• Sonuç bulunamadı

3 EYLÜL, SENİ REFAHA KAVUŞTURACAK GÜNDÜR REYİNİ HERHALDE KULLAN VE DP‟YE VER

4.4.1.2.1. Kore’ye Asker gönderilmes

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri tarafından Kore‟ye silahlı yardım yapılması hususunda Birleşmiş Milletler üyesi devletlere telgrafla müracaat edilmiştir.

73Ateş, a.g.y 74Ateş, a.g.y.

75 Albayrak, Mustafa, (2004). Türk Siyasi Tarihinde Demokrat Parti (1946- 1960), Ankara, Poenix

Yayınevi, XIV+761 s.201

76 “İlimizde Seçimleri DP Kazandı”, Balıkesir Postası, 17 Ekim 1950, s.1 77

34 Hükümetimize de aynı mealde bir telgraf gönderilmiştir. Bu müracaat Cumhurbaşkanlığı riyasetinde toplanan Bakanlar Kurulu‟nda tetkik edilmiş ve Kore‟ye 4500 kişilik silahlı bir kuvvet gönderilmesine karar verilmiştir.

Bu karar Birleşmiş Milletlere karşı yapılan taahhüdün tabii bir neticesi bulunmaktadır.78

Ateş Gazetesi sahibi ve yazı işlerini fiilen idare eden Cahit Albayrak, Türk sancağı Kore‟de isimli yazısında Kore‟ye asker göndermenin gerekliliğini vurgulamıştır: Bir komünist kıvılcımı ile alevlenen Kore Harbi‟nin gittikçe büyüdüğü ve bütün dünyanın alakasını üzerinde topladığı görülmektedir.

Birleşmiş Milletler‟e dâhil olan bütün milletler bu harbi yerinde önleyebilmek için kendilerinden istenen yardımı ifaya çalışmaktadırlar.

Bu yolda yeni hükümetin almış olduğu kararla Türk Milleti de 4500 kişilik askeri bir kuvvetle bu harbe fiilen iştirak edecektir.

Komünizme karşı bir dünya savaşı açıldığını gösteren bu hareketler tehlikenin ne kadar mühim ve ne kadar geniş olduğunu ifade etmektedir.

Birleşmiş Milletler teşkilatının yaşatılması ve cemiyete dahil milletlerin Rus emperyalizmine karşı koyabilmesi için elzem olduğu ileri sürülen askeri ve malzeme yardımlarının bir an evvel yetiştirilmesi gerekmektedir. Amerika bu harbi tek başına da başarabilecektir deniyorsa da, o cephelerde bölünmesi dünya sulhunun muhafazası bakımından doğru bulunmamaktadır.

Bazı çevrelerde, Almanlar burnumuzun dibine geldiği halde harbe girmedik de şimdi Kore Harbi‟ne girmekte ne mana var diyenler bulunabilir.

Rus, burnumuzun dibinde dururken Kore‟ye asker göndermemizin manasını anlamayanlar olabilir.

Eğer Birleşmiş Milletler camiasına katılmamış olsaydık onların bu sorularına hak verilebilirdi. Fakat şimdiki halde bu cemiyete dâhiliz, bizim gibi komünizm aleyhtarı diğer birçok milletlere de bugünkü kudretimizi anlatmamız ve taahhütlerimizde sadık olduğumuzu ispat etmemiz icap etmektedir.

Bir harbe uzaktan da olsa iştirak eden milletin fertleri arasında uyanan heyecan ve söylentiler günün en büyük hadisesini teşkil etmektedir. Bu arada malların düşeceğinden üzüntü duyan tacirler, piyasanın durgunlaşacağından

35 endişeye düşen esnaflar, velhasılı umumi efkârda oldukça geniş bir fevkaladelik hissedilebilir.

Fakat bir Türk sancağının Kore cephelerinde dalgalanması ve sözünün eri olduğunu ispat eden Türk Milleti‟nin komünizme karşı böyle uzak cephelerde de başarı kazanması muhakkak ki her Türk‟ün kalbini iftiharla çarptıracaktır.79

Balıkesir Postası Kore‟ye asker gönderme kararı hakkında Dışişleri Bakanı Fuat Köprülü‟nün basına verdiği demeçten yararlanmış ve Fuat Köprülü‟yü destekler nitelikte olan yazısını demecin can alıcı noktalarıyla başlıklandırmıştır: Hükümetimizin Kore‟ye asker gönderme kararı, içte ve dışta büyük bir memnunluk ve sempati yaratmıştır. Hükümetimizin kararı aleyhinde neşredilen beyanname Komünist propagandasından başka bir şey değildir.

Dışişleri Bakanı‟mız Fuat Köprülü Avrupa‟ya hareketinden evvel gazetecilerin muhtelif konular üzerinde sordukları sualleri cevaplandırmış ve bu arada Kore meselesiyle bazı kimselerin (Barışseverler cemiyeti) altında yayınladıkları beyanname hakkında demiştir ki ;

“ Bu beyanname, komünistlerin propagandasından başka bir şey değildir. Bunları yayınlayanların maksatları, milletlerin istilaya karşı mukavemet kudretini içinden yıkmaktır.”

Müteakiben Kore meselesi hakkında düşüncelerini soran gazetecilere Bakan şu cevabı vermiştir:

“ Hükümetin vermiş olduğu karar, komünist harici olarak memleketin her köşesinde ve dünyanın her tarafında büyük memnunlukla karşılanmış ve tasvip edilmiştir. Hükümetimizin verdiği karar, sulh ihtimallerini kuvvetlendirecek bir karardır. Altın fiyatları vesaire gibi piyasanın normal durumunu bozacak bazı haller, fırsattan istifade eden bir kısım spekülatörlerin propagandalarından ibarettir. Birkaç güne kadar asılsız şayiaların, suni heyecanının ve telaşın ortadan kalkacağı tabiidir.

Kore Harbi çıktı çıkalı umumi vaziyet ne ise ve nasıl seyir takip ettiyse bugün de vaziyet aynıdır. Muhalefetin böyle milli bir davayı parti politikası mevzuu yapması hakikaten teessürle karşılanacak bir hadisedir. Bu hadiseler mugâlatadır. Ve memleket için hüzün vericidir. Hepsi iyice idrak etmeden doğan şayan-ı esef bir mana taşır.80

79 “ Türk Sancağı Kore‟de”, Ateş, 27 Temmuz 1950, s.1

36 Kore için gönderilecek olan askerler arasında Balıkesir‟den de bir kuvvet olacağı Balıkesir Postasında bildirilmiştir. Bir söylenti olarak verilen bu haber 11 Ağustos tarihli yayınında kesinleşmiştir.

Kore‟ye Edremit birliğinden bir subay ve 300 er katılmıştır. Bu kafile hareket etmeden önce Edremit‟te halk tarafından merasim yapılmış ve erler bu merasimlerle uğurlanmışlardır.81

Balıkesir Kore‟ye sadece asker göndermekle kalmamıştır. Balıkesir Kız Enstitüsü hazırlamış olduğu bayrağı törenle Kore‟ye göndermiştir.

Kahraman Kore savaş birliğimize armağan olarak gönderilmek üzere şehrimiz kız enstitüsü öğrencileri tarafından hazırlanmıştır.

Genç kızlarımızın Kore kahraman savaş birliğimiz için hazırladığı bu şanlı hediye 98x136 ebadındadır. “ Balıkesir Kız Enstitüsü‟nden Kore savaş birliğimize” ibaresi sırma ile işlenmiştir.

Bu öğrenciler arasında bir Amerikan albayını esir olmaktan kurtaran Kore savaş birliğimiz subaylarından üst teğmen Muzaffer Erdönmez‟in kız kardeşi Melahat da bulunmaktadır.

Genç kızlarımız şanlı bayrağımıza kalplerinden ve Türk imanlarından pek çok duygu işlemiş bulunmaktadır.

Bayrak uçakla ve İstanbul “ Yeni Sabah” gazetesi vasıtasıyla Kore‟ye gönderilecektir.82

4.4.2. 1951 Yılı Siyasi Olayları

4.4.2.1.Ġç Politika