• Sonuç bulunamadı

Halkla ilişkiler faaliyetleri olarak bilgi toplumu eğitim kurumlarında bilgi yönetimi çabaları konulu bu kısım; elektronik halkla ilişkiler, etkili iletişim aracı olarak bilgi yönetimi teknolojilerinin halkla ilişkiler aracı olarak kullanımı, elektronik posta (e- posta/e-mail) ve e-postanın halkla iliskiler amaçları için kullanımı, web (www -world wide web), internet ve web’in halkla iliskiler alanında kullanılması, internet-web iletişimi ve halkla ilişkiler alanında yapılan çalışmalar ve eğitim kurumlarında kamuyu bilgilendirme modeli ve bilgi yönetimi teknolojilerinin kullanımı başlıkları altında incelenecektir.

2.3.1. Elektronik Halkla İlişkiler

Web sitesinde başarılı elektronik halkla ilişkiler yürütme konusunda her tür

kuruluş için geçerli olabilecek ortak amaçlar vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz; Yeni ziyaretçi çekmek, mevcut ziyaretçilerle ilişki kurmak, tekrar ziyaret edilmeyi sağlamak, ziyaretçinin ilgisini çekmek, ziyaretçilerin kuruma yönelik olumlu görüş edinmesini sağlamaktır. Bu genel amaçların yanında her kuruluşun kendi misyonu ve iş alanına özgü hedefleri de olmalıdır. Kurumsal web sitesinin halkla ilişkiler amaçlı kullanılabilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı temel özellikler bulunmaktadır.

E-halkla ilişkiler, insanların sadece belli bir kurumsal web sitesini ziyaret etmesini sağlamak değil, ama o ziyaret sayesinde onlarla doğru, etkili ve verimli ilişkiler kurup geliştirmektir (Sayımer, 2008: 88).

Yeni teknolojilerin özellikle de internetin hızlı gelişimi ile birlikte online halkla

ilişkiler/e-halkla ilişkiler kavramı ortaya çıkmıştır. Bu kavramın temel özellikleri aşağıdaki gibi sıralanmaktadır;

- E-Halkla İlişkiler, bilgi iletişim teknolojilerinin halkla ilişkilere uyarlanmış

halidir.

- E-Halkla İlişkiler, sunduğu imkanlar sayesinde bir ilişki yönetimi temeli olarak

da algılanabilmektedir. Halkla ilişkiler uygulamacılarına kaynak oluşturma, değerlendirme ve internet üzerinde bilgi dağıtımı sağlama ile sosyal paydaşlarıyla işletme arasında kendi başına bir iletişim süreci uygulamasıdır.

- E-Halkla İlişkiler, sosyal yapılanma, güvenilir etkileşim, çevre ve bilgi

sağlamaktadır.

Bu ana özellikler doğrultusunda E-Halkla İlişkiler için üç temel yönetim alanı

tanımlanmaktadır. Bunlar:

- E-Strateji: İşletmenin kurumsal misyon, hedef ve amaçlarını birbiriyle entegre

eden ve destekleyen disiplinler arası bir internet ve teknoloji ortamı oluşturmak.

- E-Halkla İlişkiler Yönetimi: internetten yararlanan bir ilişki yönetimi öğesi

olmak ve bunu itibar yönetimi ile birleştirmek.

-E-Halkla İlişkiler Uygulama: internet ve diğer teknolojilerden etkilenen, halkla

ilişkilerinde içine dahil olduğu bir arz-talep zinciri oluşturmak (Pira ve Baytekin, 2007: 185).

Kullanılan bilgi teknolojilerine göre iletişimin türü değişmektedir. Bu kapsamda

Yönelimli İletişim (CMC-Computer Mediated Communication) terimi kullanılmaya başlanmıştır. Kişilerarası görüşmelerde, grup çalışmalarında, halkla ilişkiler alanlarında bilgisayar kullanılıyorsa yapılan çalışmalar CMC’nin bir türü olarak sınıflandırılabilir. Elektronik ortamda halkla ilişkiler çalışmaları üç temel alanda ele alınabilir. Bunlar;

a. WEB Halkla İlişkiler (WEB PR),

b. Net Halkla İlişkiler (Net PR),

c. Çevrimiçi Halkla İlişkiler (Online PR) olarak isimlendirmek mümkündür

(Sayımer, 2008: 72).

2.3.1.1. WEB Halkla İlişkiler (WEB PR)

Web, multimedya iletişim ortamında milyonlarca sesin aynı anda etkileşim içinde bulunduğu yeni bir iletişim aracıdır. Halkla ilişkiler profesyonelleri için web güçlü bir iletişim aracıdır. En etkili iletişim aracı olan web ortamı, insanlar arasında gerçekleşen metin, audio, grafik, fotoğraf, animasyon ya da hareketli video gibi her tür iletişimi içine almaktadır. Aynı zamanda sanal olarak canlı görüntü sunma imkanı sağlayan web ortamını bu bağlamda organizasyonlar ürün ya da servislerini ve fabrika ya da ofislerini tanıtmak amacıyla kullanırken, aynı yöntem eğitim amaçlı da kullanılabilmektedir. Hepsinden önemlisi web, daha önce hiç olmadığı kadar geniş kitlelere enformasyonu kişiselleştirme ve interaktif iletişim kurma olanağı sağlamaktadır. Enformasyon teknolojileri bağlamında e-posta, liste servisleri ve sohbet odaları gibi web temelli iletişimin tümü çalışanlarla, ortaklarla, gönüllülerle etkili iletişim kurmak amacıyla kullanılabilmektedir. Web temelli halka ilişkiler, karşılıklı etkileşim yaratan kurumsal web sitelerini kapsamaktadır. Web ortamının halkla ilişkiler amaçlarına hizmet edebilmesi için karşılıklı etkileşim yaratmak iki yönlü simetrik iletişime imkan tanıması gerekmektedir (Sayımer, 2008: 71).

İnternette iletişimin sorumluluğunu yüklenen halkla ilişkiler uzmanlarının gerçekleştirecekleri belli başlı web PR faaliyetleri şu şekilde incelenebilir;

- Web sayfası kanalıyla kuruma yansıyan soru, istek ve beklentilerin yanıtlanması, tüketici şikayetleri ile ilgilenilmesi,

- İş başvurularının ilgili bölümlere yönlendirilmesi,

- Rakiplerin izlenmesi,

- Sektörel faaliyetlerle ilgili bilgilenilmesi,

- Ürünler ve kurumla ilgili gerçeği yansıtmayan ancak chat odalarına yansıyan bilgi dolaşımından haberdar olunması,

- Kriz ortamlarında web ortamındaki bilgi dolaşımından ve bilgi gücünden yararlanılması,

- Kurumsal sosyal faaliyetlerle ilgili hedef kitlelere ulaşılması, onlardan yapılan çalışmalara yönelik değerlendirmelerin alınması,

- Akademik çevrelerle kurum arasındaki interaktif iletişim ortamının sağlanması olarak belirtilebilir (Vural, 2006: 208).

2.3.1.2. Net Halkla İlişkiler (Net PR)

Net ortamı, sohbet odaları, net basın bültenleri ve kurum içi iletişimde kullanılan intranetler açısından son yıllarda büyük önem kazanmıştır. Basın konferanslarında kullanılan basın bültenleri ve fotoğraf gibi görsel materyaller, CD ortamına sunularak, kağıt kullanımını ve zamanı azaltarak, bu materyalleri taşıma yükünü hafifletmektedir. Örneğin sinema endüstrisinde video basın bültenleri, CD, disket ya da flash disklere taşınmaktadır. Bu teknolojilerin dijital radyo yayıncılığının da rutin işi haline gelmesi bağlamında, bilgisayarın halkla ilişkiler

mesleğini yöneten araç olduğu belirtilebilir. Net Halkla ilişkilerin iletişim kurmaya ve hizmetlere yönelik uygulama örneklerini şöyle sıralayabiliriz;

a. İletişim Kurmaya Yönelik Uygulamalar : Sohbet odaları, forumlar, listeler, alıcılara e-posta yoluyla gönderilen ve kurumla ilgili güncel haber ve enformasyon içeren e-haber bültenleri, intranet, sanal organizasyonlar, elektronik insan kaynakları uygulamaları,

b. Hizmet Uygulamaları : Genel olarak medyaya yönelik hizmetleri kapsamaktadır. Net basın bültenleri (basılı, video, audio, audio-visual formatlarda), çevrimiçi yayınlanan b-roll, video-basın bülteni filmleri örnek verilebilir (Sayımer, 2008: 74).

2.3.1.3. Çevrimiçi Halkla İlişkiler (Online PR)

Çevrimiçi halkla ilişkiler türlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

a. Çevrimdışı Medyalar : Çevrimdışı ortamda yer alan gazete, dergi, radyo ve televizyon gibi medyalara sanal ortamda da ulaşılabilmesi.

b. Çevrimiçi Medyalar : Sadece çevrimiçi ortamda yer alan gazete, dergi, radyo ve televizyon gibi medya türleri.

c. Portal Siteler : Hem çevrimiçi hem de çevrimdışı ortamda ya da sadece çevrimiçi ortamda bulunabilen dergi, gazete, radyo, televizyon gibi medyaların birçoğuna erişim sağlayan siteler.

ç. Çevrimiçi Basın Odası: Şifreli ya da şifresiz erişim sağlanan, kurumsal web sitelerinin medyaya ayrılan bölümüdür.

d. Çevrimiçi Konferans : Çevrimiçi telefon ya da video basın toplantılarını içerir (video, audio, audio-visual net konferansları).

f. E-Eğitim (Uzaktan Eğitim) : Gerçek ve eşzamanlı çevrimiçi eğitim olabildiği gibi eşzamanlı olamayan, önceden hazırlanan kayıttan verilen çevrimiçi eğitimi de kapsar (Sayımer, 2008: 74).

Yeni iletişim teknolojilerinin halkla ilişkiler uygulamalarına getirdiği zenginlik, uygulamacıların da bu teknolojilerin nasıl kullanılması gerektiğini bilmelerini zorunlu kılmaktadır. Halkla ilişkilerde kurumsal web sitesi ve diğer çevrimiçi uygulamalar etkili ve verimli sonuçlar getirmektedir (Sayımer, 2008: 75).

2.3.2. Etkili İletişim Aracı Olarak Bilgi Yönetimi Teknolojilerinin Halkla İlişkiler Aracı Olarak Kullanımı

Bugün bilginin hızla yayılmasını sağlayan yeni iletişim teknolojileri ve bu teknolojilerin uzantısı olan internet günlük yaşamımızın önemli bir parçası durumuna gelmiştir. Yeni iletişim araçlarının en önemli özelliklerinden birisi etkileşime diğer bir deyişle iki yönlü iletişime olanak sağlamasıdır. İnternet öncelikle bilgi yaymayı sağlayan bir araç olarak ortaya çıkmış ve giderek gelişerek kurum ve kuruluşların halkla ilişkiler etkinliklerinde hedef kitleleri bilgilendirmek ve kurum ve hedef kitleleri arasında karşılıklı ilişkileri geliştirmek amacı ile kullanılmaya başlanmıştır.

Günümüzde teknolojideki ilerleme sayesinde, bilgisayar kullanımı hem kolaylaşmış, hem de yaygın duruma gelmiştir. Bu gelişmeler, yeni iletişim araçlarının halkla ilişkiler alanında kullanımını yaygınlaştırmış bulunmaktadır. Bilgisayar, halkla ilişkiler çalışması yapan uzman ya da çalışanın seyahat giderini azaltmakta zamanını boşuna harcamasını önlemektedir. Daha süratli bir iletişim olanağı sağlandığı için işler de süratli ve verimli gerçekleştirilmektedir. Bilgisayar şebekesi kullanımı günümüzde yaygındır. İnternet, bu alanda en gelişmiş sistemdir. Bu ağlar bir kurala göre oluşturulan bir yöntem kullanarak, birbiriyle iletişim kuran bilgisayarlar topluluğudur. Belirtilen bilgisayarlar; işyerlerinde, evlerde, ofislerde kullanılan bilgisayarlardan oluşmaktadırlar (Tikveş, 2003: 145).

2.3.2.1. İnternet ve Tarihçesi

İnsanlık tarihinde ses ve dumanla başlayan iletişim süreci, bilgi toplumunda yaşanan hızlı teknolojik gelişmelerle büyük bir ivme kazanmıştır. İlk kez tek bir taşıyıcı kanal üzerinde, bir ortamdan başka bir ortama ses, görüntü ve yazıyı gönderen sistem olarak internet, kendisi de bir kitle iletişim aracı olarak öncelikle geleneksel kitle iletişim araçları üzerinde yapısal ve biçimsel değişimlere yol açmış, aynı zamanda önemli toplumsal ve ekonomik etkiler yaratmıştır. Amerika Birleşik Devletleri’nde askeri amaçlı araştırmalarda kullanılmak üzere geliştirilen sistem, 1990’larda internet adını alarak sivil toplumun kullanımına açılmış ve tüm dünyada hızla yaygınlaşmıştır. En büyük bilgi paylaşım ve iletişim kurma sivil ağı olan internet, bugün iş dünyasının, sivil toplum örgütlerinin, kamu kurumlarının iş yapma biçimlerini kolaylaştırıp, süreçleri hızlandırırken, insan ilişkilerinde de derin ve köklü bir değişim yaratmıştır (Sayımer, 2008: 25).

Askeri bir kökene sahip olan internetin ortaya çıkışı, Amerikan Federal Hükümeti Savunma Bakanlığı’nın araştırma ve geliştirme kolu olan “Savunma İleri Düzey Araştırma Projeleri Kurumuna dayanır. Bu kurum 1969 yılında ARPANET (Advanced Research Project Agency) olarak adlandırdığı bilgisayar ağını kurmuştur. Amaç, herhangi bir nükleer savaş durumunda bile bir kesintiye uğramayacak bir iletişim sistemi geliştirmektir. Askeri amaçla oluşturulan bu ağa zamanla öncelikle üniversitelerin ve diğer sivil bilgisayarların katılımına izin verilmiştir. 1983 yılında tüm ARPANET kullanıcıları, iletim kontrol protokolü/internet protokolü (TCP/IP transmission control protocol / internet protocol) olarak bilinen bir protokole geçiş yapmıştır. 1990 yılında ARPANET kullanımdan kaldırılmış ancak bu protokol daha da gelişmiş ve kullanılmaya devam edilmiştir. Zaman içerisinde bu ağ hizmetine, dosya transferi, e-mail (e-posta) gibi hizmetler eklenerek, büyüyüp gelişmesi sağlanmıştır (Biber, 2003: 53).

İnternet, 1962 yılında, askeri teknolojileri geliştirmek konusunda örgütlenen DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) tarafından küçük bir şebeke (ARPA-NET) projesi altında ABD’deki “süper bilgisayarların” birbirine bağlanması

ile yaşama geçirilmiştir. İnternet esas olarak “korku” ile doğmuştur. SSCB’nın nükleer saldırısından korkan bir grup ABD’li iletişimci paket tabanlı ağlar konusunda yatırıma başlamış ve internet teknolojilerinin atası Arpa-Net yaratılmıştır.

İnternet dünya üzerindeki birçok küçük bilgisayar ağını birbirine bağlayan çok büyük bir bilgisayar ağıdır. 1969 yılında ABD’deki Stanford Araştırma Enstitüsü, California Üniversitesi (UCLA) Santa Barbara Kampüsü ve Utah Üniversitesi’nin bilim adamları çeşitli araştırmalar yürütmüş ve her biri teknolojinin bir bölümünü geliştirmekten sorumlu tutulmuşlar. Fakat mesafenin uzunluğu nedeniyle aralarında kopukluklar meydana gelmiş, kopukluğu gidermek amacıyla araştırmacıları birbirine bağlayan bir hizmet sağlayıcı oluşturulmuştur. 1970 yılında ALOHANET geliştirilmiş, 1972 yılında ise en popüler uygulama alanı olan e-posta (e-mail) kullanılmaya başlanmıştır. 1984 yılında, William Gibson, “Neuromancer” adlı romanında “ciberspace” (sanal alem) kavramını internet literatürüne kazandırmıştır. 1985 yılında e-posta her alana girmiştir. 1989 yılında İsviçre Nükleer Araştırmalar Merkezinde (CERN) çalışan Tim Bernard Lee adlı kişi, internetin en önemli teknolojisi olan WWW (Word Web Wide) sistemini geliştirmiştir.

İnternet uygulamaları içinde halkın büyük beğenisini kazanan üç uygulama vardır. E-posta (e-mail), Newsgroup ve World Wide Web. E-posta (e-mail) 1970’lerde, Newsgrouplar 1980’lerde, World Wide Web’ler 1980’lerin sonu 1990’larda ortaya çıkmış ve popülerlik kazanmıştır. Bu üç popüler uygulama internet tarihini onar yıllık zaman dilimlerine ayırmıştır. İnternet 1960’lı yıllarda askeri amaçlı, 1970 ve 1980’li yıllarda e-posta ve newsgrouplarla birlikte akademik çevreler akademik amaçlı kullanmışlar, 1990’lardan itibaren World Wide Web ile birlikte halkla açılmış ve kamunun malı olmuştur (Geçikli, 2008: 117).

İnternet çeşitli anlık mesaj iletme sistemleri ile bilgi paylaşımına ve bilgi iletimine katkıda bulunmaktadır. Bu programlar internet üzerinde çeşitli şekillerde görüntülü, yazılı ve sözlü bilgi değişimine ve yaratılmasına olanak sunmaktadır. Teknoloji olarak internet 1987 yılında Ege Üniversitesinin öncülüğünde kurulan Türkiye Üniversite ve Araştırma Kurumları Ağı ile Türkiye’ye gelmiş, 1993 yılında

ise ODTÜ’den Ankara Washington arasında kiralık hat kurularak yapılan bağlantı ile Türkiye internet ağına adım atmıştır (Altun, 2005: 96). İnternetin benimsenme hızı daha önceki bütün teknolojilerin hızını katlayarak aşmıştır. Radyo bulunuşundan 38 yıl sonra 50 milyon kullanıcıya ulaşmıştır. Televizyonun 50 milyon izleyiciye ulaşması 13 yıl sürmüştür. İlk bilgisayar piyasaya sürüldükten 16 yıl sonra 50 milyonluk kullanıcıya ulaşmıştır. İnternet ise kullanıma açıldıktan dört yıl sonra 50 milyon kullanıcıyı aşmıştır (Barutçugil, 2002: 22).

Günümüzde, iletişim sistemi birçok toplumda, karmaşık durumdadır. Çeşitli iletişim araçlarının varlığı ve etki alanı ile karşı karşıya bulunulmaktadır. İnternet, bu yeniliklerin içinde, en yaygın biçimde kullanılabilen bir kitle iletişim aracıdır (Tikveş, 2003: 136).

Yeni bir medya olarak adlandırılan internet, değişik çevreler tarafından farklı biçimlerde tanımlanmıştır. Bu tanımlardan bazılarına göre internet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır. İnternet, insanların her geçen gün gittikçe artan “üretilen bilgiyi saklama/paylaşma ve ona kolayca ulaşma” istekleri sonrasında ortaya çıkmış bir teknoloji olarak kendini göstermektedir. Dijital iletişim araçları arasında yer alan internetin insan ve iş yaşamına getirdiği rahatlık, kolaylık ve avantajlar diğer iletişim araçları göz önüne alındığında yadsınamayacak bir düzeyde bulunmaktadır (Vural, 2006: 190).

İnternet, dünyanın dört bir yanındaki veri tabanlarını ve bilgisayarları birbirine bağlayan bilgisayar ağı olarak tanımlanır. İnter (arasında, birbiriyle) ile net (ağ) kelimeleri bir arada kullanılarak ağlar arası anlamına gelen internet kelimesi meydana getirilmiştir. İnternetin bu durumda bilgisayarların ve bilgisayar sistemlerinin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır. Bu iletişim ağında bilgisayarlar birbirlerine fiziksel olarak (kablolar, uydu bağlantıları ile) bağlıdır ve bazı özel protokollerle bilgi paylaşımına dayalı birçok işlem yapılabilir. İnternet bir bilgi teknolojisi sistemidir. Bu teknoloji sayesinde insanlar istedikleri bilgilere kolay, ucuz, hızlı ve güvenli bir şekilde

erişebilmektedir. İnternetin en önemli özelliği birebir iletişim kurmasından önce interaktif iletişim sağlamasıdır. Tek taraflı bilgi vermek yerine, kullanıcının taleplerine göre yönlenen bir bilgi akışı gündeme gelmiştir. Bu yönüyle diğer kitle iletişim araçlarından farklılaşan internet interaktif kelimesini hayata geçirir. İnternet bu yönüyle kaynağı pasif olmaktan çıkartıp aktif hale getirmiş ve kaynağın alıcıyı en üst düzeyde etkileme imkanına sahip olmasını sağlamıştır (Budak ve Budak, 2004: 276).

2.3.2.2. Bir İletişim Aracı Olarak İnternetin Özellikleri

İnternet iletişimi enformasyonun metin, ses, grafik, imaj, video gibi birden çok iletişim biçimlerinin bir araya getirilmesiyle işleyen bir süreçtir. Yerel, ulusal ve uluslararası erişim olanaklarını sağlayan, bu anlamda zaman ve mekanla sınırlı olmayan küresel bir iletişim biçimidir. Bu özellikleri, interneti yalnızca mesaj üreten, toplayan ve dağıtan bir teknoloji olmaktan çıkarmakta, birey-birey, birey-grup, grup- birey etkileşimlerine olanak tanıyan bir toplumsal iletişim ortamı haline sokmaktadır.

Bir iletişim ortamı olarak yeni iletişim teknolojileri ve özellikle internet teknolojisi üzerinde yoğunlaşan tartışmaların temel izleklerinden birisini, bu teknolojinin bireyler arası iletişim ile kitle iletişiminin halihazırdaki yapısının bir uzantısını mı, yoksa insan iletişiminde yeni bir tarzı mı yarattığı sorusu oluşturmaktadır. Bu soru iki temel yaklaşım içinden yanıt bulmaktadır. Birinci yaklaşım, iletişim ortamındaki mevcut aktörleri dikkate alarak iletişim araçları çevresinde bir karşılaştırmaya dayanmaktadır. Bir iletişim aracını diğerinden ayırt eden özelliklerinin birbiriyle karşılaştırılmasına dayalı bu yaklaşımı, araç yönelimli klasik yaklaşım olarak nitelendirmek mümkündür. Diğer bir yaklaşım ise, tek tek iletişim araçlarının özelliklerinin açığa çıkarılmasından ziyade, bu araçların toplumların iletişim amaçlarını ne yönde dönüştürdüğünün sorgulanmasına dayalıdır. Bu yaklaşım ise, amaç yönelimli olarak nitelendirilebilir (Timisi, 2003: 125).

Bir iletişim aracı olarak internet kullanıcılarına ve topluma şu olanakları sunar; uzaktan çalışma, uzaktan teşhis, telekonferans, ve benzerleri, elektronik arşiv, veri

tabanı ve kütüphanelere erişim, tüm interneti kullanıcıya tek bir parça olarak sunan web, hyper-g, gopher gibi araçlar, internet konulara göre hiyerarşik bir yapısı olan yönetimi büyük oranda demokratik olan haber grubunda (newsgroups) insanların haberleşme, yardımlaşma, farklı görüş öne sürme ve tartışma olanağı, internet üzerindeki her makineye elektronik yayın yapma olanağı, küçük büyük kurumlara internet uzayı ya da siber uzayda bir tabela asma ve söylemek istediklerini, zaman ve sayfa limiti olmadan değişik formatlarda istediği gibi söyleme olanağı, kolay ve sınırlandırılamayan erişim olanağı sunmaktadır (Sayımer, 2008: 37).

2.3.2.3. İnternet Araçları

İnternet ortamında kurulan toplumsal ilişki e-posta, tartışma dosyaları (usenet) ve telekonferans ve konuşma başta olmak üzere çeşitli biçimler almaktadır (Timisi, 2003: 136).

Herkes için farklı anlamlar ifade eden internet ortamı, Halkla İlişkiler mesleği mensupları için kesinlikle bir “iletişim” ortamıdır. Eğlence, boş zamanları doldurma ve benzeri amaçların çok ötesinde, stratejik iletişim planlamalarının en önemli olgusudur internet. Halkla İlişkiler mesleği mensupları bir köşede oturup olan biteni seyredemezler. Bu gelişimin içinde kendilerine ait bir sandalye olmalıdır. İletişim planlamasına aktif olarak internet ortamını dahil etmek yeterli değil, buradan bir sinerji elde etmeleri onlardan beklenen doğal bir davranıştır.

İletişim teknolojisi günümüzde hayatımızı kolaylaştıran ancak iletişim planlamacılarını da bir dizi yeni uğraş içine dahil eden bir gelişimi bize sunmaktadır. 1980’lerde faks aygıtlarının yakaladığı değişim değildir bugün tanık olduğumuz. Toplumsal yaşamı etkileyen tüm değişimler Halkla İlişkiler mesleğini icra edenlerin ilgi alanına girer. Bu nedenle, internet ortamına kayıtsız kalınamaz. Bize sunduklarını, günlük işimize yansıtabildiğimiz oranda, gelişmeleri izlemek, içinde olmak ve yararlanmak şansını bulabiliriz. Dünya Halkla İlişkiler endüstrisinin önemli bir bölümü bugün iletişim teknolojileri alanında uzmanlaşmış durumda. Müşterilerini bu alandan seçiyorlar ve hizmet biçimlerini bu uzmanlık alanına uyarlıyorlar. Halkla

ilişkiler mesleği internetin tüm ortamlarından yararlanmaktadır (Kadıbeşegil, 2004: 145).

İnternetin farklı kullanım biçimleri vardır. Halkla ilişkiler alanında internetten yararlanma biçimleri arasında web siteleri, e-posta, intranet, extranet, online veri tabanları, blog, network, tartışma grupları ve chat yer almaktadır. (Bakan, 2008: 375).

İnternet, dünyanın ortak kurup geliştirdiği bir sistem olarak herhangi bir kişi ya da kuruma ait değildir. Dolayısıyla da internet ortamında istediğimiz serbestlikte hareket edebiliriz ama bu her istediğimizi yapabileceğimiz anlamında değildir. Her ülke gerek bilgi verme ve gerekse de bilgi alma konusunda belli kural ve düzenlemeler geliştirmiştir. İnternet hemen her konuda hem geçmişe ait arşiv bilgileri, hem de içinde yaşadığımız dakikaların anlık ve güncel bilgilerini barındırmakta ve tüm bu bilgilerin, kullanıcılar tarafından kolayca alınabilmesine olanak tanımaktadır. Özellikle internetteki bilgilerin kolay güncellenebilir olması, bilginin nitelik ve nicelik açısından artışını daha da hızlandıran bir faktör olmaktadır.

Benzer Belgeler