• Sonuç bulunamadı

3.1. Araştırmanın Modeli ve Deseni

3.1.1. Deney Aracının Geliştirilmesi ve Deneysel İşlem Deseni

3.1.1.2 Ön Hazırlık Çalışmaları

Deneyin ilk üç haftalık bölümünü kapsayan bu çalışmalar, bir sonraki bölüm olan doğaçlamaya giriş çalışmaları için alt yapı olacağı düşünülen doğaçlama öğretimine hazırlayıcı; kulaktan çalım, bellek ve tonal aktarım (transpoze) etkinliklerini içermektedir.

1. HAFTA : Motif ve Kısa cümlelerin Kulaktan Çalınması, Uzun Ezgi Çalışmaları, Bellek çalışmaları

Şekil .4 Majör tonalitede motif çalışmaları

 Her dört ölçü bir kez eğitmen tarafından kemanla çalınarak, arkası dönük olan öğrenciden aynı motifi kemanı ile duyduğu gibi çalması istenmektedir.

Şekil 5. Minör tonalitede motif çalışmaları

 Her dört ölçü bir kez eğitmen tarafından kemanla çalınarak, arkası dönük olan öğrenciden aynı motifi kemanı ile duyduğu gibi çalması istenmektedir.

Cümle Çalışmaları

Kısa cümleler eğitmen tarafından bir defa kemanla çalınarak, arkası dönük olan öğrenciden kemanı ile tekrar etmesi istenmektedir.

Şekil 6. Ezgi 1: İzcilerin marşı (H. Baklanova)

Şekil 7. Ezgi 2: Oyun (Anonim çocuk melodisi)

Şekil 8. Ezgi 3: Güneş doğarken (Anonim çocuk melodisi)

Şekil 10. Ezgi 5: Kuşlar (Anonim çocuk melodisi)

Ezgi 5‘te ilk iki dizek ve son iki dizek ayrı cümle olarak çalışılmıştır.

Şekil 11. Ezgi 6: Şimdi de dans (Anonim çocuk melodisi)

Uzun Ezgilerle Çalışma

Ezgiler eğitmen tarafından artarda iki defa kemanla çalınarak, arkası dönük olan öğrenciden kemanı ile tekrar etmesi istenmektedir.

Şekil 12. Ezgi 7: Ay (J.B. Lully)

Şekil 14. Ezgi 9: Dans (Anonim çocuk melodisi)

Şekil 16. Ezgi 11: Bekçi baba (Anonim çocuk melodisi)

Şekil 17. Ezgi 12: Avsız avcı (Macar melodisi)

Birinci hafta yapılan sınıf içi çalışmalar sonunda, bellek gelişimini destekleyici olarak ders dışı etkinlik kapsamında, eğitmen tarafından keman ile seslendirilerek kaydedilmiş Johannes Brahms’ın Ninni (Lullaby) adlı eseri sadece eşlik ve eşlikli solo olmak üzere Mp3 formatında öğrenciye kulaktan seslendirmesi için verilmiştir.

2. HAFTA: Uzun Ezgi Çalışmalarının Geliştirilmesi, Aktarım (Transpoze) ve Bellek Çalışmaları

Uzun Ezgi Çalışmaları

Ezgiler eğitmen tarafından artarda iki defa kemanla çalınarak, arkası dönük olan öğrenciden kemanı ile tekrar etmesi istenmektedir.

Şekil 19. Ezgi 14: Eski fransız halk şarkısı

Aktarım (Transpoze) Çalışmaları

Bu bölümde, eğitmen tarafından keman ile çalınan motiflerin, farklı tonlardan öğrenci tarafından kemanla çalması istenmektedir.

Bu çalışmada ilk olarak basit motifler üzerinde alıştırmalar yapılmış, daha sonra bilindik okul şarkılarının aktarımına dayalı etkinliklere yer verilmiştir.

Şekil 20. Motif 1

 Aynı motifi; la telinde üçüncü parmak re, re telinde ikinci parmak fa, sol telinde üçüncü parmak do ve la telinde birinci parmak si bemol sesleri ile başlanarak öğrenciden çalması istenmektedir.

Şekil 21. Motif 2

 Aynı motifi; mi telinde ikinci parmak sol diyez, sol telinde üçüncü parmak do diyez ve re telinde birinci parmak mi bemol sesleri ile başlayarak öğrenciden çalması istenmektedir.

Şekil 22. Motif 3

 Aynı motifi; re telinde birinci parmak mi, la telinde birinci parmak si bemol , re telinde ikinci parmak fa diyez ve sol telinde ikinci parmak si sesleri ile başlayarak öğrenciden çalması istenmektedir.

Şekil 23. Motif 4

 Aynı motifi; re telinde ikinci parmak fa, la telinde ikinci parmak do diyez ve sol telinde üçüncü parmak do sesleri ile başlayarak öğrenciden çalması istenmektedir.

Şekil 24. Süt içtim dilim yandı (Yöre: Gaziantep- Kilis, Der: Muzaffer Sarısözen)

 Aynı ezgiyi; re telinde birinci parmak mi, re telinde ikinci parmak fa diyez, la telinde ikinci parmak do, sol telinde dördüncü parmak re bemol ve la telinde birinci parmak si bemol sesleri ile başlayarak öğrenciden çalması istenmektedir.

Şekil 25. Yaşasın okulumuz (Alman çocuk melodisi)

 Aynı ezgiyi; re telinde üçüncü parmak sol, la telinde birinci parmak si bemol, re telinde dördüncü parmak la bemol ve re telinde üçüncü parmak sol bemol sesleri ile başlayarak öğrenciden çalması istenmektedir.

Şekil 26. Oduncular şarkısı (Alman çocuk şarkısı)

 Aynı ezgiyi; La telinde ikinci parmak do, re telinde birinci parmak mi bemol, mi telinde üçüncü parmak la bemol ve re telinde ikinci parmak fa diyez sesleri ile başlayarak öğrenciden çalması istenmektedir.

Schubert’in Serenade (Serenat) adlı eseri sadece eşlik ve eşlikli solo olmak üzere Mp3 formatında öğrenciye kulaktan seslendirmesi için verilmiştir.

3. HAFTA : Aktarım (Transpoze) Çalışmaların Devamı- Sol Majör Bir Oktav ve İki Oktav İçerisinde Dizisel Doğaçlama Hazırlık Egzersizleri

Şekil 27. Mini mini bir kuş (Saip Egüz)

 Aynı ezgiyi; La telinde ikinci parmak do, re telinde ikinci parmak fa diyez ve sol telinde üçüncü parmak do diyez sesleri ile başlayarak öğrenciden çalması istenmektedir.

Şekil 28. Halay (Saip Egüz)

 Aynı ezgiyi; Re telinde üçüncü parmak sol, la telinde ikinci parmak do diyez, re telinde ikinci parmak fa ve la telinde üçüncü parmak re diyez sesleri ile başlayarak öğrenciden çalması istenmektedir.

Şekil 29. Neşeye övgü (9. Senfoni, L. v. Beethoven)

 Aynı ezgiyi; la boş tel, mi telinde birinci parmak fa ve re telinde üçüncü parmak sol diyez sesleri ile başlayarak öğrenciden çalması istenmektedir.

Şekil 30. Doğum günü şarkısı (Anonim ezgi)

 Aynı ezgiyi; la telinde ikinci parmak do, re telinde birinci parmak mi bemol ve re telinde üçüncü parmak sol diyez sesleri ile başlayarak öğrenciden çalması

Sol Majör Bir Oktav İçerisinde Dizisel Doğaçlama Hazırlık Egzersizleri

Bu bölümde, Sol majör bir oktav gam içerisinde (dokuzuncu ses eklenerek) sırasıyla aşağıda verilmiş ritmik kalıplar uygulanarak, sıralı seslerle ezgilendirme çalışmaları yapılmaktadır.

Şekil 31. Sol Majör bir oktav içerisinde dizisel doğaçlama hazırlık egzersizleri

 Daha sonra öğrenci ritmik kalıpların sıralamasında serbest bırakılarak ve Si sesi eklenerek çalışmaya devam edilmektedir.

Üçüncü hafta yapılan sınıf içi çalışmalar sonunda, bellek gelişimini destekleyici olarak ders dışı etkinlik kapsamında, eğitmen tarafından keman ile seslendirilerek kaydedilmiş Hicaz Mandıra (Lavtacı Andon) ve Erzurum Çarşı Pazar (Anonim, der. Muzaffer Sarısözen) adlı eserler sadece eşlik ve eşlikli solo olmak üzere Mp3 formatında öğrenciye kulaktan seslendirmesi için verilmiştir.

Benzer Belgeler