• Sonuç bulunamadı

No: Ġlgili satırdaki kasa hareketinin, hangi yevmiye numaralı muhasebe fiĢi ile gerçekleĢtiği bu alanda yer alacaktır

Y. No: Ġlgili satırdaki kasa hareketinin, hangi yevmiye numaralı muhasebe fiĢi ile gerçekleĢtiği bu alanda yer alacaktır.

FiĢ Tipi: Ġlgili satırdaki kasa hareketinin hangi fiĢ tipi ile gerçekleĢtiğidir.

KarĢı Hesap Kodu - Adı: Ġlgili yevmiye numaralı kasa hareketi için, kasa hesabı haricinde çalıĢan muhasebe hesaplarının kod ve isimleridir.

Sorumluluk Merkezi: Ġlgili yevmiye numaralı kasa hareketine ait sorumluluk merkezinin kodudur.

Açıklama: Ġlgili tarih ve yevmiye no ile gerçekleĢen kasa hareketine ait açıklamadır.

Açıklama satırının hemen altında, ekranın üst bölümünde görülen tarihe önceki günden devreden tutar ve o günkü kasa mevcudu da yer alacaktır.

Gelir: Ġlgili tarih ve yevmiye nolu hareket kasa için gelir niteliğindeyse, gelir meblağı bu alanda yer alacaktır.

Gider: Ġlgili tarih ve yevmiye nolu kasa hareket kasa için gider niteliğindeyse, gider meblağı bu alanda yer alacaktır.

Evet, Kasa defterinde yer alan alanları böylece açıklamıĢ olduk. Bir sonraki güne ait kasa defterini listeleyebilmek için <ESC> tuĢuna basmanız yeterli olacaktır.

Yevmiye Defteri

Bilanço esasına tabi iĢletmelerin tutmak zorunda olduğu defterlerden bir diğeri yevmiye defteridir. Yevmiye defteri; bir iĢletmedeki kayıtlara geçirilmesi gerekli ticari iĢlemlerin ilgili belgelerden çıkarılarak, tarih sırası ile ve madde halinde düzenli olarak kaydedildiği defterdir.

MUHASEBE modülünüzün bu programı ile, onaylı kağıda yevmiye defter dökümü alacaksınız.

Programa girdiğinizde ekranınızın üzerine aĢağıdaki uyarı mesajı gelecektir;

Onaylı kağıda yevmiye defteri dökeceksiniz.

Bu bölümde kullanım tarihleri değiĢtirilir.

Defter dökümünden önce, numaralama yapmayı unutmayın.

Tamam Ġptal

Bu mesajda, yevmiye dökümünün onaylı kağıda yapılacağı ve döküm aldıktan sonra kullanım tarihlerinin değiĢeceği belirtilmektedir. Bildiğiniz gibi, onaylı kağıda yevmiye dökümü aldıktan sonra, artık bu bilgiler üzerinde herhangi bir değiĢiklik yapmanız mümkün olmayacaktır. Çünkü MUHASEBE modülünüz, kullanım tarihlerini yevmiye dökümü aldığınız tarihe göre değiĢtirecektir. Bir örnek vermek gerekirse; 01.06.2002 tarihinde onaylı kağıda yevmiye dökümü aldığınızda, MUHASEBE modülünüz KUR9000 NT/Muhasebe Parametreleri/Defter Tarihleri programındaki değiĢiklik yapılabilecek ilk tarihi 02.06.2002 olarak değiĢtirecek ve 02.06.2002 tarihinden önce girilmiĢ olan fiĢ hareketlerinizde herhangi bir değiĢiklik yapamayacaksınız.

Evet, bu açıklamalarımızdan sonra hala yevmiye defteri dökmeyi istiyorsanız, ekranınızdaki tamam butonunu onaylamalısınız. Eğer döküm almaktan vazgeçiyorsanız iptal butonunu onaylamanız gerekecektir.

Bunları Biliyor Musunuz?

Eğer yevmiye dökümünü sadece hareketleri kontrol etmek amacı ile alacaksanız, yani dökümler onaylı kağıda yapılmayacaksa, bu durumda raporlar&grafikler bölümünden yevmiye dökümleri programını çalıĢtırmanız daha uygundur. Çünkü bu bölümden defter tarihleri değiĢtirilmez.

Yevmiye defterini dökmek isteğinizi bu Ģekilde belirttikten sonra sıra, defterinizi sadece ana hesaplar bazında mı, detaylı olarak mı, hesaplar bazında mı? almak istediğinizi belirtmeye gelmiĢtir. Ana hesaplar bazında yevmiye defteri aldığınızda sadece ana hesaplar, detaylı olarak aldığınızdaysa muavin ve tali hesaplar (alt hesaplar) dökümünüzde yer alacaktır.

Yevmiye defteri döküm Ģeklini seçtikten sonra karĢınıza parametreler baĢlıklı bir ekran gelecektir. ġimdi bu ekranda yer alan alanlara ne Ģekilde giriĢ yapılması gerektiğini açıklamaya çalıĢalım;

Ġlk Tarih: Bu alana, yevmiye defterinizin hangi tarihten itibaren dökülmesini istiyorsanız, ilgili baĢlangıç tarihini gün/ay/yıl formatında girmelisiniz.

Sıra No: Yevmiye defterinizin, ilgili baĢlangıç tarihteki kaç nolu fiĢten itibaren dökülmesini istiyorsanız, bu alanda ilgili fiĢ sıra numarasını bu alana girmelisiniz. Örneğin yevmiye defterinizin 01.06.2002 tarihinden itibaren dökülmesini istiyorsunuz. Ancak bu tarihe muhtemelen birden fazla fiĢ girilmiĢtir. Girilen her fiĢe de programınız otomatik olarak fiĢ sıra numarası vermekte idi. ĠĢte yevmiye defterinizin, ilgili tarihteki hangi nolu fiĢten baĢlayacağını bu alanda belirteceksiniz.

Son Tarih:Bu alana yevmiye defterinizin hangi tarihe kadar dökülmesini istiyorsanız, ilgili bitiĢ tarihini yine gün/ay/yıl formatında girmelisiniz.

Sıra No: Yevmiye defterinizin, ilgili bitiĢ tarihindeki kaç nolu fiĢe kadar dökülmesini istiyorsanız, bu alana ilgili fiĢ sıra numarasını girmelisiniz. Örneğin yevmiye defterinizin 28.06.2002 tarihine kadar dökülmesini istiyorsunuz. Ancak bu tarihe muhtemelen birden fazla fiĢ girilmiĢtir. Girilen her fiĢe de programınız otomatik olarak fiĢ sıra numarası vermekte idi.

ĠĢte yevmiye defterinizin, ilgili tarihteki kaç nolu fiĢe kadar döküleceğini bu alanda belirteceksiniz.

Parametre giriĢlerini bitirip döküm yerini seçtikten sonra yevmiye defteriniz listelenecektir.

Yevmiye defterinde aĢağıdaki bilgiler yer alır.

Yevmiye No: Muhasebe fiĢlerini açıklarken, her muhasebe fiĢinin 2 ayrı numara ile takip edildiğini belirtmiĢtik. Bunlardan birincisi fiĢ no idi ve her yeni günde 1'den baĢlayıp, birer artarak devam etmekteydi. FiĢlerimizi takip ettiğimiz ikinci numaraysa yevmiye no idi.

Yevmiye numarası dönem baĢında 1'den baĢlamakta ve her yeni fiĢ için birer artarak devam etmekteydi. BaĢka bir ifade ile, programınızın otomatik olarak verdiği yevmiye

numarasından, girdiğimiz fiĢin dönem baĢından itibaren girilen kaçıncı fiĢ olduğunu anlayabiliyorduk. ĠĢte Yevmiye defterinizin ilk sütununda, muhasebe fiĢleri girilirken MUHASEBE modülünüz tarafından otomatik olarak verilen yevmiye numarası bulunmaktadır.

Hesap Kodu/Adı: Bu alanda, ilgili yevmiye numarası ile girilmiĢ olan muhasebe fiĢindeki hesap kod ve isimleri yer almaktadır. Muhasebe hesap isimlerinin hemen üst tarafında

muhasebe fiĢinin tarihini ve tarihin hemen sağ tarafında, fiĢ sıra numarasını görmektesiniz. Bu bilgiler sağ ve sol tarafta çizilmiĢ 2 çizginin arasında yer almaktadır. Aynı yevmiye maddesi ile girilen hesap isimlerinden sonra, bir sonraki yevmiye numarasına ait tarih ve fiĢ sıra numarası baĢlamakta, bunlar da yine iki çizgi arasında yer almaktadır.

Açıklama: Bu alanda, ilgili yevmiye numarası ile girilmiĢ olan muhasebe fiĢine iliĢkin açıklama yer almaktadır. Eğer bu fiĢ entegrasyon ile oluĢmuĢsa, bu durumda açıklama olarak entegrasyon kaynağı olan evrakın tipi, numarası ve cari bilgisi gelecektir. Örneğin Fat:6 X Carisi gibi.

Detay: Yevmiye defterini detaylı döküm seçeneği ile alıyorsanız, bu seçenekte ana hesapların yanı sıra alt hesapların (muavin ve tali) da listeleneceğini biliyorsunuz. ĠĢte detaylı döküm Ģeklinde alınan yevmiye defterlerinde, hareket gören alt hesapların tutarı ayrıca bu alanda yer alacaktır. Örneğin 120-Alıcılar hesabının yer aldığı yevmiye maddesinde, bu hesabın alt hesabı olan 120.01.0001-hesabı yer alacaktır. Alıcılar hesabının toplam borç veya alacak

Alternatif Döviz Cinsi: Detaylı döküm Ģeklinde alınan yevmiye defterlerinde, hareket gören alt hesapların alternatif döviz cinsine göre tutarı bu kolonda yer alacaktır.

Orjinal Döviz Cinsi: Detaylı döküm Ģeklinde alınan yevmiye defterlerinde, hareket gören alt hesapların orjinal döviz cinsine göre tutarı da bu kolonda yer alacaktır.

Borç: Ġlgili satırdaki hesap borçluysa, borç tutarını bu alanda görebilirsiniz.

Alacak:Ġlgili satırdaki hesap alacaklıysa, alacak tutarı bu alanda yer alacaktır.

Evet, Yevmiye defterinizde yer alan alanları da böylece açıklamıĢ olduk. Bundan sonraki bölümümüzde büyük defterin açıklamalarına geçilecektir.