• Sonuç bulunamadı

Flüt Öğretiminde Konulara Göre Tercih Edilen Öğretim Yöntemlerinin Etkililik Durumu

ÜNĠTE 4: TÜM MAJÖR ,MĠNÖR VE MAKAMSAL DĠZĠLER 1 Tüm Majör ve Minör Dizilerde Artikülasyon ÇalıĢmaları

3.4. Flüt Öğretiminde Konulara Göre Tercih Edilen Öğretim Yöntemlerinin Etkililik Durumuna İlişkin Bulgular ve Yorumlar

3.4.1. Flüt Öğretiminde Konulara Göre Tercih Edilen Öğretim Yöntemlerinin Etkililik Durumu

AraĢtırmanın deneysel aĢamasında, eğitimciler tarafından en az ve en çok tercih edilen yöntemler kullanılarak yapılan öğretim uygulamalarından ilki “Flütün Tarihsel GeliĢimi” konusunda olmuĢtur. Konu ile ilgili veriler Tablo 31’de verilmiĢtir.

Tablo 31

“Flütün Tarihsel Gelişimi” Konusunda Tercih Edilen Yöntemlerin Etkililik Durumu

Uygulama Grubu 1 2

Kullanılan Yöntemler Anlatım Yöntemi

AraĢtırma-Ġnceleme Yöntemi

Gösteri/Demonstrasyon Yöntemi ĠĢbirlikli Öğretim Yöntemi

Öğrenci Ö1 Ö2 Ö3 Ö4 Ö5 Ö6 Ö1 Ö2 Ö3 Ö4 Ö5 Ö6

Başarı Puanı 6 7 6 5 6 6 11 10 10 11 12 11

Tablo 31’de, “Flütün Tarihsel GeliĢimi” konusunun öğretiminde en az ve en çok tercih edilen öğretim yöntemleri, konu öğretimi yapılan iki uygulama grubunda toplam 12 öğrencinin baĢarı puanları ve bu puanların ortalaması verilmiĢtir. Buna göre; “Flütün Tarihsel GeliĢimi” konusu birinci grup öğrenciye eğitimciler tarafından en çok tercih edilen Anlatım ve AraĢtırma-Ġnceleme Yöntemleri, ikinci grup öğrenciye ise Gösteri/Demonstrasyon ve ĠĢbirlikli Öğretim Yöntemleri kullanılarak öğretilmiĢtir. Yöntemlerin etkililiğini ölçmek amacıyla hazırlanan 17 maddelik son-test formları öğrencilere uygulanmıĢ ve baĢarı puanları 17 puan üzerinden hesaplanmıĢtır.

Öğrencilerin baĢarı puanlarına bakıldığında, grup içinde puanların birbirlerine yakın olduğu görülmektedir. Ġki grubun puan ortalamalarına bakıldığında ise; en çok tercih edilen öğretim yöntemlerinin kullanıldığı birinci grubun 6, en az tercih edilen öğretim yöntemlerinin kullanıldığı ikinci grubun ise 11 olduğu görülmektedir. Bu durumda eğitimcilerin en az tercih ettikleri yöntemler, en çok tercih ettikleri yöntemlere göre daha etkili olmuĢtur.

Günümüz eğitiminde özellikle tarih ve teori içerikli konuların öğretiminde sıklıkla tercih edilen Anlatım ve AraĢtırma Ġnceleme yöntemi bu konuların öğretiminde adeta klasikleĢmiĢtir. Oysa ki görsel ve iĢitsel materyallerin daha çok kullanılabildiği Gösteri/Demonstrasyon Yönteminin öğretimin baĢarısı açısından son derece önemli bir yöntem olduğu görülmektedir. Burada dikkat çeken bir baĢka yöntem ise iĢbirlikli öğretim yöntemidir. Çalgı eğitiminde yapılan bireysel eğitimin (bire-bir eğitimin) bazı konularda etkili olmadığı söylenebilir. Özellikle tarih ve teori içerikli konuların öğretiminde iĢbirlikli öğretim öğrenci için oldukça motive edici, öğretmen için de uygulama bakımından son derece kullanıĢlıdır. Bu da yöntemin diğer yöntemlere göre etkililiğini artırmaktadır.

Deneysel aĢamada ikinci uygulama “Flütün Yapısal Özellikleri” konusunda yapılmıĢtır. Konu ile ilgili veriler Tablo 32’de verilmiĢtir.

Tablo 32

“Flütün Yapısal Özellikleri” Konusunda Tercih Edilen Yöntemlerin Etkililik Durumu

Uygulama Grubu 1 2

Kullanılan Yöntemler Anlatım Yöntemi

Gösteri/Demonstrasyon Yöntemi

Problem Çözme Yöntemi ĠĢbirlikli Öğretim Yöntemi

Öğrenci Ö1 Ö2 Ö3 Ö4 Ö5 Ö6 Ö1 Ö2 Ö3 Ö4 Ö5 Ö6

Başarı Puanı 16 16 14 13 16 15 7 7 8 9 9 8

Ortalama 15 8

Tablo 32’de, “Flütün Yapısal Özellikleri” konusunun öğretiminde en az ve en çok tercih edilen öğretim yöntemleri, konu öğretimi yapılan iki uygulama grubunda toplam 12 öğrencinin baĢarı puanları ve bu puanların ortalaması verilmiĢtir.

Buna göre; “Flütün Yapısal Özellikleri” konusu birinci grup öğrenciye eğitimciler tarafından en çok tercih edilen Anlatım ve Gösteri/Demonstrasyon Yöntemleri, ikinci grup öğrenciye ise Problem Çözme ve ĠĢbirlikli Öğretim Yöntemleri kullanılarak öğretilmiĢtir. Yöntemlerin etkililiğini ölçmek amacıyla hazırlanan 17 maddelik son-test formları öğrencilere uygulanmıĢ ve baĢarı puanları 17 puan üzerinden hesaplanmıĢtır.

Öğrencilerin baĢarı puanlarına bakıldığında, grup içinde puanların birbirlerine yakın olduğu görülmektedir. Ġki grubun puan ortalamalarına bakıldığında ise; en çok tercih edilen öğretim yöntemlerinin kullanıldığı birinci grubun 15, en az tercih edilen öğretim yöntemlerinin kullanıldığı ikinci grubun ise 8 olduğu görülmektedir. Bu durumda eğitimcilerin en çok tercih ettikleri yöntemler, en az tercih ettikleri yöntemlere göre daha etkili olmuĢtur. Burada tarih ve teorik içerikli konuların öğretiminde klasikleĢen bir yöntem olan Anlatım yöntemi Gösteri/Demonstrasyon yöntemi ile kullanılmıĢ, dersin anlatımı görsel ve iĢitsel materyallerle desteklenmiĢ bu da Anlatım yönteminin etkililiğini artırmıĢtır.

Bu konunun öğretiminde kullanılan ve en az tercih edilen Problem Çözme ve ĠĢbirlikli Öğretim Yöntemlerinin etkililik durumları anlamlı bir düzeydedir denilebilir. Ġki grubun

puanlarının yarı yarıya farklılık göstermesine ramen ikinci gruptaki öğrencilerin aldıkları puanlar kazanımların hemen hemen yarısının gerçekleĢmiĢ olduğunu gösterir. Bu sebeple kullanılan yöntemlerin etkililik düzeyi orta düzeydedir denilebilir. Burada bir önceki konuda dikkat çektiğimiz tarih ve teori içerikli konuların öğretiminde iĢbirlikli öğretim yönteminin bire-bir eğitimden daha çok iĢe yaradığı yargısına varılabilir.

Deneysel aĢamada üçüncü uygulama “Flütün Bakım ve Onarımı” konusunda yapılmıĢtır. Konu ile ilgili veriler Tablo 33’te verilmiĢtir.

Tablo 33

“Flütün Bakım ve Onarımı” Konusunda Tercih Edilen Yöntemlerin Etkililik Durumu

Uygulama Grubu 1 2

Kullanılan Yöntemler Anlatım Yöntemi

Gösteri/Demonstrasyon Yöntemi

Gezi-Gözlem-Ġnceleme Yöntemi ĠĢbirlikli Öğretim Yöntemi

Öğrenci Ö1 Ö2 Ö3 Ö4 Ö5 Ö6 Ö1 Ö2 Ö3 Ö4 Ö5 Ö6

Başarı Puanı 11 11 13 11 9 12 12 12 10 13 15 13

Ortalama 11 13

Tablo 33’te, “Flütün Bakım ve Onarımı” konusunun öğretiminde en az ve en çok tercih edilen öğretim yöntemleri, konu öğretimi yapılan iki uygulama grubunda toplam 12 öğrencinin baĢarı puanları ve bu puanların ortalaması verilmiĢtir.

Buna göre; “Flütün Bakım ve Onarımı” konusu birinci grup öğrenciye eğitimciler tarafından en çok tercih edilen Anlatım ve Gösteri/Demonstrasyon Yöntemleri, ikinci grup öğrenciye ise Gezi-Gözlem-Ġnceleme ve ĠĢbirlikli Öğretim Yöntemleri kullanılarak öğretilmiĢtir. Yöntemlerin etkililiğini ölçmek amacıyla hazırlanan 23 maddelik son-test formları öğrencilere uygulanmıĢ ve baĢarı puanları 23 puan üzerinden hesaplanmıĢtır.

Öğrencilerin baĢarı puanlarına bakıldığında, grup içinde puanların birbirlerine yakın olduğu görülmektedir. Ġki grubun puan ortalamalarına bakıldığında ise; en çok tercih edilen öğretim yöntemlerinin kullanıldığı birinci grubun 11, en az tercih edilen öğretim yöntemlerinin kullanıldığı ikinci grubun ise 13 olduğu görülmektedir. Bu durumda

eğitimcilerin en az tercih ettikleri yöntemler, en çok tercih ettikleri yöntemlere göre az da olsa daha etkili olmuĢtur. Burada flütün parçaları, bakım ve onarım bilgileri birinci grup öğrenciye resimler ve video eĢliğinde anlatılarak öğretilmiĢ; ikinci grup öğrenci ise farklı sınıflardan seçilerek, Ankara Devlet Opera ve Balesi bünyesinde bulunan “Üflemeli Çalgılar Bakım ve Onarım Atölyesi”ne götürülmüĢ ve konuyu yetkili kiĢilerden bilgiler alarak, bildiklerini paylaĢarak öğrenmeleri sağlanmıĢtır.

Ġki grubun puanlarının birbirine çok yakın olması, söz konusu yöntemlerin etkililik düzeylerinin de birbirlerine yakın olduğu anlamına gelir. Gezi-Gözlem-Ġnceleme yönteminin az tercih ediliyor olması eğitimcilerin bulundukları Ģehrin imkanlarının yetersizliğinden kaynaklandığı yargısına varılabilir. Az tercih edilen yöntemlerin çok tercih edilenlere göre azda olsa daha baĢarılı olmasına ise öğrencilerin, okul dıĢında bir mekana giderek, akranlarıyla bir arada öğrenmelerinin sağladığı motivasyonun sebep olduğu söylenebilir.

Deneysel aĢamada dördüncü uygulama “Bağlı ve Bağsız Çalma Tekniği” konusunda yapılmıĢtır. Konu ile ilgili veriler Tablo 34’te verilmiĢtir.

Tablo 34

“Bağlı ve Bağsız Çalma Tekniği” Konusunda Tercih Edilen Yöntemlerin Etkililik Durumu

Uygulama Grubu 1 2

Kullanılan Yöntemler ÇalıĢma-ÇalıĢtırma Yöntemi

Gösteri/Demonstrasyon Yöntemi Soru-Cevap Yöntemi AraĢtırma-Ġnceleme Yöntemi Öğrenci Ö1 Ö2 Ö3 Ö4 Ö5 Ö6 Ö1 Ö2 Ö3 Ö4 Ö5 Ö6 Başarı Puanı 42 43 48 48 46 46 13 17 12 13 15 16 Ortalama 46 14

Tablo 34’te, “Bağlı ve Bağsız Çalma Tekniği” konusunun öğretiminde en az ve en çok tercih edilen öğretim yöntemleri, konu öğretimi yapılan iki uygulama grubunda toplam 12 öğrencinin baĢarı puanları ve bu puanların ortalaması verilmiĢtir. Buna göre; “Bağlı ve Bağsız Çalma Tekniği” konusu birinci grup öğrenciye eğitimciler tarafından en çok tercih

edilen Gösteri/Demonstrasyon ve ÇalıĢma-ÇalıĢtırma Yöntemleri, ikinci grup öğrenciye ise Soru-Cevap ve AraĢtırma-Ġnceleme Yöntemleri kullanılarak öğretilmiĢtir.

Yöntemlerin etkililiğini ölçmek amacıyla konunun kazanımları doğrultusunda performansa dayalı ölçüm yapılmıĢ, öğrencilerin konu ile ilgili egzersiz ve etütleri çalmaları istenmiĢtir. Performanslarının değerlendirmesi için öğrencilerin çalmıĢ oldukları egzersiz ve etütler daha önceden hazırlanmıĢ olan son-test formlarına (EK-3) iĢlenerek baĢarı puanları hesaplanmıĢtır. Son-test formlarından alınabilecek en düĢük baĢarı puanı 12, en yüksek baĢarı puanı ise 48 dir.

Talodaki baĢarı puanları değerlendirildiğinde, birinci grupta iki öğrencinin tam puan, diğerlerinin de tam puana yakın puanlar aldığı, ikinci gruptaki öğrencilerin ise taban puana yakın puanlar aldıkları görülmektedir. Bu durumda en çok tercih edilen yöntemler en az tercih edilenlere göre açık bir farkla daha etkilidir denebilir. Burada hem Gösteri/Demonstrasyon yönteminin etkililiği hemde özellikle performansa dayalı konularda önemli bir yer teĢkil eden ve öğrencinin konuyu öğreninceye kadar ders içi ve ders dıĢı çalıĢması ve çalıĢtırılmasına dayanan ÇalıĢma-ÇalıĢtırma Yönteminin önemi açık bir Ģekilde görülmektedir. En az tercih edilen, AraĢtırma-Ġnceleme ve Soru-cevap Yöntemlerinin ise performansa dayalı konuların öğretiminde hiç etkili olmadığı söylenebilir.

Deneysel aĢamada beĢinci uygulama “VibratoTekniği” konusunda yapılmıĢtır. Konu ile ilgili veriler Tablo 35’te verilmiĢtir.

Tablo 35

“Vibrato Tekniği” Konusunda Tercih Edilen Yöntemlerin Etkililik Durumu

Uygulama Grubu 1 2

Kullanılan Yöntemler ÇalıĢma-ÇalıĢtırma Yöntemi

Gösteri/Demonstrasyon Yöntemi

ĠĢbirlikli Öğretim Yöntemi AraĢtırma-Ġnceleme Yöntemi

Öğrenci Ö1 Ö2 Ö3 Ö4 Ö5 Ö6 Ö1 Ö2 Ö3 Ö4 Ö5 Ö6

Başarı Puanı 41 41 42 40 42 40 16 12 16 14 11 15

Tablo 35’te, “Vibrato Tekniği” konusunun öğretiminde en az ve en çok tercih edilen öğretim yöntemleri, konu öğretimi yapılan iki uygulama grubunda toplam 12 öğrencinin baĢarı puanları ve bu puanların ortalaması verilmiĢtir. Buna göre; “Vibrato Tekniği” konusu birinci grup öğrenciye eğitimciler tarafından en çok tercih edilen ÇalıĢma-ÇalıĢtırma ve Gösteri/Demonstrasyon Yöntemleri, ikinci grup öğrenciye ise ĠĢbirlikli Öğretim ve AraĢtırma- Ġnceleme Yöntemleri kullanılarak öğretilmiĢtir. Yöntemlerin etkililiğini ölçmek amacıyla konunun kazanımları doğrultusunda performansa dayalı ölçüm yapılmıĢ, öğrencilerin konu ile ilgili egzersiz ve etütleri çalmaları istenmiĢtir. Birinci grup öğrenciye konu öğretmen tarafından çalınarak anlatılmıĢ, öğrenciler kazanımlar gerçekleĢene kadar çalıĢtırılmıĢ ve çalıĢmaları sağlanmıĢtır. Performanslarının değerlendirmesi için öğrencilerin çalmıĢ oldukları egzersiz ve etütler daha önceden hazırlanmıĢ olan son-test formlarına (EK-3) iĢlenerek baĢarı puanları hesaplanmıĢtır. Son-test formlarından alınabilecek en düĢük baĢarı puanı 11, en yüksek baĢarı puanı ise 44’tür.

Talodaki baĢarı puanları değerlendirildiğinde, birinci gruptaki öğrencilerin puanlarının tam puana yakın puanlar olduğu ve grup içinde birbirlerine yakın puanlar aldıkları, ikinci gruptaki öğrencilerin ise taban puana yakın puanlar aldıkları görülmektedir. Bu durumda en çok tercih edilen yöntemler en az tercih edilenlere göre açık bir farkla daha etkilidir değerlendirmesi bu konu için de yapılabilir. Konunun performansa dayalı bir konu olması ve yine Gösteri/Demonstrasyon ve ÇalıĢma-ÇalıĢtırma Yöntemlerinin kullanılması, bu ve benzeri konuların öğretiminde bu yöntemlerin etkililiğini bir kez daha ortaya koymaktadır.

En az tercih edilen, AraĢtırma-Ġnceleme ve ĠĢbirlikli Öğretim Yöntemlerinin ise performansa dayalı konuların öğretiminde etkililiğinin az olduğu söylenebilir. Bir önceki konuda en az tercih edilen yöntemlere bakıldığında benzer bir konuda yine AraĢtırma- Ġnceleme yöntemi karĢımıza çıkmaktadır. O konuda Soru-Cevap yöntemi ile kullanılan yöntem, bu konuda ĠĢbirlikli Öğretim Yöntemi ile birlikte kullanılmıĢtır. Her iki konunun baĢarı puanlarına bakıldığında, AraĢtırma-Ġnceleme yöntemi ĠĢbirlikli Öğretim Yöntemi ile birlikte kullanıldığında baĢarı puanlarının az da olsa yükseldiği görülmektedir. Buna göre ĠĢbirlikli Öğretim yönteminin AraĢtırma Ġnceleme ve Soru-cevap yöntemlerine göre azda olsa daha etkili olduğu kanısına varılabilir.

Deneysel aĢamada altıncı uygulama “Re Majör Dizi” konusunda yapılmıĢtır. Konu ile ilgili veriler Tablo 36’da verilmiĢtir.

Tablo 36

“Re Majör Dizi” Konusunda Tercih Edilen Yöntemlerin Etkililik Durumu

Uygulama Grubu 1 2

Kullanılan Yöntemler ÇalıĢma-ÇalıĢtırma Yöntemi

Gösteri/Demonstrasyon Yöntemi

ĠĢbirlikli Öğretim Yöntemi AraĢtırma-Ġnceleme Yöntemi

Öğrenci Ö1 Ö2 Ö3 Ö4 Ö5 Ö6 Ö1 Ö2 Ö3 Ö4 Ö5 Ö6

Başarı Puanı 33 36 32 33 34 35 17 21 15 22 16 20

Ortalama 34 19

Tablo 36’da, “Re Majör Dizi” konusunun öğretiminde en az ve en çok tercih edilen öğretim yöntemleri, konu öğretimi yapılan iki uygulama grubunda toplam 12 öğrencinin baĢarı puanları ve bu puanların ortalaması verilmiĢtir.

Buna göre; “Re Majör Dizi” konusu bir önceki konuda olduğu gibi birinci grup öğrenciye ÇalıĢma-ÇalıĢtırma ve Gösteri/Demonstrasyon Yöntemleri, ikinci grup öğrenciye ise ĠĢbirlikli Öğretim ve AraĢtırma-Ġnceleme Yöntemleri kullanılarak öğretilmiĢtir. Konu ile ilgili egzersiz ve etütler dinlenerek performansa dayalı ölçüm yapılmıĢ, sonuçlar son-test formlarına (EK-3) iĢlenerek baĢarı puanları hesaplanmıĢtır. Son-test formlarından alınabilecek en düĢük baĢarı puanı 9, en yüksek baĢarı puanı ise 36’dır.

Tablodaki baĢarı puanları değerlendirildiğinde, birinci gruptaki öğrencilerin puanlarının tam puana yakın puanlar olduğu ve grup içinde birbirlerine yakın puanlar aldıkları, ikinci gruptaki öğrencilerin ise taban puana yakın puanlar aldıkları görülmektedir. Bu durumda en çok tercih edilen yöntemler en az tercih edilenlere göre açık bir farkla daha etkilidir değerlendirmesi bu konu için de yapılabilir. Konunun performansa dayalı bir konu olması ve yine Gösteri/Demonstrasyon ve ÇalıĢma-ÇalıĢtırma Yöntemlerinin kullanılması, bu ve benzeri konuların öğretiminde bu yöntemlerin etkililiğini bir kez daha ortaya koymaktadır. En az tercih edilen, AraĢtırma-Ġnceleme ve ĠĢbirlikli Öğretim Yöntemlerinin ise performansa dayalı konuların öğretiminde etkililiğinin az olduğu söylenebilir. Bir önceki konuda en az tercih edilen yöntemlere bakıldığında benzer bir konuda yine AraĢtırma- Ġnceleme yöntemi karĢımıza çıkmaktadır. Önceki konuda Soru-Cevap yöntemi ile kullanılan yöntem, bu konuda ĠĢbirlikli Öğretim Yöntemi ile birlikte kullanılmıĢtır. Her iki konunun

baĢarı puanlarına bakıldığında, AraĢtırma-Ġnceleme yöntemi ĠĢbirlikli Öğretim Yöntemi ile birlikte kullanıldığında baĢarı puanlarının az da olsa yükseldiği görülmektedir. Buna göre ĠĢbirlikli Öğretim yönteminin AraĢtırma Ġnceleme ve Soru-cevap yöntemlerine göre azda olsa daha etkili olduğu kanısına varılabilir.

Deneysel aĢamada yedinci uygulama “Barok Dönem Stil Özellikleri” konusunda yapılmıĢtır. Konu ile ilgili veriler Tablo 37’de verilmiĢtir.

Tablo 37

“Barok Dönem Stil Özellikleri” Konusunda Tercih Edilen Yöntemlerin Etkililik Durumu

Uygulama Grubu 1 2

Kullanılan Yöntemler ÇalıĢma-ÇalıĢtırma Yöntemi

Gösteri/Demonstrasyon Yöntemi

ĠĢbirlikli Öğretim Yöntemi Soru-Cevap Yöntemi

Öğrenci Ö1 Ö2 Ö3 Ö4 Ö5 Ö6 Ö1 Ö2 Ö3 Ö4 Ö5 Ö6

Test Puanı 11 12 12 12 11 12 3 5 6 5 4 7

Performans Puanı 23 23 23 19 22 24 8 6 7 9 8 6

Toplam Başarı Puanı 34 35 35 31 33 36 11 11 13 14 12 13

Ortalama 34 12

Tablo 37’de, “Barok Dönem Stil Özellikleri” konusunun öğretiminde en az ve en çok tercih edilen öğretim yöntemleri, konu öğretimi yapılan iki uygulama grubunda toplam 12 öğrencinin test, performans ve toplam baĢarı puanları ve bu puanların ortalaması verilmiĢtir.

Buna göre; “Barok Dönem Stil Özellikleri” konusu birinci grup öğrenciye eğitimciler tarafından en çok tercih edilen ÇalıĢma-ÇalıĢtırma ve Gösteri/Demonstrasyon Yöntemleri, ikinci grup öğrenciye ise ĠĢbirlikli Öğretim ve Soru-Cevap Yöntemleri kullanılarak öğretilmiĢtir. Yöntemlerin etkililiğini ölçmek amacıyla konunun kazanımları doğrultusunda hem yazılı hem de performansa dayalı ölçüm yapılmıĢ, öğrencilerin konu ile ilgili testi yanıtlamaları ve bir eser çalmaları istenmiĢtir.

Öğrencilerin öğrenme durumlarını ölçmek için 14 maddelik son-test formları, performanslarının değerlendirmesi içinse daha önceden hazırlanmıĢ olan son-test formları kullanılmıĢtır. Bilgi ölçümü için kullanılan test formları öğrenci tarafından doldurulmuĢ, performansa yönelik hazırlanan form ise komisyon tarafından iĢlenmiĢtir. Her iki formdan elde edilen baĢarı puanları toplanarak öğrencinin toplam baĢarı puanı elde edilmiĢtir. (EK-3) Öğrencilere uygulanan test formlarının baĢarı puanları 14 puan üzerinden hesaplanmıĢtır. Performans ölçümü için hazırlanan son-test formlarından alınabilecek en düĢük baĢarı puanı 6, en yüksek baĢarı puanı ise 24’tür. Bu durumda toplamda en düĢük baĢarı puanı 6, en yüksek baĢarı puanı ise 38 olabilmektedir.

Tablodaki baĢarı puanları değerlendirildiğinde, birinci gruptaki öğrencilerin hem test hemde performans ölçümlerinden tam puana yakın puanlar aldıkları, ikinci gruptaki öğrencilerin ise orta düzeyde puanlar aldıkları görülmektedir. Bu durumda en çok tercih edilen yöntemler en az tercih edilenlere göre açık bir farkla daha etkilidir denebilir. Daha önce hem performansa hemde teorik bilgiye dayalı konularda da olduğu gibi Gösteri/Demonstrasyon yönteminin her iki tür konudada etkililiği önemli ve dikkat çekicidir. ÇalıĢma-ÇalıĢtırma Yöntemi ise sadece performansa dayalı konuların öğretiminde kullanılmaya uygundur ve bu konularda büyük ölçüde etkilidir.

Bu konunun öğretiminde en az tercih edilen yöntemlerin, daha önceki iki konuda AraĢtırma-Ġnceleme yöntemi ile birlikte kullanılan yöntemler olduğu görülmektedir. Bu konuyla birlikte AraĢtırma-Ġnceleme, ĠĢbirlikli Öğretim ve Soru-Cevap Yöntemleri üç aynı türde konuda farklı kombinasyonlar Ģeklinde denenmiĢ, böylece yöntemlerin etkililik farkı daha net ortaya konulabilmiĢtir. Burada ĠĢbirlikli Öğretim ve Soru-Cevap Yöntemleri ile yapılan öğretimin sonucunda öğrencilerin hem test hem de performans puanlarının orta düzeyde puanlar aldıkları görülmektedir. Bu da ĠĢbirlikli Öğretim ve Soru-Cevap Yöntemlerinin etkililiğinin orta düzeyde olduğu anlamına gelir ki, böylece daha önceki konularda bu yöntemlerle birlikte kullanılan AraĢtırma-Ġnceleme yönteminin özellikle performansa dayalı konularda hiç etkili olmadığı söylenebilmektedir.

Deneysel aĢamada sekizinci uygulama “Barok Dönem Bestecileri” konusunda yapılmıĢtır. Konu ile ilgili veriler Tablo 38’de verilmiĢtir.

Tablo 38

“Barok Dönem Bestecileri” Konusunda Tercih Edilen Yöntemlerin Etkililik Durumu

Uygulama Grubu 1 2

Kullanılan Yöntemler Anlatım Yöntemi

AraĢtırma-Ġnceleme Yöntemi

Gösteri/Demonstrasyon Yöntemi ĠĢbirlikli Öğretim Yöntemi

Öğrenci Ö1 Ö2 Ö3 Ö4 Ö5 Ö6 Ö1 Ö2 Ö3 Ö4 Ö5 Ö6

Başarı Puanı 4 4 4 3 4 4 8 6 8 7 8 7

Ortalama 4 7

Tablo 38’de, “Barok Dönem Bestecileri” konusunun öğretiminde en az ve en çok tercih edilen öğretim yöntemleri, konu öğretimi yapılan iki uygulama grubunda toplam 12 öğrencinin baĢarı puanları ve bu puanların ortalaması verilmiĢtir.

Buna göre; “Barok Dönem Bestecileri” konusu birinci grup öğrenciye eğitimciler tarafından en çok tercih edilen Anlatım ve AraĢtırma-Ġnceleme Yöntemleri, ikinci grup öğrenciye ise Gösteri/Demonstrasyon ve ĠĢbirlikli Öğretim Yöntemleri kullanılarak öğretilmiĢtir. Yöntemlerin etkililiğini ölçmek amacıyla hazırlanan 8 maddelik son-test formları öğrencilere uygulanmıĢ ve baĢarı puanları 8 puan üzerinden hesaplanmıĢtır.

Öğrencilerin baĢarı puanlarına bakıldığında, grup içinde puanların birbirlerine yakın olduğu görülmektedir. Ġki grubun puan ortalamalarına bakıldığında ise; en çok tercih edilen öğretim yöntemlerinin kullanıldığı birinci grubun 4, en az tercih edilen öğretim yöntemlerinin kullanıldığı ikinci grubun ise 7 olduğu görülmektedir. Bu durumda eğitimcilerin en az tercih ettikleri yöntemler, en çok tercih ettikleri yöntemlere göre daha etkili olmuĢtur. Önceki konularda özellikle tarih ve teori içerikli konuların öğretiminde Anlatım ve AraĢtırma Ġnceleme yöntemlerinin sıklıkla tercih edildiğinden ve yöntemlerin bu konuların öğretiminde adeta klasikleĢtiğinden söz etmiĢtik. Burada da durumun aynı olması, görsel ve iĢitsel materyallerin daha çok kullanılabildiği Gösteri/Demonstrasyon ile öğrenci için motive edici ve öğretmen için de kullanıĢlı olan ĠĢbirlikli Öğretim yöntemlerinin etkililiğini bir kez daha kanıtlamıĢtır.

BÖLÜM 4