekleşen etkinliklere ilişkin sayısal veriler son üç akademik yılın karşılaştırılması açısından da önemli bir zemin oluşturma fırsatı verecektir:

2018 – 2019 Akademik Yılı’nda:

- toplam 54 Öğrenci Kulübü bulunmaktadır. Kulüplere kayıtlı öğrenci sayısı ise 4529’dur. Bu sayının anılan yıldaki toplam öğrenci sayısına oranı ise

%44,75’tir.

- yapılan 209 etkinliğe toplam olarak 36.860 öğrenci katılmıştır. Etkinlik başına düşen öğrenci sayısı ortalama 176,3’tür.

2019 – 2020 Akademik Yılı’nda:

34

- toplam 71 Öğrenci Kulübü bulunmaktadır. Kulüplere kayıtlı öğrenci sayısı ise 5193’tür. Bu sayının anılan yıldaki toplam öğrenci sayısına oranı ise

%50,31’dir.

- yapılan 222 etkinliğe toplam olarak 20.585 öğrenci katılmıştır. Etkinlik başına düşen öğrenci sayısı ortalama 92,7’dir.

2020 – 2021 Akademik Yılı’nda:

- toplam 76 Öğrenci Kulübü bulunmaktadır. Kulüplere kayıtlı öğrenci sayısı ise 5.235’tir. Bu sayının anılan yıldaki toplam öğrenci sayısına oranı ise

%50,62’dir.

- yapılan 336 etkinliğe toplam olarak 53.644 öğrenci katılmıştır. Etkinlik başına düşen öğrenci sayısı ortalama 160’tır.

2.4.1 Maltepe Üniversitesi Sağlık Hizmetleri

Her üniversitede olduğu üzere SKS Dairesi’nin ilgili yönetmelikte Sağlık Hizmetleri başlığı altında toplanan, öğrencilerin beden ve ruh sağlığı hizmetlerini yürütmek maksadıyla gerçekleştirmesi gereken birtakım hizmetleri vardır. Bu hizmet Maltepe Üniversitesi’nde evrensel tanıma uyan bir anlayışla yürütülmesi amaçlanmıştır.

Bu bağlamda yürütülen sağlık hizmetlerinin temel yaklaşımı kişiyi hastalıklardan korumak, sağlık kapasitesini yükseltmek ve bunlara rağmen eğer bir hastalık oluşursa tam bir birinci basamak sağlık hizmeti sunarak sevk edilen hastaların takibini yapmaktır. Bu amaçla yapılan çalışmalar 3 ana başlık altında toplanmıştır: Koruyucu Sağlık Çalışmaları, Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri, Sağlık-Güvenlik Eğitimleri (Maltepe Üniversitesi SKS Web Sayfası, 2022).

Koruyucu sağlık çalışmaları kapsamında çevre sağlığını korumak ve sağlamak maksadıyla birtakım koruyucu sağlık çalışmaları yapılmaktadır. Bunlardan biri periyodik muayenelerdir. Başta mutfak, yemekhane, kantin çalışanları olmak üzere tüm personelin işe giriş ve yıllık genel sağlık muayeneleri yapılarak sağlık ve hijyen açısından çalışmalarına engel bir durum olup olmadığının belirlenmesidir. Böyle bir durum tespit edildiğinde tedavi tamamlanıncaya kadar ilgili personel işten alınmaktadır. Muayene ve tedavileriyle ilgili işlemler ilgili yönetmelikte de yazıldığı üzere çalışanların kişisel sağlık dosyalarına işlenmektedir. Portör tetkikleri diğer bir koruyucu sağlık çalışmasıdır. Bu

35

tetkikler ile ilgili personelin yılda bir kez akciğer filmleri çektirilmekte ve portör(taşıyıcı) tetkikleri yaptırılmaktadır. İlgili üniversite personeline kişisel sağlık bilgisi, gıda hijyeni, toplu beslenme sistemlerinde sağlık bilgisi, yüzey hijyeni ve ortam hijyeni konularında düzenli olarak eğitim verilmektedir. Yemekhane ve kantinler düzenli olarak günlük denetim çizelgeleriyle denetim altında tutulmaktadır. Üniversitedeki suların günlük klor düzeyleri takip edilip, ayda bir kez bakteriyolojik analizleri yaptırılmaktadır (Maltepe Üniversitesi SKS Web Sayfası, 2022).

Kişiye yönelik koruyucu sağlık çalışmalarında ise üniversite öğrencilerinin ve üniversite personelinin hastalık ve kaza risklerine karşı gerekli aşılamaları (Grip, Hepatit-B,Tetanos vb) kampanyalar düzenlenerek uygun şartlarla yapılmaktadır. Hastalıklar ve sakınılması gereken sağlık riskleri konusunda konferans, seminer, panel, broşür gibi görsel ve işitsel yöntemlerle güncel bilgilendirmelerde bulunulmaktadır.

Maltepe Üniversitesi’ne bağlı Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesiyle iş birliği içinde yürütülen birinci basamak sağlık hizmetleri çerçevesinde öğrencilerin muayene ve tedavileri yapılmakta gerektiğinde ise diğer sağlık kuruluşlarına da sevki yapılmaktadır. Emekli sandığı ya da özel sigorta gibi bir sağlık güvencesi bulunan öğrencilerin reçeteleri düzenlenmekte sağlık güvencesi bulunmayan öğrencilerin ise anlaşmalı eczanelerden indirimli ilaç alabilmeleri için çalışmalarını sürdürmektedir.

Sağlık merkezinde görevli doktor, hemşire, psikolog, yardımcı sağlık personeli ve ambulans şoförü çalışma saatleri içinde sağlık hizmeti sunulmaktadır. Çalışma saatleri dışında da ambulans şoförü ve ambulans gerekli sevkleri yapmaktadır.

Sağlık-Güvenlik Eğitimleri konu başlığı altında üniversite öğrencileri ve üniversite çalışanları için sağlıkla alakalı destek ve katkı amaçlı yapılan ve yapılması planlanan eğitimlerin konu başlıkları şunlardır:

- COVİD-19 Bilgilendirme - Sigara ve Sağlık

- Sağlıklı Beslenme ve Zihinsel Performans - Kan Bağışı

- Uyuşturucu ve Sağlık

36 - Hepatit-B

- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar - Cinsel Sağlık

- Ofis ergonomisi eğitimleri

- Kas ve iskelet sistemi hastalıkları ve bel ağrısı - Hijyen eğitimi

- İlk yardım eğitimi

- Bilgisayar kullanımı ve sağlık riskleri (Maltepe Üniversitesi SKS Web Sayfası, 2022)

2.4.2 Maltepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri

Maltepe Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi (RPDB);

Maltepe Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı bünyesinde öğrencilere psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmeti vermek üzere kurulmuş bir birimdir. Amacı üniversitede bulunan öğrencilerin ve üniversite personelinin yaşadığı bireysel problemler doğrultusunda çeşitli çalışmalar yürütmektir. Ayrıca Maltepe Üniversitesi’ni yeni kazanmış öğrencilerin; karşılaşacakları eğitimsel, yaşamsal, ruhsal sıkıntılarında koruyucu ruh sağlığı çalışmaları yürüterek onlara destek olmaktır. Maltepe Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi (RPDB)’nin ilkeleri koşulsuz kabul ve saygı, gönüllülük, gizlilik, yetkinliktir. Bu birimin yapmış olduğu çalışmalar; bireysel görüşmeler, grup çalışmaları, eğitim seminerleri ve projeler, koruyucu ve önleyici çalışmalar ve hizmet-içi eğitim olarak sıralanabilir (Maltepe Üniversitesi SKS Web Sayfası, 2022).

Ayrıca ilgili birimde Akran Mentörlüğü adında bir program bulunmaktadır. Akran Mentörlüğü Programı’nda üniversiteye yeni başlayan öğrencilerin üst sınıflardaki öğrenciler tarafından üniversite yaşamına uyum sağlamasına destek olunmaktadır.

Dünyada birçok üniversitede örnekleri bulunan bu program Maltepe Üniversitesi’nde 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılında “Mentör Eğitim Programı” ile başlamış ve halen devam etmektedir. Akran Mentörlüğü Programı; sosyal çevrenin genişletilmesi, üniversiteye yeni kaydolan öğrenci bir problemle karşılaştığında doğru kişi ve ofise

37

yönlendirilmesi için destek alınması, bu program kapsamında düzenlenen etkinliklere katılmak, hiç bilmediği bir ortama dahil olan öğrencinin üniversite yaşamına daha çabuk adapte olması, mentinin sosyal destek elde etmesi, sosyal ve mesleki bilgi birikiminin hızla artması, ilişki desteği alınması, öğrencinin yeni dostluklar kurması, kendini değerli hissetmesi, farklı öğrenim kaynaklarına ve anahtar kişilere ulaşması gibi birçok avantaj sağlamaktadır (Maltepe Üniversitesi SKS Web Sayfası, 2022).

2.4.3 Maltepe Üniversitesi Kültür Hizmetleri

Maltepe Üniversitesi’nde kültür ve sanat etkinlikleri Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi bünyesinde kurulan Öğrenci Kulüpleri/Toplulukları ve Öğrenci Konseyi tarafından yürütülmektedir. Ayrıca fakülteler/yüksekokullar tarafından düzenlenen sanat, kültür etkinliklerine de öğrenci kulüpleri ve öğrenci konseyinin katkı ve destekleri ile sağlanmaktadır. Üniversitenin farklı mekânlarında çalışmalarını sürdüren öğrenci kulüpleri farklı sanat dallarında müzik, tiyatro, dans, seramik, söyleşi, konferans, seminer vb. etkinlikleri danışmanlarının destek ve rehberliğinde gerçekleştirmektedirler (Maltepe Üniversitesi SKS Web Sayfası, 2022).

Maltepe Üniversitesi’nde birçok kulüp bulunmakta olup sayısı her geçen gün hızla artmaktadır. Yeni kulüp açmak isteyen öğrencilere gerekli şartlar sağlandığında imkan verilmiştir. Maltepe Üniversitesi’nde 2021 – 2022 Akademik Yılı’nda mevcut olan kulüpler şu şekildedir:

- Afetlere Hazırlık Kulübü - Aktivizm Kulübü

- Anadolu Taraftarlarını Birleştirme Kulübü

- Anka Yazılım Kulübü - Arama ve Kurtarma Kulübü - Atatürkçü Düşünce Kulübü - Avrasya Kulübü

- Bilim Kurgu Ve Fantastik Kulübü - Bilişim Hukuku Kulübü

- Bilim ve Teknoloji Kulübü

- Çizgi Film Kulübü - Çocuk Dünyam Kulübü - Çocuk Pusulası Kulübü - Dans Kulübü

- Diksiyon ve Etkili Konuşma Kulübü - Doğa Sporları Kulübü

- DSC MAU Kulübü - Edebiyat Kulübü

- Elektronik Müzik Uygulamaları Kulübü

- English Medical Community

38 - Erasmus Kulübü

- E-Spor Kulübü - Felsefe Kulübü - Fotoğrafçılık Kulübü - Gastronomi Kulübü

- Gazetecilik ve Medya Kulübü - Geleneksel Türk Sanatları ve

Sporları Kulübü - Genç Kadem Kulübü - Genç Tema Kulübü - Genç Vizyon Kulübü - Geri Dönüşüm Kulübü - Gezi Kulübü

- Girişimcilik Kulübü - Havacılık Kulübü - Hayvan Dostları Kulübü - Hemşirelik ve Sağlık Kulübü - Hukuk Kulübü

- Hukuksal Gelişim Kulübü - İç Mimarlık Kulübü - İletişim Kulübü - İlk Yardım Kulübü - İnsan Hakları Kulübü - İşletme Kulübü - Kariyer ve İş Kulübü - Kızılay Kulübü

- Koruma ve Onarım Kulübü(KOR-ON)

- Kültür ve Sanat Kulübü - LÖSEV Fayda Topluluğu

- Maltepe Bisiklet Kulübü

- Maltepe Üniversitesi Dalış Kulübü - Maltepe Üniversitesi Endüstri

Mühendisliği Topluluğu

- Maltepe Üniversitesi IEEE Öğrenci Kulübü

- MAU Tıp Öğrencileri Birliği Kulübü - Mimarlık ve Tasarım Kulübü

- Moda ve Tasarım Kulübü - Motosiklet Kulübü - Münazara Kulübü - Müzik Kulübü - Okçuluk Kulübü - Ombudsmanlık Kulübü - Özel Eğitim Kulübü - Pazarlama Kulübü - Psikoloji Kulübü

- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Kulübü

- Robotik ve Proje Geliştirme Topluluğu

- Rock Kulübü - Satranç Kulübü - Sinema Kulübü

- Sosyal Hizmet Kulübü - Sosyal Politikalar Kulübü

- Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kulübü

- Sosyoloji Kulübü ( (Maltepe Üniversitesi Web Sayfası, 2022).

39

2.4.4 Maltepe Üniversitesi Spor Hizmetleri

Maltepe Üniversitesi Spor Hizmetleri Marmara Eğitim Köyünde 1.000.000 m2 kampüste bulunan futbol, açık kapalı basketbol, açık kapalı voleybol sahaları, açık kapalı tenis kortları, açık kapalı yüzme havuzları, yürüyüş alanları, dans, fitness ve spor salonlarında öğrenci ve çalışanlarına sağlıklı yaşam olanakları sağlamaktadır. Tüm spor tesisleri Marmara Koleji ve Maltepe Üniversitesi öğrenci ve çalışanları tarafından ortaklaşa kullanılmaktadır.

Her akademik yılın başında, sporla ilgilenen öğrencilerin istekleri doğrultusunda çeşitli spor dallarında seçmeler yapılmakta, takımlar oluşturulmaktadır. Çalıştırıcıların rehberliğinde antrenmanlara katılan sporcular Türkiye Üniversite Sporları Federasyonunun düzenlediği yarışmalarda Maltepe Üniversitesi’ni temsil ederler. Ayrıca kampüs içerisinde birçok spor dalında fakülteler/yüksekokullar arasında turnuvalar düzenlenmekte sporun yaygınlaştırılmasına destek verilmektedir. Öğrencilerden gelen talepler doğrultusunda her sene yeni spor takımları oluşturularak uzman spor eğitmenleri gözetiminde spor çalışmaları sürdürülmektedir (Maltepe Üniversitesi SKS Web Sayfası, 2022).

Maltepe Üniversitesi’nde bulunan spor takımları şu şekildedir:

- Basketbol (Kadın-Erkek) - E-Spor (Kadın-Erkek) - Futbol (Erkek)

- Futsal (Erkek)

- Masa Tenisi (Kadın-Erkek)

- Tenis (Kadın- Erkek) - Voleybol (Kadın -Erkek) - Yüzme (Kadın- Erkek)

Maltepe Üniversitesi, öğrencilerine ve çalışanlarına sağlıklı yaşam düsturu kazandırmak ve kampüs içinde sporu yaygınlaştırmak ve öğrencilerin bu alanda becerilerini geliştirmek maksadıyla Marmara Eğitim Kurumları Spor Tesisleri kullanılmaktadır. Maltepe Üniversitesi’nde bulunan spor tesisleri şu şekildedir:

- 1200 Kişi kapasiteli çok amaçlı spor salonu - Olimpik kapalı yüzme havuzu ve çocuk havuzu - Kapalı basketbol ve voleybol sahaları

39 - Futbol sahaları

- Açık kapalı tenis kortları - Açık spor alanları

Ayrıca, Spor Kompleksi içerisinde şu imkanlar yer almaktadır:

- Badmington salonu, - Buz pateni pisti, - Jimnastik salonu, - Mini golf sahası, - Fitness salonu, - Squash salonu,

- Dans ve Bale Salonları bulunmaktadır (Maltepe Üniversitesi Web Sayfası, 2022)

Benzer Belgeler