• Sonuç bulunamadı

3.3. KARA AVRUPA ÜLKELERİNDE OMBUDSMAN KURUMU

3.3.2. Fransa Ombudsmanı

Fransız Ombudsmanının ortaya çıkışı ve uygulama usulüne mercek tutulmasının, Türk Ombudsmanı için özel bir önemi bulunmaktadır. Bilindiği üzere idari yargı rejimine sahip olan ülkemizin bu noktadaki referans kaynağı yine idari yargı rejimine sahip olan Fransa'dır. Bu noktada ülkemizde kurulan Kamu Denetçiliği Kurumunun yapısal özelliklerinin belirlenmesi, idari yargı sisteminde oluşabilecek aksaklıkların giderilmesi noktasında referans alınabilmesi yönüyle Fransız Ombudsmanı ayrı bir öneme sahiptir.

Ombudsman kurumu, ihdas edildiği ülkelerde bireylerin idareye karşı hak ve özgürlüklerinin korunması ve kötü yönetimin iyileştirilmesi amacına matuf bir düşünceyle ortaya çıkmıştır. Fransa uygulamasına bakıldığında, hâlihazırda bireylerin, haksız olduğunu düşündükleri, idari eylem ve işlemlere karşı iptal davası açmak suretiyle yargısal süreci başlattığı ve bağlayıcı nitelikte icraî karar alma yetisine sahip bir organ tarafından hak ve özgürlüklerinin korunduğu söylenebilir. Bu noktada kurumun, yargısal başvuru kanalları ortadan kaldırılmaksızın, bu kanallara ek olarak

bireylerin birtakım şikâyetlerini daha kolay, hızlı ve ucuz iletebileceği bir mekanizmaya duyulan ihtiyaç sonucu ortaya çıktığı söylenebilir.

Yukarıda bahsedildiği üzere, Fransa'da hali hazırda güçlü bir idari yargı rejiminin uygulanmakta olması nedeniyle ombudsman kurumuna gerek olmadığı yönünde yoğun eleştiriler getirilmiş, ombudsman kurumunun, diğer ülkelerde yönetimin iyileştirilmesine yönelik pozitif katkılarına rağmen, Fransa özelinde olumsuz yansımalarının olacağı ve mevcut yapıya zarar vereceği yönünde çekinceler ileri sürülmüştür.

Ombudsman kurumuna ilişkin söz konusu eleştirilere kısaca değinecek olursak; Fransa'da, idari eylem ve işlemleri, hem hukuka uygunluk, hem de yerindelik yönünden denetleyebilen Danıştay gibi etkin bir kurumun bulunduğu, kalabalık nüfusa sahip bir ülkede ombudsman gibi bir kurumun, bireylerden gelen başvuruları zamanında ve layıkıyla karşılamasının güç olduğu, dolayısıyla başarılı bir uygulama alanı bulması ihtimalinin zayıf olduğu, diğer yandan böyle bir kurumun faaliyete geçmesi halinde ombudsmanın sadece saygın bir otorite olarak görülmeyeceği, bir nevi bürokratların şefi rolüne bürüneceği bu durumunda, kurumun uygulandığı diğer ülkelerden farklı özellikler ihtiva eden devlet yapısına zarar vereceği ileri sürülmüştür (Atay, 1999:280).

Ombudsman kurumuna ilişkin bu yoğun eleştirilere rağmen, birçok akademisyen ve siyasetçi ise, Kurum'un Fransa'da kurulması halinde, bireylerin hak ve özgürlüklerinin korunması noktasında, mevcut durumdan çok daha güçlü bir denetim mekanizmasının sağlanacağını ileri sürmüşlerdir (Tortop, 1974:39). Şüphesiz çok sayıda akademisyen ve siyasetçinin, Fransa'da ombudsmanın gerekliliği konusundaki bu düşüncelerinde, mevcut sistemin bireylerden gelen yoğun şikâyetleri karşılayabilecek bir hukuki zemine sahip olmadığı yönünde somut verilere dayanan tespitler etkili oluşmuştur. Çünkü hali hazırda mevcut sistemde bireylerden; Cumhurbaşkanı'na yılda yüz elli bin şikâyet gelmekte iken, her bir parlamentere de yine 100 bin ile 150 bin arasında değişen sayılarda şikâyet gelmekteydi (Demir, 2002:150).

Bu noktada Fransa'da ombudsman kurumunun kurulması gerekliliğini savunanlar; parlamenter sistemin hakim olduğu ülkelerde, ombudsmanın, mevcut yapıya herhangi bir zararı olmaksızın uygulandığını, diğer yandan ombudsmanın yargının görev alanına bir müdahale ya da yargıyı devre dışı bırakma gibi bir

durumunun olmadığını, aksine yargısal faaliyetlere yardımcı bir rol oynayarak bireyleri, idarenin haksız uygulamalarına karşı daha güçlü kıldığını iddia ederek, Kurum'un devlet yapısının saygınlığının artmasına katkı sağlayacağını ileri sürmüşlerdir (Tortop, 1974:39). O dönem siyasi iradenin ombudsmana bakışını görme noktasında Başbakan Pierre Messmer'in 1972 yılında yaptığı konuşması bize ışık tutabilir. Pierre Messmer, ombudsmanın yetki ve görevlerini: “Kamu denetçisi, hüküm verme, tazminat ve emir

verme yetkisi olmaksızın, gerektiğinde denetleme organlarının da yardımını sağlayarak, onsuz çözüm yollarının bulunamayan konulara bir yön verme, çabuklaştırma, düzeltme ve doğru yola sokma görevi yapacaktır” şeklinde özetlemektedir (Tortop, 1974:45).

Fransa'da, ombudsman kurumunun, mevcut sistemde gerekli olup, olmadığı yönündeki ciddi tartışmalar sonrasında, nihayet, 3 Ocak 1973 tarihinde çıkarılan yasayla uygulanmaya başlandığı görülmüştür. Kurum, “Le Mediateur” (arabulucu) adı ile bilinmektedir. Ombudsman kurumunun, güçlü bir idari yargı rejimine sahip olan bir ülkede dahi uygulanması, uygulanabilirlik açısından evrensel niteliklere sahip olduğunu göstermektedir (Uler , 2003:472).

Fransız Ombudsmanı hükümet tarafından genel olarak üst düzey kamu yöneticileri ile yüksek yargı organlarında görev yapmış kişiler arasından 6 yıl süreyle görev yapmak üzere atanmakta ve görev süresi sonunda tekrar seçilememektedir (Avşar, 2007:186).

Ombudsmanın, görev süresinin parlamentonun görev süresinden uzun tutulması ve de görev süresi sonunda tekrar seçilmesinin engellenmesi suretiyle bağımsız faaliyet yürütmesine engel olabilecek hususlar törpülenmeye çalışılmış ise de bizzat hükümet tarafından atanıyor olması, görevin bağımsız olarak sürdürülmesi açısından önemli bir tehdittir (Erhürman, 1995:67).

Ombudsmanın görev süresi boyunca başka bir kamu görevini üstlenmesi mümkün değildir. Yanında çalışacak mesai arkadaşlarını, asker, sivil fark etmeksizin, kamu görevlileri arasından seçebileceği gibi, özel sektörde çalışan kişiler arasından da seçebilir. Seçilen kişilerin görev süreleri dolduktan sonra eski görevlerine dönmelerine herhangi bir mani bulunmamaktadır. Kurumun giderleri başbakanlık tarafından finanse edilmektedir (Oytan, 1977:620).

Fransız Ombudsmanı (Mediateur) görevlerinin gereğini yerine getirirken yürüttüğü faaliyetler ya da sarf ettiği sözler nedeniyle; kovuşturulmaz, kendisine arama tedbiri uygulanamaz, tutuklanamaz ve mahkûm edilemez. Bu yönleriyle geniş bir dokunulmazlık zırhına sahiptir (Avşar, 2007:186). Ayrıca görev süresi dolmaksızın, görevden alınabilmesi için, Cumhurbaşkanı'nın çağrısıyla toplanabilen, Danıştay, Sayıştay ve Yargıtay başkanlarından oluşan bir kurulun oybirliğiyle karar alması gerekmektedir. Söz konusu kurulun, ombudsmanın görevden alınmasına karar verebilmesi için, her türlü inceleme ve araştırmayı gerçekleştirdikten sonra, ombudsmanın görevini layıkıyla yapmasına engel bir durum olduğu yönünde kanaate ulaşması gerekmektedir (Oytan, 1977:620).

Fransız Ombudsmanının yetkisi, İskandinav ülkeleri ombudsmanlarıyla kıyaslandığında dar bir kapsama sahip olduğu görülmekte iken, İngiliz Parlamento Komiseri ile kıyaslandığında ise, çok daha geniş bir kapsama sahip olduğu görülecektir (Tortop, 1974:339). Bu durumun Fransa'da ombudsmanın adından da anlaşıldığı üzere Mediateur yani arabulucu olarak görülmesinden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Yani bir anlamda görüşerek, ikna etmeye çabalayan, uzlaştırmaya yoluna giderek, sorunları çözmeye çalışan bir kurum niteliğindedir (Atay, 1999:284).

Fransız Ombudsmanının (Mediateur), yetki alanına merkezi ve yerel yönetim kurumları ile bunların dışında kamu hizmeti yapan diğer kurumlar girmektedir. Genel olarak görevi ise, söz konusu kurumların uygulamalarından kaynaklanan sorunlara ilişkin vatandaşların şikayetleri dinlenilerek, idare ile birey arasında uyuşmazlıkları, iki taraf içinde kabul edilebilir düzeyde makul, mantıklı çözüm önerileri getirmek suretiyle çözmek, idare ile bireyler arasındaki bağları güçlendirmek ve de idarenin yürüttüğü faaliyetlerine ilişkin olarak çeşitli öneriler sunularak, söz konusu faaliyetlerin kalitesini yükseltmeye çalışmaktır (Kaya, 1997:12). Ancak, Fransız Ombudsmanının adli ve idari mahkemelerin görev alanına giren konularda hiçbir yetkisinin bulunmadığı gibi idare ile memurlar arasındaki uyuşmazlıklar da görev alanının dışında tutulmuştur (Avşar, 2007:186).

Fransız Ombudsmanına (Mediateur) başvuru, İngiltere'deki gibi bir parlamenter vasıtasıyla yapılmakta, burada da aynı şekilde parlamenter kendisine gelen başvuruları ön incelemeden geçirerek bir nevi süzgeç vazifesi görmektedir. Başvuru için herhangi

bir süre ve şekil şartı olmaksızın, basit bir mektup ile dahi yapılması mümkündür (Avşar, 1999:150). Başvuruda bulunabilecekler için ise geniş bir çerçeve belirlenmiş, Fransız vatandaşlarının, Fransa’da yaşayan yabancılar ve tüzel kişilerin başvuru yapabileceği öngörülmüştür (Şengül, 2003:34).

Fransız Ombudsmanı (Mediateur) kendisine intikal eden şikayet konusuyla ilgili olarak yetki alanında kalmak kaydıyla, kendisine verilen inceleme yetkisi çerçevesinde her türlü bilgi, belge ve dosyayı isteyebilir. Devlet güvenliği, milli savunma ve dış ilişkiler haricinde gizlilik gerekçesiyle istenen belgelerin verilmesinden kaçınılamaz. Ombudsman gerekli incelemeleri yaptıktan sonra gerek görmesi halinde, bakanlar dahil olmak üzere her kamu görevlisinden yardım talep edebilir (Avşar, 2007:186).

Fransız Ombudsmanı (Mediateur) yürüttüğü faaliyetler neticesinde idarenin işlem ya da eyleminin haksız olduğunu tespit etmesi durumunda, söz konusu eylem ya da işlemin makul şekilde düzeltilmesi noktasında öneriler sunabilir. İlgili kamu görevlisinin bu duruma kayıtsız kalması durumunda da kamu görevlisinin hiyerarşik üstüne, gerekli disiplin tedbirlerinin uygulanmasını, hatta gerekiyorsa cezai soruşturmanın başlatılması için harekete geçilmesini teklif edebilir. Ayrıca Fransız Ombudsmanı, yıl içinde yürüttüğü faaliyetler ve bu faaliyetlerin neticelerine ilişkin olarak hazırladığı detaylı bir raporu, parlamento ve cumhurbaşkanına sunar, sunulan bu rapor ilan edilmek suretiyle de kamuoyu ile paylaşılır. Bu durum kamu görevlilerinin, ombudsmanın tavsiyelerine uyma yönündeki eğilimine katkı sağlamaktadır (Versan, 1990:125).

Fransız Ombudsmanın, idarenin eylem ve işlemlerini iptal etme, ortadan kaldırma, idarenin yerine geçerek farklı bir işlem tesis etme gibi yetkileri bulunmamaktadır (Avşar, 2007:186). Ancak, ombudsmanın, zaten asıl önemli fonksiyonu mevzuata uygun, fakat hakkaniyete aykırı olan yönetim uygulamalarında kendini göstermektedir. Çünkü bu noktada hem idarenin, hem de yargının eli kolu bağlıdır. Ombudsman ise kendisine yapılan şikâyet konusu somut olayda, hakkaniyete aykırılık tespit ettiği durumlarla ilgili öneriler sunabilmektedir (Demir, 2002:151,152). Böylece belki de hakkaniyete aykırı olduğunu kabul eden, ancak sorumluluk almaya çekinen kamu görevlilerinin, ombudsmanın önerisi vesilesiyle haksız yönetim uygulamasını düzeltebilmesi mümkün olabilecektir. Ayrıca haksızlığın tüm çabalara

rağmen düzeltilemediği hallerde de ombudsman konuya ilişkin yasa önerilerini parlamentoya sunabilmektedir (Demir, 2002:151, 152).