• Sonuç bulunamadı

Aracın yıkanması

Sık yıkamak aracınızı korur.

Zararlı çevre etkilerine karşı aracı korumanın en iyi yolu, sık yıkamak ve gövdeye koruyucu madde sürmektir. Aracınızı hangi sıklıkla yıkamanız gerektiği, bir çok faktöre bağlıdır, örneğin:

Aracın kullanılma sıklığı,

Park etme durumları (garaj, ağaç altı vs.),

Mevsim,

Hava koşulları,

Çevre etkileri.

Böcek kalıntıları, kuş pislikleri, ağaç reçineleri, yol ve sanayi tozları, zift, kurum parçacıkları, yollara dökülen tuz ve diğer aşındırıcı kalıntılar yapışık olarak boya üzerinde ne kadar uzun süre kalırsa, bunların zarar verici etkisi o kadar daha çok etkili olur. Yüksek sıcaklıklar, örn. yoğun güneş ışığı, aşındırıcı etkiyi güçlendirir.

Belirli koşullar altında haftada bir yıkama gerekli olabilir. Fakat bunun yanı sıra, gövdeye sürülen uygun koruyucu madde ile aylık yıkama bile tamamen yeterli olabilir.

Tuz serpme periyodunun sona ermesinden sonra, aracın alt kısmı da mutlaka tamamen yıkanmalıdır.

UYARI!

Kış mevsiminde araç yıkarken: Fren sistemindeki ıslaklık ve buz, fren etkisini olumsuz yönde etkileyebilir - Kaza tehlikesi!

Otomatik araç yıkama tesisleri

Aracın boyası, araç otomatik yıkama tesislerinde problemsiz olarak yıkanabilecek derecede dirençli ve dayanıklıdır. Boyanın gerçek zorlanması elbette ki yıkama siste-minin yapısına, suyun filtrelenme yöntemine ve yıkama veya bakım maddesinin türüne çok fazla bağlıdır. Eğer boya yıkamadan sonra mat görünüyor veya çizilmeler gösteriyorsa, yıkama tesisinin işletmecisini uyarınız. Eğer gerekirse başka bir yıkama tesisinde yıkatınız.

Aracın otomatik bir yıkama sisteminde yıkanmasından önce bilinen önlemler hari-cinde (camların kapatılması, fabrika çıkışında takılmış olan antenlerin gevşetilmesi ve aşağıya doğru çevrilmesi vb.) haricinde dikkat edilecek başka bir husus yoktur.

Aracın bakımı ve aracın temizlenmesi 130

Eğer aracınızda, örn. spoyler, portbagaj, yayın anteni gibi özel takılı parçalar mevcut ise, en iyisi yıkama tesisini çalıştıran kişi ile konuşmanızdır.

Koruyucu bakım maddesi ile yapılan otomatik yıkamadan sonra, silecek lastiklerinin üzerindeki yağlar temizlenmelidir.

El ile araç yıkama

El ile araç yıkarken önce bol su ile pisliği yumuşatınız ve sonra aracı mümkün olduğu kadar iyi bir şekilde durulayınız.

En sonunda aracı yumuşak bir yıkama süngeri, bir yıkama eldiveni veya bir yıkama fırçası ile az bastırarak temizleyiniz. Bunu yaparken, tavandan başlayarak yukarıdan aşağıya doğru devam ediniz. Aracın boyalı yüzeylerini sadece hafif bastırarak temiz-leyiniz. Sadece çok inatçı kirler için araba şampuanı kullanınız.

Süngeri veya yıkama eldivenini kısa aralıklarla tamamen iyice yıkayınız.

Tekerlekleri, etekleri ve benzer yerleri en son temizleyiniz. Bu yerler için bir ikinci sünger kullanınız.

Yıkama işleminden sonra aracı tamamen durulayınız ve sonunda bir cam güderisi ile kurulayınız.

UYARI!

Aracı sadece kontak kapalı iken yıkayınız - Kaza tehlikesi!

Araç tabanını, tekerlek davlumbazlarının iç kısımlarını veya tekerlek kapa-klarını yıkarken ellerinizi ve kollarınızı keskin kenarlı metal kısımlardan koruy-unuz - Kesilerek yaralanma tehlikesi.

Dikkat!

Aracınızı parlak güneş altında yıkamayınız - Boya hasarı tehlikesi.

Aracı kışın bir hortumla yıkadığınız zaman, su huzmesini direkt olarak kilitlere veya kapı ya da tavan aralıklarına doğrultmamaya dikkat ediniz - Donma tehlikesi.

Boyalı yüzeyler için böcek süngerlerini, sert mutfak süngerlerini veya benzerlerini kullanmayınız - Boya yüzeyine zarar verme tehlikesi.

Çevre Notu

Aracınızı, özellikle bu iş için öngörülmüş olan yıkama yerlerinde yıkayınız. Bu gibi yerlerde, yağ ile kirlenmiş pis suyun atık sulara karışması olasılığı önlenmiştir. Hatta belli bölgelerde bu gibi yıkama yerlerinin dışında araç yıkanması yasaklanmıştır.

Yüksek basınçlı temizleme cihazı ile yıkama

Yüksek basınçlı temizleme cihazı ile araç yıkama durumlarında, yüksek basınçlı temiz-leme cihazı kullanma talimatına mutlaka dikkat ediniz. Bu husus özellikle basınç ve püskürtme mesafesi için geçerlidir. Lastik hortumlar veya izolasyon malzemeleri gibi yumuşak malzemeler için yeteri kadar büyük bir mesafeyi sağlayınız.

Hiç bir zaman yuvarlak huzmeli memeler veya çamur bıçağı denilen aletleri kullanmayınız.

UYARI!

Özellikle lastikler hiçbir zaman yuvarlak hüzmeli püskürtücüler ile temizlen-memelidir. Oldukça uzak püskürtme mesafesinde ve çok küçük etki süresinde dahi lastiklerde hem görünebilir hem de görünemez hasarlar ortaya çıkabilir - Kaza tehlikesi!

Dikkat!

Yıkama suyunun sıcaklığı en fazla 60 °C olmalıdır, aksi halde araç hasar görebilir.

Gövdeye koruyucu madde sürülmesi

İyi bir gövde koruma maddesi aracın boyasını zararlı çevre etkilerinden ve hafif mekanik etkilerden kapsamlı bir şekilde korur.

Yüksek kaliteli sert balmumlu koruyucu maddenin araç üzerine tatbik edilmesi için, su damlalarının aracın temiz boyası üzerinde durmaması gereklidir.

Yüksek kaliteli sert balmumlu koruyucu madde tabakası kurutma işleminden sonra temiz boyalı yüzeylere sürülebilir. Yıkama koruyucu maddesinin düzenli kullanılmasında bile, gövde boyasının yılda iki kere sert balmumu ile korunmasını tavsiye ederiz.

Aracın bakımı ve aracın temizlenmesi 131

Dikkat!

Koruyucu balmumunu hiç bir zaman camlara tatbik etmeyiniz.

Cilalama

Eğer aracınızın boyası yıpranmış ise, ve koruyucu maddelerle artık hiç bir parlaklığa ulaşamıyorsanız, bir cilalama gereklidir.

Eğer kullanılan cila koruyucu bakım özelliklerine sahip değil ise, daha sonra boyaya mutlaka koruyucu madde tatbik etmelisiniz  sayfa 130.

Koruyucu bakım malzemelerini orijinal Škoda çeşitleri arasından seçerek kullanmanızı tavsiye ederiz.

Dikkat!

Mat boyanmış parçalara veya plastik kısımlara cila maddesi veya sert balmumu maddesi tatbik etmemelisiniz.

Aracın boyasını tozlu ortamda cilalamayınız, aksi halde boyası çizilebilir.

Krom kaplı parçalar

Krom kaplı parçaları önce nemli bir bez ile temizleyiniz ve ondan sonra yumuşak ve kuru bir bez ile cilalayınız. Eğer bu yeterli olmaz ise, orijinal Škoda aksesuarlarından krom koruma maddesi kullanınız.

Dikkat!

Aracın boyasını tozlu ortamda cilalamayınız, aksi halde boyası çizilebilir.

Boya hasarları

Çizik, sıyrık veya taş çarpmaları gibi küçük boya hasarları, pas başlamadan önce hemen boya ile (Škoda boya kalemi) kapatılmalıdır. Doğal olarak bu servisleri yetkili Škoda servislerinde yaptırabilirsiniz.

Bunun için yetkili Škoda servislerinde, aracınızın rengine uyan boya kalemleri veya sprey tüpleri bulunmaktadır.

Aracınızın orijinal boya numarası, araç veri plaketinde yazılıdır  sayfa 177.

Eğer bir miktar korozyon oluştuysa, bunu mutlaka tamamen gidermelisiniz. Bu bölgeye bir korozyon koruma astarı tatbik ediniz ve daha sonra boya sürünüz. Doğal olarak bu servisleri yetkili Škoda servislerinde yaptırabilirsiniz.

Plastik parçalar

Dış plastik parçalar, normal yıkama ile temizlenir. Eğer bu yetmez ise, plastik parçalar solvent içermeyen plastik temizleme maddeleri ile temizlenebilir. Boya bakım maddesi, plastik parçalar için uygun değildir.

Dikkat!

Solvent içeren temizleyiciler malzemeye nüfuz eder ve hasar verebilir.

Camlar

Camlardaki ve aynalardaki buzların temizlenmesi için sadece plastik bir kazıyıcı kullanınız. Bu sırada cam yüzeyindeki hasarları önlemek için, buz kazıyıcıyı ileri geri değil de, sadece bir yöne itmelisiniz.

Lastik, yağ, gres yağı, balmumu veya silikon artıklarını özel cam temizleyici ile veya özel bir silikon temizleyicisi ile gideriniz.

Camları düzenli olarak içeriden de temizlemelisiniz.

Aracın yıkanmasından sonra camları kurulamak için, gövdenin cilalanmasında kullandığınız cam güderisini kullanmayınız. Cam güderisindeki koruyucu madde artıkları camları kirletebilir ve görüşü kötüleştirebilir.

Arka cam ısıtmasının rezistans tellerine hasar vermemek için arka camın iç yüzeyine hiç bir etiket yapıştırmamalısınız.

Koruyucu bakım malzemelerini orijinal Škoda çeşitleri arasından seçerek kullanmanızı tavsiye ederiz.

Dikkat!

Camlarda bulunan buz ve karları sıcak veya kaynar su ile temizlemeyiniz - Camda çatlama tehlikesi!

Aracın bakımı ve aracın temizlenmesi 132

Far camları

Ön farların temizliği için aşındırıcı temizlik veya kimyasal çözücü maddesi kullanmayınız - Plastik camlarda hasar tehlikesi. Sabun ve temiz sıcak su kullanınız.

Dikkat!

Farları hiç bir zaman kuru olarak silmeyiniz ve plastik camların temizliği için keskin nesneler kullanmayınız, aksi halde koruyucu boyaya hasar verebilir ve sonradan far camlarında çatlaklara yol açabilir, örn. kimyasal maddenin etkisi ile.

Kapı ve cam lastikleri

Kapıların, kapakların, camların ve sürgülü/açılır tavanın lastik fitilleri, eğer zaman zaman lastik bakım maddesi (örn. silikonsuz yağ spreyi) tatbik ederseniz, yumuşak ve uzun ömürlü kalırlar. Bunun haricinde kapı ve cam lastiklerin zamansız aşınmasını engellemiş ve sızdırmaları önlemiş olursunuz. Kapılar daha kolay açılır. Bakımı iyi yapılmış lastik fitiller kış mevsiminde donmaz.

Kilit Silindiri

Kilit silindirlerindeki buzlanmanın giderilmesi için, size yağlayıcı ve anti korozif etkisi olan orijinal Škoda spreyi tavsiye ederiz.

Not

Araç yıkanırken kilitlere mümkün olduğunca az su girmesine dikkat ediniz.

Tekerlekler Çelik jantlar

Düzenli araç yıkamalarında tekerlek jantlarını ve jant kapaklarını da tamamen yıkamalısınız. Böylece frendeki tozun, kirliliğin ve serpilen tuzun tekerlek jantlarına yapışıp kalmasını önlemiş olursunuz. Yapışıp kalan fren balata tozunu endüstriyel tip bir temizleyici ile giderebilirsiniz. Tekerlek jantlarındaki boya hasarlarını paslanma meydana gelmeden düzeltiniz.

Hafif alaşımlı metal jantlar

Hafif alaşımlı metal jantların dekoratif görünümlerinin uzun süre kalması için, düzenli bir bakım gereklidir. Her şeyden önce, jantlardaki yola atılan tuzun ve balata tozlarının mutlaka düzenli olarak temizlenmesi gerekir, aksi halde bunlar hafif metali aşındırırlar.

Etraflıca yıkadıktan sonra jantlara, asit içermeyen bileşikleri olan hafif metal jantlar için koruyucu madde tatbik ediniz. Tekerlek jantlarına her üç ayda bir sert cila malzemesi sürmenizi öneririz. Tekerlek jantları için aşınmaya neden olan hiç bir madde tatbik etmeyiniz. Tekerlek jantlarındaki boyanın olası bir hasarında derhal düzeltmelisiniz.

Koruyucu bakım malzemelerini orijinal Škoda çeşitleri arasından seçerek kullanmanızı tavsiye ederiz.

UYARI!

Tekerlekleri temizlerken, ıslaklığın, buzlanmanın ve yola serpilen tuzun fren etkisini olumsuz etkileyebileceğine dikkat ediniz - Kaza tehlikesi!

Not

Tekerleklerin çok fazla kirlenmesi, tekerleklerin balansının bozulmasına neden olabilir.

Bunun sonucunda, direksiyona kadar aktarılan ve belki de erken direksiyon aşınmasına yol açabilen titreşimler meydana gelebilir. Bu nedenle bu kir temizlenmelidir.

Araç altı koruması

Aracın altı kimyasal ve mekanik etkilere karşı sürekli olarak korunmalıdır.

Sürüş esnasında koruma tabakasındaki hasarlar önlenemeyeceği için, araç altı koruma tabakasının ve tekerlek ve alt düzenin belli aralıklarla - en iyisi kış mevsiminin başında ve sonunda - kontrol edilmesini ve gerekirse düzeltilmesini tavsiye ederiz.

Yetkili Škoda servislerinde uygun sprey ürünler mevcuttur, buralarda gerekli ekipman vardır ve uygulama kuralları bilinmektedir. Bu yüzden iyileştirme çalışmalarının veya ek korozyon koruma önlemlerinin bir yetkili Škoda servisi tarafından yapılmasını sağlayınız.

Aracın bakımı ve aracın temizlenmesi 133

UYARI!

Egzoz boruları, katalitik konvertörler veya ısı kalkanları için hiçbir zaman ek taban koruma veya korozyon önleyici maddeler kullanmayınız. Motor çalışma sıcaklığına ulaşınca bu maddeler alev alabilir - yangın tehlikesi!

Oyuk bölgelerin korunması

Aracın paslanma riski altında olan her boşluk bölgesi, fabrika çıkışında koruma mumu ile sürekli şekilde korunmuştur.

Bu korumanın ne kontrole, ne de sonradan bakıma ihtiyacı vardır. Eğer yüksek sıcaklıklarda boşluk bölgelerinde dışarıya doğru biraz balmumu çıkıyorsa, bunu bir plastik sıpatula ile uzaklaştırınız ve lekeleri temizleme benzini ile temizleyiniz.

UYARI!

Vaks maddesini temizlemek için petrol ürünü temizleme sıvısı kullanırken, emniyet ve çevreyi koruma kurallarına dikkat ediniz - Yangın tehlikesi!

Motor bölmesi

Özellikle kış mevsiminde, tuz serpilmiş yollarda çok sık gidildiğinde, korozyona karşı iyi bir koruma çok önemlidir. Bu yüzden tüm motor bölmesi tuz serpme periyodundan önce ve sonra iyice temizlenmeli ve ardından serpilmiş tuzun zarar vermemesi için koruyucu madde tatbik edilmelidir.

Yetkili Škoda servislerinde, Škoda Auto tarafından bunun için önerilen temizleme ve koruma maddeleri mevcuttur ve gerekli ekipman bulunmaktadır.

UYARI!

Motor bölmesinde çalışmaya başlamadan önce, bölümdeki uyarılara dikkat edilmesi gereklidir  sayfa 140, “Motor bölmesindeki çalışmalar”.

Motor bölmesini temizlemeden önce, motorun soğumasını sağlayınız.

Dikkat!

Bir motor yıkama işlemi sadece kontak kapalı ile yapılmalıdır.

Motor bölmesi yıkanmadan önce, alternatörün üzeri örtülmelidir.

Çevre Notu

Bir motor yıkama sırasında benzin, gres yağı ve yağ artıkları açığa çıktığı için, kirlenmiş su mutlaka bir yağ ayırıcı ile temizlenmelidir. Bu yüzden bir motor yıkama işlemi sadece bir yetkili serviste veya benzin istasyonunda (eğer uygun donanım varsa) yapılmalıdır.