• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 4: TÜKETİM KAPİTALİZMİNDE TEMATİKLEŞ/TİR/ME

4.2. TEMATİKLEŞMENİN GÖRÜNÜMLERİ

4.2.2. GÜNDELİK HAYATTA TEMATİKLEŞME ÖRNEKLERİ

4.2.2.8. GİYİM TARZI VE KONSEPT

Bu konuda “Bana Her şey Yakışır” adlı TV programı örnek olarak seçilmiştir. Program tanıtımında şu ibareler yer almaktadır: “Bana Her Şey Yakışır'ın 119. hafta konsepti ‘Yılbaşı Partisi’...Hedef ise konsepte göre haftanın en şık kadını olmak.Her hafta farklı bir konseptin konu edildiği yarışmamızda bu haftanın

konsepti; ‘Yılbaşı Partisi’...Yarışmacılarımız elbiseden, ayakkabıya, takıdan, çantaya, makyajdan saç tasarımına kadar 3 saat içerisinde kendilerince en güzel kombinleri oluşturup konsep’te göre en şık kadın olabilmek ve büyük ödül 10 bin lirayı kazanabilmek için yarışacak. Hayatın ve modanın tüm renklerinin buluştuğu, Türkiye’de modanın kalbinin attığı Bana Her Şey Yakışır’da her hafta birbirinden iddialı beş yarışmacı kendilerine verilen bütçeyle haftanın en şık kadını olmak için alışverişe çıkacaklar, seçimler yapacaklar ve birbirlerine puan verecekler” (http://www.kanald.com.tr/banaherseyyakisir/)

Şekil- 50: Bana Herşey Yakışır Adlı Programın Tanıtımından Bir Kare

Kaynak: www.kanald.com.tr

Yine internet üzerinden tavsiyeler veren, kadınlara nasıl, ne zaman, hangi konseptte giyinmeleri gerektiğini öğütleyen, fikir veren fashionblog.com adlı sitede şu ifadeler bulunmaktadır. “Bir gün bir yazıma yorumunda bana dedi ki: “Konsept söylesek de sana, istek kombin hazırlasan!” Ben de “Harika bir fikir, neden olmasın? Hadi açılışı sen yap!” dedim… Ve yaptı yine yapacağını:)) Düşündü, taşındı bana özetle şu konsepti söyledi: “Kendi defileni yapıyor olsaydın, defile sonunda mankenler yürüyüşünü yaptıktan sonra izleyicileri selamlamak için podyuma çıktığında ne giyerdin?!!!” Bakar mısınız Neşe’den gelen konsepte?:)) Aşağıda bu konseptin çıkış hikayesinin yazışmalarını da ayrıca yayınladım siz de okuyun diye…Ben kaç haftadır düşünmekten harap oldum, hatta defile falan yapmam ne yapacağım otururum oturduğum yerde demek istedim:)) Ne zor işmiş bu böyle? Şimdi anladım tasarımcıların niye bir kot bir tişört çıktığını:))…Neyse, lafı çok

uzattım farkındayım… Ben eğer günün birinde hayal bu ya, bir defile yaparsam, kesinlikle kendi koleksiyonumdan bir parça giyerdim ve bu defile Neşe’nin isteği üzerine İlkbahar/Yaz 2014 sezonunda olacağı için de yazın en sevdiğim rengi bembeyaz bir kombin olmasını isterdim.” (http://fashionblog.com.tr/tag/bugun-ne- giysem/page/2/)

Şekil- 51: Anne Kız Konsepti

Kaynak:http://www.maxibayan.com/journey-anne-kiz-giyim-modasi, http://www.bloglovin.com/blog Modanın temalandırmayla ilişkili olduğu daha önce de söylenmiştir. Burada dikkat çeken hususlardan biri modadaki tematikleşmenin çok sık değişmekte oluşudur. “Bana her şey yakışır” adlı programda her hafta farklı bir “konsept”e göre giyinileceği vurgulanmaktadır. Dizilerin, bu tür programların haftalık tekrar ettiği düşünüldüğünde bu durumun bir takip halini aldığı görülür.

Şekil- 52: Balo konseptine uygun giyim

Şekil- 53: Gece Kulübü Konseptine Uygun Giyim

Şekil- 54: Ev Partisi Konseptine Uygun Giyim

Kaynak: http://lamodenvogue.blogspot.com.tr/2012/12/ylbasnda-ne-giysek.html

İnsanın giyim ve kuşamının zihnindekini gösterdiği farz edilirse, söz konusu konsepti yakalayabilmek için önemli miktarda mesai harcandığı görülmektedir. Zira burada bahsedilmeyen sevgililer günü konsepti, düğün konsepti, nişan konsepti, evlilik yıldönümü konsepti, kına gecesi konsepti, okul balosu konsepti vb. bir çok konsept türetilmekte ve tüketici tüketime davet edilmektedir.

SONUÇ

Guenon yıllar önce “Niceliğin Egemenliği ve Çağın Alametleri” adlı kitabında “Böyle bir dünyanın içinde, öyle gözükebilir ki ‘günlük hayat’ artık bundan böyle hiç problemsiz ve beklenmedik kazalar olmaksızın, son derece düzenli bir mekanizmanın hareketleri gibi akıp gitmek zorundadır. Modern insan kendisini çevreleyen dünyayı ‘makineleştirdikten’ sonra sınırları son derece daraltılmış tabiatına hala açık olan bütün faaliyet biçimlerinde bizzat kendisini de elinden geldiğince ‘makinalaştırmak’ amacını gütmüyor mu?” (Guenon, 1990: 147) diye sormaktaydı. Böyle bir durumu tasvir eden Ballard’ın “Süper Kent”i ile söz konusu duruma tepki olarak “Dövüş Kulübü”nü yazan Palahniuk aynı şeyleri başka ifadelerle söylemekte ve haklı kaygıları dillendirmektedirler. Tüketerek kendini tüketen insan söz konusudur. İnsan tükenmektedir zira kendisini pazar içinleştirerek meta haline getirmektedir. Pazar içinleşme Guinnes rekorlar kitabına girebilmek için bir gazetenin sponsorluğunda özel bir hormon kürü gören kadının sekiz çocuğa hamile kalması/bıraktırılması; Londra’daki sanat galerisinin bir haftalığına sevişmeye yatan İngiliz çifti; “Biri Bizi Gözetliyor” programlarında insanların gündelik hayatlarını satılır bir mal haline getirmeleri, bazı Güney Doğu Asya ülkelerinde beş altı yaşlarından itibaren turistlere kiralamak üzere, Brezilya ve benzeri ülkelerde de cenin halindeyken ilaç/aşı hammaddesi ve/veya nakillik organ kaynağı olarak kullanılmak üzere çocuk ürettirmenin olağan hale gelmesidir (Cangızbay, 2003: 55). Bu olağandır zira çağdaş birey bekareti sevdiğinden, bakir bir yer kalmışsa gidip tecavüz etmekte geç kalmamaktadır (Charbonneau, 2013: 209).

Bu çalışma kapsamında günümüz toplumlarının halen yaşamakta olduğu süreç ve bunun insana etkileri incelenmiştir. Özellikle tematikleşme başlığı altında verilen örnekler, işlevin yerini “estetiğin”150 aldığını ve bunun da aslında rasyonel olmadığına ilişkin önermeler içermektedir. Tematikleşmenin tüketiciyi ayartmada

150

Featherstone; Baudrillard, Jameson gibi yazarlardan alıntılar yaparak tecrübenin estetikleştirilmesinden bahseder. Bunu çağdaş kent betimlemelerine yayar. Şöyle söylemektedir: “Burada sadece postmodern olarak tarif edilen yeni mimari tipi değil, bina edilmiş çevrenin kentsel dokusundaki üslup çorbası da vurgulanır.” (Featherstone, 2013: 122)

kullanılan başka bir yöntem olduğu ifade edilmiştir. Artık belli temalar üzerine kurulu hayatların bir moda gibi konsept değiştirdiği görülmektedir. Kişisel gelişim kitaplarının dahi bir konsepti bulunmaktadır. Örneğin daha önce kişisel başarı öyküleri üzerine kurulu kişisel gelişim kitapları artık dini bazı imajlarla beslenmektedir.

Konsept yaşam tarzı danışmanları nasıl yaşanırsa mutlu olunacağını bilmeyen tüketiciye yol göstermektedir. Reklamlar hangi şekilde tematize edilen evlerin popüler olduğunu gösterirken, televizyonda magazin programlarında ünlülerin hangi konsept evlerde yaşadığı gösterilmektedir. Tüketicinin giydiği elbisenin, gittiği otelin konsept olması tavsiye edilmektedir. Kestiği doğum günü pastasının ilginçliği, yaptığı kahvaltının önceden yaptığı kahvaltılara benzemediği zira kullanılan kahvaltı malzemelerinin geri dönüşen ürünlerden oluştuğu, çiğ köfteyi satarken tüketicide “ben bildiğin çiğ köftecilere benzemem” algısı yaratmak için farklı bir çiğ köfte satış konsepti arandığı, hızlı ve kolay okunulduğu düşünüldüğünde best seller kitap serisinin tercih edildiği, evlerin bütün odalarının odada kim kalacağına göre farklı renkte boyandığı ve yine bu kişiye göre sık sık değiştirildiği, dince verilen anlamının dışında Ramazanın dahi eğlencenin temasını teşkil ettiği tüketim toplumunda tematikleşme tüketim kültürünün vazgeçilmez bir unsuru halini almıştır. Bu tez ile söz konusu durum örnekleriyle açıklanmıştır.

Nihai olarak bu çalışma kapsamında rastlanılan “Yavaş hareketi”, “Gönüllü sadelik hareketi”, “Satın almama günleri”, “TV kapatma haftası”, özellikle ABD’de ortaya çıkan “real simple”, “the art of simple living”, “simply city”, “living gently”, “elegant simplicity” gibi dergilerin (Sırım, 2010: 193-201) yapmaya çalıştıkları şey konusunda sistemin dinamiklerine yine sistemin dinamikleriyle cevap verdiklerinden başarılı olma şansları yoktur diyebiliriz. Yine Geofrey Miller’in “Tüketimin Evrimi” adlı kitabında insanın gösteriş düşkünü olduğuna ilişkin açıklamalardan sonra bunun farkında olunarak hareket edilmesi yönünde verdiği alıştırmalar da mantıklı değildir. Zira eğer Miller’in iddia ettiği gibi zamanla gösteriş düşkünü haline geldik ve bu bizim doğamız haline geldiyse insan doğasına nasıl karşı çıkabilir ki? Odabaşı da Sırım’ın verdiği örneklere benzer örnekler vererek yaşam kalitesinin artırılabileceğini söylemektedir. Yine kendisinin verdiği bir örnekte “Son yıllarda

özellikle İstanbul’da yaşayanların bir bölümünün küçük bir sahil kasabasında yaşamlarını sürdürme arzusunun romantik bir duygu olmanın ötesinde, gereklilik biçimine döndüğüne tanık olabiliyoruz. Antalya’nın şirin yörelerinden biri olan Gazipaşa’ya yerleşen Fikret Otyam bu konuda en güzel örneklerden birini vermektedir. Yetmiş yaşını aşmış olan Otyam ve eşinin resim, kilim ve kitap üretimini verimli bir biçimde sürdürürken aynı zamanda gerçek mutluluğu yakalamanın keyfini sürdürdüklerini biliyoruz.” (Odabaşı, 2013: 207) demektedir. Böyle bir düşünce tarzı yaşlılık döneminde hacca gitmeyi planlayan adamın mantığıdır ve temelden sakattır. Diğer taraftan; Öcal, Darıcı ve Okyar’ın “Düş Toplumu Tüketim İlişkisi Şırnak Fenomeni” adlı kitaplarında önce tüketim toplumunu eleştirmeleri sonrasında ise Şırnak’ın nasıl tüketim toplumu haline getirilebileceğine dair öngörüleri birbiriyle çatışmaktadır. Zira kapitalizme kapitalizmden referansla cevap verilemez. Kapitalizm, kendisine karşı yükselen tüm itirazları metalaştırmaktadır.151 İktisadi bolluk toplumunda israftan şikayet edenler, israfın ne işe yaradığını bilmezler (Debord, 2012: 147). Gösteriye karşı olup ün kazanmanın kendi deyişiyle tek örneği Debord’dur (Debord, 2012: 180). Öyleyse tüketim ve tüketim eleştirileri kol kola gitmektedir. İkisi beraber söyleni oluşturur (Baudrillard, 2012: 236). Gösteriye gösteriyle cevap verilemez.

Geleneksel dünya görüşü İslami ya da Budist bir malın tüketilmesinin ya da üretilmesinin gerçekte mümkün olmadığını söyler. Gerçekte mümkün olan var olan üzerinden yeni bir varlık meydana getirmektir. Tüketimle de aynı şekilde yok etmek mümkün değildir, yalnızca tüketilen şeyin terkibi değişir. O başka bir halde yine mevcuttur. Bu durum temelde dünya üzerindeki mallardan ancak faydalanılabileceğine işaret eder (Gencer, 2010: 30-32) Nitekim bu durum mülkiyet hakkı ile tüketim hakkı arasındaki farkı (Şentürk, 2010: 13) ima eder.

151

Burada kullanılan “itirazın metalaştırılması” deyimi Aurelie’nin “Metalaştırılan İtiraz” başlıklı yazısından alınmıştır.

KAYNAKÇA

Acar, Yeşim (2002) İdeolojik Bir Araç Olarak Reklamların Tüketime Dayalı Bir Kimlik ve Yaşam Tarzı Oluşturmadaki Rolü,Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara

Adıgüzel, Yusuf (2001). Kültür Endüstrisi: Kitle Toplumunun Açmazları. İstanbul: Şehir Yayınları

Albayrak Şule, Albayrak Esra E (2010).Tüketen İnsan Mı, İnsanı Tüketen Tüketim mi? (Editör: Recep Şentürk). Tüketim ve Değerler. İstanbul: İstanbul Ticaret Odası Yayını,205-214

Altunay, Alper (2009). Evdeki Dünya: Televizyon. (Editör: Nazlı Bayram) Toplum ve İletişim.Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları,105-125

Akbulut, Eyyup (2006).Türk Toplumunun Batılılaşması Ekseninde Tüketim Kültürünün Gelişimi ve Reklamlar.Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum

Aydemir, Mehmet A. (2005). Büyük Alışveriş Merkezlerinin Aile İçi Tüketim Alışkanlıkları Üzerindeki Etkisi (Konya Örneği).Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya

Aydemir, Mehmet A.(2012). Süperkent Hipergerçekliğin Kent Mitosu. (Editör: Köksal Alver). Kent Sosyolojisi. Ankara: Hece Yayınları

Aydoğan, Filiz (2005). Medya ve Tüketim Kültürü Üzerine Eleştirel Bir Analiz. İstanbul: Türkmen Kitabevi

Alkan, Ahmet S. (2011). Postmodern Tüketim Toplumunun Ortaya Çıkış Süreci ve Mekansal Yansımaları: Las Vegas Örneği.Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul

Aureie (2013). Metalaştırılan İtiraz. (Çeviren: Yusuf Polat). Eğlendirerek Hükmetmek Halklara Karşı Kitle Kültürü. Ankara: Heretik yayınları,117-121

Bali, Rıfat N. (2002). Tarz-ı Hayat'tan Life Style'a (Yeni Seçkinler, Yeni Mekanlar Yeni Yaşamlar). İstanbul: İletişim Yayınları

Barbarosoğlu, Fatma K. (2006). Şov ve Mahrem. (2.Baskı) İstanbul: Timaş Yayınları Barbarosoğlu, Fatma K. (2009a). İmaj ve Takva. (7.Baskı) İstanbul: Timaş Yayınları Barbarosoğlu, Fatma K. (2009b). Moda ve Zihniyet. (4.Baskı) İstanbul: Timaş

Yayınları

Başçı, Ahmet (2006). Şehir Markası Yaratma Süreci ve İstanbul Şehir Markası Yaratma İçin Bir Model Önerisi. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul

Batı, Uğur (2010). Reklamın Dili. İstanbul: Alfa Basım Yayım Dağıtım San. ve Tic Ltd. Şti

Baudrillard, Jean (2012). Tüketim Toplumu Söylenceleri ve Yapıları. (Çevirenler: Hazal Deliçaylı ve Ferda Keskin). İstanbul: Ayrıntı Yayınları

Baudrillard, Jean (2005). Simülakrlar ve Simülasyon. (Çeviren: Oğuz Adanır). Ankara: Doğu-Batı Yayınları

Bauman, Zygmunt (1999a). Çalışma, Tüketimcilik ve Yeni Yoksullar (Çeviren: Ümit Öktem), İstanbul: Sarmal Yayınları

Bauman, Zygmunt (1999b). Küreselleşme- Toplumsal Sonuçları. (Çeviren: Abdullah Yılmaz). İstanbul: Ayrıntı Yayınları

Bauman (2000). Postmodernlik ve Hoşnutsuzlukları. (Çeviren: İsmail Türkmen) İstanbul: Ayrıntı yayınları

Bauman, Zygmunt. (2005). Bireyselleşmiş Toplum. (Çeviren: Yavuz Alogan). İstanbul:Ayrıntı Yayınları.

Bayraktaroğlu, Ali M. (2009).Çağdaş Zamanların Hileli Güdüleyicileri: Reklam Fotoğrafları (Derleyen: Derya Tellan).Reklamcılık: Bakmak ve Görmek. Ankara: Ütopya Yayınevi,146-181

Berger, John (2010). Görme Biçimleri. (Çeviren: Yurdanur Salman). İstanbul: Metis Yayınları

Bilginer, Ayşe (2008). Tüketim Kültürü Medya ve Meta Estetik. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum

Bocock, Robert (2009). Tüketim. (Çeviren: İrem Kutluk). Ankara: Dost Yayınevi Bozkurt, Veysel (2012). Değişen Dünyada Sosyoloji. Bursa: Ekin Basım Yayın

Dağıtım

Bulaç, Ali (1997). Çağdaş Kavramlar ve Düzenler. İstanbul: İz Yayıncılık Bulut, Erol (2010).İktisat Analiz (2.Baskı). Ankara: Gazi Kitabevi

Cangızbay, Kadir (2003). İnsanın Can Düşmanı Globalleşme. (Editör: Bilal Karabulut) Küreselleşme Ekseninde Türkiye İçin Stratejik Öngörüler. İstanbul: Alfa Basım Yayım Dağıtım Ltd. Şti.

Cangöz, İncilay (2009). Sınırlar Ne İçin? Medyada Düzenleme. (Editör: Nazlı Bayram) Toplum ve İletişim.Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları,191-212

Carnio, Guillaume. (2013). Yabancılaşma. (Çeviren: Yusuf Polat). Eğlendirerek Hükmetmek Halklara Karşı Kitle Kültürü. Ankara: Heretik yayınları,41-44

Ceylan, Menekşe N. (2010). Tüketim Toplumunun Yeni Kentsel Mekanı: Alışveriş Merkezleri. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya

Chaney, David (1999). Yaşam Tarzları. (Çeviren: İrem Kutluk). Ankara: Dost Yayınları

Charbennau, Bernard (2013). Kumsaldaki Babil Kulesi. (Çeviren: Yusuf Polat). Eğlendirerek Hükmetmek Halklara Karşı Kitle Kültürü. Ankara: Heretik yayınları,209-214

Christine, Radolphe (2013). Dünyayı Yönetmek. (Çeviren: Yusuf Polat). Eğlendirerek Hükmetmek Halklara Karşı Kitle Kültürü. Ankara: Heretik yayınları,203-208

Coşkun, Canan (2007). Tüketim Toplumu ve İnternet.Yüksek Lisans Tezi,İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Malatya

Cuff E.C, Sharrock W.W., Francis D.W. (2013). Sosyolojide Perspektifler.(Çeviren: Ümit Tatlıcan). İstanbul: Say yayınları

Çetinkaya, Yalçın (1993). Reklamcılık. İstanbul: Ağaç Yayıncılık Dağtaş, Banu (2003). Reklamı Okumak. İstanbul: Ütopya Yayınevi

Dağtaş, Banu ve Erol, Deniz (2009). Yaygın Medyanın Haftasonu Eklerinde Tüketime Dayalı Yaşam Tarzı Sunumları (Derleyenler: Banu Dağtaş ve Erdal Dağtaş). Medya, Tüketim Kültürü ve Yaşam Tarzları Türkiye Medyasından Örüntüler. Ankara: Ütopya Yayınevi,167-201

Dağtaş, Banu (2009).Reklamları Görmek: Reklam Metinlerinin Ait Olduğu Kültürler ve Egemen Form Olarak Tüketim Kültürü. (Derleyen: Derya Tellan). Reklamcılık: Bakmak ve Görmek. Ankara: Ütopya yayınevi,46-78

Dağtaş, Banu ve Dağtaş, Erdal (2009). Tüketim Kültürü, Yaşam Tarzları, Boş Zamanlar ve Medya Üzerine Bir Literatür Taraması. (Derleyenler: Banu Dağtaş ve Erdal Dağtaş). Medya, Tüketim Kültürü ve Yaşam Tarzları Türkiye Medyasından Örüntüler. Ankara: Ütopya Yayınevi, 27-75

Danış, Didem (2001). İstanbul’da Uydu Yerleşmelerin Yaygınlaşması: Bahçeşehir Örneği. (Editör: Firdevs Gümüşoğlu). 21. yüzyıl Karşısında Kent ve İnsan. İstanbul: Bağlam Yayınları,151-160

Debord, Guy (2012). Gösteri Toplumu. (Çevirenler: Ayşen Ekmekçi ve Okşan Taşkent). İstanbul: Ayrıntı Yayınları

De Botton, Alain (2011).Felsefenin Tesellisi. (Çeviren: Banu Tellioğlu Altuğ). İstanbul: Sel Yayıncılık

Davis, Fred. (1997). Moda, Kültür ve Kimlik (Çeviren: Ö. Arıkan). İstanbul: Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık.

Douglas, Mary ve Isherwood, Baron. (1999). Tüketimin Antropolojisi. (Çev: Erden Attila Aytekin). Ankara: Dost Kitabevi Yayınları

Elden, Müge ve Bakır, Uğur (2010). Reklam Çekicilikleri Cinsellik, Mizah, Korku. İstanbul: İletişim Yayınları

Emre, Akif (31.10.2013) Audrey’in Eşarbı. Yenişafak Gazetesi

Entell, Peter (2013). “Beyin Yıkama “ Etkisi. (Çeviren: Yusuf Polat).(Derleyen: Leila). Eğlendirerek Hükmetmek Halklara Karşı Kitle Kültürü. Ankara: Heretik yayınları,51-56

Erdoğan, İrfan (1997). İletişim, Egemenlik, Mücadeleye Giriş. Ankara: İmge Kitabevi Erdoğan, İ. ve Alemdar, K. (2005), Popüler Kültür Ve İletişim, Ankara: Pozitif

Yayınları

Erdoğan, Meltem (2013). Arz, Talep ve Piyasa Dengesi. (Editörler: Mustafa Özer ve Ahmet Tiryaki) İktisada Giriş I.Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları,28-46

Erel Saime S. (2007). Tüketim toplumunda değişen erkek imajı ve reklamlara

yansıması. Yüksek Lisans Tezi, Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler

Enstitüsü,İstanbul

Erkızan, Hatice N.(2004).Küreselleşmenin Tarihsel ve Düşünsel Temelleri Üzerine. Doğu-Batı, Sayı 18,57-70

Esslin, Martin (1991). TV Beyaz Camın Arkası. (Çeviren: Murat Çiftkaya) İstanbul: Pınar Yayınları

Featherstone, Mike (2013). Postmodernizm ve Tüketim Kültürü.(Çeviren: Mehmet Küçük).İstanbul: Ayrıntı Yayınları

Füsünoğlu, Mahir (1996). Eksik Rekabet Piyasaları. (Editör: Ö.Faruk Çolak) İktisadın İlkeleri. İstanbul: Alkım Yayınları

Gazali (2005).Mukaşefetül Kulüb Kalplerin Keşfi. (Çeviren: Abdülhalık Duran). İstanbul: Yenişafak Yayınları

Gencer, Bedri (2010).Aşkınlıktan Yüceliğe Tüketim.(Editör: Recep Şentürk).Tüketim ve Değerler.İstanbul: İstanbul Ticaret Odası Yayını,27-45

Ger, Güliz ve Sandıkçı Özlem(2006) Türban, tesettür ve moda, Milliyet Gazetesi, 15 Şubat 2006.

Geray, Haluk (2002) İletişim ve Teknoloji: Uluslararası Birikim Düzeninde Yeni Medya Politikaları, Ankara: Ütopya Yayınevi

Gökalp, Emre (2013). Frankfurt Okulu. (Editör: Serap Suğur) Modern Sosyoloji Tarihi.Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları,174-198

Gramsci, Antonio (2007). Hapishane Defterleri: Felsefe ve Politika Sorunları,Seçmeler (Çeviren: A.Cemgil). İstanbul: Belge Yayınları

Gray, John (2006). Küresel Yanılgılar. (Çeviren: Zerrin Koltukçuoğlu), Etkileşim Yayınları, İstanbul: 2006

Guenon, Rene (1990). Niceliğin Egemenliği ve Çağın Alametleri. (Çeviren: Mahmut Kanık). İstanbul: İz Yayıncılık

Habermas, Jurgen (2002). Küreselleşme ve Milli Devletlerin Akıbeti (Çeviren: Medeni Beyaztaş). İstanbul: Bakış Yayınları

Halaçoğlu, Burcu (2009).Tüketim Kültürü, Yaşam Tarzları ve 1990’lı Yıllar: Yeni Kuşak Türkiye Sinemasında ‘Marjinal’ Kimlikler.(Derleyenler: Banu Dağtaş ve Erdal Dağtaş). Medya, Tüketim Kültürü ve Yaşam Tarzları Türkiye Medyasından Örüntüler. Ankara: Ütopya Yayınevi,267-302

Hall, Stuart (1998). Yerel ve Küresel: Küreselleşme ve Etniklik. (Derleyen: Anthony King) Kültür, Küreselleşme ve Dünya Sistemi. (Çeviren: Gülcan Seçkin, Ümit Hüsrev Yolsal). Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları

Hardt, Michalel, Negri, Antonio (2003). İmparatorluk. (Çeviren: Abdullah Yılmaz). İstanbul: Ayrıntı Yayınları

Harvey, David (2003). Postmodernliğin Durumu(Çeviren: Sungur Savran). Metis Yayınları

Hızal, Senem.G.(2002). Bir iletişim biçimi olarak moda: Türkiye'de Toplumsal Değişme Açısından Örnek Olay İncelemesi (Tesettür Modası), Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Hobsbawm, Eric J. (2003). Sanayi ve İmparatorluk. (Çeviren: Abdullah Ersoy). Ankara: Dost Kitabevi

Illıch, Ivan.(1989) Şenlik Toplumu (Çeviren: A. Kot) İstanbul: Ayrıntı Yayınları Illıch, Ivan. (2002). Tüketim Köleliği. (Çeviren: Mesut Karaşahan). İstanbul: Pınar

Yayınları

Jr. Ekelund B., Robert, Saurman S Davis (1999).Reklam ve Piyasa Süreci. (Çeviren: Vural Fuat Savaş). Ankara: Liberte Yayınları

Kahraman, Hasan B. (2009). Retro Reklamcılık Ya da Rehavet Kültürü.(Editör: Nazlı Bayram) Toplum ve İletişim. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları,168-169 Kallek, Cengiz (2010). İnsanın Metalaştırılmasına, Metaı Kişileştiren Hz.

Peygamber’den Reddiye. (Editör: Recep Şentürk).Tüketim ve Değerler.İstanbul: İstanbul Ticaret Odası Yayını,107-137

Karababa, Eminegül (2006).Origins of a Consumer Culture In an Early Modern Context: Ottoman Bursa, Doktora Tezi, Bilkent Üniversitesi Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü,Ankara

Karakaş, Mehmet (2006). Tüketim Toplumu. (Editör: Tevfik Erdem) Feodaliteden Küresellesmeye Temel Kavram ve Süreçler, Lotus Yayınevi, Ankara, 2006, 293-319 Karl, Marx (1992). Ücretli Emek ve Sermaye Ücret, Fiyat ve Kar. (Çeviren: Sevim

Belli). Ankara: Sol Yayınları

Keane, John (1999). Medya ve Demokrasi (Çeviren: Haluk Şahin). İstanbul: Ayrıntı Yayınları

Kellner, Douglas (2000) Toplumsal Teori Olarak Postmodernizm: Bazı Meydan Okumalar ve Sorunlar, (Derleyen: Mehmet Küçük) Modernite Versus Postmodernite (Çeviren: Mehmet Küçük) Vadi Yayınları, Ankara, 2000, s. 367-404.

Kılcı (Ergen), Şule. (2009). Tüketim toplumunun bir formu olarak çizgi filmlerde çocukluk ve toplumsal cinsiyet temsilleri: Barbie, Bratz ve Winx Club.Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kocaeli

Kılıç, Levend (2009). Bireyden Kitleye. (Editör: Nazlı Bayram) Toplum ve İletişim.Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları,1-24

Kocabaş, Füsun ve Elden, Müge (2009). Reklamcılık Kavramlar, Kararlar ,Kurumlar. İstanbul: İletişim Yayınları

Konyar, Hürriyet (2002). Basında “Tüketici Yurttaş” Kimliği Yaratma Çabaları, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Hakemli Dergisi Cilt:1 Sayı 12,İstanbul: İstanbul Üniversitesi Yayınları, 147-167

Kozanoğlu, Can (2001) Cilalı İmaj Devri: 1980’lerden 90’lara Türkiye ve Starları, İstanbul: İletişim Yayınları

Köroğlu, Cemile Z (2009).Tüketim Kültürü ve Din.Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya

Kubey, Robert, Zethimalyi C.Mihaly (2013).Televizyon Bağımlılığı. (Çeviren: Yusuf Polat). Eğlendirerek Hükmetmek Halklara Karşı Kitle Kültürü. Ankara: Heretik yayınları,45-50

Kunde, Jesper. (2002). Şirket Dini. (Çev: Nejat Ulusay, Nesrin Eruysal), İstanbul: Media Cat Kitapları

Lodziak, Conrad (2003). Kapitalizm ve Kültür İhtiyaçların Manipülasyonu. (Çeviren: Berna Kurt). İstanbul: Çitlembik Yayınları

Lyotard, Jean Francois. (1990). Postmodern Durum. (Çev: Ahmet Çiğdem). İstanbul: Ara Yayınları

Mcphall L.Thomas (1991), Yeni Uluslararası Enformasyon ve İletişim Düzeni (Derleyen: Yusuf Kaplan) Enformasyon Devrimi Efsanesi, Modernleşme Kuram ve Uygulamalarının Eleştirisi (Çeviren. Yusuf Kaplan). Kayseri: Rey Yayıncılık,141- 164

Miller, Geofrey (2012). Tüketimin Evrimi Cinsiyet, Statü ve Tüketim. (Çeviren: Gülçin Vardar). İstanbul: Alfa Basım Yayım Dağıtım San. ve Tic. Ltd. Şti.

Mumcu, Özge (2006).Küresel Tüketim Kültürü ve Türkiye. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Odabaşı, Yılmaz ve Gülfidan Barış (2013). Tüketici Davranışı. (13. Baskı). İstanbul: MediaCat Akademi

Odabaşı, Yılmaz (2013). Tüketim Kültürü Yetinen Toplumdan Tüketen Topluma (4.Baskı).İstanbul: Sistem Yayıncılık

Ongur, Hakan Ö. (2011). Tüketim Toplumu, Nevrotik Kültür ve Dövüş Kulübü. İstanbul: Ayrıntı Yayınları

Orçan, Mustafa (2008).Osmanlı’dan Günümüze Modern Türk Tüketim Kültürü. (İkinci Baskı). Ankara: Harf Eğitim Yayıncılığı

Oskay, Ünsal (1992). İletişimin ABC’si. İstanbul: Simavi Yayınları

Öcal, Fatih M, Darıcı, Bülent ve Okyar, Mete C (2010).Düş Toplumu Tüketim İlişkisi Şırnak Fenomeni. Konya: Çizgi Kitabevi Yayınları

Özbek, Meral (1994). Popüler Kültür Ve Orhan Gencebay Arabeski, İstanbul: letişim Yayınları

Özdemir, Emrah (2009). Yaşam Tarzlarının Sanal Mekanlardaki Sunumu: Bir Cazibe Merkezi Olarak ‘Siberalem Örneği’. (Derleyenler: Banu Dağtaş ve Erdal Dağtaş). Medya, Tüketim Kültürü ve Yaşam Tarzları Türkiye Medyasından Örüntüler.

Benzer Belgeler