• Sonuç bulunamadı

6. BULGULAR VE YORUM

6.3. Gümüşova’da Bir Botanik Bahçesinin Kurulup Kurulamayacağı,

Amaçlarının Neler Olabileceğine İlişkin Bulgular

Bu başlık altında katılımcılara, “Gümüşova’da bir botanik bahçesi

kurulabilir mi, kurulacak olursa nereye kurulabilir ve bu bahçenin kullanım amaçları neler olabilir”, şeklinde araştırma soruları yöneltilerek düşünceleri ifade

edilmiştir. Bu sorulara ilişkin katılımcı görüşleri ise Tablo 32’de gösterilmektedir.

Tablo 32. Gümüşova’da Bir Botanik Bahçesinin Kurulup Kurulamayacağı, Kurulacak Olursa Nereye Kurulabileceği ve Bu Bahçenin Kullanım Amaçlarının Neler Olabileceğine Yönelik Görüşler

Katılımcı Katılımcı Görüşleri

1. Katılımcı “Birçok alan var. Yani hiç kimse olmasa bile ben kendi köyümde bu işin kurulmasını isteyen bir vatandaş olurum. Kullanım amaçları olarak da, mükemmel bir turizm potansiyeli oluşturacağına inanıyorum. Yani farkındalık oluşturmak için de çok güzel bir çalışma olacağına inanıyorum. Mesela bizim kendi köyümüzde, yol boylarında oluşan sarı kantaron otumuz var. O çevredekiler o sarı kantaron otunun bile farkında değil. Düzce’de tıbbi aromatik bitkiler gibi farklı bitkilerden oluşan her çeşit bitki türü bulunmakta. Düzce’nin bu bitkileri tanımak isteyeceğini düşünüyorum. Bu sebeple de kurulması gerekir diye düşünüyorum”. 2. Katılımcı “Gümüşova’da böyle bir potansiyelin olduğunu şuan için düşünmüyorum

Çünkü Gümüşova alansal olarak yamaç bir bölgede kurulu olduğu için düz alana çok sahip değil. Aynı zamanda arazi olarak da çok uygun değil. Bu sebeple ilk etapta kurulacağını düşünmüyorum. Fakat ilerleyen zamanlarda merkezin farklı yere doğru kaymasıyla beraber turist çekme veya da ekonomiye girdi sağlama adı altında yapılabileceğini düşünüyorum. Yani kurulursa inanılmaz bir şekilde girdi elde edeceğinin kanaatindeyim. Kullanım amaçları olarak da, Bursa’da görmüş olduğum botanik bahçesi üzerinden örnek vereyim, botanik bahçesine entegre şekilde yan tarafına hayvanat bahçesi de yapılabilir. Bu bağlamda o bölgeye turist çekerek ekonomik girdi elde etme, bölgeye kültürel gelişim açısından da katkı sağlama gibi Gümüşova denildiğinde akla ilk gelen yer olarak fazlaca kullanılacaktır. Spesifik olarak da ön plana çıkacak bir olgu olur diye düşünüyorum”.

3. Katılımcı “Botanik bahçesi kurulabilir. Burada kamuya ait, hazineye ait birçok alan var. “Oralarda uygun görülen bir alana yapılabilir. Bu karşı tepelere de olabilir. Onun daha detaylı bilgisine kaymakamlıktan ulaşabilirsiniz. Kullanım amaçları olarak da, turizm açısından bir değer olur. Genel olarak yerli turistlerin gezebileceği bir yer olabilir.

159

Tablo 32. (Devam) Gümüşova’da Bir Botanik Bahçesinin Kurulup Kurulamayacağı, Kurulacak Olursa Nereye Kurulabileceği ve Bu Bahçenin Kullanım Amaçlarının Neler Olabileceğine Yönelik Görüşler

Katılımcı Katılımcı Görüşleri

3. Katılımcı Devamı

Doğal güzelliği olan fakat turizm açısından pek elverişli olmayan bir yer olduğu için Gümüşova’da yapılacak pek bir şey de olmuyor. İşte bu bağlamda bir botanik bahçesi kurulmuş olursa o botanik bahçesine ziyaretler yapılabilir. Bir de o botanik bahçesinin içerisinde farklı spor dallarıyla ilgili çalışmalar yapılırsa o parkurlarda yürüyüşler yapılabilir diye düşünüyorum”.

4. Katılımcı “Kurulabilir tabi ki. Sürücü kursunun oraya kurulabilir ya da Hacılar Mahallesi yerleşkesine kurulabilir. Kullanım amaçları olarak da, çok güzel kahvaltı yemek gibi yiyecek-içecek işletmesi olan park bahçe gibi bir şey olabilir. Bu botanik bahçesi içerisine güzel su havuzları falan yapılabilir. Hani halkın rahatlıkla gidip yiyip içip misafirini ağırlayabileceği bir yer olabilir diye düşünüyorum”.

5. Katılımcı “Kurulabilir. Çok yer var. Yani şimdi hem ulaşım açısından hem de gezip görme açısından, merkezinde ve köylerin hemen hemen çoğunda elverişli alanları olduğu için kurulabileceğini düşünüyorum. Kullanım amaçları olarak da, bahçenin kullanımı genellikle turizme yönelik uygun olur diye düşünüyorum”.

6. Katılımcı “Devlet arazisi olarak Gümüşova’da öyle uygun bir tarım arazisi olmadığından dolayı devlet arazisi olarak değil de kişi bahçesi olarak kurulabilir. Yani botanik bahçesinin yer olarak geniş bir alan istemesi sebebiyle Gümüşova’nın yer olarak çok fazla bir alana sahip olmadığını düşünüyorum. Kullanım amaçları olarak da, kurulacak olursa eğitim, sosyal aktivite ve alternatif tıp için kullanılabilir diye düşünüyorum”. 7. Katılımcı “Gümüşova yol üzerinde olan bir ilçe olduğu için avantajlı olacaktır, bu

bağlamda kurulabilir diye düşünüyorum. Çünkü böyle yerler özellikle botanik bahçeleri bence yol kenarlarına kurulmalı ki her gelen insanın dikkatini çeksin. İlgi çekmenin, merak uyandırmanın iyi bir şey olduğunu düşündüğüm içinde Gümüşova’da yol kenarında ki bir alana kurulabilir diyorum. Kullanım amaçları olarak da, çeşitli eğitimler olabilir. Mesela çocuklar için bitki yetiştirme amaçlı eğitimler gibi aktiviteler yapılabilir. Yine gezme amaçlı eğitimler verilebilir. Kafeterya, restoran gibi herhangi bir yiyecek-içecek işletmesi amacıyla kullanılabilir. Ayrıca insanların doğayı tanımaları için de bir olanak sağlayacağından dolayı her amaçla kullanılabilir diye düşünüyorum”.

8. Katılımcı “Aslında bununla ilgili bir çalışma vardı. Bir yer belirlenerek ilçenin kuzeybatısında bir yer düşünülmüştü. Tam böyle ormanlık alanla ilçenin yerleşim alanının birleştiği bir nokta. Hatta belediyenin bir projesi vardı fakat maddi imkânlardan dolayı uygulama yapılamadı. Bu bağlamda kurulabileceğini düşündüğüm gibi bir ihtiyaç olduğunu da düşünüyorum. Çünkü değişik türde bitkilerin hem gençler için hem de bizler için bir ihtiyaç olduğu kanaatindeyim.

160

Tablo 32. (Devam) Gümüşova’da Bir Botanik Bahçesinin Kurulup Kurulamayacağı, Kurulacak Olursa Nereye Kurulabileceği ve Bu Bahçenin Kullanım Amaçlarının Neler Olabileceğine Yönelik Görüşler

Katılımcı Katılımcı Görüşleri

8. Katılımcı Devamı

Kullanım amaçları olarak da, mesela ben geçen sene Japonya’daydım. Orada belirli zamanlarda çocukları bu tür bahçelere götürüp, çocuklara ürünlerin yetiştirilmesi, tanıtılması gibi konularda bilgi sahibi olabilmeleri açısından eğitim aktiviteleri uyguluyorlardı. Bizde aynı şekilde çocukları seralara götürüp çocukların toprakla buluşmasını, “domates ağaçta mı yetişir, toprakta mı yetişir” sorularına cevap bulabilmeleri açısından oradaki ürünleri tanımalarını botanik bahçeleriyle sağlayabiliriz. Bu gibi farkındalıkları oluşturabilmek amacıyla kullanılabilir diye düşünüyorum”.

9. Katılımcı “Gümüşova ilçesinde bu tip bir botanik bahçesinin olabileceğini ilçenin potansiyeli ve konumu açısından uygun görmediğim için kurulabileceğini düşünmüyorum”.

10. Katılımcı “Gümüşova’da tek başına yeterli olmaz da, Düzce ilini genel olarak kapsarsa daha mantıklı olacağını düşünüyorum. Kullanım amaçları olarak da, mesela bilimsel araştırmalar gibi birçok araştırma için kullanılabilir. Çocuklara ağaç türlerini tanıtmak için hazırlanmış eğitim aktivitelerinde, gezi amaçlı ya da turizm amaçlı da kullanılabilir. Yine turizm boyotunda ele alırsak, mesela Porsuk ağacının bulunduğu Yığılca ilçesine, özellikle bu Porsuk ağacına özel ilgisi olan Alman turistler tur düzenleyip geliyorlardı. Bu bağlamda böyle amaçlarla da kullanılabilir diye düşünüyorum”.

11. Katılımcı “Belediye başkanının böyle bir çalışması vardı. Yani ihtiyaç olduğundan dolayı öyle bir yer kurulabilir. Kışla mahallesi tarafına kurulabilir. Dağ yamaçlarının bitiminde bulunan ormanlık alanın etrafına kurulabilir. Hem gezinti anlamında, hem de botanik bahçesi mesire alanı gibi böyle geniş bir alan olabilir. Kullanım amaçları olarak da, botanik bahçesinin içinde bir sosyal aktivite bağlamında piknik alanı oluşturularak rekreasyon alanı açısından değerlendirilebilir diye düşünüyorum”.

12. Katılımcı “Gümüşova ilçesi biraz küçük olduğu için yeterli potansiyeli taşımadığını düşünüyorum. Gümüşova’da değil de Düzce merkezde kurulabilir. Kullanım amaçları olarak da, ziyaretçi açısından süs bitkilerinin görüleceği alan olarak kullanılabilir. Ayrıca tıp açısından bitkisel tıpa yönelmeye başlamamız ve üniversitelerde eğitimlerinin de verilmeye başlanmış olması sebebiyle bu işin uzmanları tıp açısından da kullanabilir diye düşünüyorum”.

13. Katılımcı “Kurulabilir. Hacı Kadir mevkiine kurulabilir. Aynı zamanda yeşil yaylalara da kurulabilir. Kullanım amaçları olarak da, tıbbi bitkileri de içermesi amacıyla genellikle tedavi amaçlı kullanılabilir diye düşünüyorum”.

161

Tablo 32. (Devam) Gümüşova’da Bir Botanik Bahçesinin Kurulup Kurulamayacağı, Kurulacak Olursa Nereye Kurulabileceği ve Bu Bahçenin Kullanım Amaçlarının Neler Olabileceğine Yönelik Görüşler

Katılımcı Katılımcı Görüşleri

14. Katılımcı “Kurulabilir. Kışla mahallesi taraflarına doğru kurulabilir. Kullanım amaçları olarak da, insanların dikkatinin çekilmesi isteniyorsa tedavi amaçlı kullanılabilir. Süs amaçlı kullanılmak istenirse bizde özel gün çok olduğu için mesela anneler günü, babalar günü gibi vb. günlerde ekonomik yönden kullanılabilir. Yine ekonomik yönden düşündüğümüzde solucan gübresi adı altında yeni bir gübre çeşidi çıkmış, pahalı bir ürün olduğu için bahçeye iyi bir getirisi olabilir. Organik ürün yetiştirme bakımından organik bahçe olarak da kullanılabilir diye düşünüyorum”.

15. Katılımcı “Kurulabilir. Ancak kurulacak yerler şuan organize sanayi bölgesi olduğu için biraz zor olabilir. Bu bakımdan organize sanayi bölgesi dışında kalan yeşillik yerlerde inşaat alanları çoğaldığı için botanik bahçe anlamında net bir yer söyleyemiyorum. Ancak hala potansiyelin var olduğunu düşünüyorum”.

16. Katılımcı “Gümüşova, merkez olarak Düzce kadar gelişmiş bir yer olmadığı için bir botanik bahçesi yapılacaksa Düzce merkezde yapılması gerektiğini söyleyebilirim. Çünkü Gümüşova’da pek rağbet göreceğini zannetmiyorum. Eğer böyle bir bahçe kurulursa da gençlerin ve orta yaş gruplarının sohbet etmek ve kuruyemiş yemek gibi faaliyetleriyle akına uğrayabilir diye düşünüyorum”.

17. Katılımcı “Kurulabilir. Yer olarak da mesela yeşil yayla köyü taraflarına doğru gerçekleştirilebilir diye düşünüyorum”.

18. Katılımcı “Kurulabilir. Yani bu konuda da bahçenin kurulacağı yer olarak Halil Bey köyü gibi vb. yerler değerlendirilebilir diye düşünüyorum”.

19. Katılımcı “Yani kurulabilir tabi. Gümüşova küçük bir ilçe olduğu için kurulursa dağ kesimleri taraflarına doğru kurulabilir. Kullanım amaçları olarak da, sağlık bitkileri üzerine bitki çeşitleri bulundurulursa sağlık açısından yararlı olabilir ve bu bağlamda da sağlık amaçlı kullanılabilir diye düşünüyorum”.

Araştırmaya katılan katılımcıların Tablo 32’de belirtilen görüşleri doğrultusunda, Gümüşova’da bir botanik bahçesinin kurulup kurulamayacağı konusuna 19 katılımcıdan 14’ü genel olarak; “kamuya ve hazineye ait her açıdan

elverişli olan birçok alanın bulunması, yol üzerinde olan bir ilçe olması yönünde avantajlı olması ve kişilerin değişik türde bitkilere ihtiyacının olması” gibi

sebeplerle kurulabileceğine ilişkin yanıtlar verirken 5’i “alansal olarak yamaç

162

açısından uygun olmaması, küçük olduğu için yeterli potansiyeli taşımaması ve, gelişmiş bir yer olmaması” gibi sebeplerle kurulamayacağına ilişkin yanıtlar

vermiştir.

Kurulacak olursa nereye kurulabileceği konusuna kurulacağını düşünen katılımcılar genel olarak; “Hacılar mahallesine, Kışla mahallesine, Hacı Kadir

mevkiisine, Yeşil Yayla köyüne, Halil bey köyüne, ilçenin kuzeybatısında bulunan uygun bir alana, kamuya ve hazineye ait olan uygun bir alana, merkezinde ya da köylerinde bulunan uygun bir alana, dağ yamaçlarının bitiminde olan ormanlık bir alana, yol kenarında bulunan uygun bir alana ve tepe noktalarda bulunan uygun bir alana” kurulabileceği yanıtlarını verirken kurulamayacağını düşünen katılımcılar da

Düzce merkeze kurulabileceği yanıtını vermişlerdir.

Bu bahçenin kullanım amaçlarının neler olabileceği konusuna da genel olarak; “turizm boyutunda farklı bir alan olarak kullanılması, spor faaliyetlerinin

yapıldığı bir alan olarak kullanılması, belirli küçük işletmelerin bulunmasıyla kişilerin misafirlerini ağırlayabileceği bir alan olarak kullanılması, çeşitli eğitimlerin verildiği bir alan olarak kullanılması, sosyal aktivitelerin gerçekleştirildiği bir alan olarak kullanılması, doğayı tanımaya olanak sağlayan bir alan olarak kullanılması, belirli farkındalıkları oluşturmak boyutunda bilimsel araştırmalar için kullanılması, tıp bilimi boyutunda çeşitli araştırmaların yapılmasına ve tedavi yöntemlerinin bulunmasına aracı olan bir alan olarak kullanılması ve organik bahçe olarak kullanılması” gibi amaçların olabileceği

yanıtını vermişlerdir.

6.4. Gümüşova’da Bir Botanik Bahçesinin Kurulabilecek Olması Kapsamında