• Sonuç bulunamadı

Büyük Defter T Cetveli Dökümü

MUHASEBE modülünüzün bu bölümünden T cetveli formatında büyük defter dökümü alacaksınız. T cetveli dökümünün standart dökümden farkı, tıpkı T cetvelinde olduğu gibi borç kayıtlarının (tarih, fiş, sıra no, yevmiye no, hesap kodu ve ismi, açıklama, borç) sol tarafta, alacak kayıtlarının (tarih, fiş, sıra no, yevmiye no, hesap kodu ve ismi, açıklama, alacak) ise sağ tarafta listelenmesidir. Parametre giriş alanları ile dökümünüzde yer alan rapor başlıkları büyük defter standart dökümü ile aynı olduğundan bu bölümü ayrıntılı olarak anlatma gereği duymuyoruz. Bilgi için bu bölüme başvurabilirsiniz.

Kambiyo Defteri

Bu bölümden, muhasebeye entegre edilmiĢ senet-çek hareketlerine iliĢkin kambiyo defterleri dökülecektir. Kambiyo defterleri dedik çünkü;

1- Yıl sonlarında, kapanıĢ menüsünden yeni yıla devredecek çek-senet hareketleri, 2- Yıl baĢlarında, devir menüsünden yeni yıla devreden çek-senet hareketleri, 3- Hareketler menüsünden yıl içindeki çek-senet hareketleri,

Hareketler

Kambiyo defteri menüsünün ilk seçeneği ile, alınan ve verilen kambiyo defterlerinin dilerseniz onaylı kağıda, dilerseniz normal forma basımı yapılacaktır

Alınan Kambiyo Defteri Hareketleri

Muhasebeye entegre edilmiĢ müĢteri çek ve senet dökümlerinin alındığı bölümdür. Alınan kambiyo defteri; senet-çek bordroları, tahsilat-tediye makbuzları gibi çek-senet hareketleri girilebilen evraklardan muhasebeye entegrasyon sonucunda oluĢur.

Programa girdiğinizde, döküm parametrelerinin girileceği bir ekran ile karĢılaĢacaksınız.

Döküm parametrelerinin neler olduğu aĢağıda açıklanmıĢtır.

BaĢlama Tarihi: Alınan kambiyo defterinin, hangi tarihten baĢlayan çek-senet hareketlerini kapsayacağı bu alana girilmelidir.

BitiĢ Tarihi: Alınan kambiyo defterinin, hangi tarihe kadar olan çek-senet hareketlerini kapsayacağını bu alana giriniz.

Cinsi: Bu alanda satır sonu butonu tıklandığında 3 seçenekten oluĢan bir pencere ile

karĢılaĢacaksınız. Alınan kambiyo defterinde sadece senetlerin mi, sadece çeklerin mi? yoksa hem senet hem de çek hareketlerinin mi? yer alacağı bu alanda belirtilecektir.

Test/Kesin Defter : Alınan kambiyo defterinizi test için mi, yoksa onaylı kağıda mı?

dökeceğinizi bu alanda belirteceksiniz.

Alınan Kambiyo BaĢlama Sıra No: Defterinizde yer alacak çek-senet hareketlerinin baĢlangıç sıra numarasını bu alana girmelisiniz.

Kambiyo defteri döküm parametrelerini girdikten sonra <Alt-S> tuĢlarına birlikte basınız.

KarĢınıza döküm yerini seçeceğiniz standart ekranımız gelecektir. Bu ekrandan döküm yerini seçtikten sonra, kambiyo defteriniz listelenecektir. Kambiyo defterinde, müĢteri senet ve çeklerinin geçtiği tüm pozisyonlar detay bilgileri ile birlikte listelenmektedir. Örneğin ilgili çek veya senedin düzenleme tarihi, bankası, vadesi, ciro edilmiĢse ciro eden kiĢi, kime ciro edildiği gibi. Ayrıca çek ve senetlerin entegre bilgilerini de (örneğin entegrasyon sonucunda oluĢan muhasebe fiĢi numarası, yevmiye numarası ve tarihi gibi) kambiyo defterinde

görebilirsiniz.

Verilen Kambiyo Defteri Hareketleri

Muhasebeye entegre edilmiĢ firma çek ve senet dökümlerinin alındığı bölümdür. Verilen kambiyo defterinin alınıĢ Ģekli ve içeriği alınan kambiyo defteri ile aynıdır. Yalnız bu defterde müĢteri çek veya senetleri değil, firma çek-senetleri listelenir.

Alınan Ve Verilen Kambiyo Defteri Hareketleri

Alınan ve verilen kambiyo defterlerinin içeriğini yukarıda açıklamaya çalıĢtık. Bu

programda, hem alınan hem de verilen kambiyo defterlerini tek bir sayfada listeleyebilmek için hazırlanmıĢtır. Bu programdan kambiyo defteri aldığınızda, defterin sol yarısı alınan

kambiyo, sağ yarısı ise verilen kambiyo bilgilerini içerir. Dolayısıyla her iki defteri ayrı ayrı değil, tek bir sayfada görebilme imkanınız doğar. Parametre giriĢleri ve kolon baĢlıkları itibariyle alınan ve verilen kambiyo defterleriyle aynı özellikleri içermektedir.

Devir

Yıl sonunda halen ödendi konumuna geçmemiĢ olan ve ertesi yıla devreden müĢteri çek ve senetleri, bu bölümden onaylı kağıda dökülecektir. BaĢka bir ifade ile, bu program yeni yılda çalıĢtırılır ve önceki yıldan devreden müĢteri çek veya senetlerinin dökümleri (kambiyo defteri) alınır. Devir bölümü de alınan ve verilen kambiyo defteri olmak üzere 2 programdan oluĢur.

Alınan Kambiyo Defteri Devirleri

Bu program yeni yılda çalıĢtırılacak ve geçmiĢ yıldan devreden müĢteri çek ve senetlerinin kambiyo defteri dökülecektir. Programa girdiğinizde döküm parametreleri baĢlıklı bir ekran ile karĢılaĢacaksınız. Döküm parametrelerinde ilk tarih ve son tarih sınırlarını girdikten sonra yer alan diğer alanlar aĢağıda açıklanmıĢtır.

Cinsi: Bu alanda satır sonu butonu tıklandığında 3 seçenekten oluĢan bir pencere ile

karĢılaĢacaksınız. Alınan kambiyo defterinde sadece senetlerin mi, sadece çeklerin mi? yoksa hem senet hem de çek hareketlerinin mi? yer alacağı bu alanda belirtilecektir.

Test/Kesin Defter : Alınan kambiyo defterinizi test için mi, yoksa onaylı kağıda mı?

dökeceğinizi bu alanda belirteceksiniz.

Alınan Kambiyo BaĢlama Sıra No: Defterinizde yer alacak çek-senet hareketlerinin baĢlangıç sıra numarasını bu alana girmelisiniz.

Döküm parametreleri girildikten sonra <ALT+S> tuĢlarına beraber basılmalıdır. KarĢınıza döküm yerinin seçileceği standart ekranımız gelecektir. Döküm yeri seçildikten sonra, ertesi yıla devreden müĢteri çek ve senetleri listelenecektir.

Devredilen müĢteri çek ve

senetlerinin listelendiği bu defterde

yer alan bilgiler, önceki bölümümüzde açıklamaya

çalıĢtığımız alınan kambiyo defteri

ile aynıdır. Bu yüzden rapor baĢlıklarını tekrar

açıklamıyoruz.

Verilen Kambiyo Defteri

GeçmiĢ yıldan devreden firma çek ve senetlerinin kambiyo defteri dökümleri bu programdan alınmaktadır. Raporun alıĢ Ģekli ve içeriği alınan kambiyo defteri ile aynıdır. Bu yüzden tekrar

KapanıĢ

Yıl sonu itibari ile ödendi konumuna geçmeyen çek ve senetlerin kapanıĢ dökümleri bu bölümden alınmaktadır. BaĢka bir ifade ile; bu bölümden gelecek seneye devredecek çek-senet dökümleri alınacaktır. KapanıĢ bölümü de alınan ve verilen kambiyo defteri olmak üzere 2 programdan oluĢur. ġimdi bu programları kısaca açıklamaya çalıĢalım.

Alınan Kambiyo Defteri Kapanışları

Bu program yıl sonunda çalıĢtırılacak ve gelecek yıla devredecek müĢteri çek ve senetlerinin kambiyo defteri dökülecektir. Döküm alınıĢ Ģekli Devir-Alınan Kambiyo Defteri ile aynıdır.

Bu yüzden tekrar açıklamıyoruz.

Verilen Kambiyo Defteri Kapanışları

Bu program yıl sonunda çalıĢtırılacak ve gelecek yıla devredecek firma çek ve senetlerinin kambiyo defteri dökülecektir.

Mizanlar

Bir iĢletmenin, belli bir dönemine iliĢkin büyük defter hesaplarının borçlu ve alacaklı tutar toplamları ile, bunlara iliĢkin bakiyeleri düzenli bir Ģekilde gösteren cetvele mizan denir.

Mizanlar, yevmiye defterinden büyük deftere geçirilen kayıtların doğruluğunun kontrol edilmesine olanak vermektedir. MUHASEBE modülünüzün bu bölümünden, farklı detaylarda hazırlanmıĢ 8 ayrı mizan listeleme imkanı bulacaksınız.

Hesap Tarama Kriterleri ve Filtreleri

Mizan ve raporların hemen hemen tümünde parametreler baĢ1ıklı ekranlar vardır. Bu ekranlardan, raporlarınızı alacağınız ortamı belirleyebilir (ekrana, yazıcıya veya dosyaya), kriterler verebilir, varsa özel parametreler girebilirsiniz.

Rapor parametrelerine iliĢkin tüm açıklamalar KUR9000 NT/Series 9000 NT Genel Özellikler/Program Türleri/Rapor Programları

bölümünde verilmiĢtir. Bu parametrelerden muhasebe hesapları için oldukça detaylandırılmıĢ bir tanesi hesap tarama kriteri ve filtreleridir. Oldukça geniĢ bir konu olan bu parametreleri her mizan ve raporda tek tek vermek yerine, bu bölümün baĢında bir kez vermeyi uygun bulduk.

Mizan ve rapor programlarının parametreler ekranında ALT+T tuĢlarına basıldığında ya da hesap tarama kriteri ve filtreleri butonu tıklandığında, 7 butonun yer aldığı bir ekranla karĢılaĢacaksınız.

Kod Filtreleri

Bu ekrandaki ilk buton kod

filtreleridir. ALT+K tuĢlarına

basıldığında ya da bu buton

tıklandığında, parametreler

ekranındaki bütün sıralama

Ģekli kodlarına iliĢkin

kriterlerin girileceği baĢka

bir ekranla

karĢılaĢacaksınız. Bu

ekrandan raporunuz için

seçtiğiniz sıralama Ģekline

göre kriterler

girebilirsiniz. Örneğin sıralama

Ģeklini kod seçtiyseniz, bu

ekranda kod satırına inip, büyük eĢit-küçük eĢit ve kod yapısı kriterlerini girebilirsiniz.

Alan Açıklaması Büyük Küçük Kod Tersi EĢit EĢit Yapısı

Kod 100.02 100.09 Hayır

Yukarıdaki gibi bir giriĢ yapıldığında, hesap kodu 100.02’e eĢit ve bundan büyük, 100.09’a eĢit ve bundan küçük olan muhasebe hesaplarınız raporunuza dahil edilecektir. Eğer ekranın son kolonunda yer alan tersi parametresini -evet- yaparsanız, bu durumda girdiğiniz kriterlerin tersi alınır. Yani kodu 100.02’den küçük olanlar ve 100.09’dan büyük olanlar listelenir.

Durum Filtreleri

Hesap tarama filtreleri ekranındaki ikinci buton durum filtreleridir. ALT+U tuĢlarına bastığınızda ya da bu butonu tıkladığınızda, karĢınıza durum filtrelerinin tanımlanacağı bir pencere gelecektir. ġimdi bu filtreleri incelemeye baĢlayalım.

Sorumluluk Merkezi Kullanımı: Bu alanda satır sonu butonunu tıkladığınızda, muhasebe

hesaplarınızın sorumluluk merkezi kullanım Ģekli ile ilgili tanıtım kartından seçebileceğiniz alternatifleri bir pencere içinde karĢınıza gelecektir. ġimdi raporunuza sorumluluk merkezi kriteri hangisi olan hesaplar dahil edilecekse, bu seçeneklerin sol taraflarındaki kutucukları bir kez

kliklemelisiniz. SeçilmiĢ bir kriteri kaldırmak için bir kez daha kliklemeniz yeterlidir. Örneğin raporunuzda sadece sorumluluk merkezi kullanımı zorunlu olan hesapları listelemek

istiyorsanız, bu penceredeki mutlaka var kutucuğunun klikli olması gerekir.

DavranıĢ Biçimi: Bu alanda satır sonu butonunu tıkladığınızda, muhasebe hesaplarınızın davranıĢ biçimi ile ilgili tanıtım kartından seçebileceğiniz alternatifleri bir pencere içinde karĢınıza gelecektir (davranıĢ biçimi için Bkz. Kartlar/Hesap/Hesap Tanıtım Kartı). ġimdi raporunuza davranıĢ biçimi kriteri hangisi olan hesaplar dahil edilecekse, bu seçeneklerin sol

istiyorsanız, bu penceredeki parasal kutucuğunun klikli olması gerekir. Durum filtreleri tanımlandıktan sonra esc tuĢuyla bir önceki ekrana geri dönebilirsiniz.

Genel Kayıt Filtreleri

Raporlarınızı muhasebe hesaplarının genel kayıt yapısına göre sınırlandırmak istiyorsanız, hesap tarama kriteri ve filtreleri penceresinde ALT+G tuĢlarına basmanız ya da genel kayıt filtreleri butonunu tıklamanız gerekir.

Bildiğiniz gibi 9000 New Tech serisi ürünlerimizin kart ve evrak giriĢlerine iliĢkin bir takım bilgiler genel kayıt genel kayıt yapısında kayıt no, Ģube no, kayıt ID, kullanıcı ID, tarih, saat gibi karta ait bir çok bilgiye ulaĢırsınız. Genel kayıt yapısında hangi bilgilerin tutulduğuna ait açıklamalar

KUR9000 NT/Series 9000 NT Genel Özellikler/Ġçeriksel Özellikler/F10 Yardım Pencereleri bölümünde verilmiĢtir. ĠĢte genel kayıt filtreleri butonu yardımıyla, raporunuzda yer alacak muhasebe hesaplarını genel kayıt yapılarına göre sınırlandırma imkanı bulacaksınız. Örneğin yaratan kullanıcı alanına yapacağınız giriĢler, sadece istediğiniz kullanıcılarınız tarafından kartı açılan hesaplarınızın raporda yer almasını sağlayabilirsiniz. Ya da online çalıĢıyorsanız, Ģube no alanına gireceğiniz kriterler, istediğiniz Ģubelerden açılan muhasebe hesaplarının raporda yer almasını sağlayacaktır. Evet, genel kayıt filtrelerini bu Ģekilde açıkladıktan sonra diğer rapor filtrelerine geçebiliriz.

Yardımcı Tablo Filtreleri

9000 NT serisi programların kart ve evrak giriĢlerinin yapıldığı bölümlerinde (muhasebe hesap kartı, A.T.Ġ.K kartı, muhasebe fiĢi) bilgi giriĢ alanlarına kullanıcıların ilaveler yapması mümkündür. Kartlarda direkt olarak ALT+D, evraklarda ise ALT+G genel kayıt yapısı ekranından ALT+D tuĢuna basılarak ulaĢılan ilave alanlar ekranında, karta veya evraka eklenecek alanlara iliĢkin tanımlamalar yapılır, baĢlıklar girilir daha sonra da bu baĢlıklara bilgi giriĢi yapılır. Kartlar ve evraklar üzerinde yapılan bu iĢlemler direkt olarak görülmez.

Sadece ALT+D tuĢlarıyla ulaĢılacak ekrandan izlenebilir. ĠĢte hesap tarama kriteri ve filtreleri ekranının bu butonu, hesap kartlarına yukarıda açıklamaya çalıĢtığımız ilave alan

tanımlamalarının yapılması durumunda, bu tanımlamalara göre rapor almayı sağlamaktadır.

Örneğin bazı muhasebe hesaplarının kartlarında ALT+D tuĢlarına basarak 2 bilgi giriĢ alanı yarattınız. ĠĢte raporunuz hazırlanırken bu iki ilave alana göre bir sınırlama yapmak isterseniz yardımcı tablo filtreleri butonunu tıklamanız gerekir. Bu buton tıklandığında, hesap

kartlarında yaratılan ilave alanlar bir pencere içinde ekrana gelecek ve bu alanlar için kriterler girmenize olanak tanınacaktır.

Yaz Boz Tahtası Filtreleri

9000 NT serisi programların kart ve evrak giriĢlerinin yapıldığı bölümlerinde yaptığınız iĢlem ile ilgili aklınıza gelebilecek her türlü notun girilebileceği yaz-boz tahtası serbest alanları vardır. Kartlarda direkt olarak ALT+Y, evraklarda ise önce ALT+G tuĢlarıyla genel kayıt yapısı ekranına geçip, daha sonra ALT+Y tuĢlarıyla yaz-boz tahtasına ulaĢabilirsiniz. Hesap tarama kriteri ve filtreleri ekranının bu butonu, hesap kartlarının yaz-boz tahtasındaki notlarınıza göre raporunuzu sınırlamanıza olanak tanımaktadır. Hesap tarama kriteri ve filtreleri ekranında AL+Y tuĢlarına bastığınızda ya da yaz boz tahtası filtreleri butonunu tıkladığınızda karĢınıza aranacak dizin ve tersi kolonlarından oluĢan bir ekran gelecektir.

Aranacak dizin alanına, raporunuzda yer alacak muhasebe hesaplarına ait notları girip, sadece kartında bu notlar olan muhasebe hesaplarınızı raporunuza dahil edebilirsiniz.

Filtre Sakla

Yukarıda sıraladığımız butonlardan yaptığınız giriĢler ile ancak bir kez rapor alabilirsiniz. Bu filtreleri tekrar kullanarak rapor alabilmek için, hesap tarama kriteri ve filtreleri ekranındaki filtre sakla butonunu tıklamanız veya ALT+S tuĢlarına basmanız gerekir. Bu buton

tıklandığında dosya adının girileceği bir pencere belirecektir. Bu pencereye filtreleriniz hangi isimle saklanacak ise, ilgili dosya ismini girip enter tuĢuna basın. Artık bu dosya çağırılarak tanımlı filtreleri tekrar tekrar kullanabilirsiniz.

Filtre Yükle

Birden fazla rapor filtresi oluĢturup, raporlarınızı her seferinde farklı filtrelerden yararlanarak alabilirsiniz. Birer isim verilerek saklanan bu filtrelerden istediğinizi seçmek için filtre yükle butonunu tıklamanız veya ALT+F tuĢlarına basmanız gerekir. Bu buton tıklandığında tıpkı filtre sakla penceresinde olduğu gibi dosya adının girileceği bir pencere ile karĢılaĢacaksınız.

Bu pencereden, hangi filtre ile rapor almak istiyorsanız, ilgili filtre için verdiğiniz dosyayı çağırmalısınız. Dosya adlarını F10 tuĢuyla da seçebilirsiniz.

Hesap tarama kriteri ve filtreleri butonunun yer aldığı raporlarda aĢağıda sıralayacağımız 3 parametre de otomatik olarak yer alır. ġimdi bu parametreleri açıklayalım.

Sıralama ġekli: Rapor parametrelerinden yapacağınız ilk seçim sıralama Ģekli olacaktır.

Raporunuzu muhasebe hesaplarınızın kodlarından baĢka kayıt numaraları ve isimlerine göre sıralama imkanına sahipsiniz. Sıralama Ģeklini seçtikten sonra imleç bir alt satıra, yani tarama ilk kod alanına gelecektir.

Tarama Ġlk Kod-Son Kod: Raporunuzda yer alacak muhasebe hesaplarını kod, kayıt no ve isim sınırları girerek sınırlayabilirsiniz. Örneğin sıralama Ģeklini isim seçtiyseniz,

raporunuzda yer alacak hesapların hangi isimler arasında olacağını belirleyebilirsiniz. ĠĢte tarama ilk kod ve son kod alanlarına, sıralama Ģekline bağlı olarak raporunuzda yer alacak hesapların ilk ve son kriterleri girilecektir. Bu alanlarda F10 listesinden yararlanabilirsiniz.

F10 tuĢuna bastığınızda karĢınıza gelecek liste, sıralama Ģekli seçiminize göre değiĢecektir.

Sıralama Ģeklini kod seçtiyseniz, F10 listesinde muhasebe kodları yer alacaktır. Sıralama Ģekli isim seçilmiĢ ise, bu sefer F10 listesinde isime göre sıralı muhasebe hesapları yer alacaktır.

Tarama Kod Yapısı: Eğer tarama ilk kod ve son kod yerine, kod yapısı girmek istiyorsanız, raporunuzda yer alacak muhasebe hesaplarına iliĢkin kod yapısını bu alana girebilirsiniz.

Şirket Mizanları

Mizan menüsünün bu bölümünden, farklı detaylarda hazırlanmıĢ mizanlarınızı listeleme imkanı bulacaksınız. ġimdi bu mizanları sırasıyla incelemeye baĢlayabiliriz.