• Sonuç bulunamadı

Fren hidroliği seviyesinin kontrol edilmesi

Fren hidroliği haznesi, motor bölmesinde solda bulunur. Bu hazne sağdan direksiyonlu araçlarda motor bölümünün diğer tarafındadır.

– Motoru durdurunuz.

– Motor kaputunu açınız  sayfa 139.

– Haznedeki fren hidroliği seviyesini kontrol ediniz  şek. 125. Sıvı seviyesi mutlaka

“MIN” ve “MAX” işaretleri arasında olmalıdır.

Hidrolik seviyesinin çok az düşmesi, sürüş esnasında fren balatalarının kullanılması ve otomatik olarak yeniden ayarlanması ile meydana gelir ve bu yüzden normaldir.

Eğer hidrolik seviyesi kısa süre içinde net biçimde düşerse, veya “MIN” işaretinin altına düşerse, o zaman fren sistemi sızdırıyor demektir. Eğer fren hidroliği seviyesi çok düşük ise, bu durum gösterge panelindeki kontrol lambasının  sayfa 28, “Fren sistemi ”

yanması ile gösterilir. Bu durumda derhal durunuz ve daha fazla sürmeyiniz! Teknik yardım talebinde bulununuz.

UYARI!

Motor bölmesindeki her çalışmadan önce, uyarı bilgilerini okuyunuz ve dikkat ediniz  sayfa 140, “Motor bölmesindeki çalışmalar”.

Eğer sıvı seviyesi MIN işaretinin altına inmiş ise, aracınızı artık sürmeyiniz - Kaza tehlikesi! Teknik yardım talebinde bulununuz.

Fren hidroliğinin yenilenmesi

Fren hidroliği, nemi emer. Bu nedenle zaman içinde çevre havasının nemini emer. Fren hidroliğindeki yüksek su miktarı fren sisteminde korozyona neden olabilir. Fazla olan su miktarı ayrıca fren hidroliğinin kaynama noktasını düşürür.

Sadece Škoda Auto tarafından izin verilen orijinal fren hidroliği kullanılmalıdır. Fren hidroliği aşağıdaki standartlara veya özelliklere mutlaka uygun olmalıdır:

VW 50114

FMVSS 116 DOT4

DIN ISO 4925 CLASS 4

Fren hidroliğinin yenilenmesini, bir muayene servisi çerçevesinde bir yetkili Škoda servisi tarafından yapılmasını tavsiye ederiz.

Şek. 125 Motor bölmesi: Fren hidroliği haznesi

Kontrol etme ve ilave etme 146

UYARI!

Çok eski fren hidroliği kullanıldığında, frenlerin kuvvetli zorlandığı durumlarda fren sisteminde buhar kabarcıkları meydana gelebilir. Böylece fren etkisi ve bununla birlikte sürüş emniyeti kuvvetli biçimde olumsuz etkilenir.

Dikkat!

Fren hidroliği, aracın boyasına zarar verir.

Çevre Notu

İmha etme ile ilgili gerekli özel aletleri ve zorunlu mesleki bilgileri içeren problem-lerden dolayı, fren hidroliğinin yenilenmesi bir Škoda servisi tarafından yapılmalıdır.

Akü

Aküdeki çalışmalar

Şek. 126 Motor bölmesi: Araç aküsünün polyester kapağ/araç aküsünün plastik kapağı Akü, motor bölmesinde bir polyester kılıfın  şek. 126 altında - solda, gerekirse bir plastik kılıfın*  şek. 126 altında - sağda bulunur.

– Akü kılıfını ok yönünde  şek. 126 açınız veya akü kılıfının yan tarafındaki esnek kilide bastırınız, kılıfı yukarı doğru kaldırınız ve dışarı alınız.

– Akü kapağının takılması ters sıra ile yapılır.

Akü kapağının kenarı  şek. 126 - solda, akü çalışmalarında akü ile akü kapağının yan duvarı arasına sokulur.

Akünün sökülmesi ve takılması, belirli koşullar altında hasar görebileceği için, tavsiye edilmemektedir. Bir yetkili servise başvurunuz.

Aküdeki ve elektrik sistemindeki çalışmalarda yaralanmalar, haşlanmalar, kaza ve yangın tehlikeleri meydana gelebilir. Bu yüzden aşağıda verilen ikaz uyarılarına  ve genel olarak geçerli olan emniyet talimatına mutlaka dikkat edilmelidir.

UYARI!

Akü asidi çok kuvvetli bir yakıcıdır, bu yüzden çok dikkatli kullanılmalıdır.

Akülerle çalıştığınızda koruyucu eldiven, göz ve deri koruması kullanınız.

Havadaki dağlayıcı buharlar, nefes yollarını tahriş eder ve deri ve nefes yolları iltihabına yol açar. Akü asidi diş minesini dağlar, deri ile temasta iyileşmesi çok uzun süren derin yaralar açar. İnceltilmiş asitlerle tekrarlanan temas duru-munda deri hastalıklarına yol açar (iltihaplanmalar, yaralar, deri çatlakları).

Asitler suyla temas etmeleri durumunda önemli bir ısı gelişimi altında seyre-lirler.

Aküyü yana yatırmayınız, zira akünün gaz çıkış deliklerinden akü asidi dışarı akabilir. Gözler, koruyucu gözlük veya koruyucu maske ile korunmalıdır!

Kör olma tehlikesi vardır! Akü asidi gözlerle temas ettiğinde, gözleri derhal bir kaç dakika süre temiz su ile yıkayınız. Daha sonra hemen bir doktor arayınız.

Deriye ve giysiye asit sıçradığında, mümkün ise hemen sabun ile uzun süre nötrleştiriniz ve sonra bol su ile çalkalayınız. Asit içildiğinde derhal doktora gidiniz.

Çocukları aküden uzakta tutunuz.

Akülerin şarj edilmesi sırasında hidrojen açığa çıkar ve patlama derecesi yüksek bir patlayıcı gaz karışımı meydana gelir. Ayrıca kontak açık iken, kablo soketinin takılması veya sökülmesi durumunda meydana gelen kıvılcım da bir patlamaya neden olabilir.

Akü kutuplarının köprülenmesi (örn. metal nesnelerle, kablolarla) duru-munda bir kısa devre meydana gelir. Kısa devrenin olası sonuçları: Kurşun eşiklerin erimesi, patlama ve akü yangını, asit sıçraması.

A

1

A

2

Kontrol etme ve ilave etme 147

Açık alev ve ışık kullanmak, sigara içmek ve kıvılcım çıkaran işler yapmak yasaktır. Kablolarla ve elektrikli cihazlarla çalışırken kıvılcım oluşmasından kaçınınız. Kuvvetli kıvılcım oluşumunda, yaralanma tehlikesi vardır.

Elektrik sistemindeki tüm çalışmalardan önce motoru, ateşlemeyi ve tüm elektrikli tüketicileri kapatınız ve akünün eksi kablosunu (-) sökünüz. Ampul-leri değiştirmek istiyorsanız, söz konusu lambayı kapatmak yeterlidir.

Donmuş ve çözülmüş aküyü hiç bir zaman şarj etmeyiniz - Patlama ve dağlama tehlikesi! Donmuş bir aküyü değiştiriniz.

Takviye kablosunu asla çok düşük elektrolit seviyesi - patlama- ve asitle yanma tehlikesi taşıyan akülerde kullannmayın!

Hasar görmüş bir aküyü asla kullanmayınız - Patlama tehlikesi! Hasar görmüş bir aküyü derhal değiştiriniz.

Dikkat!

Akünün irtibatını sadece kontak kapalı iken kesmelisiniz, aksi halde aracın elektrik sistemi (elektronik parçalar) hasar görebilir. Aküyü araç şebekesinden ayırırken önce akünün eksi kutbunu (-) sökünüz. Ondan sonra artı kutbunu (+) çıkarınız.

Aküyü şebekeye bağlarken, önce artı kutbu (+) ve ondan sonra eksi kutbu (-) birleştiriniz. Bağlantı kablolarını hiç bir zaman birbiriyle karıştırmayınız - Kablonun yanma tehlikesi.

Akü asidinin gövde ile temas etmemesine dikkat ediniz, boya hasarları meydana gelebilir.

Aküyü UV ışınlarından korumak için, aküyü doğrudan gün ışığına bırakmayınız.

Çevre Notu

Hurdaya ayrılmış bir akü çevreye zararlı bir özel atıktır - akünün imha edilmesi için bir yetkili servise başvurunuz.

Not

Ayrıca aküyü yerine bağladıktan sonraki uyarılara da dikkat ediniz  sayfa 149.

İki renkli göstergesi olan akü

Akünün üst tarafında elektrolit seviyesi için sihirli göz adı verilen bir gösterge vardır şek. 127. Gösterge aküdeki elektrolit seviyesine bağlı olarak rengini değiştirir.

Hava kabarcıları göstergenin rengini etkileyebilir. Bunun için kontrol etmeden önce göstergenin üzerine biraz vurunuz.

Siyah Renk- Elektrolit seviyesi iyi durumda.

Renksiz veya açık sarı renk - çok düşük elektrolit seviyesi, akünün değiştirilmesi gerekir.

5 yıldan eski olan aküler yenilenmelidir. Akünün sınanması veya değiştirilmesini yetkili servise bırakmanızı tavsiye ederiz.

Dikkat!

3 ila 4 haftadan daha uzun bekletilen araçta, akü boşalır, çünkü bazı elektrik tüketen parçalar hareketsiz durumda dahi akım tüketir (örneğin kontrol üniteleri). Akünün eksi kutbunu söktüğünüzde veya aküyü sürekli olarak çok düşük bir şarj akımı ile şarj ettiğinizde, akünün boşalmasını önleyebilirsiniz. Aküde çalışırken aşağıdaki uyarılara dikkat ediniz  “Aküdeki çalışmalar” altında, bakınız Sayfa 146.

Fabrikada monte edilmiş iki renkli göstergeli aküler, daima 5K0 ile başlayan bir Not kodla tanınırlar. Tam tanım örn. 5K0 915 105 D olabilir.

UYARI! Devamı

Şek. 127 Akü: Gösterge

Kontrol etme ve ilave etme 148

Škoda Orijinal Aksesuarlarından satın alınan iki renkli göstergeli yedek aküler,

“x”'in bir değişken manasına geldiği 000 915 105 Dx kodu ile tanınırlar. Tam tanım örn.

000 915 105 DB olabilir.

Üç renkli göstergesi olan akü

Akünün üst tarafında elektrolit seviyesi ve şarj durumu için sihirli göz adı verilen bir gösterge vardır  şek. 127. Gösterge aküdeki şarj durumu ve elektrolit seviyesine bağlı olarak rengini değiştirir.

Hava kabarcıları göstergenin rengini etkileyebilir. Bunun için kontrol etmeden önce göstergenin üzerine biraz vurunuz.

Yeşil renk - Akü yeterli olarak şarj edilmiştir.

Koyu renk - Akü mutlaka şarj edilmelidir

Renksiz veya sarı renk - çok düşük elektrolit seviyesi, akünün değiştirilmesi gerekir.

5 yıldan eski olan aküler yenilenmelidir. Akünün sınanması veya değiştirilmesini yetkili servise bırakmanızı tavsiye ederiz.

Dikkat!

3 ila 4 haftadan daha uzun bekletilen araçta, akü boşalır, çünkü bazı elektrik tüketen parçalar hareketsiz durumda dahi akım tüketir (örneğin kontrol üniteleri). Akünün eksi kutbunu söktüğünüzde veya aküyü sürekli olarak çok düşük bir şarj akımı ile şarj ettiğinizde, akünün boşalmasını önleyebilirsiniz. Aküde çalışırken aşağıdaki uyarılara dikkat ediniz  “Aküdeki çalışmalar” altında, bakınız Sayfa 146.

Fabrikada monte edilmiş üç renkli göstergeli aküler, daima 1J0, 7N0 veya 3B0 ile Not başlayan bir kodla tanınırlar. Tam tanım örn. 1J0 915 105 AC olabilir.

Škoda Orijinal Aksesuarlarından satın alınan üç renkli göstergeli yedek aküler,

“x”'in bir değişken manasına geldiği 000 915 105 Ax kodu ile tanınırlar. Tam tanım örn.

000 915 105 AB olabilir.

Elektrolit seviyesinin kontrolü

Akü, normal çalışma şartları altında hemen hemen bakım gerektirmez. Yüksek dış sıcaklıklarda veya uzun olan günlük sürüşlerde elektrolit seviyesinin zaman zaman bir Škoda servisi tarafından kontrol edilmesini tavsiye ederiz. Her şarj etme işleminden

 sayfa 148 sonra da elektrolit seviyesini kontrol ettiriniz.

Akü elektrolit seviyesi ayrıca, muayene servisi çerçevesinde de kontrol edilir.

Aracın kışın kullanılması

Aküler özellikle kış mevsiminde daha fazla zorlanır. Ayrıca aküler düşük sıcaklıklarda, normal sıcaklıklardaki çalıştırma gücünün sadece bir kısmına sahiptir.

Şarjı boşalmış bir akü 0 °C'nin hemen altında donabilir.

Bu yüzden, aküyü kış mevsim başlamadan önce bir Škoda servisine kontrol ettirmenizi ve gerekirse şarj ettirilmesini tavsiye ederiz.

UYARI!

Donmuş veya donduktan sonra çözülmüş aküyü hiç bir zaman şarj etmeyiniz - Patlama ve dağlama tehlikesi! Donmuş bir aküyü değiştiriniz.

Akünün şarj edilmesi

Şarj edilmiş bir akü, motorun iyi bir şekilde çalıştırılması için ön