• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 4. BULGULAR VE YORUMLAR

4.1 Bulgular

1. Soruya Verilen Yanıtlar

1. Soru: Ders dışı zamanlarda okulda ne yapmaktan keyif alırsınız?

1. Odak Grup katılımcıları: Altı katılımcının beş tanesi ders dışı zamanlarda özellikle kantinde arkadaşları ile vakit geçirdiklerini ilk sırada belirtmişlerdir. Sadece bir öğrenci okuldaki ders dışı zamanlarda da yine eğitim alanıyla ilgili çalışmalar yaptığını belirtmiştir. Bu soruya verilen yanıtlardan özellikle kampüs içinde, kantinde arkadaşları ile zaman geçirmekten keyif aldıklarını ve kulüp etkinliklerine katıldıklarını belirtenlerin sayısı, diğer faaliyetlerle kıyaslandığında dikkat çekici bir şekilde öne çıkmaktadır. Bu iki faaliyet dışında öğrencilerden yine, SKS uhdesindeki sportif faaliyetlerle ilgilendiğini söyleyenler, staja gittiğini belirtenler ve özellikle Maltepe Üniversitesi’nin son yıllarda dikkat çeken bir birimi olan Kütüphane’den de yararladığının belirtenler olmuştur.

2. Odak Grup katılımcıları: altı katılımcıdan sadece iki tanesi kampüsteki kantinlerde arkadaşları ile zaman geçirdiğini belirtirken, iki tanesi kulüp faaliyetlerine katıldığını, bir tanesi kütüphaneye gittiğini ve sonuncusu ise kampüste, doğada dolaşmaktan keyif aldığını belirtmiştir.

2. Soruya Verilen Yanıtlar

2. Soru: Sizin için öğrenci bağlılığı ne anlama gelir? Nasıl tanımlarsınız?

1. Odak Grup katılımcıları: Odak grup çalışmasına katılan öğrencilere yöneltilen öğrenci bağlılığını tanımlamaya yönelik bu soruda öğrenciler sosyal bağlılık ifadesini kullanarak, arkadaşlık, aidiyet gibi kavramları dile getirmişlerdir. Katılımcılardan biri:

“öğrencinin duygusal olarak da bağ kurmasıdır bana göre” demiş ve hemen ardından

“kulüp etkinlikleri de bunun artmasını sağlıyor” diyerek görüş bildirmiştir. Bir başka öğrenci ise: “bana göre iki başlığı var bağlılığın, biri akademisyene olan diğeri ise sosyal

47

bağlılık ve bu ikisi olduğunda başarı da gelir” demiştir. Bir diğer öğrenci ise bağlılık için: “dersleri dışında da bağlı mı? kendini geliştirebilmiş mi? sosyalleşebilmiş mi? aktif bir öğrenci mi? bunlar bağlılığı belirler” diyerek, bağlılık kavramını boyutlandırmıştır.

Benzer şekilde beşinci öğrenci ise: “okula geldiğimde sosyal, eğitimsel, kişisel gelişim düzeyinde kendimi buraya ait hissetmektir” diyerek kendinden hareketle bir bağlılık tanımı yapmıştır. Son öğrenci ise bağlılığın bir göstergesi olarak da ele alınabilecek şekilde: “sabah derse hevesle gelmektir, iyi arkadaş ortamlarına sahip olmaktır, korkuyla değil, sevgiyle gelebilmektir” ifadelerini kullanmıştır.

2. Odak Grup katılımcıları: Bu grubun yanıtları daha çok ekip olmak, birlikte iş yapmak gibi kavramlar üzerinde yoğunlaşırken farklı görüş paylaşanlar da olmuştur.

Öğrencilerden üç tanesi “… birlikte iş yapmak, ekip olmak, başarmak, takım ruhuna sahip olmak bağlılığın göstergeleridir” derken; bir tanesi özellikle “topluluğa uyum sağlamak, olaylar karşısında dürüst olabilmek” diyerek diğerlerinden farklı bir tanım yapmıştır. Yine bir başka öğrenci ise “okula ve okulla ilgili olaylara olan ilgi bağlılığın göstergesidir” demiş ve son öğrenci ise “öğrencinin okumak istediği bölümde öğrenci olmasının bağlılık sağlayacağı” ifadesi öne çıkmıştır.

3. Soruya Verilen Yanıtlar

3. Soru: Kendinizi Maltepe Üniversitesine bağlı bir öğrenci olarak tanımlar mısınız? (Evet veya Hayır) Neden?

Genel olarak her iki grupta da bağlı hissettiğini söyleyenler büyük bir çoğunluğu oluşturmaktadır. Özellikle okuduğu bölümü sevme, arkadaşlarını sevme, katılabilecekleri pek çok etkinliğin olmasının önemli olduğunun belirtilmesi gibi unsurlar öne çıkmaktadır. Bunların yanı sıra akademisyenlerin, kampüs imkanlarının da bağlılık duygusunda bir rolü olduğu dile getirilmiştir.

1. Odak Grup katılımcıları: Kendisini Maltepe Üniversitesi’ne bağlı hissedip hissetmediği sorulan katılımcıların beş tanesi “bağlı” olduğunu ifade etmiştir. Bununla birlikte bu bağlılığın gerekçe ya da bileşenlerini açıklamaları istendiğinde üniversitenin sağladığı akademik imkanlar, öğrenci etkinliklerinin çokluğu ve çeşitliliği, akademisyenlerin ilgileri gibi farklı alanlar öne çıkmaktadır.

48

Bir öğrenci “bölümümü çok seviyorum, ÇAP fırsatını değerlendirdim, ekip işi bir meslek için eğitim alıyorum, arkadaşlarım ve hocalarımla birlikte çok güzel işler yapıyoruz, bu beni okula ait kılıyor” derken, benzer şekilde bir başka öğrenci de “hem bölümümü hem arkadaşlarımı seviyorum ve okuldaki etkinlikler de çok keyifli, bu sebeple kendimi bağlı hissediyorum” demiştir. Yine özellikle etkinliklere vurgu yapan bir diğer öğrenci “etkinlikler, arkadaş ortamım kendimi rahat hissettiriyor, bağlı ve mutluyum.

Ayaklarım kesinlikle geri gitmiyor” diyerek bağlılığının gerekçelerini ve sonucunu paylaşmıştır. Etkinliklere yapılan vurguda başka üniversitelerle yaptığı kıyası da dile getiren bir öğrenci ise bağlılığını şöyle ifade etmektedir “Hocaların alakaları, diğer okullarınkiyle kıyasladığımda bizim okulumuzdaki etkinliklerin çokluğu ve çeşitliliği, çalışanların çözüm odaklı olmaları benim bağlılığımda önemli bir faktör”.

Bağlılığının gerekçesi olarak okulda aldığı sorumlulukların altını çizen bir öğrenci ise “…bu üniversitede farklı alanlarda sorumluluk alabiliyorum, aktif olma fırsatı veriyor bana. Öğrenci kulübündeki görevim, öğrenci konseyindeki görevim, etkinliklerde aldığım sorumluluklar beni mutlu ediyor. Tüm bunlar hayata açılmamı sağlayan bir kapı”

dedikten sonra kendisinden önce konuşan arkadaşı gibi “ayaklarım kesinlikle geri gitmiyor” diye tekrarlamaktadır.

Bu grupta bağlı hissetmediğini söyleyen tek bir öğrenci bulunmaktadır ve gerekçe olarak ise “…kulüp etkinliklerine katılıyorum ve kulüp çalışmalarında sorumluluklarım da var ama bana bağlılık için daha fazlası gerekirdi. Ne yazık ki anı biriktiremedim”

demiştir.

2. Odak Grup katılımcıları: Bu grupta görüşlerini aktaran öğrencilerin tamamı kendisini üniversiteye bağlı bir öğrenci olarak tanımlamaktadır. Yine benzer şekilde bu grupta da Üniversite’nin kendilerini geliştirecek fırsatlar sunuyor olması bağlılıklarını sağlayan faktörler olarak öne çıkmaktadır.

Öğrencilerin yarısı “okuduğum bölümü isteyerek seçtim, bölümümü, hocalarımı ve kampüsü çok seviyorum” derken, bu öğrencilerden ikisi tanesi “kampüsteki yurtta kalıyoruz ve zamanımızı burada geçirmekten memnunuz” ifadesini kullanmışlardır.

49

Diğer öğrenciler ise “bu üniversite tamamen bana uygun”, “bu üniversiteye kendimi ait hissediyorum”, “Maltepe Üniversitesi’nde olmaktan mutluluk duyuyorum, burada geliştiğimi hissediyorum” diye özellikle belirtmişlerdir.

Son olarak ise “üniversitenin tüm fırsatlarından yararlanıyorum, kulüp çalışmaları, ÇAP imkanı, Gençlik Akademisi faaliyetleri sayesinde arkadaş çevrem genişledi. Kendimi bu aileye ait hissediyorum” diyerek bağlılığını gerekçelendirmiştir.

4. Soruya Verilen Yanıtlar

4. Soru: Öğrenci kulüp çalışmalarına katılma sebepleriniz nelerdir?

1. Odak Grup katılımcıları: Öğrencilerin tamamı kulüp etkinliklerine katıldıklarını belirtirken, sadece bir tanesi bu sene pandemi koşulları, ÇAP, yarı zamanlı çalışma gibi durumlarından dolayı kulüp üyeliğine zaman ayıramadığı için üye olmadığını söylemiştir. Diğer öğrencilerin hepsi hem etkinliklere katılan hem de aktif olarak kulüplerde görev alan öğrencilerdir.

Bu öğrencilerin paylaştıkları gerekçelerde ortak payda “sosyalleşmek” olarak ileri sürülmektedir, ancak yine de farklılaşan gerekçeler de dikkat çekicidir. Öyle ki bir öğrenci “sosyalleşmek, yeni insanlarla tanışmak, onlarla bağ kurmak için etkinliklere katılıyorum. Ayrıca kulüp çalışmaların çalışma hayatının bir provası gibi olduğunu düşünüyorum, erken deneyin kazanma fırsatı” diyerek katılım gerekçelerini çeşitlendirmiştir. Başka bir öğrenci ise sosyalleşme unsurunu “farklı insanlar, farklı fikirler, farklı bakış açıları kazanmak” olarak açmış ve yine “yönetim şekillerini/yöneticiliği anlamak için” kulüp faaliyetlerinde yer aldığını belirtmiştir.

“Farklı bakış açıları için” diyen bir başka öğrencinin “benzer hobileri, merakları olan kişilerle bir araya gelme fırsatı” olduğunu belirttiği kulüp çalışmaları, bu gruptaki bir diğer öğrenci içinse yine, yeni insanlarla tanışmak ve bunun yanı sıra da “network oluşturmak, yeni konular öğrenmek ve özellikle yüz yüze olanların eğlenceli olması”

anlamına gelmektedir. Bu grupta ifade edilen son gerekçe ise “kendini geliştirmiş, başarılı insanları bu kulüp etkinliklerinde misafir olarak dinleyip onlardan feyz almak, kalabalık aktif ortamlardan keyif aldığım için kulüp çalışmalarında aktif görev almak ve

50

iş yaşantısında olumlu etkisi olacağını düşündüğüm için katılım belgeleri almak”

şeklinde ifade edilmiştir.

2. Odak Grup katılımcıları: Bu grupta bir öğrenci, ne kulüplere üye ne de etkinliklere katılıyor. Diğer öğrenciler ise “arkadaşlarımla zaman geçirmek”,

“sosyalleşmek ve sorumluluk almak”, “kendimi geliştirmek” gibi gerekçeler paylaşmışlardır.

Katılımcı öğrencilerden, kulüplerde çok aktif olduklarını söyleyen iki öğrenci ise yine kişisel gelişimlerinin yanı sıra “sevdiğim alanlarda diğer öğrenciler ile etkileşimde olmak, farklı fakültelerden arkadaş edinmek, kendimi geliştirmek için ders dışında alanlarda da görev almanın gerekliliği” gibi ifadelerle etkinliklere katılım gerekçelerini açıklamışlardır.

5. Soruya Verilen Yanıtlar

5. Soru: Öğrenci kulüp çalışmaları akademik başarınızda etkili oldu mu? Nasıl?

1. Odak Grup katılımcıları: Bu grupta iki öğrenci kulüp faaliyetlerinin akademik başarılarına doğrudan etkisi olduğunu söylemiştir. Özellikle öğrencilerden biri

“okuduğum bölümle de ilgili; iletişim, gözlem, insanları tanımak gibi faydaları sayesinde makale yazarken örneğin bu deneyimlerden fayda sağladım” derken, diğeri ise “…kulüp faaliyeti sayesinde geçen sene staj yapacak yer buldum, tüm çalışmalarım bana bu süreçte üst düzeyde fayda sağladı. Kesinlikle kulüp çalışması işe yarıyor. Ve yine kesinlikle kişiye hırs da katıyor” demiştir.

Benzer şekilde bir başka öğrenci ise “…akademik başarıyı biz kendimiz yaratırız.

Kulüp faaliyetleri bu başarı için bir merdivendir” benzetmesini yapmıştır. Bir önceki öğrenci gibi bu öğrenci de “…motivasyon, hırs gibi duygularını dinlediğim başarılı insan hikayelerinden sonra bunlar benim akademik olarak başarılı olmamda bir hırs faktörü oluyor” diyerek “hırs” olgusuna vurgu yapmıştır.

Akademik başarıya doğrudan katkısının olmadığını söyleyen öğrenciler ise,

“…sosyal ve kültürel anlamda oluyor”, “sosyal becerilerimi geliştirdi, iletişim, kendimi ifade etme anlamlarında katkısını gördüm”, “akademik başarımı arttırmadı ama

51

çalışmak istediğim alandan kişilerle tanışma, onlara kendimi tanıtma, network oluşturma gibi faydaları oldu” gibi ifadelerle bu soruyu yanıtlamayı tercih etmişlerdir.

2. Odak Grup katılımcıları: Bu soruyu iki öğrenci “bir etkisi olmadı” diyerek yanıtlarken, iki öğrenci ise “...kulüplerde aktif olarak görev alırlarsa bunun akademik yaşamlarına da katkısı olacağını düşündüklerini” belirttiler.

Bu grupta yer alan ve kulüp çalışmalarına yoğun olarak zaman ayırdığını söyleyen iki öğrenciden biri “...herhangi bir olumsuz etkisini görmedim, etkinlikler vesilesi ile tanıştıklarımın derslerde de katkısı oluyor, ufak da olsa fayda sağladı” derken, diğeri

“…özellikle mesleki kulüplerde olmak beni akademik başarı anlamında da çok geliştiriyor” demiştir.

6. Soruya Verilen Yanıtlar

6. Soru: Öğrenci kulüp çalışmaları akranlarınızla ilişkinizde etkili oldu mu?

Nasıl?

1. Odak Grup katılımcıları: Bu soruyu tamamı “olumlu etkisi” oldu şeklinde yanıtlamışlardır. Bu olumlu etkiye ilişkin ise yarıdan fazlası “farklı fakültelerden, bölümlerden arkadaşlar tanıdım. Bu etkinlikler olmasaydı tanıyamayacağım arkadaşlarım oldu”, “etkinlik sırasında mutlaka bir etkileşim oluyor ve sonrasında da iletişim devam ediyor” derken, yine “kulüp etkinliklerinin özellikle organizasyonunda yer alarak iletişim becerimi geliştirdim”, “arkadaşlık bağı kurmama çok katkısı oldu”

diyen öğrenciler olmuştur.

2. Odak Grup katılımcıları: Katıldıkları bir kulüp etkinliği olmadığı için

“katılmadım, fikrim yok” diyen iki öğrenci dışında kalan öğrenciler, olumlu etkisi olduğunu özellikle belirttiler.

İlk grupla benzer şekilde “farklı fakülte ve bölümlerden arkadaşlarım oldu” en çok dile getirilen düşünce olmuştur. Bir öğrenci “.. etkinliklerde tanıştığım başka fakülteden bir arkadaşım şu an en yakın dostum ve bu dostluk, etkinlikler sayesinde oldu” diyerek kişisel örneğini paylaşmıştır, bir diğer öğrenci ise “en yakın arkadaşlarımı kulüplerden edindim” dedikten hemen sonra akranlarına ilişkin olarak şöyle bir yorumda da

52

bulunmuştur “..akranlarım etkinliklerde rol almakta kimi zaman isteksiz olabiliyor, bir yönlendirme olmadan sorumluluk alamıyorlar. Bu çok dikkat çekici.”

7. Soruya Verilen Yanıtlar

7.a. Soru: Öğrenci kulüp faaliyetleri sizin bilgi düzeyinizi / öğrenme kapasitenizi / olaylara ilişkin farkındalık düzeyinizi arttırdı mı?

1. Odak Grup katılımcıları: Bu soruyu ortak bir ifade seçip yanıtlamıştır:

“Arttırdı”.

2. Odak Grup katılımcıları: Bu soruyu “etkisi olmadı” diyerek yanıtlayan öğrencilerin çoğunlukta olduğu görülmektedir. Sadece bir öğrenci “mesleki kulüplerdeki etkinlikler bilgi düzeyi arttırdı” diyerek görüş bildirmiştir.

7.b. Soru: Öğrenci kulüp faaliyetleri sizin hangi duygunuza hitap etti?

1. Odak grup katılımcıları: özellikle “merak” ve “heyecan” duygusuna vurgu yaparak yanıtlar verdiler. Bir öğrenci “merak duygumu açığa çıkarıyor” derken, bir başka öğrenci “etkinliklerde neler anlatılacak merak ediyorum; etkinliğin organizasyonunu yaparken de heyecan ve stres hissediyorum ve bu da başarıyı tetikliyor bence” demiştir. Benzer şekilde üçüncü öğrenci ise “yeni insanların bana kattıkları heyecan duygumu ortaya çıkarıyor, her yeni etkinliği gerçekleştirmek de başarma heyecanı yaşatıyor” diye vurgulamaktadır. Bu grupta bir öğrenci etkinliklere katıldıkça sosyo-kültürel olarak geliştiği duygusuna sahip olduğunu söyleyerek, “başarılı, mesleğinde ileri düzeyde insanlar, onların konuşma becerileri bana çok şey öğretiyor”

demektedir. Katılımcılardan biri ise etkinlikler sayesinde “umut, kendini gerçekleştirme, mutluluk ve başarı hissediyorum” diyerek kendi duygularını özetlemiştir. Son öğrenci ise

“sosyal anlamda iletişim, karşımdakini anlama, ilişki kurabilme duygularıma hitap ediyor bu etkinlikler” demektedir.

2. Odak Grup katılımcıları: her bir katılımcı farklı bir duygusunu dile getirmiştir.

Sadece iki öğrenci etkinliklere katılmadıkları için bir duygularını olmadığını belirtmiştir.

Bir öğrenci “hırs, kendimi değerli hissetmek ve başarılı hissetmek” diyerek duygularını sıralarken diğer öğrenci “merhamet, yardımlaşma ve rekabet duygularımı besledi”

53

demektedir. Soruyu yanıtlayan bir başka öğrenci ise “sorumluluk duyguma hitap ediyor”

demiştir. Son öğrenci içinse etkinlikler “arkadaşlık ve eğlence” duygusuna hitap etmektedir.

7.c. Soru: Öğrenci kulüp faaliyetleri sizin hangi davranışsal becerilerinizi geliştirdi?

1. Odak Grup katılımcıları: öğrenciler bu soruda temelde iletişim becerilerinin gelişmiş olduğuna değinerek, yanı sıra farklı davranışları da saymıştır.

Bir öğrenci “stresle başa çıkma, stresi yönetme – mesleki olarak da buna ihtiyacım var- etkili iletişim, anlama dinleme becerilerim gelişti”, başka bir öğrenci

“iletişim becerilerim, stresle baş etme ve heyecan yönetimim gelişti” demektedir. Yine iletişimden bahseden başka bir öğrenci ise “sağlıklı iletişim kurma, kişilerarası iletişim becerisi ve düzgün bir şekilde hitap etmeyi öğrendim” diye belirtmiştir. Benzer şekilde diksiyon, hitabet konusunda geliştiğini belirten bir başka öğrenci ise bunlara ek olarak

“risk alabilme, başarısızlıklardan sonra tekrar deneme cesareti gösterebilmeyi geliştirdi” demektedir.

Bu grupta paylaşılan davranışlar arasında “bir organizasyonun süreç yönetimi, baştan sona artıları ve eksileri ile ele alıp etkinliği yönetmek, özgüven ve iletişim becerilerimi” geliştirdi diyen öğrenciye, son öğrenci ise “ben de çok çekingendim, benim harekete geçme özelliğimi aktive etti” diyerek katkı sağlamıştır.

8. Soruya Verilen Yanıtlar

8. Soru: Sağlık, Kültür ve Spor (SKS) Daire Başkanlığından beklentileriniz, talep ve önerileriniz nelerdir?

1. Odak Grup katılımcıları: Genel olarak SKS’nin beklentilerini karşıladıklarını belirterek yanıtlarını paylaşan öğrencilerden, iki tanesi mesleki gelişim odağında etkinlikler istediklerini belirttiler. Bu öğrencilerden ilki “SKS bizim önerilerimize destek oluyor, bizi dikkatle izliyor, belki mesleki alanımızla ilgili olacak etkinlikler ve kişisel gelişimimiz için faydalı olacak motivasyon konuşmacılarını davet edebilir” derken, diğer

54

öğrenci ise “ katılabileceğimiz çok etkinlik var, bir de mesleki – sektörel konukları daha fazla çağırabilir” diyerek talepte bulunmaktadır.

Başka bir öğrenci “SKS çoğu kez bizim düşünmediğimizi bile düşünüyor, kişi eğer öğrenmek istiyorsa, merak sahibiyse etkinliklere katılıyor; bu meraka sahip olmayanların da katılması gerekir” diyerek sadece SKS’den değil, öğrencilerden beklentisiniz dile getirmektedir. Yine kulüp yönetiminde aktif olarak görev alan bir katılımcı öğrenci ise “ etkinliklerimizde çok ciddi destek görüyoruz, organizasyon sürecinde her şey için SKS’ye gidiyoruz, bizim için –son çıkış- anlamına geliyor, her anlamda ihtiyacımızı karşılıyor, SKS bizim çözüm noktamız, her detayı düşünüyor” diyerek görüş bildirirken, sonra söz alan öğrenci ise “SKS ile pandemi dönenimde tanıştım, beni Maltepe Üniversitesi’ne bağlayan en önemli şey SKS etkinlikleri oldu, çok teşekkür ederim” diyerek düşünce ve duygularını paylaşmıştır. Son öğrenci ise “bize desteği çok, belki bütçesini de arttırmaları gerekir ki farklı taleplerimiz de karşılanabilsin, ayrıca etkinlik talep formu onay sürecinde de daha kolay bir yapı olsa, bizlerin de işleri kolaylaşır” diyerek süreç iyileştirmeye yönelik bir talepte bulunmuştur.

2. Odak Grup katılımcıları: Bu grupta kulüp etkinliklerine katılmayan öğrencilerden biri bir önerisi olmadığını söylerken, diğeri ise SKS’ye bağlı sağlık merkezinden hizmet aldığını ve kapsamlı çalıştıkları için memnun olduğunu söylemek istediğini belirtmiştir. Başka bir öğrenci etkinliklere katılıyorum ancak herhangi bir önerim yok ifadesi ile soruyu yanıtlamıştır. Kulüp etkinliklerinde aktif bir öğrenci ise, aktif olmayan kulüplerde de etkileşimin arttırılması için bir şeyler yapılması gerektiğini söylerken, son öğrenci, “SKS iyi işliyor, etkinliklere daha fazla öğrencinin katılması için farklı çalışmalar yapılabilir” demiştir. Bunun içinse önerileri şöyledir “duyurular, öğrencilerin katılımının zorunlu olduğu etkinlikler, birden fazla kulübün organizasyonunda görev aldığı ortak etkinlikler, müzik-şiir dinletileri, tiyatro gösterileri yapılabilir.”

Benzer Belgeler