• Sonuç bulunamadı

Flütün teknik özellikleri anlatılır (2 kazanım Anlatım Yöntemi)

DENEYSEL UYGULAMA DERS PLANLAR

3. Flütün teknik özellikleri anlatılır (2 kazanım Anlatım Yöntemi)

4. Flütün teknik özelliklerini yansıtan örnekler dinletilir. (2. kazanım- Gösteri –Dem. Yöntemi) Dinicu-Hora Staccato

Mancini-Pie in the Face Polka Rodrigo-Canario

Capella Istropolitana - Vivaldi – Il Cardellino - I . bölüm - Allegro

5. Flütün bölümleri gösterilerek isimleri söylenir. (3. kazanım- Gösteri - Demonstras. Yöntemi) 6. Flütün parçalarının işlevleri anlatılır. (4. Kazanım - Anlatım Yöntemi)

7. Flütün parçaları ayrı ayrı incelenir. (4. Kazanım - Gösteri/Dem. Yöntemi)

8. Günümüzde kullanılan flüt çeşitlerinin teknik özellikleri, yapım malzemeleri ve kullanım alanları anlatılır. (5. kazanım- Anlatım Yöntemi)

9. Flütün çeşitleri ile ilgili resim, video ve diğer materyaller incelenir. (5. kazanım- Gösteri/Demonstrasyon Yöntemi)

Kazanımlar

1. Flütün yapısı ve yapım malzemelerinin zaman içindeki değişimini fark eder. (Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi)

2. Flütün teknik özelliklerini açıklar. (Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi)

3. Flütün bölümlerini tanır. (Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi ve Problem Çözme Yönt.)

4. Flütü bölümlerinde yer alan parçaları açıklar. (Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi ve Problem Çözme Yöntemi)

5. Flüt çeşitlerini tanır. (Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi)

Kullanılacak Öğretim Yöntemleri Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi Problem Çözme Yöntemi Öğretme-Öğrenme Etkinlikleri

1. Bir grup öğrenci bir araya getirilerek öğrencilerden tek tek flütün yapısı ve yapım malzemelerinin zaman içindeki değişimi konusunda bildiklerini diğer arkadaşları ile paylaşmaları istenir. (1. kazanım- Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi) .

2. Öğrencilerden tek tek flütün teknik özellikleri ile ilgili bildiklerini diğer arkadaşları ile paylaşmaları istenir. (2. kazanım- Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi)

3. Öğrencilerden biri flütün bölümleri göstererek isimlerini söyler ve bu bölümler hakkında kısa bilgi verir. (3. kazanım- Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi)

4. Öğrenciler birlikte flütün parçalarını incelerler, incelenen her parçanın işlevi farklı bir öğrenci tarafından anlatılır. (4. Kazanım - Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi)

5. Öğrencilerin dikkati flütün bölümleri ve parçalarına çekilerek bu parçalarda oluşabilecek problem ve arızalar ile çözümleri konusunda fikirleri sorulur. (3. ve 4. kazanım-Problem Çözme Yöntemi) 6. Öğrenciler günümüzde kullanılan flüt çeşitleri ile ilgili bildiklerini paylaşırlar. Sözü geçen flüt

çeşitlerinin teknik özellikleri, yapım malzemeleri ve kullanım alanları öğrenciler tarafından anlatılır. (5. kazanım- Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi)

Kazanımlar

1. Flütü oluşturan parçaları ve işlevlerini açıklar (Anlatım ve Gösteri/Dem. Yönt.).

2. Flütü oluşturan parçalar ve işlevlerine göre flütün bakım ve temizliğinin yapılma sıklığını ve önemini söyler (Anlatım Yöntemi ).

3. Flütün iç ve dış temizliğini yapar (Gösteri/Demonstrasyon Yöntemi). 4. Flütün genel bakımını (yıllık bakım) açıklar (Anlatım Yöntemi). 5. Flütte oluşabilecek arızalanmaları tanır (Anlatım Yöntemi). Kullanılacak Öğretim Yöntemleri Anlatım Yöntemi

Gösteri/Demonstrasyon Yöntemi Öğretme-Öğrenme Etkinlikleri

1. Flütü oluşturan parçalar ve işlevleri anlatılır. (1. kazanım- Anlatım Yöntemi)

2. Flütü oluşturan parçalar incelenerek nasıl çalıştıkları gösterilir. (1. kazanım- Gösteri Yöntemi)

3. Flütün teknik yapısı, parçaları ve işlevleri öğrenciye hatırlatılarak flütü oluşturan parçalar ve işlevlerine göre flüte hangi sıklıkla temizlenmesi ve bakım yapılması gerektiği anlatılır (2. kazanım- Anlatım Yöntemi).

4. Flütün iç ve dış temizliği yapılır. Öğrenciden kendi flütünü aynı şekilde temizlemesi istenir. (4. kazanım-Gösteri -Demonstrasyon Yöntemi)

5. Flütün genel bakımı ve ne zaman yapılacağı anlatılır (5. kazanım -Anlatım Yönt.)

6. Flütte oluşabilecek arızalanmalar anlatılarak çözümleri konusunda bilgi verilir (6. kazanım- Anlatım Yöntemi)

Kazanımlar

1. Flütü oluşturan parçaları ve işlevlerini açıklar (Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi).

2. Flütü oluşturan parçalar ve işlevlerine göre flütün bakım ve temizliğinin yapılma sıklığını ve önemini söyler (Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi).

3. Flütün iç ve dış temizliğini yapar (Gezi-Gözlem-Ġnceleme Yöntemi).

4. Flütün genel bakımını (yıllık bakım) açıklar (Gezi-Gözlem Ġnceleme Yöntemi). 5. Flütte oluşabilecek arızalanmaları tanır (Gezi-Gözlem Ġnceleme Yöntemi).

Kullanılacak Öğretim Yöntemleri Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi Gezi-Gözlem-Ġnceleme Yöntemi Öğretme-Öğrenme Etkinlikleri

1. Bir grup öğrenci biraya getirilerek, öğrencilere tek tek flütü oluşturan parçalar ve işlevler hakkında bildiklerini arkadaşlarına anlatmaları istenir. (1. kazanım- Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi).

2. Öğrenciler çalgı-bakım- onarım atölyesine götürülerek orada flütü oluşturan parçalar ve işlevlerine göre flüte hangi sıklıkla temizlenmesi ve bakım yapılması gerektiği konusunda bildiklerini paylaşırlar. (2. kazanım- Ġşbirlikli Öğr.Yönt.).

3. Çalgı-bakım-onarım teknisyeni öğrencileri flütün temizliği ile bilgilendirerek iç ve dış temizliğini yapar. Öğrencilerin gözlem yapması sağlanır. (4. kazanım- Gezi-Gözlem-Ġncel. Yöntemi)

4. Çalgı bakım onarım teknisyeni flütün genel bakımının nasıl ve ne zaman yapılacağı konusunda öğrencilere bilgi verir. (5. kazanım- Gezi-Gözlem-Ġnc. Y.)

5. Çalgı bakım onarım teknisyeni arızalı olan birkaç flütün arızaları ve sebepleri ile ilgili öğrencileri bilgilendirir. Arızalı flütlerin bakım ve onarımı yapılırken öğrencilerin gözlem yapması sağlanır.(6. kazanım- Gezi-Gözlem-Ġncel. Yöntemi)

Konu BAĞLI-BAĞSIZ ÇALMA TEKNĠĞĠ

Kazanımlar

6. Bağlı ve bağsız çalma tekniklerini açıklar (Gösteri/Demonstrasyon Yöntemi).

7. Bağlı ve bağsız çalma teknikleri ile ilgili egzersizleri çalar (Gösteri/Demon. Yöntemi ve Çalışma- Çalıştırma Yöntemi).

8. Flütte tüm sesleri bağlı ve bağsız çalma teknikleri ile çalar (Göst./Demons. Yönt. ve Çalışma- Çalıştırma Yöntemi).

9. Bağlı ve bağsız çalma tekniğini etüt ve eserlerde uygular (Çalışma-Çalışt. Yön.). Kullanılacak Öğretim Yöntemleri Gösteri/Demonstrasyon Yöntemi

Çalışma-Çalıştırma Yöntemi Öğretme-Öğrenme Etkinlikleri

10. Bağlı ve bağsız çalma teknikleri öğretmen tarafından çalınarak anlatılır (1. kazanım- Gösteri/Demonstrasyon Yöntemi).

11. Bağlı ve bağsız çalma teknikleri ile ilgili egzersizler öğretmen tarafından çalınır (2. kazanım- Gösteri/Demonstrasyon Yöntemi).

12. Öğrenciye bağlı ve bağsız çalma teknikleri ile ilgili egzersizler deşifre yaptırılır (2. kazanım- Çalışma-Çalıştırma Yöntemi).

13. Öğrencinin bağlı ve bağsız çalma teknikleri ile ilgili egzersizleri doğru çalana kadar çalışması sağlanır (2. kazanım-Çalışma-Çalıştırma Yöntemi).

14. Öğretmen flütteki tüm sesleri bağlı ve bağsız çalma tekniği ile çalar (3. kazanım- Gösteri/Demonstrasyon Yöntemi).

15. Öğrencinin flütteki tüm sesleri bağlı ve bağsız çalma tekniği ile doğru olarak çalışması sağlanır (3. kazanım- Çalışma-Çalıştırma Yöntemi).

16. Bağlı ve bağsız çalma tekniklerini içeren etüt ve eserlerden birer tane seçilir ve öğrencinin bu etüt ve esere öğrendiği teknikleri doğru bir şekilde uygulayarak çalışması sağlanır (4. kazanım-Çalışma- Çalıştırma Yöntemi).

Konu BAĞLI-BAĞSIZ ÇALMA TEKNĠĞĠ

Kazanımlar

1. Bağlı ve bağsız çalma tekniklerini açıklar (Soru-Cevap Yöntemi ve Araştırma-Ġnceleme Yöntemi). 2. Bağlı ve bağsız çalma teknikleri ile ilgili egzersizleri çalar (Araştırma-Ġnceleme Yöntemi).

3. Flütte tüm sesleri bağlı ve bağsız çalma teknikleri ile çalar (Sözü geçen yöntemler bu kazanım için kullanılamamaktadır).

4. Bağlı ve bağsız çalma tekniğini etüt ve eserlerde uygular (Araştırma-Ġnceleme Yöntemi). Kullanılacak Öğretim Yöntemleri Soru-Cevap Yöntemi

Araştırma-Ġnceleme Yöntemi Öğretme-Öğrenme Etkinlikleri

1. Öğrenciden bağlı ve bağsız çalma teknikleri ile ilgili araştırma yapması istenir (1. kazanım- Araştırma-Ġnceleme Yöntemi).

2. Öğrenciye sorular sorularak bağlı ve bağsız çalma teknikleri ile ilgili bildiklerini anlatması sağlanır. (1. kazanım- Soru-CevapYöntemi).

3. Öğrencinin bağlı ve bağsız çalma teknikleri ile ilgili egzersizleri incelemesi ve daha sonra çalması istenir (2. kazanım-Araştırma-Ġnceleme Yöntemi).

4. Öğrenciden bağlı ve bağsız çalma tekniklerinin kullanıldığı seviyesine uygun olan eser ve etütleri araştırması istenir. Sınıfa getirdiği eser ve etüt örneklerini inceleyerek birer tane örnek seçmesi sağlanır. Seçtiği eser ve etüt öğrenciye çaldırılır (4. kazanım- Araştırma-Ġnceleme Yöntemi).

Konu VĠBRATO TEKNĠĞĠ

Kazanımlar

1. Vibrato tekniğini açıklar (Gösteri/Demonstrasyon Yöntemi).

2. Vibrato çalma tekniği ile ilgili egzersizleri çalar (Gösteri/Demonstrasyon Yöntemi ve Çalışma- Çalıştırma Yöntemi).

3. Vibrato egzersizlerini tüm seslerde çalar (Gösteri/Demonstrasyon Yöntemi ve Çalışma-Çalıştırma Yöntemi).

4. Vibrato tekniğini etüt ve eserlerde uygular (Çalışma-Çalıştırma Yöntemi). Kullanılacak Öğretim Yöntemleri Gösteri/Demonstrasyon Yöntemi

Çalışma-Çalıştırma Yöntemi Öğretme-Öğrenme Etkinlikleri

1. Vibrato tekniği öğretmen tarafından çalınarak anlatılır (1. kazanım-Göst./Dem. Y.).

2. Vibrato tekniği ile ilgili egzersizler öğretmen tarafından çalınır. (2. kazanım- Gösteri/Demonstrasyon Yöntemi).

3. Öğrencinin vibrato tekniği ile ilgili egzersizleri doğru çalana kadar çalışması sağlanır (2. kazanım- Çalışma-Çalıştırma Yöntemi).

4. Öğretmen vibrato tekniği ile ilgili egzersizlerin flütteki tüm seslerde nasıl çalınacağını gösterir (3. kazanım-Gösteri/Demonstrasyon Yöntemi).

5. Öğrencinin vibrato tekniği ile ilgili egzersizi tüm seslerde doğru olarak çalışması sağlanır (3. kazanım- Çalışma-Çalıştırma Yöntemi).

6. Örnek birer etüt ve eser seçilir. Öğrencinin bu etüt ve eseri çalarken öğrendiği vibrato tekniğini doğru bir şekilde uygulayarak çalışması sağlanır (4. kazanım-Çalışma-Çalıştırma Yöntemi).

Konu VĠBRATO TEKNĠĞĠ

Kazanımlar

1. Vibrato tekniğini açıklar (Ġşbirlikli Öğretim ve Araştırma-Ġnceleme Yöntemi). 2. Vibrato tekniği ile ilgili egzersizleri çalar (Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi). 3. Vibrato egzersizini tüm seslerde çalar (Ġşbirlikli Öğretim).

4. Vibrato tekniğini etüt ve eserlerde uygular (Ġşbirlikli Öğretim ve Araştırma-Ġnceleme Yöntemi). Kullanılacak Öğretim Yöntemleri Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi

Araştırma, Ġnceleme Yöntemi Öğretme-Öğrenme Etkinlikleri

1. Bir grup öğrenciden “vibrato ve vibrato tekniği” kavramlarını araştırmaları istenir. Ders sırasında öğrenciler bir araya getirilerek yaptıkları araştırmada elde ettikleri bilgileri sırayla paylaşmaları sağlanır. (1. kazanım- Ġşbirlikli Öğretim ve Araştırma-Ġnceleme Yöntemi).

2. Öğrencilerden tek tek vibrato tekniği ile ilgili egzersizleri çalmaları istenir. Her öğrencinin çalışını diğer öğrenciler yorum yaparak değerlendirirler. Teknik egzersizi tüm seslerde doğru bir şekilde uygulayana kadar öğrenciler çalmaya ve değerlendirmeye devam ederler. (2. ve 3. kazanım- Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi).

3. Öğrencilerden daha önce çaldıkları eser ve etütleri inceleyerek hepsinin çaldığı ortak birer etüt ve eser seçmeleri sağlanır (4. kazanım-Araştırma-Ġnceleme Yöntemi)

4. Seçilen etüt ve eseri öğrencilerin tek tek vibrato tekniğini kullanarak çalmaları istenir. Her öğrencinin tekniğini ve yorumunu diğer öğrenciler değerlendirirler. (4. kazanım- Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi).

Kazanımlar

1. Re majör ve si minör dizilerini açıklar (Gösteri/Demonstrasyon Yöntemi). 2. Re majör ve si minör dizilerini çalar (Göst./Dem.Yön.ve Çalışma-Çalışt.Yönt.).

3. Re majör ve si minör dizilerinin çıkıcı ve inici olarak birlik, ikilik, dörtlük ve sekizlik süreler ile çalar (Göst./Dem.Yön.ve Çalışma-Çalışt.Yönt.).

4. Re majör ve si minör dizilerinde verilen aralık ve çıkıcı- inici arpej çalışmalarını doğru ve temiz seslerle çalar (Göst./Dem.Yön.ve Çalışma-Çalışt.Yönt.).

5. Re majör ve si minör tonlarında düzeyine uygun etüt ve eserleri çalar (Göst./Dem.Yön.ve Çalışma- Çalışt.Yönt.).

Kullanılacak Öğretim Yöntemleri Çalışma-Çalıştırma Yöntemi Gösteri/ Demonstrasyon Yöntemi Öğretme-Öğrenme Etkinlikleri

1. Re majör ve si minör dizileri dizek üzerine yazılarak anlatılır.(1. kazanım- Gösteri/Demonstrasyon Yöntemi).

2. Re majör ve si minör dizileri öğretmen tarafından çalınır. Öğrencinin diziyi notadan takip ederek dinlemesi sağlanır. (1. ve 2. kazanım- Gösteri/Dem. Yön.).

3. Öğrencinin re majör ve si minör dizilerini doğru çalana kadar çalışması sağlanır (2. kazanım- Çalışma-Çalıştırma Yöntemi).

4. Öğretmen re majör ve si minör dizilerini çıkıcı ve inici olarak birlik, ikilik, dörtlük ve sekizlik sürelerde yazarak çalar (3. kazanım- Gösteri/Dem. Yön).

5. Öğrencinin re majör ve si minör dizilerini çıkıcı ve inici olarak birlik, ikilik, dörtlük ve sekizlik sürelerde doğru çalana kadar çalışması sağlanır (3. kazanım- Çalışma-Çalıştırma Yöntemi).

6. Öğretmen re majör ve si minör dizilerinde aralık ve çıkıcı- inici arpej çalışmalarını çalar (4. kazanım - Gösteri/Demonstrasyon Yöntemi).

7. Öğrencinin re majör ve si minör dizilerinde verilen aralık ve çıkıcı- inici arpej çalışmalarını doğru ve temiz seslerle çalana kadar çalışması sağlanır (4. kazanım- Çalışma-Çalıştırma Yöntemi). 8. Re majör ve si minör tonlarında öğrencinin düzeyine uygun birer etüt ve eser seçilerek öğretmen

tarafından dinletilir (5. kazanım- Gösteri/DemonstrasyonY.).

9. Öğrencinin re majör ve si minör tonlarında seçilen etüt ve eseri doğru olarak çalması sağlanır. (5. kazanım- Çalışma-Çalıştırma Yöntemi).

Kazanımlar

1. Re majör ve si minör dizilerini açıklar (Araşt., Ġnceleme Yön.ve Ġşbir. Öğr. Yönt.). 2. Re majör ve si minör dizilerini çalar (Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi).

3. Re majör ve si minör dizilerinin çıkıcı ve inici olarak birlik, ikilik, dörtlük ve sekizlik süreler ile çalar (Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi).

4. Re majör ve si minör dizilerinde verilen aralık ve çıkıcı- inici arpej çalışmalarını doğru ve temiz seslerle çalar (Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi).

5. Re majör ve si minör tonlarında düzeyine uygun etüt ve eserleri çalar (Araştırma-Ġnceleme Yöntemi ve Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi).

Kullanılacak Öğretim Yöntemleri Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi Araştırma, Ġnceleme Yöntemi Öğretme-Öğrenme Etkinlikleri

1. Bir grup öğrenciden ayrı ayrı “re majör ve si minör” dizileri ile ilgili bilgi edinmeleri istenir. Daha sonra öğrenciler bir araya getirilerek yaptıkları araştırmada elde ettikleri bilgileri sırayla paylaşmaları sağlanır. (1. kazanım- Ġşbirlikli Öğretim ve Araştırma-Ġnceleme Yöntemi).

2. Öğrencilerden tek tek iki oktav re majör ve si minör dizileri çalmaları istenir. Her öğrencinin çalışını diğer öğrenciler değerlendirirler. Dizileri çıkıcı ve inici olarak birlik, ikilik, dörtlük ve sekizlik sürelerde tüm sesler temiz olana kadar öğrenciler çalmaya ve değerlendirmeye devam ederler. (2. ve 3. kazanım- Ġşbir. Öğretim Y.)

3. Öğrenciler tek tek re majör ve si minör dizilerinde verilen aralık ve çıkıcı- inici arpej çalışmalarını çalarlar. Her öğrencinin çalışını diğer öğrenciler değerlendirirler. Tüm sesler doğru ve temiz olana kadar öğrenciler çalmaya ve değerlendirmeye devam ederler. (4. kazanım- Ġşbir. Öğretim Yönt.). 4. Öğrencilerden daha önce çaldıkları eser ve etütleri inceleyerek re majör ve si minör tonlarında

hepsinin çaldığı ortak birer etüt ve eser seçmeleri sağlanır (5. kazanım-Araştırma-Ġnceleme Yöntemi)

5. Seçilen etüt ve eseri öğrencilerin tek tek çalmaları istenir. Her öğrencinin çalışını diğer öğrenciler yorum yaparak değerlendirirler. (5. kazanım- Ġşbir. Öğr. Yönt).

Konu BAROK DÖNEME ÖZGÜ STĠL ÖZELLĠKLERĠ

Kazanımlar

1. Barok Dönemin müzik tarihindeki önemini açıklar (Gösteri/ Dem.Yönt.). 2. Barok Döneme özgü stil özelliklerini açıklar (Gösteri/ Demonstrasyon Yöntemi). 3. Barok Dönemin stil özelliklerini fark eder (Gösteri/ Demonstras. Yöntemi).

4. Barok Döneme ait örnek bir eseri dönemin stil özelliklerine uygun çalar (Gösteri/ Demonstrasyon Yöntemi ve Çalışma-Çalıştırma Yöntemi).

Kullanılacak Öğretim Yöntemleri

Gösteri/ Demonstrasyon Yöntemi Çalışma-Çalıştırma Yöntemi Öğretme-Öğrenme Etkinlikleri

17. Müzik tarihinde Barok Dönemle ilgili slâyt ve videolar öğrenciye izletilir (1. kazanım- Gösteri/Demonstrasyon Yöntemi).

18. Barok Dönem stil özelliklerini belirgin olarak yansıtan örnek eser/eserler seçilirek öğrenciye dinletilir (2. kazanım-Gösteri/Demonstrasyon Yöntemi).

19. Seçilen eserleri dinletirken, öğrencinin eserde fark ettiği barok döneme özgü stil özellikleri hakkında yorum ve değerlendirme yapması sağlanır. (3. kazanım-Gösteri/Demons. Yöntemi).

20. Seçilen ve dinlenen eserlerden biri belirlenerek, öğrencinin bu eseri dönemin stil özelliklerine uygun bir şekilde çalışması sağlanır (4. kazanım-Çalışma-Çalıştırma Yöntemi).

Konu BAROK DÖNEME ÖZGÜ STĠL ÖZELLĠKLERĠ

Kazanımlar

1. Barok Dönemin müzik tarihindeki önemini açıklar (Soru-cevap Yöntemi ve Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi).

2. Barok Döneme özgü stil özelliklerini açıklar (Soru-cevap Yöntemi ve Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi). 3. Barok Dönemin stil özelliklerini fark eder (Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi).

4. Barok Döneme ait örnek bir eseri dönemin stil özelliklerine uygun çalar (Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi).

Kullanılacak Öğretim Yöntemleri Soru-Cevap Yöntemi Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi Öğretme-Öğrenme Etkinlikleri

5. Bir grup öğrenci bir araya getirilerek “Barok Dönemin müzik tarihi içerisindeki önemi” konusunda sorular sorulur. Öğrencilerin konu hakkında bildiklerini paylaşmaları istenir (1. kazanım- Soru- cevap Yöntemi ve Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi).

6. Öğrencilere Barok döneme özgü stil özellikleri ile ilgili sorularak bildiklerini hatırlaması sağlanır. Konu hakkında bildiklerini arkadaşları ile paylaşmaları istenir (2. kazanım- Soru-cevap Yöntemi ve Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi).

7. Öğrencilerden daha önce çaldıkları barok dönem eserlerini çalmaları istenir (4. kazanım- Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi).

8. Bir öğrenci çalarken diğer öğrenciler dinledikleri eserde fark ettikleri döneme özgü stil özelliklerini not ederler. Eser bittikten sonra yazdıklarını okumaları istenir. Eserlerde belirgin olarak fark edilen ve söylenmeyen stil özelliklerine dikkat çekmek için öğrencilere sorular sorulur. Böylece eserlerdeki tüm stil özelliklerinin öğrencilerin fark etmeleri sağlanır. (3.kazanım- Soru-cevap Yöntemi ve Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi).

9. Öğrencilerin tüm stil özelliklerine dikkat ederek eserleri bir kez daha çalmaları istenir. Birbirlerini değerlendirerek stil özelliklerini doğru seslendirmeleri sağlanır (4. kazanım- Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi).

Konu BAROK DÖNEM BESTECĠLERĠ

Kazanımlar

1. Barok Dönem bestecilerini tanır (Anlatım Yöntemi ve Araştırma, Ġnceleme Yöntemi).

2. Eseri/eserleri Barok Dönemin çalgı stiline, eserin biçim özelliklerine ve dönemin karakterine uygun olarak çalar (Anlatım Yöntemi).

Kullanılacak Öğretim Yöntemleri Anlatım Yöntemi

Araştırma, Ġnceleme Yöntemi Öğretme-Öğrenme Etkinlikleri

1. Öğrenci Barok dönemin ünlü bestecilerini ve başlıca eserlerini araştırır. Elde ettiği bilgileri sınıfta paylaşır. (1. kazanım- Araştırma, Ġnceleme Yöntemi).

2. Öğretmen barok dönem bestecilerini ve eserlerini anlatır (1. kazanım- Anlatım Yöntemi)

3. Öğretmen dönemin ünlü bestecilerinin eserlerinden öğrencinin düzeyine uygun olan birini seçerek, barok dönemin özelliklerini anlatır ve öğrenciden seçilen eseri tüm bu özelliklere uygun bir şekilde çalmasını ister. (2. kazanım- Anlatım Yöntemi)

Konu BAROK DÖNEM BESTECĠLERĠ

Kazanımlar

1. Barok Dönem bestecilerini tanır (Gösteri/ Demonstrasyon Yöntemi, Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi). 2. Eseri/eserleri Barok Dönemin çalgı stiline, eserin biçim özelliklerine ve dönemin karakterine uygun

olarak çalar (Gösteri/ Demonstrasyon Yöntemi ve Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi).

Kullanılacak Öğretim Yöntemleri Gösteri/ Demonstrasyon Yöntemi Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi Öğretme-Öğrenme Etkinlikleri

1. Bir grup öğrenci bir araya getirilerek barok dönem bestecilerine ait eserler dinletilir ve öğrencilerin besteciler hakkında bildiklerini arkadaşlarıyla paylaşmaları sağlanır. (1. kazanım-Gösteri/ Demons.Yönt. ve Ġşbirlikli Öğr. Yön.).

2. Öğretmen öğrencilerden dinledikleri eserlerden kendi düzeylerine uygun olan birini seçmelerini ister. Seçilen eserler dönemin çalgı stili, eserin biçim özellikleri ve dönemin karakteristik özellikleri anlatılarak öğrencilere dinletir (2.kazanım-Gösteri/ Demonstrasyon Yöntemi).

3. Öğrenciler sırayla eserleri çalar. Bir öğrencinin çalışını diğerleri değerlendirir. Bu değerlendirmelerle öğrencilerin eserleri dönemin çalgı stiline, eserin biçim özelliklerine ve dönemin karakterine uygun bir teknik ve yorumla çalmaları sağlanır (2. kazanım- Ġşbirlikli Öğretim Yöntemi).

EK 3