• Sonuç bulunamadı

Hayal Gücü Ve Sezgi Gücünün Kullanıldığı Alanlar

4. BULGULAR VE YORUM

4.11 Hayal Gücü Ve Sezgi Gücünün Kullanıldığı Alanlar

Katılımcılara, hayal gücü ile sezgiyi daha çok hangi alanlarda / konularda kullandıkları sorulmuştur. Otel yetkilileri, hayal gücü ve sezgilerini farklı konu ve alanlarda kullandıklarını ifade etmektedir. Belirtilen bu alan ve konular Tablo 18’de sunulmuştur.

Tablo 18. Hayal Gücü ve Sezgi Gücünün Kullanıldığı Alanlar

Otel Alan / Konu

OHH(4*), EHR(4*) Yaşamın Tüm Alanlarında

COHR(4*), GTR(4*), ATHHS(5*), APTH(5*), RRKTS(5*)

Yönetim / İnsan İlişkileri, Teknik Konular

AÖTK(4*), MO(4*) Yönetim / İnsan İlişkileri

OTROS(4*), GTRH(4*) Teknik Konular

AH(4*), BH(4*), OTROS(4*), GSTO(4*), ATO(4*), HPH(5*), TGH(5*), GAH(5*), HVCTK(5*)

İnsan İlişkileri

ATO(4*), ATHHS(5*) Kişisel Hayat

Tablo 18’de görüleceği üzere, hayal gücü ve sezgilerin en çok kullandığı alan insan ilişkilerinin olduğu anlaşılmaktadır. 6 otel yetkilisi, hayal gücü ve sezgilerini insan ilişkilerinde, 5 otel yetkilisi, yönetim / insan ilişkileri ile teknik konularda, 2 otel yetkilisi yönetim / insan ilişkilerinde, 2 otel yetkilisi yaşamlarının tüm alanlarında ve 2 otel yetkilisi ise sadece kendi kişisel yaşamlarında kullandığını ifade etmiştir.

OHH(4*) ve EHR(4*) yetkilileri, hayal gücü ve sezginin hayatın tüm alanlarında kullanılabileceğini ifade etmektedirler. OHH(4*) yetkilisi, hayal gücü ve sezgiye sahip olan kişilerin bunları hayatlarının tüm alanlarında kullanabileceklerini şu ifadeler ile savunmaktadır;

“Eğer bir insanın hayal gücü ve sezgi gücü geliştiyse bunu her şeyde kullanır. Günlük hayatında kullanır, evinde de kullanılır, işyerinde de kullanılır, mutfağında da kullanır, ofisinde de kullanır, her şeyinde kullanır. Bu bir alışkanlıktır. Bu bir döngü mekanizmasıdır. Bundan vazgeçemezsiniz. Şöyle söyleyeyim; araba kullanırken yolda gitmeniz gerekiyorsa “dur ben olmadı aynı yönde ters yöne gideyim” gibi bir istikametiniz olmaz. Hayal ve sezgi gücü de böyle.”

Benzer şekilde, EHR(4*) yetkilisi, hayal gücü ve sezgiyi her alanda kullandıklarını şu şekilde açıklamaktadır;

“Mesela otelle ilgili bir yenilik yaparken ya da bir tadilat ya da teknikle ilgili bir şeyler yaparken hayal gücünü kullanıyorsun. Ama işte İKY bölümünde atıyorum personel alırken, acentelerle anlaşma yaparken, insanlarla birebir konuşurken ya da gelen misafirlerin şikayetlerini dinlerken ne kadar doğru, ne kadar gerçekçi diye onlarda sezgilerini kullanıyorsun. Yani ama en baştan söylediğim gibi hepsinin sonunda gerçek hayatı kullanıyorsun”

COHR(4*) ve GTR(4*) yetkilileri, hayal gücü ve sezgileri yönetsel / insan ilişkileri, teknik konularda kullandıklarını ifade etmektedir. GTR(4*) yetkilisi, bu konuların bütünleşik olduğunu birbirileri arasında koordinasyonun olduğunu ifade etmektedir. Bu konuda şu örneği vermektedir;

“…resepsiyondan bir bilgi çıkar. Bu bilgi yönetsel bir bilgi haline gelir. Genel müdür bir karar verecektir. Resepsiyondan çıkar. Resepsiyondan restorana iner. Restorandan tekniğe geçer. Restorandan tekrar mutfağa geçebilir. Aynı zamanda kat hizmetlerine gidebilir. Bunların hepsi bütünleşik bir konu olduğu için sezgi gücü hepsinde kullanılır.”

AH(4*), BH(4*) ve GSTO(4*) yetkilileri hayal gücü ve sezgileri daha çok insan ilişkilerinde kullandığını ifade etmekte, BH(4*) yetkilisi bu duruma şu örneği vermiştir;

“…kapıdan resepsiyona bir müşteri geldiğinde hal ve hareketlerinden, tavırlarından size bıraktığı ilk izlenimden sezgileriniz yoluyla bunun nasıl bir yapıya sahip müşteri olduğunu %80 anlarsınız. Dolayısıyla onun ihtiyaçlarını, onun davranış şekline göre kararlarınızı alırsınız. İstediği odayı, istediği şekilde verirsiniz.”

OTROS(4*) yetkilisi, hayal gücü ve sezgileri yönetsel kararlar alırken kullanmadığını, sezgileri daha çok müşteri ilişkilerinde, hayal gücünü ise daha çok teknik konularda kullandığını ifade etmektedir.

AÖTK(4*) ve MO(4*) yetkilileri hayal gücü ve sezgileri yönetim ve insan ilişkilerinde dikkate aldıklarını ifade etmektedirler.

GTRH(4*) yetkilisi, hayal gücü ve sezgileri daha çok teknik konularda kullandığını ifade ederek bu durumu şöyle açıklamıştır;

“Teknik denilen şey karşıdan bakanlar için çok basit gibi görünse de aslında bu çok zor bir iştir. İnsan ilişkilerinde konuşarak çözersin. Ama teknik konular biraz daha karışıktır. Ve çok aşırı derecede bilgi ister. Burada olabilecek sorunları daha önceden hesap etmem lazım. Hayal gücüde böyle bir şey zaten. Hayal gücüyle planlamamı yaparım, sonra sezgilerimle tecrübe ederim ve sorun çıkmadan önce uygulamaya koyarım.”

ATO(4*) yetkilisi, hayal gücünü daha çok kendi kişisel hayatındaki ilişkilerde kullandığını, meslek hayatında ise bunu kullanmadığını belirtmiştir. Diğer taraftan ise, sezgilerini meslek hayatında daha çok insanları (çalışanları) analiz ederken kullandığını, yani insan ilişkilerinde kullandığını ifade etmiştir. Buna benzer olarak HPH(5*), TGH(5*), GAH(5*) ve HVCTK(5*) yetkililer, hayal gücü ve sezgileri daha çok insan ilişkilerinde kullandığını ifade etmektedirler. HPH(5*) yetkilisi şu örneği vererek bu durumu açıklamaktadır;

“…şimdi biz gruplarla çalışıyoruz şuanda kışın bunların normal bir menüleri var ama bir Türk müşteri yani münferit olarak gelen birisi o büfeyi beğenmiyor. Çünkü büfe Çin, Kore ve Kırgızlara sunulan bir büfe. Bunun neticesinde şikâyet alıyorsunuz. Şikayet aldıktan sonra işte aşçıbaşı vasıtasıyla müşteriyle ilişki kuruyorsunuz. Yani bir alışveriş yapıyorsunuz. Konuşuyorsunuz ve ona işte alakart bazı şeyler sunuyorsunuz. O insanda mutlu olarak dönüyor. Yani bunları zaten resepsiyonda kayıt alırken de söylüyorsunuz müşteriye. Çünkü onu sezinliyorsunuz memnun olmayacağını.”

TGH(5*) yetkilisi, hayal gücü ve sezgiyi, mesleği gereği daha çok insan ilişkileri alanında kullandığı şu şekilde ifade etmektedir;

“bütün alanlarda yenilik ve gelişmeler oldukça bir işletme monotonluktan kurtulur. Böylece her zaman kendini güncel tutar. Ayrıca

müşteriler zaten kendi hayatlarındaki monotonluktan bıkarak bizlere gelmekte. Bizlerde onlara o monotonluğu yaşatırsak bizim var olmamızın ne amacı kalır. Bu nedenle hiçbir zaman hayal ve sezgileri terk etmeyerek işletmemize çok etkin bir biçimde uygulamak ve kullanmak gerekir.”

HVCTK(5*) yetkilisi, hayal gücü ve sezgileri yönetsel kararlar alırken pek kullanmadığını, hayal gücünü işe başlarken ve işe son halini verirken kullandığını, sezgilerini ise insan ilişkilerinde kullandığını ve güvendiğini, sezgilerini çok daha fazla kullandığını ifade etmektedir.

ATHHS(5*), APTH(5*) ve RRKTS(5*) yetkilileri, hayal gücü ve sezgileri yöntem, insan ilişkileri ve teknik konular gibi alanlarda aldığını ifade etmektedir. Bunun dışında ATHHS(5*) yetkilisi, hayal gücünü en çok evinde kullandığını ve hayal gücü olmazsa mutsuz olunacağını ifade etmektedir.