• Sonuç bulunamadı

Farkında Olmadan Da Olsa Bir Suça Karışmaktan Korkuyor Musunuz?

4.10. Araştırma Soruları ve Hipotezlere İlişkin Bulgular

4.10.5. Farkında Olmadan Da Olsa Bir Suça Karışmaktan Korkuyor Musunuz?

Araştırma kapsamında katılımcılara yöneltilen soruya katılımcıların 37’si bir suça karışmaktan korktuğunu söylerken 13 kişi de korkmadığını söylemiştir. Kadın katılımcılardan 13 kişi bir suça karışmaktan korktuğunu söylerken 9’u da

118 korkmadığını söylemiştir. Erkek katılımcıların 23’ü bir suça karışmaktan korktuğunu söylerken 5 kişi de korkmadığını söylemiştir.

Tablo-9: Bir suça karışmaktan korkma durumu Bir suça

karışmaktan korkma durumu

Kadın Erkek Toplam

Evet 13 23 37

Hayır 9 5 13

Toplam 22 28 50

Kişiler suç işlemekten ziyade, sonrasında hayatlarında meydana gelecek değişikliklerden ve kendilerine olan bakışların değişmesinden korkmaktadırlar. Her insanın potansiyel bir suçlu olduğu fikrinden hareketle suça bulaşmak, suç anından ziyade sonrasında suçu işleyen kişinin hayat kalitesinde meydana gelecek aksamlar ve olumsuzluklardan daha çok korku duyulabilmektedir.

“Korkmuyorum ama çok özen gösteriyorum. Toplumun ve hukukun bana bakış açısı değişir diye önlem almak zorunda kalıyorum.” (Kadın, 24 yaşında, K11) Bireyler içerisinde bulundukların ülkenin kötü koşullarından etkilenmekte ve suç işleme durumlarının bu sebepten olası olmasından korkmaktalar. Suç işlemese bile suçlu olarak lanse edilmekten korkan birey suç mağduriyet kokusu yaşar.

“Türkiye'de bu çok basit sizin haberiniz olmadan veya hiçbir suçunuz olmadan suçlu olarak anılabilir ve bunun için ceza bile yiyebilirsiniz. Haliyle korkuyorum ben de.” (Erkek, 38 yaşında, K25)

“Bende her birey gibiyim elbette ki bu korkuları yaşıyorum. Ülkemizin içinde bulunduğu haller düşünülünce farkında olarak ya da farkında olmadan herhangi bir suça karışmak çok da zor bir şey değil. İstemesem bile bir suç işlediğine dair herhangi bir işaretlerin olabileceğini hissedebiliyorum bu toplumda. Yanlış yere afişe edilen insanlar gördüm çünkü.” (Erkek, 26 yaşında, K32)

119 Yapılan işten dolayı suç işleme durumunun olması da bireylerin suçtan korkmasına neden olmaktadır. Hassasiyetleri olan işleri yüzünden suça karışma korkusu yaşanmaktadır.

“Evet, örneğin ben bilişimci olduğum için istem dışı yaptığım bir paylaşım ve bir durumdan dolayı suç işlemiş olmaktan ya da işleyecek olmaktan korkuyorum.” (Erkek, 43 yaşında, K35)

Kendini koruyarak suçtan uzak duracağını düşünen bireyler suç işlemekten korkmadığını ifade etmektedirler. İsteyerek suçtan uzak durmanın mümkün olduğu düşünülmektedir.

“Yok, korkmuyorum çünkü çok dikkatli davranıyorum. Ama yapmadığım bir şeyden dolayı suçlanırsam bu beni çok korkutuyor.” (Kadın, 22 yaşında, K30)

4.10.6. Herhangi Bir Eylemin Ya Da Patlamanın İçinde Kalmaktan Korkuyor Musunuz? Korkuyorsanız Neden?

Araştırma kapsamında katılımcılara yöneltilen soruya katılımcılardan 35 kişi herhangi bir eylemin ya da patlamanın içinde kalmaktan korktuğunu söylerken 15 kişi de korkmadığını söylemiştir. Bu oranlar kadın katılımcılar için de erkek katılımcılar içinde benzer şekildedir.

Tablo-10: Bir eylemin ya da patlamanın içinde kalmaktan korkma durumu Bir eylemin ya da

patlamanın içinde kalmaktan korkma durumu

Kadın Erkek Toplam

Evet 15 20 35

Hayır 7 8 15

Toplam 22 28 50

120 Bir eylemin ya da patlamanın içinde kalma korkusu başta ölüm korkusu daha sonra da sevdiklerine veya vatanına gelecek zararlardan dolayı duyulan endişe halini ve suç mağduriyet korkusunu ifade etmektedir.

“Tabii ki eğer çok yakından maruz kalacaksam kendi canım tehlikede olabilir, tanıdıklarımın ailemin ve yaşadığımız topraklara zarar gelmesi de beni korkutuyor.” (Kadın, 38 yaşında, K7)

Toplumdaki kişilerin genel korkusu bireyin de korkmasına neden olmaktadır.

Toplumdaki birinin başına gelen bir olay ya da başına gelmesinden korkulan bir olay diğer bireylerinde benzer korkular yaşamasına sebebiyet vermektedir.

“Herkesin bu tür şeylerden korkması gibi ben de korkarım. İnsan tek başına yaşayan bir varlık değildir bu yüzden arkasında bıraktığı sevdiklerini düşününce içini bir korku sarar.” (Erkek, 23 yaşında, K12)

Yapılan terör eylemlerinin ve patlamaların ne zaman nerede yapılacağının bilinmemesi, herkesin her an mağdur olabileceği düşüncesini oluşturmakta ve kişiler bu sebeple korku yaşayabilmektedirler. Tehlikenin yerinin ve yönünün belirsiz oluşu, tehlikeden kaçınmayı zorlaştırmaktadır. Bu yüzden bireyler bilinmeyen bu tehditlerden daha çok korkmaktadırlar.

“Bir patlamanın veya bir terör eylemi içerisinde kalmaktan korkuyorum. Hatta çevrendeki bütün insanlar korkuyor. Bombanın nerede patlayacağını bilemeyiz ama bir tedirginlik var. Önemli ve özel günlerde ve kalabalık olan yerlere girmemeye dikkat ediyorum.” (Erkek, 40 yaşında, K17)

“Hayır korkmam. Çünkü patlamanın ne zaman nerede olacağını bilemem. Ama öyle bir şey yaşayacak olursam o an için korkarım.” (Erkek, 18 yaşında, K38) Terör eylemlerinden ve patlamalardan korkan bireylerden bazıları ilk şoku atlattıktan sonra soğukkanlı davranıp etraflarına yardım edebileceğini düşünmektedir.

Kişiler eylemlerden haberdar olursa engellemeye çalışma durumlarından bahsetmektedirler. Ve devleti savunmak için ellerinden geleni yapacaklarını dile getirmişlerdir.

“Ölüm korkusuna benzer bir şey ama içerisinde kalırsam soğukkanlı davranıp insanlara yardım ederim.” (Erkek, 38 yaşında, K22)

“Hayır, korkmuyorum. Çünkü eğer bilirsen onu engellemeye çalışırım. Eğer haberim olmadan olursa da ilk başta korku yaşarım ama ondan sonra soğukkanlı davranıp etrafındaki insanlara yardım etmeye çalışırım. Ve korkum yerini devleti savunma mekanizmasına bırakır. (Erkek, 26 yaşında, K44)

121 Bir şehirde patlamaların görülme sıklığı suç mağduriyet korkusuyla doğru orantılıdır. Eğer bir şehir patlamalar için potansiyel ise insanlar o şehirden korkarlar.

Çünkü ne kadar çok patlama olursa risk değeri de o deni artış göstermektedir.

“Tabii ki de korkuyorum. Böyle eylem olması hiçbir şekilde istemem. Bunun sebepleri arasında Ankara’nın bu tür eylemler için uygun bir mekân olması yer alır. Özellikle Ankara’nın siyasi olarak yüklendiği anlam düşünülürse terör eylemlerinin ve örgütlerin hepsini Ankara’ya yönlendirir.” (Erkek, 38 yaşında, K22)

4.10.7. Terör Eylemi Olur Korkusu İle Kalabalık Yerlere Gitmekten