• Sonuç bulunamadı

POLİTİK PAZARLAMA İLETİŞİMİ VE KULLANILAN ARAÇLAR

2.2. Politik Kampanyalarda Kullanılan Kitle İletişim Araçları

2.2.3. Görsel-İşitsel Araçlar

2.2.3.3. Film ve Video Bant

Politik kampanya faaliyetleri kapsamında yer verilebilecek etkinlikler arasında film ve video bant önemli bir yer tutmaktadır. Dokümanter, eğitsel, kültürel veya sadece tanıtım amacına yönelik filmler yapılabilmektedir. Görsel iletişimin önemli bir aracı olan filmler konusunda araştırma yapanlar, bu tür araçların doğrudan kulağa hitap eden iletişim araçlarından 25 kat daha fazla etkili olduğunu belirtmektedir. Film ve video bantların, tanıtım amacıyla kullanılan, sabit ve sessiz görüntü veren slaytlardan da daha etkili olduğu ifade edilmiştir.

İkna etme ve tutumları değiştirme açısından kullanılabilecek bir kitle iletişim aracı olan ticari veya ticari olmayan sinema filmlerine kamuoyu oluşturma açısından daha az önem verilmektedir. Klapper’in de ifade ettiği gibi, Doob ve Blumer de dahil olmak üzere birçok araştırmacı ve yapılan bir çok araştırma, filmlerin kamuoyu oluşturma açısından kendilerine özgü bir üstünlükleri olduğu konusunda kesin bir sonuca ulaşamamışlardır. Film genellikle duygu ve bilinçaltı alemine seslenmek suretiyle etkisini göstermekte, böylece kişilerin tutumlarını, kanılarını etkilemekle yetinmeyip değerlerin kökleşmesine de yardım etmektedir. Zihinlerde daha kalıcı olması açısından da önemi artmaktadır. Seçim savaşımında filmler ikinci planda olmakla beraber küçümsenmeyecek bir rol oynamaktadır. Özellikle, güncel filmler propagandaya son derece elverişlidir. Bu filmler, vatanseverlik duygularını ateşleme,

ulusal dayanışmayı kuvvetlendirme, gereksiz iyimserliği giderme, herhangi bir reformun yapılmasını veya yapılmamasını sağlama, iktidardaki partinin etkinliklerini övme gibi maksatlarla çevrilmektedirler (Bektaş, 2000: 141).

Ancak, radyo ve özellikle televizyonun tüketim toplumunun toplumsal ve ekonomik koşullarına çok daha uygun bir şekilde hızlı gelişim göstermesi sonucunda sinema, McLuhan’ın özlü bir biçimde belirlediği gibi, eskimekte ve bir sanata dönüşmektedir. Başlangıçta bir olayı yansıtmak, haber vermek işlevine sahip olan ve belgesel ürünlerin ve haber filmlerinin ağır bastığı sinema bu işlevini radyo ve televizyon kanallarına bırakmış ve yapımcıların büyük kar amacına yönelik stüdyo- gösterim salonu dağıtım zincirlerinden oluşan bir film sanayi haline dönüşmüştür. Aynı zamanda, “sanatsal” katkılarda bulunan senaryo yazarlarından, yönetmenlerden, oyunculardan oluşan bir sanat dalı görünümünü almış ve siyasal etkinliğini daha çok televizyona devretmiştir (Bektaş, 2000: 141).

2.2.3.4. İnternet

İnternet özellikle son yıllarda kazandığı hızlı ivmeyle çok önemli fonksiyonları yerine getirmekte, iletişim neredeyse artık internet üzerinden yapılmaktadır. Her siyasal partinin seçmenleriyle daha rahat ilişki kurabilmesi için bir WEB sitesinin mutlaka olması gerekmektedir. Sitede parti ve üyeleri ile ilgili detaylı bilgiler, parti ile ilgili her an sohbet etmek isteyen seçmenlerle anında diyalog kurabilecek yetişmiş ve nitelikli elemanların hazır olduğu çeşitli sohbet odaları, tartışma platformları, kamuoyunu meşgul eden gündemdeki olaylarla ilgili olarak anket seçenekleri gibi temel bilgiler yer almalıdır (Tan, 2002a: 70). İnternet televizyonun aksine çift yönlü iletişim imkanı sunmaktadır.

İletişimin neredeyse önemli bir bölümünün gerçekleştirildiği internette, sayfaların sürekli yenilenmesi ve en taze bilgilere ulaşma imkanı, propaganda amacıyla da bu imkanlardan yararlanılmasına yol açmıştır. Amerikan seçmeninin gündemine, 2000 yılındaki başkanlık seçimleriyle birlikte girerken; İngiltere’de 2 Mayıs 2002

tarihinde otuz seçim bölgesinde yapılan yerel seçimlerde “e-seçim” yöntemi kullanılmıştır (Tunalıgil, 2005: 167-168; Gürbüz ve İnal, 2004: 94).

Seçmenlerin internet aracılığıyla siyasi mesajları aldıkları bir araç olarak artan kullanımı ve siyasal adayların, haber medyası ve diğer kaynakların, sık sık internette siyasal ilan asmaları gerçeği önemli bir nokta haline gelmiştir. İnternetin siyasal partilere ve kurumlara sunduğu çözümler vatandaşa, topluma ve devlete partinin kendi programını anlatabilme, halkla bütünleşme, kamuoyu oluşturma, karşılıklı etkileşim sağlama, merak edilen konulara/sorunlara açıklık getirme, il ve ilçe örgütleri ve seçmenle hızlı iletişim kurma gibi konularda yeni seçenekler sunmaktadır (Gürbüz ve İnal, 2004: 95).

İnternet teknolojisinin politik kampanyalar açısından sağladığı avantajları şu şekilde sıralamak mümkündür (Tunalıgil, 2005: 168-169):

1. Seçmenler mümkün olan her ortamda internete girerek araştırma yapabilmektedirler.

2. İnternet politikacıların seçmenlerinden hızlı geribildirim almasına imkan sağlamaktadır.

3. İnternet ortamında seçmenler ülke sorunlarını tartışabilmektedirler.

4. Adaylar, interneti kullanarak hedef kitleye mesajlarını iletebildiği gibi, internet adayların seçmenlerle interaktif iletişim kurabilmelerine de imkan sağlamaktadır.

5. İnternet üzerinden mesaj göndermek diğer iletişim araçlarına göre hem daha ucuz hem de daha hızlı olarak gerçekleşmektedir.

6. İnternet teknolojisi mesajların sadece yazılı olarak değil aynı zamanda görsel ve sesli mesajların da iletilmesine imkan sağlamaktadır. Bu nedenle adaylar televizyon

ve radyolarda yayınladıkları politik reklam filmlerini, afişlerini ve sloganlarını internet ortamında da yayınlayabilmektedirler.

7. İnternet teknolojisi adaylara internet üzerinden finansal kaynak sağlama olanağı sunmaktadır.

8. Kampanya yönetimi “fare”ye bir kez dokunmakla yüzlerce internet kullanıcısına aynı anda mesaj gönderebilmektedir.

9. Adaylar diz üstü bilgisayarlar kullanarak kampanya çalışanları ile değişik oturumlar düzenleyerek onları eğitip yönlendirebilmekte, ayrıca adaylar seyahat ederken seçmenlerinin adreslerine veya sitelerine özel mesajlar göndererek kapsamlı çalışmalar gerçekleştirebilmektedir.

10. Siyasal kampanya yönetimleri veya adaylar internet teknolojisini kullanarak çok kısa süre içerisinde ve düşük maliyetle kampanyanın farklı aşamalarında ve farklı amaçlar için anket çalışmaları yapabilmektedir.

Ancak ülkemizde internet kullanımının çok düşük olması ve kişi başına düşen bilgisayar sayısının az olması, internet aracılığıyla yapılan propagandanın hedef kitlesinin dar bir kesimden oluşmasına yol açmaktadır.

2.2.3.5. Diğer Araçlar

Yukarıda sayılanların dışında siyasal partinin organize ettiği konserler, törenler, geziler, kokteyl, yemek, eğlence, özel gün, kongre, çizgi film, kapalı devre televizyon yayınları gibi çeşitli araçlar kullanılabilmektedir. Bunlardan hangisinin ne zaman kullanılacağı ise kampanya yöneticilerinin bilgi, becerisi ve deneyimine bağlıdır. Doğru seçim etkinliği arttırmakta ve politik kampanyayı olumlu yönde desteklemektedir.

III. BÖLÜM