• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR VE YORUM

4.1. Hedef Kitleyle İletişimde Sanal İletişim Ortamları

4.1.1. Bilgi Sağlamak ve Eğitim

4.1.1.1. Hayvan Öyküleri Webinarı

Humane Society’nin 7 Ekim 2009 tarihinde canlı olarak web sitesinden sunduğu webinarın konusu hayvan öykülerinin insancıl eğitimde (humane education) kullanılmasıdır. Katılımın belirli bir ücret karşılığında gerçekleştiği Hayvan Öyküleri (Animal Tales: The Magic of Stories in Humane Education) webinarının kaydı da yapılmıştır. Bu sayede isteyen istediği zamanda ücretini ödeyerek bu içeriğe ulaşabilmektedir. Web konferansın bir türü olan webinarda izleyicilerin katılımı soru yanıt bölümü sayesinde gerçekleştirilmiştir.

Örgütte çalışan Stephanie Clark ve Heidi O’Brein’ın gerçekleştirdiği sunum 55 dakika sürmüştür. Sunumun başında Clark ekranda yer alan, soruların, yorumların, ve anlaşılmayan noktaların yazılabileceği kutucuğun işlevini açıklamıştır. İzleyiciler bu sayede sunumu gerçekleştirenlerle doğrudan bağlantı kurabilmekte ancak öteki katılımcılarla etkileşim kuramamaktadırlar. İzleyiciler ve sunumu gerçekleştirenlerin aynı mekandaymış gibi etkileşim kurmalarına olanak sağlayan bu programla Humane Society, küçük yaşta hayvanlarla ilgili konulara karşı duyarlılığı arttırmaya çalışmaktadır.

Sunumda farklı gruplardaki çocuklar için hazırlanan eğitsel etkinliklerde hayvanlarla ilgili öyküleri kullanmanın neden önemli olduğu, bunları anlatmanın eğitimde neden etkili

olduğu, öykü anlatıcılığının tarihi ve iyi öykü yazmanın ilkelerinden bahsedilmiştir. Sunum power point kullanımıyla görsel açıdan da desteklenmiştir. Resim 7’de öykü anlatıcılığının ve hayvanların öykülerde kullanılmasının tarihinden bahsedildiği bölümde değinilen Ezop’un fablları için kullanılan görsel materyal görülmektedir.

Resim 7. Humane Society’nin Hayvan Öyküleri Webinarı http://www.humanesocietyyouth.org/webinars/animal.asp

Sunumu gerçekleştirenler, konuyla ilgili kullandıkları görsel materyalin yanı sıra izleyicilere ele alınan konularla ilgili daha fazla örnek bulabilmeleri için kaynak önermişlerdir. Bu kaynakların içerisinde çevrimdışı olanların yanı sıra çevrimiçi olanlar da dikkatleri çekmektedir. Örgütün kendi web sitesinden ya da farklı web sitelerinden bahsedilerek bunların bağlantıları sunum boyunca verilmiştir. Clark ve O’Brein zaman zaman bu bağlantılara tıklayarak ekranda yeni pencere açarak ve buradaki içerik hakkında da kısa bilgi vermiştir. Resim 8’de sunum sırasında kullanılan bağlantılardan bir kısmı görülmektedir.

Resim 8. Webinar’da Kullanılan Bağlantılar http://www.humanesocietyyouth.org/webinars/animal.asp

Sunum boyunca çeşitli notlar almanın olanaklı olduğu ancak bunu gerçekleştirirken anlatılanların kaçırılmaması için her şeyin yazılmasına gerek olmadığı, sunumdan sonra gönderilecek olan bağlantıda sunum boyunca verilen bağlantıların ve bilgilerin kullanıcılara sağlanacağı ifade edilmiştir. Ayrıca her zaman konuyla ilgili soruların e-posta olarak gönderilebileceği bunlara kısa zamanda yanıt verileceği belirtilmiştir.

Sunumun sonunda yer alan soru-yanıt bölümünde izleyicilerden gelen sorulara yanıt verilmiştir. Clark ve O’Brein hayvan öykülerinin insancıl eğitimde kullanımı konusunda daha ayrıntılı bilgi almak isteyenler için örgütün çevrimiçi derslerinin olduğunu, isteyenlerin bunlara katılabileceğini vurgulamışlardır.

Araştırmacı hem Hayvan Öyküleri webinarıyla ilgili hem de genel olarak Humane

Society’nin eğitsel etkinliklerine ilişkin sunumu gerçekleştiren ve aynı zamanda örgütte

gençlerin eğitsel etkinliklerine ilişkin bölümde yönetici olan Stephanie Clark’la görüşme gerçekleştirmiştir. Bu görüşmede Clark, bu webinara canlı olarak 20 kişinin katıldığını

ancak programın 1000 kişiye kadar katılıma izin verdiğini belirtmiştir. Clark, katılanlar hakkında şunları söylemiştir:

Katılanların çoğu kadın. Ancak bunun nedeni eğitim ve hayvanların refahının ağırlıklı olarak kadınların egemenliği altında olan konular olması. Katılanlar çoğunlukla 30’ların ortasındaki kişiler, ancak yaş aralığı 25-60 yaş arasında değişiyor. Mesleklerine bakacak olursak, hayvanlarla ilgili profesyonellerden sınıf öğretmenlerine ve üniversite profesörlerine kadar bu çeşitli. Bunlarında arasında yatırım gibi farklı alanlardan olan insanlar da var.

Webinarların Humane Society tarafından kullanımına 2008 yılının başında başlandığını belirten Clark, başka eğitsel kaynakların kullanımının 1973’lere kadar uzandığını ifade etmiştir. Webinarların öncelikli hedef kitlesinin eğitim alanındaki insanlar olduğunu söyleyen Clark, “eğitsel türdeki webinarlar giderek yaygınlık kazanıyor, çünkü seyahat gerektirmiyor ve profesyonel gelişim konusunda göz önünde bulundurulmaktadırlar” sözleriyle bu sanal iletişim ortamının giderek daha fazla yaygınlaştığını ifade etmektedir. Clark, webinarların etkileşime açıklığı konusunda şunları vurgulamaktadır:

Katılımcılara canlı webinarlar sırasında katılmaları için çağrıda bulunuyoruz. Ancak Hayvan Öyküleri en az etkileşimin olduğu webinarlardandı. Çoğu webinar daha etkileşimli. Katılımcılar yazılı olarak gönderdikleri iletilerle katılımı sağlıyorlar. Katılımcılar eğer mikrofonları varsa sesli olarak da katılabilirler ancak çoğunda bu yok. Sesli katılımın olduğu webinarları denedik ancak bu kaotikti. Çünkü çoğu konuşmuyorken mikrofonlarını sessiz konuma getiremedi.

Clark’ın da belirttiği gibi hayvan hikaylerini konu olan webinar katılımcılarına soru-yanıt bölümüyle etkileşime açık bir iletişim ortamı sağlamıştır (her ne kadar katılımcılar buna fazla ilgi göstermemiş olsa da). Sunumu gerçekleştirenler bu sanal iletişim ortamını kullanırken başka sanal ortamların desteğine de başvurmuşlardır. Bunlar bağlantıları verilen web siteleri ve soruların gönderilebileceği e-posta adresidir. Örgüt kullandığı bu program sayesinde hem eğitsel etkinliklerini gerçekleştirmektedir hem de bunlara katılmak için para ödeyen kişiler sayesinde kendisine mali kaynak yaratmaktadır. Clark canlı olarak gerçekleştirilen webinardan sonra, kaydının 10 kişi tarafından satın alındığını ve hala da satın almaların devam ettiğini belirtmektedir.