• Sonuç bulunamadı

Gazetecilik Bölümlerinde Verilen Derslere Yönelik Düşünceler

5.1. Akademiye Yönelik Bulgular

5.1.4. Gazetecilik Bölümlerinde Verilen Derslere Yönelik Düşünceler

“Günümüzde Gazetecilik bölümlerinde verilen dersleri yeterli görüyor musunuz?” sorusuna verilen cevaplar aşağıda sıralanmıştır:

Prof. Dr. Ahmet Yalçın KAYA: Asla yeterli görmüyorum. Günümüzün

ihtiyaçlarına cevap verecek dersler yok. Bir takım dersler var klasik dersler. Bizim bu dersleri vermememiz lazım ama öğrenci lisede, ortaokulda almıyor ya da yeterli düzeyde almıyor. Sen buna teorik anlamda ya da pratik anlamda bir şeyler vereceksin bu mümkün değil. Mesela genel kültür dersleri böyledir. Yurtdışındaki programı incelediğimde sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri dersi ilkokulda veriliyor

Amerika’da, Fransa’da. Sorgulayan, sistematik bakan, metodolojiyi kullanan bir birey oluyor. Ama bizde almadığı için biz bunu üniversitede vermek zorundayız. Sosyolojiyi üniversitede veriyoruz çünkü sosyoloji bilmeyen toplumu bilmeyen gazeteci olmaz diyoruz. Aldınız mı? Almamışlar alan da istenilen noktada değil. Hal böyle olduğu zaman ders sayısı artıyor, krediler artıyor, AKTS’ler artıyor. Ondan sonra da Sosyal Medya Haberciliği dersini bulamıyoruz. Alternatif Habercilik dersini veremiyorsunuz. Çünkü öğrenci diğerlerini almamış. Bunu nasıl alacak. Bu bir kısmıdır. Yeterli mi değil. Öteki taraftan bir de bunları verecek kadro lazım. Bu da bir sıkıntı. Her sorun bir başkasının nedeni oluyor. Asistan alıp yetiştirmemiz lazım. Örneğin bir asistana Sosyal Medya Haberciliğinin, Sağlık İletişiminin eğitimi vereceğim. Ama ne yazık ki devletin içinde bulunduğu olanaklar nedeniyle bu mümkün olmuyor. Öyle olmayınca kadroda da sıkıntı oluyor. Ders programları ne yazık ki istenilen düzeyde değil.

Prof. Dr. Erkan YÜKSEL: Meselenin derslerle, derslerin adıyla ya da

sayısıyla ilgili olduğunu düşünmüyorum. Mesele derslerde ne anlatıldığı, ne işlendiği, içinin doldurulup doldurulmadığı, öğrenciye bu derslerde ne kazandırıldığı ve mezun edildiğinde öğrenciye hangi bilgi ve becerin kazandırıldığı diye düşünüyorum. Burada beceri kısmının da önemle altını çizmek istiyorum.

Prof. Dr. Mustafa ŞEKER: Dersler isim ve müfredat olarak yeterlidir.

Çoğunlukla birbirine yakındır. Ancak içeriğinin nasıl ve kimler tarafından ne ölçüde doldurulduğu önemlidir. Yeni açılan ve yeterli nitelikte eğitimcinin bulunmadığı bölümlerde derslerin şeklen yapıldığı bilinmektedir.

Prof. Dr. Selda AKÇALI: Kısmen yeterlidir.

Doç. Dr. Berrin KALSIN: Teorik temelli dersler yeterli ancak genel

gazetecilik eğitimi ile birlikte gazetecilik türlerine de yoğunlaşılması gerekmektedir. Farklı türlerin uygulaması yapılabilir.

Doç. Dr. Onur BEKİROĞLU: Yeterli görüp görmemek her müfredat

özelinde değişir. Hatta iletişim gibi fakültelerin müfredatlarının her daim mevcut gelişmelere, yönelimlere göre güncellemesi gerekliliği, bu sorunun değişik biçimde sorulmasını gerektirir. Örneğin, artık drone denilen aygıtın kullanımına ilişkin talep fazla ve drone gazeteciliği diye bir ders konması mutlaka gerekiyor. Benzer şekilde İngilizce literatürde roboticjournalism, algorithmicjournalism gibi kavramlar ve

algoritmik yazılımların gazetecilikte temel düzeyde kullanılmasının öğretilmesi gerekiyor. Ya da veri gazeteciliği denen olgu, öğrencilerin mutlaka bu konularda bilgi ve beceri sahibi olup mezun olmaları gerekiyor ki, iletişim alanının yönelimlerine kendilerini uyarlayabilsinler. Bu konularda öğrencilerin de yoğun çaba harcaması gerekiyor, yoksa fakülteye 4 sene öylesine gelip, mezun olduktan sonra iletişim fakültelerinin varlığını sorgulamak biraz tuhaf kaçıyor. Çünkü üniversiteye gelen birinin geldiği fakültenin başka alan ve disiplinlerdeki fakülteler gibi doğrudan istihdam kazandırmadığını analiz edebilmesi lazım. Tabii akademik kadroya bu bağlamda düşen görev ve sorumluluk, müfredatları bu tarz yönelimler doğrultusunda güncellenmesi, kendi bilgi ve becerilerini geliştirmesi-güncellemesi, yeni kadro oluşturma çalışmalarında bu noktaları dikkate almaları (yani aynı alanlarda çalışan kişilerin tercih edilmesi yerine öğrencilere bu becerilerin kazandırılması odaklı hedef yönelimli tercihte bulunulması) ve iletişim fakültesine gelen öğrencileri oryantasyon programlarıyla alanın doğasına ilişkin daha baştan bilgilendirmeleridir.

Doç. Dr. Yusuf ÖZKIR: Yetersiz demek için bir sebep göremiyorum. Şöyle

bir mantıkla yani bu bölümde daha fazla felsefe, ekonomi, siyaset bilimi veya uluslararası ilişkiler dersi olmalı şeklinde olaya bakmak yanlış olur. O halde öğrenci zaten o bağlamda bir bölüme giderdi. İşin mantığına göre dersler yeterli. Mesele bunun ne kadar sahaya yansıtılıp yansıtılamadığıdır. Aynı şekilde öğrencilerin bu konuda istek boyutunu da dikkate almak gerekir.

Dr. Öğretim Üyesi Emre Vadi BALCI: Hayır yeterli görmüyorum. Bu

derslerin multidisipliner olarak düzenlenmesinde fayda görmekteyim.

Dr. Öğretim Üyesi Enes BAL: Türkiye’de çok fazla iletişim fakültesinin

olduğu düşünüldüğünde tek bir eğitimden değil farklı farklı eğitimlerden bahsetmek gerekmektedir. Bu noktada her fakültenin kuruluş tarihi ve imkânları birlikte düşünüldüğünde standart bir eğitimden ve müfredattan bahsetmek mümkün değildir. Lakin genel resme bakıldığında verilen derslerin çok da tatmin edici olduğunu düşünmüyorum. Ağırlıkla derslerin teorik düzeyde kaldığı, uygulama derslerinin de daha çok gazete, televizyon, radyo, sinema gibi geleneksel iletişim araçlarına yönelik olduğu dikkat çekmektedir. Dolayısıyla acilen genelde iletişim fakültelerinin özelde

ise gazetecilik bölümlerinin müfredatları sil baştan çağın gereklerine uygun hale getirilmelidir.

Dr. Öğretim Üyesi Feryade Tokan ŞENOL: Rekabeti kimle yaptığınıza

bağlı. Kendiniz mi, ülkedeki diğer üniversiteler mi yoksa uluslararası bir rekabete mi hazırlanıyoruz? Ayrıca rekabet hedefli mi ilerlemek gerekiyor? Dersler yeterli ya da yetersiz demek alandaki hocalara haksızlık olabilir. Alanda olması gereken derslerin listesini ne kadar esnetebiliriz? Derslerin içeriklerinde ne kadar özgürüz? İdeali yakalayalım, programları yenileyelim derken temel alan derslerini kaybedebiliriz.

Dr. Öğretim Üyesi İnci TARI: Yetersiz diyemem ama daha güncel ve yeni

pratiklere uygun olabilir diye düşünüyorum.

Dr. Öğretim Üyesi Mustafa İŞLİYEN: Hâlihazırda gazetecilik bölümlerinde okutulan derslerin tamamı yeterli düzeydedir. Ancak gelişen teknoloji, değişen sosyoloji ve farklılaşan kültürel yapılarla uyumlu olması açısından en az 4 yılda bir oluşturulacak kurullarla dersler tamamıyla gözden geçirilmeli ve şartlara uygun olarak güncellenmelidir.

Dr. Öğretim Üyesi Olcay UÇAK: Daha güncel konularda ve daha güncel

teknoloji olanaklarıyla geliştirilebilir.

Gazetecilik bölümlerinde verilen derslerin yeterli olup olmadığı ile ilgili akademisyenler 3 farklı noktada toplanmıştır. Akademisyenlerin bir bölümü dersleri yeterli görürken, bir kısmı da yeterli görmemektedir. Derslerin yeterli olduğu ancak yeni gelişmelere göre müfredatın değişmesi gerektiğini savunan akademisyenlerde bulunmaktadır.

5.1.5. Gazetecilik Eğitiminde Pratik ve Teori Derslerine Yönelik