• Sonuç bulunamadı

Halife er-Raşid Billâh Suikastı

Belgede SELÇUKLU DEVLETLER NDE SU KASTLAR (sayfa 130-134)

3. Hasan Sabbah ve Haşhaşîler örgütü

1.1. Irak Selçuklu Devletinde Suikastları

1.1.2. Sultan Mesud Dönemi Suikastları

1.1.2.2. Halife er-Raşid Billâh Suikastı

Halife Müsterşid’in Sultan Mesud’un esaretinde iken Bâtınîler ta-rafından suikast sonucu öldürülmesinden sonra onun yerine oğlu Ebû Cafer Mansur “er-Raşid Billâh” lakabıyla getirildi (8 Eylül 1135).457 Bunun üzerine Sultan Mesud, Bağdat şahnesi Beyaba’ya haber yollayarak kendi adına yeni halifeye biat etmesini emretti. Da-ha sonra sultan, adamlarından Barankuş Zekevi’yi Bağdat’a göndere-rek yeni Halife er-Raşid Billah’tan babası Müsterşid’in esaretten kur-tulması için sultana ödemeyi kabul ettiği 400 bin altını istedi. Fakat halife, buna olumsuz cevap verdi ve bu hareketinden dolayı Selçuk-lu kuvvetlerinin kendi sarayına saldırabileceği endişesi ile etrafına asker toplamaya başladı.458Gerçekten de korktuğu başına geldi.

Ba-454 Bündârî, s. 164.

455 Özgüdenli, “Müsterşid-Billâh”, s. 146.

456 Cüveynî s. 549.

457 İbnü’l-Esîr, C. XI, s. 35.

458 Sevim ve Merçil, Selçuklu Devletleri Tarihi, s. 250.

rankuş ve Bağdat şahnesi Beyaba, birleşerek askerleri ile birlikte ha-lifenin sarayına saldırdılar. Taraflar arasında şiddetli bir çarpışma ol-du. Bu sırada Bağdat halkı da halifenin askerlerine yardım ederek Selçuklu kuvvetlerine karşı koymaya başlamıştı. Bu durum karşısın-da Selçuklu kuvvetleri geri çekilmek zorunkarşısın-da kaldılar.459Halife bu saldırının neticesinde giderek endişeye düştü ve Sultan Mesud’a kar-şı bir ittifak bloğu oluşturmak için ona muhalif Selçuklu şehzadele-ri, emîrler ve komutanlarına çağrıda bulundu.460Halifenin bu çağ-rısına kulak verip Bağdat’a ilk gelen Melik Davud oldu (13 Kasım 1135). Daha sonra atabeg İmâdeddin Zengî, Kazvin hâkimi Baran-kuş, İsfahan hâkimi Alpkuş el-Kebir, Hille emîri Sadaka b. Dubeys, Porsukoğlu Porsuk ve Aksungur Ahmedîlî gibi isimler de Halife ve Melik Davud’a katılmak için Bağdat’a geldiler.461

Halife er-Raşid, kurmuş olduğu bu ittifaka güvenerek Sultan Me-sud adına okunan hutbeyi kaldırıp onun yerine yeğeni Melik Davud adına okuttu ve onu sultan ilan etti.462Sultan Mesud, kendisine kar-şı kurulmuş olan bu ittifakı ve kendi adına okutulan hutbenin kal-dırıldığını duyunca hemen harekete geçerek bu isyancı emir ve bey-leri bertaraf etmeye karar verdi. Bunun için bir ordu hazırladı ve Bağdat önlerine gelerek şehri yaklaşık olarak 51 gün kuşattıysa da bir netice alamadan Hemedan’a döndü.463

Sultan Mesud, çok geçmeden bir takım girişimler sayesinde ken-disine karşı kurulmuş olan bu ittifakı bozdu. İttifakın bozulması ile Melik Davud, endişelenerek Azerbaycan’a geri döndü (Ağustos 1136). Adı geçen diğer beyler de dağılırken İmâdeddin Zengî yanı-na Halife er-Raşid’i de alarak birlikte Musul’a geçti.464 Sultan,

bun-459 Sevim ve Merçil, Selçuklu Devletleri Tarihi, s. 250.

460 Hüseynî, s. 74.

461 Bündârî, s. 166.

462 Bündârî, s. 166; Merçil, Büyük Selçuklu Devleti, s. 100.

463 Er-Raşid’in bazı beylerle ittifaklar kurup Sultan Mesud’a karşı isyan bayra-ğını açmasının sebebi, babası Müsterşid’in öldürülmesinden sultanı so-rumlu tutuğu için ondan intikam almak istemesidir. Bkz. Râvendî, C. I, s.

219.

464 Bündârî, s. 166; Merçil, Büyük Selçuklu Devleti, s. 100.

ların Bağdat’tan ayrıldığını haber alınca oraya doğru hareket etti ve şehri alarak Halife er-Raşid’i hilafet makamından azlettirdiği gibi onun yerine Ebû Abdullah b. Mustazhir Billah’ı “Muktefi Liemrillah”

lakabıyla halife yapıp, yanındaki emir ve beylerle birlikte yeni hali-feye biat etti (18 Ağustos 1136).465Sultan, kız kardeşi Fatma Hatu-nu da yeni halife ile evlendirerek akrabalık bağlarıyla oHatu-nu kontrol al-tında tutmaya çalıştı.

Sultan Mesud’a karşı isyan bayrağı açan Halife er-Raşid ile ittifak eden beyler, tekrar Mesud’dan af dileyerek onun yanına gelmek iste-diler. Sultan, bu duruma olumlu yaklaştı. Beylerin ve emîrlerin ko-mutasındaki kuvvetleri ile birlikte yurtlarına dönmesine izin verdi.

Sultanın bundaki amacı, hiç şüphesiz görevinden azledilen Halife er-Raşid’in tekrar kendisine karşı olası bir ittifak ve isyan girişimine mani olmaktı.466

Er-Raşid Billâh, Zengî’nin yanından ayrıldıktan sonra Damagan’a gitti. Bu sırada kendisinin halifelikten azledildiğini ve herkesin Muktefi’ye biat ettiğini öğrendi. Raşid, Sultan Sancar’a bir mektup yazarak şikâyette bulundu (Mayıs/Haziran 1137) ve Sancar’ın ken-disine yardım etmesini istedi. Sultan Sancar ise ordusunun Ceyhun tarafına sefere çıktığını, ona yardım edemeyeceğini bildirdi.467 Ra-şid’in, eski makamına geri dönme ve ülkesini Sultan Mesud’dan kurtarma girişimleri netice vermemişti. Bu yüzden o da

düşmanla-465 Râvendî, C. I, s. 220; Sultan Mesud, Halife er-Raşid’in Bağdat’tan ayrıldığı-nı haber alınca doğrudan bu şehre gelmiştir. Sultan burada kadı, nakip vs.

gibi ileri gelen kimselerin huzurda toplanmasını istedi. Bu kişiler huzura vardıkları zaman sultan onlara er-Raşid’in kendi el yazısı ile kaleme almış olduğu taahhütnameyi gösterdi. Halife bu taahhütnamede; ‘’Ben, asker top-ladığım, sefere çıktığım ve sultan askerleri ile silahlı çatışmaya girdiğim takdirde kendimi Halifelikten azlediyorum’’ diyordu. Bunun üzerine sulta-nın huzurundaki kadılar ve fakihler, er-Raşid’in bu ifadelerinden dolayı ha-lifelikten feragat etttiği yönünde fetva verdiler. Böylece er-Raşid, halifelik-ten azledildi ve Sultan Mesud, onun yerine Ebû Abdullah b. Mustazhir Bil-lah’ı halife yaparak ona biat etti. Bkz. Sevim ve Merçil, Selçuklu Devletleri Tarihi, s. 251; Lewis, s. 58.

466 Merçil, Büyük Selçuklu Devleti, s. 100.

467 Hüseynî, s. 76.

rından intikamını almak için Damagan’dan ayrılıp Azerbaycan’a geldi. Bir rivayete göre er-Raşid, Sultan Mesud ile saltanat mücade-lesine girmiş olan Mengübars’ı desteklemişti ve Gurşenbih savaşın-dan468sonra Hemedana yöneldi. Buradan Melik Davud ile birlikte Huzistan’a gittiler. Dönemin kaynakların bu ikisinin Bağdat’a yürü-mek istediklerini naklederler.469Bunun üzerine Sultan Mesud, on-ları Irak’tan uzaklaştırmak için Bağdat’tan yola koyuldu. Bunu ha-ber alan Melik Davud, Sultan Mesud ile olası bir karşılaşmayı göze alamadığı için Fars’a geri döndü. Raşid’in yanında kimse kalmayın-ca, o da İsfahan’a yöneldi. Fakat oraya varınca düzenlenen bir su-ikast eylemi neticesinde öldürüldü. 25 Ramazan 532/6 Haziran 1138’de Raşid öğle uykusuna yatmak isterken öldürüldü.470Raşid’e karşı suikasta girişenler kendi emrinde çalışan Horasanlı birkaç Bâ-tınî fedaisiydi.471

Kaynaklarda er-Raşid Billah suikastının kaç kişi tarafından ve na-sıl işlendiği hususunda farklılıklar bulunmaktadır. Hüseynî, suikas-tı şu şekilde nakleder: “Halife, düşmanlarının memleketlerini zapt et-mek üzere İsfahan’a gelmişti ve bir gün bir takım askerlerle sokaklarda dolaşırken yanına bir grup insan gelerek 532 senesinde onu şehit etti-ler.”472Müellif, burada bu adamların daha önce yanında bulunan ki-şiler olmadığını işaretle onların Bâtınî kimliklerini görmezden gel-miştir. Buna karşılık Bündârî, “532 senesinde öğle vakti Bâtınî birkaç fedâi halifenin yanına geldi ve onu öldürdü”473şeklinde nakleder. Yi-ne Bündârî gibi El-Kâmil Fi’t-Tarih’in yazarı İbnü’l-Esîr de, Halifenin Bâtınîler tarafından suikast sonucu öldürüldüğünü belirterek şu bil-giyi nakleder; “25 Ramazan (6 Haziran 1138) tarihinde hizmetinde çalışan bir grup Horasanlı er-Râşid’in üzerine saldırıp öğle uykusuna yatmak isterken onu öldürdüler. Yanında bulunan adamlar da gidip o Bâtınîleri öldürdüler.”474 Müellif onların birkaç Bâtınî olduğunu 468 Hüseynî, s. 76-77; Sevim ve Merçil, Selçuklu Devletleri Tarihi, s. 252-253.

469 İbnü’l-Esîr, C. XI, s. 63.

470 İbnü’l-Esîr, C. XI, s. 63-64; Bündârî, s. 166; Müneccimbaşı, C. I, s. 162; Ra-vendî, C. I, s. 220; Hüseynî, s.76; Daftary, s. 536; Lewis, s. 58.

471 Bündârî, s. 166; Lewis, s. 58.

472 Hüseynî, s.76.

473 Bündârî, s. 166.

474 İbnü’l-Esîr, C. XI, s. 63.

açıkça belirtmiştir. Fakat buna karşılık Râvendî; “Halifeye suikast dü-zenleyenin onun hizmetinde çalışan bir mülhit olduğunu”475nakleder.

Halife, İsfahan dışındaki Şehristân’a defnedildi.476Halifeye suikast tertipleyen bu Bâtınî kişi veya kişileri kimin görevlendirdiği veya az-mettirdiği hususunda dönemin kaynakları ketum kalmaktadırlar.

Belgede SELÇUKLU DEVLETLER NDE SU KASTLAR (sayfa 130-134)