• Sonuç bulunamadı

6. BULGULAR VE YORUM

6.2. Düzce İlinin Bir Botanik Bahçesi Kurabilmek İçin Yeterli Potansiyel

Bu başlık altında araştırmaya katılan katılımcılara, “Düzce ili bir botanik

bahçesi kurabilmek için yeterli potansiyel taşıyor mu”, şeklinde araştırma sorusu

yöneltilerek düşünceleri ifade edilmiştir. Düzce ilinin botanik bahçesi potansiyeline ilişkin katılımcı görüşleri Tablo 31’de gösterilmektedir.

156

Tablo 31. Düzce İlinin Bir Botanik Bahçesinin Kurulabilmesi İçin Yeterli Potansiyeli Taşıyıp Taşımadığına Yönelik Görüşler

Katılımcı Katılımcı Görüşleri

1. Katılımcı “Yani doğada bu kadar geniş bitkinin olduğu ve enteresan güzel bitkilerin olduğu bir il olan Düzce için çok geç kalınmış bir olay bence. Mesela Düzce Üniversitesi Orman Fakültesinde bitkiler üzerine çok güzel çalışmalar yapan hocalarımız var. Fakat buna rağmen bu bitkilerin farkında olmayan birçok insanın ve tespiti yapılamayan birçok bitkinin olduğunu düşünüyorum”.

2. Katılımcı “Evet taşıyor. Zaten Düzce Üniversitesi çevresinde botanik bahçesinin kurulması adı altında çalışmalar sürüyor aslında. Hatta böyle bir bahçe kurulursa çok faydalı olabilir diye düşünüyorum”.

3. Katılımcı “Bence taşıyor, çünkü ilçemiz yeşil ve doğal güzelliği olan bir ilçe. Ekstradan da böyle bir botanik bahçesi yapılarak bu doğal güzelliği daha fazla geliştirilebilir diye düşünüyorum”.

4. Katılımcı “Ben taşıdığını düşünüyorum”.

5. Katılımcı “Böyle bir potansiyele sahip olduğu için taşıdığını düşünüyorum”. 6. Katılımcı “Evet, bana göre Düzce ili böyle bir potansiyel taşıyor”.

7. Katılımcı “Bana göre taşımıyor. Düzce ilinin kapasitesi o kadar iyi değil, yani o kadar gelişmiş değil. İnsanlar zaten botanik bahçesine normal bir ağaçtır, çiçektir olarak bakıyorlar. Botanik bahçesi ya da peyzaj düzenleme olarak baktıkları bir çalışma yok. Hani nasıl olur, nasıl yapılır ya da nasıl bakılır gibi bir bilgiye ihtiyaçları olmadığı gibi ilgileri de olmuyor. Düzenli ve sistemli bir şekilde yapılacak alan bulunmuyor. Ayrıca sadece gelir elde etmek gibi vb. farklı amaçlarla yaklaşımın olabileceğini düşünüyorum. Bu bağlamda Düzce ilinde gelişmişlik olmadığı için ben bu potansiyeli taşımadığını düşünüyorum”.

8. Katılımcı “Kesinlikle taşıyor. Çünkü şöyle, ben daha önce eğitim amacıyla 1 yıl boyunca İngiltere’de bulunduğumdan dolayı İngiltere’nin coğrafi yapısının ve yeşilliğinin Düzce iline yakın düzeyde olduğunu biliyorum. Tabi oradaki botanik bahçelerini de ziyaret etme imkânım olduğu için doğa koşulları ve sulama ihtiyacı gerektiren yerlerin olduğundan söz edebilirim. Burada da yağış potansiyeli fazla olduğundan dolayı Düzce ilinin kesinlikle bu potansiyeli barındırdığını düşünüyorum”.

9. Katılımcı “Evet, Düzce ili Peygamber çiçeği, Pelemir otu vb. gibi endemik bitki türleri açısından zengin bir bölge olduğu için o potansiyel mevcuttur. Ziyaretçi profili açısından da bulunduğu coğrafi konum sebebiyle avantajlı bir bölgede olduğundan zengin bir profile hitap ettiğini düşünüyorum”.

10. Katılımcı “Yani genel olarak çeşitlilik var, sadece il değil de ilçeleri de ele alırsak mesela ben Yığılca’da çalıştım o bölge de var. Yine Akçakoca’da var. Gümüşova’da da var. Yani genel olarak o potansiyeli taşıdığı için kurulabileceğini düşünüyorum”.

157

Tablo 31. (Devam) Düzce İlinin Bir Botanik Bahçesinin Kurulabilmesi İçin Yeterli Potansiyeli Taşıyıp Taşımadığına Yönelik Görüşler

Katılımcı Katılımcı Görüşleri

11. Katılımcı “Genel olarak taşıyor. Bitki florası yönünden zengin bir bölge olan Düzce ilinin endemik bitkisinin fazla olması sebebiyle yapılmasının elzem olduğunu düşünüyorum”.

12. Katılımcı “Tabi ki ben o potansiyeli taşıdığını düşünüyorum”.

13. Katılımcı “Evet, taşıyor. Düzce ili iyi bir tarım arazisine sahip olduğu için her köşesinde rahatlıkla yapılabilir. O potansiyelin olduğunu düşünüyorum”. 14. Katılımcı “Evet, tabi ki taşıdığını düşünüyorum”.

15. Katılımcı “Çok fazla potansiyel taşıdığını düşünüyorum. Çünkü yeşillik, ormanlık anlamında botanik bahçesinin kurulmasını sağlayacak malzemenin bol olmasından dolayı bu anlamda halkın ihtiyacının olduğuna inanıyorum ve talep olacağını düşünüyorum”.

16. Katılımcı “Düzce ili botanik bitki çeşidini bir araya toplayan bir şehir olduğundan botanik bahçesi için uygun olabilir. Analizinin yeterli olabilmesi için uzmanlarca araştırılması gerekir. Yapılırsa daha çok genç ve yaşlı kesim tarafından ziyaret edilebileceğini düşünüyorum”.

17. Katılımcı “Zengin doğa güzelliklerine sahip olduğu için mümkün olabileceğini düşünüyorum”.

18. Katılımcı “İklim koşulları dolayısıyla mümkün olacağını düşünüyorum”.

19. Katılımcı “Bence kesinlikle taşıyor. Bir kere çok verimli toprakları var, yerleri müsait. Mesela Gölyaka’da şelalelerin olduğu alanlar gibi çok güzel alanlar var yani bu sebeple kesinlikle kurulabileceğini düşünüyorum”.

Araştırmaya katılan katılımcıların Tablo 31’de belirtilen görüşleri doğrultusunda, Düzce ilinin bir botanik bahçesi kurmak için yeterli potansiyeli taşıyıp taşımadığı konusuna 19 katılımcının 18’i genel olarak; “doğa güzelliğinin

olması, coğrafi yapısı ve konumu gereği avantajlı bir bölge olması, iklim koşulları gereği yağış potansiyelinin fazla olması, bitki çeşitliliğinin olması, iyi bir tarım arazisine sahip olması ve endemik bitki türlerinin fazla olması” gibi düşüncelerle

taşıyor olduğu yanıtını vermiştir. Kalan 1 katılımcı ise “düzenli ve sitemli bir şekilde

yapılacak alanın olmaması ve bahçe için yeterli peyzaj bilgisine ihtiyaç duyulmamasından dolayı sahip olunmaması” düşüncesiyle taşımıyor olduğu yanıtını

158

6.3. Gümüşova’da Bir Botanik Bahçesinin Kurulup Kurulamayacağı,