• Sonuç bulunamadı

Giulia Nati adlı Instagram kullanıcısının paylaşımı

Tablo 13: Fotoğraf 13’ün Görsel Çözümlemesi. GIULIA NATI KULLANICISINA AİT FOTOĞRAFIN

GÖRSEL ÇÖZÜMLEMESİ

GÖSTEREN GÖSTERİLEN

DÜZ ANLAM YAN ANLAM

Araba iç mekânı Araç iç mekânı Lüks bir araba, konfor, zenginlik.

Giuliana Nati İnsan, canlı, kadın. Lüks bir araç içinde varlığını

göstermektedir.

Beyaz elbise Giyim eşyası İddialı, gösterişli bir elbiseyle

düzgün ve fit vücudunu cesur bir şekilde göstermektedir.

Siyah çizme Giyim eşyası, aksesuar Uzun ve kaliteli bir çizme ile şıklığı ve bacakları vurgulanmıştır.

93

Düz Anlam

Deri koltuklu ve pencere kenarında düğmeleri bulunan bir arabanın içinde, @meshki şeklinde etiketlediği beyaz elbisesi, siyah uzun deri çizmeleriyle, bakımlı ve direkt bakışları olan bir kadın, yanında louisvuitton adıyla etiketlediği çantası gösterilmektedir. Fotoğrafla birlikte “My look for tonight in @meshki (@meshki beyaz elbisenin içinde görünüşüm)” yorumunu paylaşmış ayrıca yorum kısmında da bu markayla işbirliğinin olduğunu belirtmiştir.

Yan Anlam

Lüks bir araç içinde şık, bakımlı, çekici bakışlarıyla model bakışı diye tabir edilen direkt bakışlarla fotoğrafın izleyicisine/kameraya doğru bakmaktadır. Günümüz güzellik algısına uygun bir fizikle karikatüristik bir vücut görüntüsü yaratmakta ve bu şekilde üzerindeki beyaz elbisenin reklamını yapmakta; izleyeni özendirmektedir. Seyirciye yönelen bakışları özdeşim kurmayı sağlayarak, bu elbiseye sahip olarak sen de benim gibi çekici

Çanta Aksesuar Kadınlar için önemli bir lüks

aksesuardır. Zenginlik, lüks.

Dekolte Kadın bedeni Kadın bedeni vugusu; cinsel

kimliği ön plana çıkartmak ve dikkat çekici, özendirici olmak.

Makyaj, oje, saç Görünüm, süs Bakımlı, zarif ve iddialı olmak.

Kırmızı ruj ve oje ile dikkat çekici.

Çekim ölçeği Boy Çekim Ön plana çıkartılmak istenen kişi

ile lüks araç ve lüks aksesuarların çerçevelenmesini sağlayacak yeterli bir kadraj.

Bakış yönü Direkt olarak izleyiciye

yönelmiş bakışlar. İddialı ve direkt bir bakış hem kendine olan güveni sergilerken hem de izleyiciyle özdeşim kurmayı sağlamakta ve ayna etkisi yaratmaktadır.

Meshki, ysl, louisvuitton Yazı birim / Etiketleme /

Reklam / Marka Bu tür etiketlemeler ile kişi sahip olduğu metaları göstermekte ve bu markalarla kimlik ve statüsünü ortaya koymaktadır. Aynı zamanda özendirici, teşvik edici ve tanıtıcı olmak amaçlanmıştır.

Meshki ile ortaklık ibaresi Yazıbirim / Reklam Bu ibare ile anlaşmalı bir reklam olduğunu ve yönlendirici, teşvik edici bir gösteri olduğunu görüyoruz.

My look for tonight in @meshki #whitedress #ad #meshki (Bu gece Meshki beyaz elbise içindeki görünüşüm).

Yazıbirim - Etiketleme –

94

görünebilirsin, mesajı vermektedir. Dolayısıyla, Instagram’da bu görselle gösterilen tüketim toplumunun yarattığı güzellik normlarına uygun bir beden ve ona uygun bir elbise ile lüks bir arabadır. Zarafet, çekicilik, varlıklı ve güzel olmak yan anlamlarıyla; izleyiciye o elbisenin, arabanın ve bedenin içinde olmak hayal ettirilir. 18.337 kişi tarafından beğenilen ve 285 etkileşim alan bu görsel, en az, beğeni sayısı kadar onay almıştır diyebiliriz.

Fotoğraf 14: Giulia Nati adlı Instagram kullanıcısının paylaşımı.

Tablo 14: Fotoğraf 14’ün Görsel Çözümlemesi.

GIULIA NATI KULLANICISINA AİT FOTOĞRAFIN GÖRSEL ÇÖZÜMLEMESİ

GÖSTEREN GÖSTERİLEN

DÜZ ANLAM YAN ANLAM

Güllerle yazılan 28 Rakam Gösteriş, aşk, sevgi.

Kalpli balonlar Kutlama süsü Bir düzine balonla yapılan

gösterişli bir kutlama ile ilgi ve sevginin abartılı bir biçimde gösterilmesi.

Kadın ve erkek İnsan, canlı, çift. El ele tutuşmuş bir çift; sevgi ve aşk. Erkek tarafından ilgi gösterilen, sevilen, sürpriz yapılan mutlu bir kadın. Değerli görülme göstergesi.

Altın rengi elbise ve papyon Renk tonu ve giyim eşyası Altın rengi elbise gösterişi, zenginliği ve şıklığı ifade eder. Adamın papyonu ve kadının elbisesi altın rengi; uyum.

Siyah takım elbise ve altın rengi

papyon Renk tonu ve giyim eşyası Resmiyet, şıklık.

Fonda yer alan Exelsior Hotel Konaklama mekânı Lüks bir otel, zenginlik.

Fondaki siyah araba Araç – Renk tonu Fonda görülen otel ve siyah araba zenginlik, lüks simgesidir. Siyah renk arabalar genellikle makam arabaları olarak kullanılır. Dolayısıyla, lüks siyah bir araba hem konum, mevki hem de zenginlik gösterir.

Bakış yönü Kadın balona erkek kadına

bakmaktadır. Kadına hayranlıkla bakan bir adam ve onun sürprizine şaşırmış, sevinmiş bir kadın. Kendini özel hisseden mutlu kadın.

95

Düz Anlam

Büyük, beyaz, adı Excelsior Hotel olan bir yapının önünde siyah bir araba ve onun

önünde bir kadın ve erkek görülmektedir. Kadın altın rengi abiye bir elbise giymekte, erkek ise siyah bir takım elbise giymektedir ve el ele tutuşmaktadırlar. Adamın elinde kırmızı kalpli balonlar ve en önde kırmızı güllerle yapılmış 28 rakamını gösteren çelenkler yer almaktadır.

Yan Anlam

Genel çerçevede, fonda lüks bir otel, onun önünde duran siyah lüks ve makam arabası

gibi görünen pahalı bir araba, bunların önünde ise siyah takım elbisesiyle elinde kırmızı kalpli balonlar tutan zarif, yakışıklı ve fit bir erkek; karşısında erkeğin elindeki kırmızı kalpli balonlara bakarak mutlu ve şaşkın bir ifadeyle gülen bir kadın ve hemen önlerinde ise kadının yaşını ifade eden 28 rakamının çiçeklerle oluşturulmuş çelenkleri görülmektedir. Güllerle oluşturulan 28 rakamı, yaşını ifade etmektedir. Güllerle oluşturulmuş çelenk şeklindeki rakamlar, ilgiyi, sevgiyi temsil ederken, gösterişli bir biçimde yapılan kutlamayı yansıtmaktadır. İlgi ve sevginin mübalağa ile gösterilmesi. Çiçek ve balonların kırmızı rengi, altın sarısı elbise ve papyon, siyah ayakkabı, siyah ceket, elbise ile dikkat çekici bir kontrast ve uyum yaratılmıştır. Erkeğin giydiği takım elbise ve kadının elbisesi hem kontrast hem de altın rengi ile uyum yaratmış ve şık, uyumlu bir çift imajı verilmiştir.Asil, çarpıcı ve zengin gösteren renkler olması sebebiyle, gösterişli ve zengin atmosferi pekiştirmiştir. Kadının ve erkeğin fit görüntüleri de dikkat çekicidir. Bu şekilde sağlıklı bir görünümleri vardır. Kadın fiziğinin idealize bir biçimde kusursuz görünmesi, toplum normlarına göre belirlenmiş güzellik algısını yansıtması, erkeğin ona olan ilgisi ve bakışı ile rüya gibi bir sürprizle şımartılmış ve mutlu edilmiştir. Böylece onu takip eden kişiler benzer güzellik algısına,

Çekim ölçeği Genel çekim Lüks arabanın ve otelin, balon ve

çiçeklerin görülebileceği kadar geniş bir çerçeve görülmekte. Profesyonel bir kamerayla ve belirli bir mizansen gibi çekilmiştir. Kadraj her şeyi yerli yerinde çerçevelemiştir.

“Happy golden birthday to me. Let’s all be starts and sparkle for

a night.

(Bana mutlu, altın doğumgünü. Bir geceliğine hepimiz yıldız olalım ve parlayalım)”.

Yazıbirim Mutluluk, altın rengi elbise ve

geceye dair ışıltılı isteklerine vurgu yapmaktadır.

96

benzer elbise ya da hayata sahip olmak isteyecek, özdeşim kurarak ya kıskanacak ya da kendilerini onun yerinde hayal edeceklerdir. Sevilen, ilgi gören, lüks bir hayat yaşayan ve bu hayatı takipçilerine sunarak özendiren kullanıcı, sahip olduğu rüya gibi hayat ile kendisine yapılan sürprizi ötekilere sunmaktadır. Bu paylaşımda, reklamlarda verilen rüya gibi bir hayat, yaşam tarzı formatı sunmaktadır. Çerçevelenen fotoğrafta sunulan rüya gibi bir hayatın fotoğraflanmasının profesyonelce yapıldığı, otel ismine, arabaya, çelenklere ve kişilerin duruşuna, ele ele tutuşmalarına ve seçilen kıyafet renklerine kadar konsept yaratılmasından algılanmaktadır. Bu görselle, mizansen kadar net olan bir yaşam tarzı mesajı verilmiştir. Diğer kullanıcılardan birinin yorumu “My birthday twin, same day, month, year and age” ifadesi ve kullandığı ifadeler (emojiler) göstermektedir ki, aynı günde, yılda doğmuş olmak ve aynı yaşta olmak bile takipçisini sevindirmiş ve mutlu etmiştir. Bu bir özdeşim, özenme ve beğeni göstergesidir. Dolayısıyla, bu paylaşım bu yorumu yapan kullanıcı ve diğer kullanıcılar üzerinde etki bırakmaktadır. 54.133 kişi tarafından beğenilen bu fotoğrafın aldığı etkileşim 1.118’dir. Dolayısıyla, onaylama veya etkilenme sayısı da en az bu beğeni sayısı kadardır diyebiliriz.

Fotoğraf 15: Giulia Nati adlı Instagram kullanıcısının paylaşımı.

Tablo 15: Fotoğraf 15’in Görsel Çözümlemesi.

GIULIA NATI KULLANICISINA AİT FOTOĞRAFIN GÖRSEL ÇÖZÜMLEMESİ

GÖSTEREN GÖSTERİLEN

DÜZ ANLAM YAN ANLAM

Otel odası Konaklama mekânı. Lüks, konfor, rahatlık, mahrem.

Kahvaltı ve kahve Yeme-içme, öğün. Yatak üzerinde yapılan ve fazla çeşit içeren bir kahvaltı konfor, lüks, zenginlik algısı yaratmaktadır.

Giulia Nati - Dekolte

Beyaz örtü. İnsan, canlı, kadın, kadın bedeni. Renk tonu, banyo eşyası.

Cinsellik, cazibe, kadın bedeninin metalaşması.

Makyaj Bakım, süs Bakımlı bir görünüm. Ancak

duştan çıkmış gibi görünen birine göre abartılı ve profesyonel bir

97

Düz Anlam

Giulia Nati adlı kullanıcı, otel odasında makyajı, altın rengi bilekliği, beyaz örtü ve

saç havlusuyla, beyaz bir yatak üzerinde kahvaltı etmektedir. Kahvaltısında kruvasanlar, meyve suyu, meyve tabağı ile elinde kahvesi görülmektedir.

Yan Anlam

Fotoğrafın paylaşımcısı ve modeli olan kişi, bulunduğu otelin tanıtımına yer vererek, bulunduğu yeri bildirmek istemektedir. Lüks bir otelde ve yatakta yapılan bir kahvaltı, zenginlik, konfor, lüks algısı yaratmaktadır. Giulia Nati’nin havlunun tüm vücudu sarmadan tek elle hafifçe tutulmuş ve düşmesi engellenmiş hali, profesyonelce ayarlanmış ve hafif bir dekolte yaratacak biçimde vücut kısmen kapatılmıştır. Cinsellik ve cazibe, bedenin metalaşması, mahrem bir alan gösterilmektedir. Duştan çıkmış gibi bir izlenim verme isteği ile doğal ve kurmacanın bir arada sunulduğu bir görseldir. Kişinin havluyla olması duştan yeni çıkmış bir imaj vermesine rağmen, yüzündeki profesyonelce yapılmış makyajıyla ve örtüyü vücudunu gizemli bir biçimde kapatacak kadar tutup bir kısmını göstermesiyle, fotoğraf bir kurmaca gibi görünmektedir. Hafifçe dağınık beyaz ve kahve tonlardaki yatak örtüsü ve üzerindeki kahvaltı ve model ile yalnızca bir yatak imgesi değil, lüks ve zengin bir atmosfer sağlamaktadır. Prensesler gibi, konforlu ve lüks bir kahvaltı imgesi. Özel olma hissi yaratılmıştır.Yaratılan konseptin bir prenses miti, özendirici bir yaşam tarzı konsepti olduğu izlenimi vermektedir. 9.477 kişi tarafından beğenilen bu fotoğrafın görülme, etkilenme ve etkileşim sayısı da en az bu sayı kadardır diyebiliriz. Dolayısıyla, bir yaşam tarzı sunan bu görselin etkilediği en az 9.477 kişi vardır demek mümkündür. Fotoğrafın aldığı etkileşim 117’dir.

makyaj; mizansen algısı yaratmakta.

Altın bileklik Renk tonu - Aksesuar Zenginlik ve şıklık göstergesi

Bakış yönü Direkt İddialı, güvenli ve özdeşim

kurmayı sağlayacak bir ifade.

Çekim ölçeği Genel çekim Yatağı, yataktaki kahvaltıyı,

modeli ve mekânı tanımlayabilecek bir çerçeve.

Yatak Yatak odası mobilyası Konfor, lüks.

98

Anlamlandırma

1 milyon takipçisi olan Giulia Nati’nin paylaşımlarında ideal kadın bedeni teması, güzellik, makyaj, bakım, lüks aksesuarlar, işbirliği etiketleri, özel alanın paylaşımı, moda vb. tüketim nesneleri görülmektedir. Yaptığı işbirlikleriyle kitlesini tüketime yönlendirdiği açıkça profilinde yer alan paylaşımlarında görülmektedir. Değerli olmak, önemsenmek, fit görünmek ve modaya uygun lüks giyim eşyaları ve aksesuarlar, lüks restoran ve yeme içme temaları ve kadın bedenini meta olarak sunan görselleri ağırlıktadır.

Mitler: Değer gören kadın, prenses miti, güzellik, gösteriş, zenginlik mitleri.

Nicole Jayne White Adlı Instagram Kullanıcısının Görsel Çözümlemesi

Kendisini Instagram profilinde, mühendis, seyahat sever, maceracı, şeklinde tanıtmıştır.