• Sonuç bulunamadı

Burcu Uysal adlı Instagram kullanıcısının paylaşımı

Tablo 22: Fotoğraf 22’nin Görsel Çözümlemesi.

BURCU UYSAL KULLANICISINA AİT FOTOĞRAFIN GÖRSEL ÇÖZÜMLEMESİ

GÖSTEREN GÖSTERİLEN

DÜZ ANLAM YAN ANLAM

Fon Otel bahçesi, mekân Lüks bir meân

Altın rengi, üstü açık araba Renk tonu, araç Lüks, zenginlik, sıcak bir renk, prestij.

Kadın – erkek Çift Sevgi, aile.

111

Düz Anlam

Net bir biçimde tanımlanamayan bir mekân önünde, siyah kısa şortlu, fit görünümlü,

beyaz Adidas marka çizgili spor ayakkabıları, beyaz tişörtü ve elinde tutuğu kırmızı gül kutusu ile sarı saçlı ve güneş gözlüklü bir kadın; yanında ise sarıldığı, siyah pantolonlu, siyah güneş gözlüklü ve beyaz Adidas ayakkabıları ve aynı renk tişörtü ile bir erkek görülmektedir. Kadın ve erkeğin arkasında altın sarısı renkte, kapısı açık spor üstü açık bir araba yer almaktadır.

Yan Anlam

Arkada bir otel gibi duran, gösterişli bir mekân görülmekte ancak çok fazla tanımlanamamakta; odak, genç çiftin ve hemen arkalarında duran altın sarısı renkli spor araba üzerindedir. Kapısı açık altın sarısı renkte spor araba, hem görülen çiftin spor kıyafetleriyle uyumludur hem de az önce inmişler ya da fotoğraftan hemen sonra binecekler gibi duran açık kapısıyla, onlara aitlik gösteren bir biçimde fonda yer almaktadır. Ellerinde gül kutusu tutan kadın, “tatilde ‘bile’ gülleri eksik etmeyen sevgili Can’dır” ifadesiyle, kocasının adıyla ilgili bir kelime oyunu yaparak kocasını ön plana çıkarmakta ve bile vurgusuyla her zaman kendisine çiçek alındığını göstermek istemektedir. Her zaman çiçek alınan, değer verilen, tatilde olan, zengin ve gösterişli bir hayat yaşayan bir kadın olarak bu özel anını göstermek istemiştir. Böylece zenginliğini, değer gördüğünü, sahip olduklarını takipçilerine göstererek, onları da böyle yaşamaya özendirecektir. Kadının bakışları direkt olarak kameraya yani izleyiciye yönelmiştir. Özdeşim sağlatan, izleyiciye sen de olabilirsin mesajı veren ya da izleyiciye ayna tutan bir şekilde bakarak, özendirmekte ya da kendisinde benzerlik bulan izleyiciler için eğer sen de benim gibiysen, bunlara sahip olabilirsin mesajı vermektedir. Bununla birlikte, kadının bakışları ve duruşu ile kendine güvenli ve hayatından memnun bir mesaj verdiği söylenebilir. Kadının bacaklarını ön planda tutarak bacaklarının Spor, Adidas marka ayakkabılar Spor ayakkabı Marka ayakkabı; statü ve kimlik

sembolü. “Tatilde bile gülleri eksik

etmeyen sevgili Can’dır”. Yazıbirim Değer, göstergesi olan bir ifade. “tatilde önem verilmesinin bile” ifadesi ile her an güllerle şımartıldığı vurgusu yapılmıştır.

Kusadası Yer bildirimi Tatil beldesinde olunduğu

bildirilmektedir.

Çekim ölçeği İkili boy çekim Kadraja arabanın bir kısmını ve

çiftin tüm vücudunu sığdırabilecek biçimde ölçeklendirilmiştir.

112

kusursuz görüntüsünü de göstermesi, ideal kadın bedeninin de meşrulaşmasını göstermektedir. Eşinin görüntüsü de benzer şekilde fit ve sağlıklı durmaktadır. Kocası ile giydiği tek tip renkler ve spor ayakkabılar uyumu, birlikteliği simgelemektedir. Burada gösterilen spor ayakkabılar ise herkes tarafından bilinen, marka değeri taşıyan Adidas adlı firmaya ait olan, statü değeri taşıyan bir metadır. Böylece, gösterilenlerin tamamına bakıldığında, zenginlik, statü, değer, fit ve sağlıklı kadın ve erkek bedeni gibi mitler görülebilmektedir. 1.288 beğeni ve 35 yorum alan görselin, en az bu beğeni sayısı kadar kullanıcı tarafından onaylandığı ve bu kadar kullanıcıyı etkilediği söylenebilir.

Fotoğraf 23: Burcu Uysal adlı Instagram kullanıcısının paylaşımı.

Tablo 23: Fotoğraf 23’ün Görsel Çözümlemesi.

BURCU UYSAL KULLANICISINA AİT FOTOĞRAFIN GÖRSEL ÇÖZÜMLEMESİ

GÖSTEREN GÖSTERİLEN

DÜZ ANLAM YAN ANLAM

Yatağın üzerine yüz üstü uzanmış, siyah sırt dekolteli bir elbise giymiş kadın

Siyah elbiseli bir kadın yatakta

yüz üstü uzanmakta Hediyeler arasında kaybolmuş ve kendinden geçerek yatakta uzanmış bir kadın

Kırmızı kalpli balonlar Süs ve kutlama nesneleri Aşk, sevgi, sürpriz temsili

Kırmızı güller Renk tonu ve çiçek Sevgi ve aşk, kutlama.

Manici Kasrı Mekân – Yer bildirimi Nerede olduğunu göstermek

Çekim Ölçeği Boy çekim Yatağın üstündeki hediyelere ve

kadına odaklı çerçeve Dünyanın En Romantik, En

Güzel Kalpli, En Mükemmel Adamı benim Kocam Net! Sana sahip olduğum için Dünyanın En Şanslı Kadınıyım biliyorum...<3

Sevgililer Günümüz kutlu

olsun @_canuysal_ ! #happyv alentinesday #valentinesday201 9 #valentinesday

.. Güllerimin güzelliğine ne demeli? @billionairerosesizmir

Yazıbirim – yorum Değer görme, birini yüceltme, şanslılığını gösterme amacı görülmekte.

113

Düz Anlam

Fotoğrafta düz anlamıyla gösterilenler; süslemeli bir yatak başı, yatak üzerinde yer

alan Louis Vuitton marka hediye paketleri, kırmızı gül kutuları, kırmızı kalpli balonlar ve bu hediyelerin içinde yatağın üzerinde uzanmış siyah elbiseli bir kadındır.

Yan Anlam

Fotoğrafın gösterilenlerinden Manici Kasrı yer bildirimi, gösterişli bir mekânda olunduğu anlamını çıkarmamızı sağlarken, süslemeli bir yatak başlığı da bu göstergeyi desteklemektedir. Yatak üzerindeki kalpli balonlar sevgi ve aşkın abartılı bir gösterisi ve Louis Vuitton marka hediye paketleri ise zenginlik ve lüks göstergesi olarak değerlendirilebilir. Küçükten büyüğe doğru sıralanmış aynı marka hediye paketleri yine bir abartılı sevgi gösterisi olarak nitelendirilebilir. Tüm bunların ortasında, yatağa uzanmış kadın gösterileni ise şımartılan, değer verilen, önemsenen, şanslı bir kadın olarak orada bulunmaktadır. Otel odasında, eşi tarafından yapılan bir sürprizin yani mahrem bir anın fotoğraflanması esnasında, o anı yaşamakta gibi bir izlenim veren, doğal bir poz vermektedir. Kendisi izlenen ve bu şımartılma anını özendiren konumundadır. İzleyici kolayca özdeşim kurup, görsele yabancılaşmadan fotoğrafta gösterilen rüya sekansının bir parçasıymış gibi kendini o anda hayal edebilecektir. 6.990 kişi tarafından beğenilen ve 3.145 etkileşim alan bu görselin, en az bu sayıdaki kişiyi etkilediği ve bu sayıdaki kişi tarafından onaylandığı söylenebilir.

114

Düz Anlam

Fotoğrafın fonundan ön planına doğru sırasıyla; deniz, havuz, büyük pembe flamingo

deniz yatağı, şampanya ve şampanya kadehi, çevresinde gül yaprakları olan bir küvet ve içinde saçı ensede topuz yapılmış köpüklü eli havada ve sırtı fotoğrafa dönük bir kadın gösterenleri yer almaktadır. Fotoğraftaki kadının vücudunun bir kısmı gösterilmektedir.

Yan Anlam

Fotoğrafın izleyici tarafından izlenmesi, önce arkası deniz ve havuz manzarası olan kadına, ardından kadının baktığı yöne doğru olmaktadır. Kadının arkasının izleyiciye dönük

Tablo 24: Fotoğraf 24’ün Görsel Çözümlemesi.

BURCU UYSAL KULLANICISINA AİT FOTOĞRAFIN GÖRSEL ÇÖZÜMLEMESİ

GÖSTEREN GÖSTERİLEN

DÜZ ANLAM YAN ANLAM

Küvet Banyo aracı Pencerenin önünde, manzaraya

karşı konumlanmış bir küvet; zenginlik, lüks ve konfor ifade etmektedir.

Küvetin etrafında nizami

dizilmiş gül yaprakları Gül yaprakları, süsleme Gül yapraklarıyla görsel olarak daha dikkat çekici bir atmosfer yaratılmış.

Manzara Deniz ve havuz manzarası Manzaradan hem deniz hem havuz

görünmesi; lüks, zenginlik, ferah ve huzur.

Şampanya Alkollü içecek Lüks, zengin bir imaj.

Flamingo deniz yatakları (Büyük

ve minyatür) Deniz yatağı Poüler olan bir imaj kullanımı ile güncel olmak, görsele renk katarak estetikleştirmek.

Küvette saçı ensede topuz yapılmış köpüklerin içindeki kadın

Küvette köpükler içindeki kadın Konfor ve lüks vurgusu. Elinde tuttuğu köpük ile keyfinin yerinde olduğu bir beden dili görülmektedir.

Çekim ölçeği ve bakış yönü Genel çekim Küveti ve manzarayı gösterecek biçimde bir açı (Amors’tan manzarayı seyirciye gösteren bir ölçek) kullanılmıştır. İzleyiciye kendi baktığı yönü ve kendi yaşadığı anı göstererek özdeşim kurması sağlanmıştır.

Fotoğraf yorumu: Günaydın (Küvet, şampanya şişesi, gül emojisi).

Fotoğraf yorumu – yazıbirim Rahatlık, lüks, estetik ifade etmek için kullanılan emojiler.

Maldives Yer bildirimi Bulunduğu yeri gösterme isteği;

115

olması, onun gözünden o manzaraya bakmayı sağlayan bir etki yaratmaktadır. Böylece izleyicide fotoğraftaki kişinin yerinde olma isteği ya da hayali oluşmaktadır. Küvetin yanında yer alan şampanya ve şampanya kadehi, rüya gibi bir hayat mesajını ve lüks, gösteriş temasını vermektedir. Kadının vücut diline bakıldığında, köpüklü elini havaya kaldırarak verdiği pozla, aslında fotoğraf çekildiğinin farkında olduğu ve yaşadığı lüks hayattan duyduğu mutluluğu eliyle bu şekilde ifade ettiği çıkarımına ulaşabiliriz. Vücudun bir kısmının gösterilmesi ve küvette olduğu bilgisi gösterenleri birleştirildiğinde kadın bedeninin metalaştırılması söz konusudur. Mahrem bir alanın fotoğraflanması ve izleyiciye sunulduğu görülmektedir. En az 2.319 kişi tarafından görülmüş ve beğenilmiş bu görsel, bu sayıdaki kişi tarafından onaylanmıştır. Fotoğrafın aldığı etkileşim sayısı ise 39’dur.

Anlamlandırma

103 bin takipçisi olan Burcu Can Uysal adlı Instagram kullanıcısının paylaşımlarında lüks hayat, sevilen değer gören kadın mitleri, ideal kadın bedeni vurgusu, eşiyle olan mahrem (özel alan anlamında kullanılmaktadır) paylaşımları, şampanya ve şampanya kadehleri, lüks seyahatler, balonlarla ve güllerle, pahalı hediyelerle kendisine yapılan sürprizlerin yer aldığı paylaşımlar bulunmaktadır. Diğer dikkat çekici unsur ise, eşiyle olan uyumlu giyimi ve gittiği mekanlara uygun giydiği kıyafetlerdir. Dolayısıyla, kullanıcının paylaştığı hayat tarzı konseptli görseller; zenginlik, lüks, şımartılma, lüks tüketim nesneleri, moda içerikleriyle takipçilerine sunulmakta ve takipçileri özendirilmektedir.

Mitler: Lüks hayat, hayat güzeldir, rüya gibi bir hayat, prenses gibi bir yaşam, ideal

kadın bedeni, değer veren bir eş/koca/sevgili, pahalı hediyeler.

Ruba Zai Adlı Instagram Kullanıcısının Görsel Çözümlemesi

Ruba Zai: Instagram fenomeni ve Influencer. Instagram’daki profilinde, Living my dream ve PR/Business email: contact@rubazai.com ibareleri ve youtube kanalı linki yer almaktadır.

116