• Sonuç bulunamadı

Dan Bilzerian adlı Instagram kullanıcısının paylaşımı

Tablo 1 Fotoğraf 1’in Görsel Çözümlemesi

DAN BILZERIAN KULLANICISINA AİT FOTOĞRAFIN GÖRSEL ÇÖZÜMLEMESİ

GÖSTEREN GÖSTERİLEN

DÜZ ANLAM YAN ANLAM

Araba Taşıt Varlıklı olma hali, hız, konfor,

lüks.

Dan Bilzerian İnsan, erkek. Fenomen, ünlü.

Yeşil ağaçlı fon Renk Tonu, ağaçlı yol. Rahatlatıcı, enerjik, sadelik. I’m not gonna go into work this

week (Bu hafta işe

gitmeyeceğim)

Yazıbirim İşe gitmemekte özgür olmak,

gösteriş.

Çekim ölçeği Genel çekim Çevreye ve arabanın tamamını

göstermeye önem verildiği görülmektedir.

74

Düz Anlam

Lüks bir araçta yer alan erkek sürücüyü görmekteyiz. Kişi, arabanın içinde oturmuş ve kendisini çeken kameraya doğru bakmıyor. Fonda yeşil ağaçlı bir yol var. Ağaçlara vuran hafif ışıktan, güneşli bir gün olduğu anlaşılıyor. Geniş ve rahat bir yolda araba durmuş halde. Fotoğrafın altında yapılan yorumda “I’m not gonna go into work this week (Bu hafta işe gitmeyeceğim)” ibaresi yer alıyor. Bunun altında başka bir kullanıcının yorumu; “The car of my dreams, simply magnificent (Rüyalarımın arabası, tek kelimeyle muhteşem)” ve “Muito bonito esse cobra (bu yılan çok güzel)” şeklindeki arabayı tanımlayan ifadeler yer alıyor. Genel planda yapılmış çekim ile çevreye ve arabanın tamamına dair bilgi verilmiştir.

Yan Anlam

Pahalı, lüks bir aracın içinde poz veren kişinin, umursamaz bir biçimde kameraya bakmamasını ve “I’m not gonna into work this week” ifadesiyle bu umursamazlığı pekiştirdiğini görüyoruz. Ancak fotoğraf durmuş bir aracı çekmektedir, dolayısıyla fotoğrafı çeken bir fotoğrafçının varlığı bilinmektedir. Bu da, Dan Bilzerian’ın pahalı arabasının içinde görünmek istediğini göstermektedir. Lüks aracının görünmesi için paylaşmış olduğu bu fotoğrafın altına bir başka kullanıcı tarafından yapılan dikkat çekici iki yorum, “The car of my dreams, simply magnificent (Rüyalarımın arabası, tek kelimeyle muhteşem)” ve “Muito bonito esse cobra (bu yılan çok güzel)” şeklinde arabaya yapılan yorumlardır. Bu ifade lüks arabasının görülmesini isteyen kullanıcının hedefine ulaştığının bir göstergesi olarak yorumlanabilir. Yapılan yorumlardan arabaya özenmenin söz konusu olduğu yorumu yapılabilir. Genel planda yapılan fotoğraf çekimi, arabanın ve çevrenin bütünüyle vurgulanmak istediğini göstermektedir. Çerçevenin tam ortasında konumlanan araba elbette öncelikli vurgulanan konumdadır. İncelenen bu fotoğrafın beğenilme sayısı 451.489 ve yorum sayısı 5.156’dır. Dolayısıyla, bu sayıda insan tarafından beğenilmiş ve gösterişçi tüketim bu sayıdaki kullanıcı tarafından onaylanmıştır.

75

Fotoğraf 2: Dan Bilzerian adlı Instagram kullanıcısının paylaşımı.

Düz Anlam

Fotoğrafta görülen; basitçe kumar pulu, poker fişi olarak geçen, para değeri taşıyan

nesnelerdir. Kırmızı renk güçlü bir renk tonu olarak dikkat çekicidir. Görseldeki pulların üzerinde para birimini temsil eden rakamlar yer almaktadır. “This game isn’t for everyone (Bu oyun herkes için değildir)” ibaresi yer almaktadır. Buna karşılık “haklısın abi” şeklinde başka bir kullanıcının yorumu görülmektedir. Çekim ölçeği olarak yakın/detay plan kullanılmıştır.

Yan Anlam

Halihazırda zengin olan ve bunu göstermek isteyen Dan Bilzerian, para temsili olarak

verilmiş olan poker pullarını göstererek, dolaylı bir biçimde zenginliğine vurgu yapmaktadır. Poker pullarının para olarak geçmesi ve üzerindeki rakamlardan da görüldüğü biçimde, oldukça yüklü bir kazanım vardır ve bu görsel için yaptığı “This game isn’t for everyone (Bu oyun herkes için değildir)” yorumu ile hem kendisi gibi varlıklı olmayanları

Tablo 2: Fotoğraf 2’nin Görsel Çözümlemesi

DAN BILZERIAN KULLANICISINA AİT FOTOĞRAFIN GÖRSEL ÇÖZÜMLEMESİ

GÖSTEREN GÖSTERİLEN

DÜZ ANLAM YAN ANLAM

Poker Fişi Pokerde verilen para

değerindeki pullar

Kumar oynamak, şans, para.

Kırmızı renk Renk Tonu Hırs ve heyecanı temsil eden bir

renktir.

Rakamlar Sayısal Veri Kazanılan para, zenginlik.

This game isn’t for everyone (Bu

oyun herkes için değil). Yazıbirim Şansına yapmakta ve ötekileştirmekte. ve varlığına vurgu

Çekim ölçeği Yakın çekim Yakın planla para/poker fişleri

76

ötekileştirmekte hem kendi zenginliğinin altını çizmektedir. Bu aynı zamanda bir şans vurgusu olarak da değerlendirilebilir. Herkesin bu oyunu oynayamayacağı hem maddi açıdan hem de kazanabilme şansı açısından değerlendirildiğinde, her iki şekilde de ifade edilebilir. Bu durumu destekler nitelikte bir yorum olan “haklısın abi” yazısı ise diğer kullanıcının ötekileştirme ve zenginlik halini kabullenmesini göstermektedir. Kullanılan çekim ölçeğinin yakın/detay plan olması ise para ve zenginlik gösterisine işaret edildiğini kanıtlar niteliktedir. Fotoğrafın beğeni sayısı 307.278 ve yorum sayısı 9.310’dur. Dolayısıyla, bu paylaşım bu sayıda kullanıcı tarafından onay ve etkileşim almıştır diyebiliriz.

Fotoğraf 3: Dan Bilzerian adlı Instagram kullanıcısının paylaşımı.

Düz Anlam

Görselde göze çarpan üç öge yer almaktadır: Kedi, para ve yazıbirim olarak cat.

Görsel son derece minimalisttir. Yalnızca para destesi ve kediden oluşur. Paranın içinde hapsolmuş gibi masum bir şekilde bakan bir kedi ve para içerikli görsele yalnızca “cat” yorumu yapılmıştır.

Tablo 3: Fotoğraf 3’ün Görsel Çözümlemesi

DAN BILZERIAN KULLANICISINA AİT FOTOĞRAFIN GÖRSEL ÇÖZÜMLEMESİ

GÖSTEREN GÖSTERİLEN

DÜZ ANLAM YAN ANLAM

Kedi Hayvan, canlı. Evcil cins, hayvan severlik.

Banknotlar Para Zenginlik, varlık göstergesi, güç.

Cat Yazıbirim Banknotların arasındaki kediye

vurgu yaparak umursamıyor havası verilmek istenmiştir.

Çekim Ölçeği Yakın çekim Kadraj bankotların ve kedinin

çerçevelenmesine yetecek ancak diğer nesneleri kapsamayacak yakınlıktadır.

77 Yan Anlam

Fotoğraf karesinde etrafı parayla çevrilmiş, şaşkın, sevimli bir kedi yer almaktadır.

Şaşkınlıkla bakan bu kediye vurgu yapmak için yalnızca “cat (kedi)” yorumu yapılmıştır. Fotoğraf son derece minimalist olmasına rağmen, güçlü bir görseldir; gücü, varlığı ve zenginliği temsil etmek için paylaşılmış bir görseldir. Varlığı vurgulanmak için para paylaşırken, varlıklı olmayı hiç önemsemiyormuş gibi sade bir ifade kullanarak “cat” yorumu yapılmıştır. Kedi, sıcağı seven ve konfor düşkünü bir hayvan olarak bilinmektedir. Dolayısıyla, etrafı parayla çevrili olan bir kedinin orada bulunmasıyla, konfor ve rahatlık algısı özdeşleşebilir. Orta ölçekli bir kadraj ve çerçevenin banknotlar ve kedi dışındaki nesneleri kapsamaması da paraya ve kediye yapılan vurguyu işaret etmektedir. Dolayısıyla mekan ve diğer unsurlar dışarıda tutularak önemi olmadığı da gösterilmektedir. Zira kadrajın içinde yer alan ögeler kadar yer almayan ögeler de göstergebilimsel çözümleme açısından önem taşımaktadır. 593.720 kişi tarafından beğenilen ve 34.574 kişi tarafından yorum alan bu fotoğraf, Dan Bilzerian adlı kullanıcının incelemeye tabi olan fotoğrafları arasında en yüksek beğeni ve yorum alan fotoğrafıdır. Dolayısıyla, salt para gösterisi yapılan bir fotoğraf, izleyiciler tarafından en yüksek etkileşimi almıştır.

Anlamlandırma

29.2 milyon takipçisi olan Dan Bilzerian adlı kullanıcı, genellikle paylaşımlarında para ve güç gösterisi yapan, incelenen örneklerde de para ve güç vurgusu bulunan bir Instagram kullanıcısıdır. İncelenen görsellerde sırasıyla araba, poker fişi, banknotlar görülmektedir. Bu kullanıcı, 1980 doğumlu, Amerikalı profesyonel poker oyuncusu ve aktördür ancak daha çok Instagram’daki lüks yaşam videolarıyla dikkat çekmiş ve tanınmıştır. 29.2 milyon takipçisi olan bir influencer/kullanıcının zenginlik ve lüks gösterişi, Instagram üzerinden gerçekleştirilmekte, lüks yaşam tarzı özendirilmektedir. İncelenen örnekler üzerinden de görülmektedir ki, lüks ve para vurgusu bu kullanıcı için önemlidir.

78

Floyd Mayweather Adlı ınstagram Kullanıcısının Görsel Çözümlemesi

Asıl ismi Floyd Joy Sinclair olan Amerikalı boksör, 24 Şubat 1977 tarihinde yaşama gözlerini açtı. Sikletinde hala yenilgisiz bir şekilde kariyerini sürdüren Floyd Mayweather, kariyeri boyunca şampiyonluklar yaşamıştır. Günümüzde WBA, WBC, IBO, IBF ve IBA dünya şampiyonu konumundadır.