• Sonuç bulunamadı

Genel Dipnot Bilgileri

Yıllık bildirim menüsünün son programı, A formu ve B formu için bir takım

baĢlangıç bilgilerinin girileceği alanlardan oluĢmuĢtur. Bu nedenle, form

dökümlerine geçmeden önce bu programdan ilgili bilgileri girmeniz gerekmektedir. Programa girdiğinizde

yandaki gibi bir ekran ile karĢılaĢacaksınız.

Bu ekrandan yapılması gereken ilk giriĢ ticari bilgiler yol adının giriĢidir. B formunun bilgisayarınızda yüklü bilgilerden okunarak otomatik hazırlanabilmesi için, ticari bilgilerin bulunduğu yol adı programa tanıtılmalıdır. Örneğin; C:\9000\YONBIL gibi. Bu yol adında programların yüklü bulunduğu kısım C, directory MIKRO ve Ģirket adı ise YONBIL’DĠR.

Yol adı giriĢinden sonra firmanıza ait bilgilerin giriĢlerine geçilecektir. Daha sonra, yıllık bildirimi imzalayanın unvanı (SM-Serbest Muhasebeci, SMM-Serbest Muhasebeci Mali MüĢavir ve Yeminli Mali MüĢavir) satır sonu butonu tıklanarak açılacak pencereden seçilmelidir.

Son olarak sıra ile kamu kuruluĢlarına, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine ve bunların haricinde diğer kiĢi ya da kuruluĢlara kesilen satıĢ faturalarının sayılarını ve tutarlarını girmeniz gerekmektedir. Bu giriĢler tamamlandıktan sonra genel dipnot bilgilerini ALT+S tuĢları ile kaydetmelisiniz.

Geçici Vergi Beyannamesi

01.01.1999 tarih itibari ile yürürlüğe giren geçici vergi uygulamasına göre, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri belirli dönemler itibariyle (Ģu anda 3’er aylık 4 dönem halinde) geçici vergi beyannamesi vermek ve bu beyannameye göre vergilerini ödemek durumundadırlar.

Beyannameler menüsünün bu programı ile geçici vergi beyannamesi için gerekli bilgilerin giriĢlerini yapacak ve beyannamenizin dökümünü alacaksınız.

Geçici vergi beyannamesi manuel olarak giriş yapacağınız 3 ekran sayfasından oluşmaktadır. Bu sayfalara, programa girdiğinizde karşınıza gelecek ekranın üst bölümünde yer alan Genel Bilgiler I, Genel Bilgiler II ve Tablo I butonları tıklanarak ulaşılacaktır. Ekranın üst tarafındaki butonlardan ilki, programa girdiğinizde karşınıza gelen “genel bilgiler” butonuna ait ekrandır.

Bu ekrandan şirket ile ilgili genel bilgilerin girişleri yapılacaktır. Vergi dairesi, vergi dairesinin kodu, telefon numarası, vergi kimlik numarası vb. gireceğiniz bilgilerden bir kaçıdır. Bu ekranla ilgili girişlerinizi tamamladıktan diğer butonları tıklayarak

beyannameniz için gerekli olan bilgileri girebilirsiniz. Daha sonra ALT+S tuşlarına basarak bilgilerinizi kayıt edebilirsiniz. Ekranınızın alt bölümünde yer alan

“Beyanname Göster” butonunu tıkladığınızda girdiğiniz tüm bilgilerin, orijinal geçici vergi beyannamesi formunuzda ilgili alanlara yansıdığını göreceksiniz. Şimdi,

formunuz için gerekli sayfa ayarlarını ekranınızın üst bölümünde yer alan butonlar aracılığı ile yapıp, print butonunu ile de geçici vergi beyannamenizin dökümünü alabilirsiniz.

Kurumlar Vergisi Beyannamesi

Yılda bir kereye mahsus olmak kaydıyla, her mükellef vergiye tabi kazancının tamamı için, bağlı olduğu vergi dairesine Kurumlar Vergisi Beyannamesi vermek durumundadır.

Programınızın bu bölümünden, Kurumlar Vergisi Beyannamesine iliĢkin bilgilerin giriĢleri

bilgilerin girileceği butonlar yer almaktadır. Dolayısıyla bildirgeniz için gerekli olacak bilgiler, Genel Bilgiler-1, Genel Bilgiler-2, Kazanç ve Matrah Bildirimi, Vergi Bildirimi ve Ortaklara ĠliĢkin Bildirim butonlarını tıkladığınızda açılacak ekran sayfalarından yapılacaktır.

Tamamen manuel olarak giriĢ yapacağınız bu ekranlardan ilki, programa girdiğinizde karĢınıza gelen Genel Bilgiler-1 butonuna ait ekrandır. Her bir ekran sayfasındaki alanlara nelerin girileceği açık bir Ģekilde görülmektedir. Vergi dairesinin kodu, adı, kurum sicil numarası, vergi dönemleri, kazançlara iliĢkin bilgiler ve Ģirket ortaklarına yönelik tanıtıcı bilgiler bu butonlar aracılığı ile yapacağınız giriĢlerden sadece bir kaçıdır. Bu ekranlar ile ilgili giriĢlerinizi tamamladıktan sonra;

Ekranınızın alt bölümünde yer alan butonlardan Sf.04 (A) butonuna yada ALT+A tuşlarına basarak ekranınızın Genel Bilgiler-1 ve Genel Bilgiler-2 butonlarından girdiğiniz bilgiler doğrultusunda, kurumlar vergisi Beyannamenizin 4. sayfasını orijinal görüntüsü ile ekranınıza getirebilirsiniz.

Sf.05(B) butonuna yada ALT+B basarak, Kazanç ve Matrah bildirimi butonundan girdiğiniz ve beyannamenizin 5 sayfasına ait bilgileri orijinal görüntüsü ile ekranınıza getirebilirsiniz.

Aynı şekilde Vergi İndirimi butonundan girdiğiniz bilgileri, dolayısıyla beyannamenizin 6 sayfasını da Sf.06 (C) butonuna yada ALT+C tuşlarına basarak ekranınıza getirebilirsiniz.

Sf.07(D), Sf.08(E), Sf.09(F) butonuna yada ALT+D, ALT+E, ALT+F tuşlarına basarak da şirket ortaklarına ilişkin girdiğiniz bilgilerden derlenerek hazırlanan ve bildirgenizin 7.,8. ve 9. sayfalarını oluşturan ekranlarını orijinal görüntüsü ile alabilirsiniz.

ġimdi, sizden istenen Kurumlar Vergisi Beyannamesine iliĢkin her bir ekran sayfasında gerekli sayfa ayarlarını yapıp, print butonunu ile de bildirgenizi yazıcıdan almanızdır. Tüm bu iĢlemler için ekranlarınızın üst bölümünde yer alan butonlar kullanılacaktır. Bu butonlar aracılığı ile, bildirgenizi, baskılı yada baskısız forma alabilecek, ekranınızdaki sayfa

boĢluklarını ayarlayabilecek, yazıcı ayarlarınızı yapabilecek ve dökümünüzü istediğiniz fontta alabileceksiniz.

Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi

Yıllık Bildirim ve Beyannameler menüsünün bu programı basit usulde vergilendirilen mükelleflerin elde ettikleri gelirleri bildirecekleri Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesine ayrılmıĢtır. 1 Ocak 1999 tarihine kadar, küçük esnaf ve sanatkar götürü vergi adı verilen sabit bir vergiyi ödemekle yükümlü tutulmuştur. Götürü vergileme 31/12/1998 tarihi itibariyle kaldırılarak yerine basit usul getirilmiştir.Basit usul vergiden muaf olmayan küçük esnaf ve sanatkar için getirilmiş özel bir vergileme biçimidir.

Mükellefler iĢletmelerinden gelir elde edememiĢ olsalar bile bu beyannameyi düzenleyip vermek zorundadırlar. Çünkü basit usule tabi mükellefler bu beyanname ile bildirdikleri kazançlar üzerinden vergilendirileceklerdir. Yıllık gelir vergisi beyannamesi kayıtlı bulunulan vergi dairesine verilecektir. Gelir, sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlardan ibaret ise yıllık beyanname, mükellefin de imzası alındıktan sonra izleyen yılın Şubat ayı içinde büroda görevli personel veya mükellef tarafından vergi dairesine verilecek

veya gönderilecektir. Ancak, mükelleflerin basit usulde vergilendirilen ticari kazancı ile birlikte diğer gelir unsurları da varsa yıllık beyanname Mart ayı içinde verilecektir.

Basit usulde vergilendirilen mükellefler gelir vergisi tevkifatı yapmayacaklar ve muhtasar beyanname vermeyeceklerdir. İşte programınızın bu bölümünden Yılık Gelir Vergisi ile ilgili bilgilerin girişleri yapılacak ve orijinal formlara dökümleri alınacaktır.

Programa girdiğinizde karĢınıza gelecek ekranın üst bölümünde, Yıllık Gelir Vergisi

Beyannamesine iliĢkin bilgilerin girileceği butonlar yer almaktadır. Dolayısıyla bildirgeniz için gerekli olacak bilgiler, Genel Bilgiler-1, Genel Bilgiler-2, Gelir Bildirimi, Vergi

bildirimi, Tablo II, Tablo IV, Tablo V butonlarını tıkladığınızda açılacak ekran sayfalarından yapılacaktır. Bu ekranlardan ilki, programa girdiğinizde karĢınıza gelen Genel Bilgiler-1 butonuna ait ekrandır. Bu ekrandan mükellefin kimlik bilgileri girilecektir. Adı, soyadı, bağlı olduğu vergi dairesi, adresi, uyruğu, vergi kimlik numarası, doğum yeri, yılı, kurum sicil numarası, vergi dönemleri, mükellefin hangi meslekle uğraĢtığı, birden fazla meslekle uğraĢ söz konusu ise ağırlıklı olan uğraĢı, varsa telefon numarası alan kodu ile birlikte yazılacaktır.

Genel bilgiler II buonundan da ilgili beyannamenin hangi sıfatla düzenlendiği, diğer butonlardan da, kazanç durumlarına iliĢkin bilgilerin giriĢleri yapılacaktır. Herbir ekrana iliĢkin giriĢlerinizi tamamladıktan sonra ekranınızın alt bölümünde yer alan Sakla butonunu tıklayarak bilgilerinizi kayıt edebilirsiniz.

Ekranınızın alt bölümünde gördüğünüz butonlardan Sf.01 (A), Sf.02 (B), Tablo 01-02 (C), Tablo 03-04 (D), Tablo 05-06 (E), Tablo 07 (F) butonlarına basarak da girdiğiniz bilgiler doğrultusunda derlenerek hazırlanan beyannamenizi orijinal görüntüsü ile alabilirsiniz.

Bu durumda, sizden istenen Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesine iliĢkin her bir ekran sayfası için gerekli sayfa ayarlarını yapıp, print butonunu ile de bildirgenizi yazıcıdan almanızdır.

Tüm bu iĢlemler için ekranlarınızın üst bölümünde yer alan butonlar kullanılacaktır. Bu butonlar aracılığı ile, bildirgenizi, baskılı yada baskısız forma alabilecek, ekranınızdaki sayfa boĢluklarını ayarlayabilecek, yazıcı ayarlarınızı yapabilecek ve dökümünüzü istediğiniz fontta alabileceksiniz.

Damga Vergisi Beyannamesi

Bu program ile, Vergi Dairelerine ödenen vergilere karĢılık düzenlenecek Damga Vergisi Beyannamesine iliĢkin giriĢler yapılacak ve dökümleri alınacaktır. Programa girdiğinizde karĢınıza beyannamenize iliĢkin parametre giriĢleri yapacağınız bir ekran gelecektir. Bu giriĢler, ekranınızın üst bölümünde yer alan Parametreler ve Bilgi Alanları butonları tıklanarak yapılacaktır Bu butonlardan ilki, programa girdiğinizde karşınıza gelen parametreler butonuna ait ekrandır.

Bu ekrandan beyannamenizle ilgili genel bilgilerin giriĢleri yapılacaktır. Beyannamenin verileceği ay, yıl, bütçe yılı, beyannamenin verilme sebebi vb. gireceğiniz bilgilerden bir kaçıdır. Bu ekranla ilgili giriĢlerinizi tamamladıktan diğer butonu tıklayarak beyannamenin düzenleme tarihini ve ne kadar vergi ödeneceğine iliĢkin bilgileri girebilirsiniz. Bu giriĢlerden sonra ekranınızın alt bölümünde yer alan “Beyanname Göster” butonuna basarak Damga

A.T.İ.K

MUHASEBE modülünün son bölümünden, sabit kıymet takibi ile ilgili bilgi giriĢleri yapılacak ve raporlar alınacaktır. ġimdi bu bölümde yer alan programları sırasıyla inceleyelim.

A.T.İ.K Tanıtım Kartı

A.T.Ġ.K kartı; amortismana tabii iktisadi kıymetleriniz ile ilgili bütün detayların programa girilebilmesi için hazırlanmıĢ bir tanıtım kartıdır. Bu bölümden sabit kıymetlerinize iliĢkin fatura bilgileri, muhasebe hesap kodları, devir bilgileri, amortisman hesaplama Ģekli ve

oranları gibi bir çok detay bilgi girilecektir. Ġlgili programı seçtiğinizde karĢınıza gelecek ekran aĢağıdaki gibi olacaktır. ġimdi sabit kıymet giriĢlerinin nasıl yapılacağını incelemeye

baĢlayalım.

Kodu: Sabit kıymetlerinizi bu programdan takip edebilmek için, öncelikle her sabit kıymete maksimum 10 dijit uzunluğunda alfanümerik bir kod vermelisiniz. Bu alana da Ģu anda tanıtım kartını girmekte olduğunuz sabit kıymetinizin kodu girilecektir.

Ġsmi: Tanıtım kartını girmekte olduğunuz sabit kıymetinizin ismini bu alana giriniz.

Açıklama: Kartını girmekte olduğunuz sabit kıymetiniz için belirtmek istediğiniz bir açıklama varsa, açıklamanızı bu alana girebilirsiniz.

Döviz Cinsi: 9000 NT serisinde dolayısıyla da MUHASEBE modülünde tüm hareketlerinizi aynı anda 3 farklı döviz cinsiyle takip edebilirsiniz (Bkz. KUR9000 NT/Muhasebe

Parametreleri/Grup

Parametreleri). Bunlardan ilk ikisi ana döviz ve alternatif dövizdir. Bu iki döviz cinsi tüm modülleri kapsar. Üçüncü döviz cinsi orijinal dövizdir. Orijinal döviz, her modülün kartlar bölümünden girilir ve sadece giriĢ yapılan karta aittir. ĠĢte kartını girmekte olduğunuz sabit kıymete ait hareketler ana döviz haricinde baĢka bir döviz cinsiyle gerçekleĢecekse, bu alanda satır sonu butonunu tıklayarak karĢınıza gelecek pencereden ilgili döviz cinsini seçmelisiniz.

K.D.V.: Ġlgili sabit kıymetiniz hangi K.D.V. oranına tabi ise, bu alanda satır sonu butonunu tıklayarak karĢınıza gelecek pencereden K.D.V. oranını seçiniz.

Birim : Ġlgili sabit kıymetinizin birimi bu alanda belirtilecektir. Örneğin adet, metrekare gibi.

Fatura Tarihi: Tanıtım kartını girmekte olduğunuz sabit kıymetinize ait faturanın tarihi bu alana girilmelidir.

Zimmet Yeri: Kartını girmekte olduğunuz sabit kıymetinizin zimmet yerini bu alana girebilir veya F10 listesinden seçebilirsiniz. Zimmet yerleri bu menünün zimmet kartı programından tanımlanmıĢ olmalıdır.

Grup Kodu: Sabit kıymetlerinizi özelliklerine göre belirli gruplar altında toplayabilirsiniz.

Örneğin taĢıtlar, gayrimenkullar, bilgisayarlar gibi. Grup tanımlamaları bu menünün grup kartı programından tanımlanmıĢ olmalıdır.

Sorumluluk Merkezi Kodu: Ġlgili sabit kıymet kartının hangi sorumluluk merkezi tarafından tanıtıldığı bu alana girilebilir. Sorumluluk merkezleri programınızın

Finans/Kartlar/Sorumluluk Merkezi Tanıtım Kartı bölümünden yapılmaktadır. Böylece tanıtımını yaptığınız kartla ilgili tüm muhasebeleĢme iĢlemlerinde bu sorumluluk merkezini kullanabilirsiniz.

Amortisman Hesap ġekli: Bu alanda satır sonu butonunu tıkladığınızda amortisman hesap Ģekillerini içeren küçük bir pencereyle karĢılaĢacaksınız. Sizden istenilen, kartını girmekte olduğunuz sabit kıymetinizin amortismanın hangi yöntemle hesaplanacağını seçmenizdir.

Amortisman hesap Ģekillerine iliĢkin açıklamalar aĢağıda verilmiĢtir;

1-Normal amortisman: Amortisman hesap Ģekli olarak normal amortismanı seçerseniz, sabit kıymetinizin mal bedeli üzerinden, biraz sonra vereceğiniz amortisman oranını dikkate alınarak, her dönem bu oranda amortisman ayrılacaktır. Bu hesaplama iĢlemi, sabit kıymetinizin mal bedeli kadar amortisman ayrılınca sona erecektir. Örneğin 1.000.000.000.- tutarında bir sabit kıymetiniz var. Bu sabit kıymetiniz %20 amortisman ayrılarak kendini 5 senede amorti edecek.

Normal amortisman yöntemi ile programınız aĢağıdaki gibi bir hesaplama yapacaktır;

Ayrılan Amortisman ---

1. yıl 1.000.000.000 x 0.20 = 200.000.000.- 2. yıl 1.000.000.000 x 0.20 = 200.000.000.- 3. yıl 1.000.000.000 x 0.20 = 200.000.000.- 4. yıl 1.000.000.000 x 0.20 = 200.000.000.- 5. yıl 1.000.000.000 x 0.20 = 200.000.000.- TOPLAM 1.000.000.000.-

01.01.1999 tarihi itibari ile yürürlüğe giren geçici vergi uygulamasına göre amortisman hesaplamaları yıllık değil, ilgili çalışma yılına ait 3’er aydan oluşan toplam 4 dönem itibari ile yapılmaktadır. Başka bir ifade ile, ilgili yıl için biraz sonra gireceğiniz amortisman oranı 4’e bölünecek ve 4 dönem için ayrı ayrı amortisman hesaplanacaktır. Yukarıdaki örneğimize göre bir yıl için hesaplanan amortisman 200.000.000.-TL idi. Bu tutarın geçici vergi

dönemlerine isabet eden kısmı şu şekilde hesaplanır;

Ayrılan Amortisman ---

1. dönem 200.000.000 x 3/12 = 50.000.000.-

4. dönem 200.000.000 x 3/12 = 50.000.000.- TOPLAM 200.000.000.-

Yukarıdaki örneğimizde, 1.000.000.000.-TL tutarındaki sabit kıymetimizin bir yılı için her dönem 50.000.000.-TL tutarında amortisman ayrılmıĢtır. 4. Dönem sonunda o yıl için ayrılan toplam amortisman, karttan girilen orana yani %20’ye ulaĢmıĢtır.

2-Azalan bakiyeler: Amortisman hesap Ģekli olarak azalan bakiyeler seçildiğinde, öncelikle amortisman oranının iki katı uygulanacak ve ilgili sabit kıymetiniz için önceki dönem ayrılmıĢ olan amortisman tutarı maliyet bedelinden çıkarılacak ve kalan değer üzerinden, amortisman hesaplanacaktır. Yukarıdaki örneğimizden yararlanarak konuyu açıklamaya çalıĢırsak;

1.000.000.000.-TL tutarında bir demirbaĢınıza azalan bakiyeler yöntemi ile ve yıllık %20 oranında amortisman uygulanacaktır. Yöntem azalan bakiyeler seçildiği için, otomatik olarak bu oran 2 ile çarpılacaktır (%20x2=%40).

Azalan bakiyelerde (başka bir adıyla hızlandırılmış amortismanda) formül yıllık amor. oranı x 2’dir. Ancak bulunacak yeni oran %40’ı geçemez. Örneğin yıllık amortisman oranı %15 ise, azalan bakiyeler yöntemi seçildiğinde %15x2=%30 uygulanacaktır. Yıllık amortisman oranı

%25 ise, %25x2=%50 olduğu halde, kanuna göre bu oran %40’ı geçemeyeceği için %40 uygulanacaktır.

ġimdi bu yönteme göre bir örnek verelim;

Ayrılan Amortisman ---

1. yıl 1.000.000.000 x 0.40 = 400.000.000.- 2. yıl 1.000.000.000 - 400.000.000 = 600.000.000.- 600.000.000 x 0.40 = 240.000.000.-

3. yıl 600.000.000 - 240.000.000 = 360.000.000.- 360.000.000 x 0.40 = 144.000.000.-

4. yıl 360.000.000 - 144.000.000 = 216.000.000.- 216.000.000 x 0.40 = 86.400.000.-

5. yıl 216.000.000 - 86.400.000 = 129.600.000.- 129.600.000 = 129.600.000.-

Yukarıdaki örneğimizde son yılda kalan tutarın tamamı amortisman olarak ayrılmıĢtır.

01.01.1999 tarihi itibari ile yürürlüğe giren geçici vergi uygulamasına göre amortisman hesaplamaları yıllık değil, ilgili çalışma yılına ait 3’er aydan oluşan toplam 4 dönem itibari ile yapılmaktaydı. Azalan bakiyeler yöntemi için verdiğimiz örneğimizdeki ilk yılın

amortisman tutarı 400.000.000.-TL, ikinci yılın amortisman tutarı 240.000.000.-TL idi. Bu tutarların geçici vergi dönemlerine isabet eden kısmı şu şekilde hesaplanır;

1. YIL DÖNEMLERE GÖRE DAĞILIM 1. dönem 400.000.000 x 3/12 = 100.000.000.- 2. dönem 400.000.000 x 3/12 = 100.000.000.- 3. dönem 400.000.000 x 3/12 = 100.000.000.- 4. dönem 400.000.000 x 3/12 = 100.000.000.- TOPLAM 400.000.000.- 2. YIL DÖNEMLERE GÖRE DAĞILIM 1. dönem 240.000.000 x 3/12 = 60.000.000.- 2. dönem 240.000.000 x 3/12 = 60.000.000.- 3. dönem 240.000.000 x 3/12 = 60.000.000.- 4. dönem 240.000.000 x 3/12 = 60.000.000.- TOPLAM 240.000.000.-

3. ve 4. yılların dönemlere göre dağılımları da aynı Ģekilde yapılacaktır.

Amortisman oranı: Kartını girmekte olduğunuz sabit kıymetiniz için ayrılacak yıllık amortisman oranını bu alana girmelisiniz.

Gayri menkul mü?: Bu alanda satır sonu butonunu tıkladığınızda küçük bir pencere açılacak ve tanıtım kartını girmekte olduğunuz sabit kıymetinizin emlak olup olmadığının belirtilmesi istenecektir. Gerekli tanımlamayı yapınız.

Kıst Amortismana Tabi mi?: 1994 yılında çıkarılan bir kanun ile bu ve bundan sonraki yıllarda alınan binek otomobiller Kıst Amortismana tabi tutulmuĢtur. Kıst amortisman uygulamasında 1994 ve bundan sonraki yıllarda alınan binek otomobillerde, alım yılı için amortismanın tamamı değil, alındığı aydan yıl sonuna kadar olan kısmı hesaplanır (31 Ocak tarihine kadar alınan binek otomobillerde tamamı hesaplanır).

Kıst Amortismanı bir örnek yardımıyla Ģöyle açıklayabiliriz;

Cinsi: Binek Otomobil Maliyeti: 1.000.000.000.-TL

Amort. Hesap Yöntemi ve Oranı: Normal %20

Bu verilere göre ve 15.01.1995 ve 15.10.1995 olmak üzere iki ayrı alım yılı için amortisman hesaplamaları Ģöyle olacaktır;

Alım Yılı 15.01.1995 Amortisman Tarihi Yıl Amortismanı 31.12.1995 200.000.000.- 31.12.1996 200.000.000.- 31.12.1997 200.000.000.- 31.12.1998 200.000.000.- 31.12.1999 200.000.000.-

Yukarıdaki örneğimizde, kıst amortisman uygulamasına göre 31 Ocak tarihine kadar alınan

aynı tutarda amortisman ayrılmıĢtır. ġimdi 15.10.1995’de alınan binek otomobil için yapılan amortisman hesaplamasını inceleyelim.

Alım Yılı 15.10.1995 Olduğunda Amortisman Tarihi Yıl Amortismanı

31.12.1995 50.000.000.-

31.12.1996 200.000.000.-

31.12.1997 200.000.000.-

31.12.1998 200.000.000.-

31.12.1999 200.000.000+150.000.000

Bu örneğimizde alım tarihi 15.10.1995 idi. Kıst Amortisman uygulamasına göre amortisman hesaplaması binek otomobilin alındığı aydan yıl sonuna kadar olan kısmı olarak hesaplanması gerektiğinden, ilk yıl için sadece (10, 11 ve 12 aylar olmak üzere) 3 aylık hesaplama yapılmıĢtır.

Binek otomobilin alındığı yıl için ayrılması gereken kalan tutar, en son yılın amortismanına eklenmiĢtir (150.000.000.-TL). Bu tutarı ilk yıldan son yıla aktarılan amortisman olarak nitelendiriyoruz.

Evet, bu açıklamalarımızdan sonra, bu alanda tanıtım kartını girmekte olduğunuz sabit kıymetiniz binek otomobil ise, bu sabit kıymetin kısıt. amortismana tabi olup olmayacağı belirtilecektir.

Ġz değer DüĢümü: Amortisman hesaplama Ģekli olarak normali amortismanı seçtiyseniz, sabit kıymetinizin mal bedeli kadar amortisman ayrılınca, artık bu sabit kıymetinizi demirbaĢ raporunda göremezsiniz. Eğer amortismanı tamamlanmıĢ dahi olsa bu sabit kıymeti raporlarda görmek istiyorsanız, 1 TL gibi sembolik bir tutar kalan değer ayırmalısınız. ĠĢte bu kalan değeri iz değer düĢümü olarak adlandırıyoruz. Bu alanda sizden istenilen, kartını girmekte olduğunuz sabit kıymet için iz değer düĢümü olup olmayacağını belirlemenizdir.

Ġz değer DüĢümü Değeri: Ġz değer düĢümünün ne olduğunu yukarıda açıkladık. Kartını girmekte olduğunuz sabit kıymetiniz için iz değer düĢümü olacaksa, yani yukarıdaki alanda var seçimini yaptıysanız, bu alanda iz değer düĢüm değerini girmeniz gerekmektedir. Ġz değer düĢüm değeri olarak herhangi bir rakam girebilirsiniz.

Yen. Değerleme: Kartını girmekte olduğunuz sabit kıymetiniz yeniden değerlemeye tabii olacaksa, bu alanda satır sonu butonunu tıklayarak karĢınıza gelecek pencereden var seçeneğini tercih etmelisiniz. Hangi dönemlerde yeniden değerleme yapılacağıysa, <ALT+M> tuĢlarıyla çağırılacak ekrandan girilecektir.

Evet, A.T.Ġ.K kartına ilk aĢamada girilmesi gereken bilgiler yukarıda sıraladıklarımızdan ibarettir. ġimdi ekranınızın sağ tarafındaki butonlardan yararlanarak, sabit kıymetinize iliĢkin diğer bilgileri girmeye baĢlayalım.

Fatura Bilgileri Butonu:

Sabit kıymetinize iliĢkin fatura bilgilerini girebilmek için <ALT+T> tuĢlarına basmanız ya da mouse ile fatura bilgileri butonunu iki kez tıklatmanız gerekmektedir. Bu iĢlemden sonra ekranınızın üzerine aĢağıda bir örneğini gördüğünüz pencere açılacaktır. ġimdi sabit kıymet fatura bilgilerinin neler olduğunu incelemeye baĢlayalım;

Fatura Tarihi-Seri No-Sıra No: Sabit kıymetinize ait faturanın tarihini, seri ve sıra numarasını bu alanlara girebilirsiniz.

Miktar: Fatura miktarı bu alana girilebilir.

Maliyet bedeli: Kartını girmekte olduğunuz sabit kıymetinizin maliyet bedelini (yani bu sabit kıymeti alırken ödediğiniz bedeli) bu alana giriniz. Buraya gireceğiniz bedel, yukarıda

girdiğiniz miktar kadar sabit kıymetin maliyet bedeli olmalıdır. Örneğin 5 adet masa aldıysanız, bu alana 5 adet masaya ödenen bedel (K.D.V. hariç) girilmelidir. Amortisman hesaplamalarında bu alana girilen maliyet bedeli dikkate alınacaktır.

K.D.V. Tutarı: Sabit

kıymetinizi alırken ödediğiniz K.D.V. tutarını bu alana girmelisiniz.

Sabit kıymet fatura bilgileri yukarıda sıraladıklarımızdan ibarettir. Bu butondaki giriĢlerimizi bitirdikten sonra

<ESC> tuĢu ile buradan çıkıp tekrar sabit değer tanıtım kartına dönebiliriz.

Muhasebe Kodları Butonu:

Sabit kıymetinize iliĢkin muhasebe kodlarını girebilmek için <ALT+U> tuĢlarına basmanız ya da mouse ile muhasebe kodları butonunu iki kez tıklatmanız gerekmektedir. Bu iĢlemden sonra ekranınız üzerine aĢağıda bir örneğini gördüğünüz pencere açılacaktır. ġimdi bu ekranda yer alan bilgileri inceleyelim.

DemirbaĢ Muh. Kodu: Tanıtım kartını girmekte olduğunuz sabit kıymetinizin muhasebe kodunu bu alana girmelisiniz.

BirikmiĢ Amort. Muh. Kodu: Ġlgili sabit kıymetiniz için ayrılacak

amortisman tutarları hangi muhasebe hesabında izlenecek ise (257’li hesaplar olmalıdır), ilgili muhasebe hesabının kodunu bu alana

girmelisiniz.

Yeniden Değerleme Muh. Kodu: Ġlgili sabit kıymetinizin yeniden değerleme tutarının kaydedileceği muhasebe hesap kodunu (522’li hesaplar olmalıdır) bu alana girmelisiniz.

Amortisman Gideri Muh. Kodu: Ġlgili sabit kıymetiniz için ayrılan amortisman giderlerinin kaydedileceği muhasebe hesap kodunu (796’lı hesaplar gibi) bu alana girmelisiniz.

bulunan değer maliyet artıĢ fonu hesabına (524’lü hesaplar) kaydedilebilir. Bu alana ilgili sabit kıymet için maliyet artıĢ fonu hesabının kodu girilmelidir. (Bkz. Örnek:2)

A.T.Ġ.K SatıĢ Karı Muh. Kodu: Ġlgili sabit kıymetin satıĢı söz konusu olduğunda, satıĢtan elde edilen karın kaydedileceği muhasebe hesap kodu bu alana girilmelidir. (Bkz. Örnek:1).

A.T.Ġ.K SatıĢ Zararı Muh. Kodu: Ġlgili sabit kıymetin satıĢı söz konusu olduğunda, satıĢtan kaynaklanan zararın kaydedileceği muhasebe hesap kodu bu alana girilmelidir. (Bkz. Örnek:1).

Yenileme Fonu Muh. Kodu: Ġlgili sabit kıymetin satıĢı söz konusu olduğunda, satıĢtan elde

Yenileme Fonu Muh. Kodu: Ġlgili sabit kıymetin satıĢı söz konusu olduğunda, satıĢtan elde