• Sonuç bulunamadı

Fahrettin Zurnacı İle Yapılan Görüşmeden Elde Edilen Bulgular

4.3. Müziği Meslek Edinmiş ve Edirne’de Özellikle Yerel Müziğin Gerek İcra

4.3.1 Fahrettin Zurnacı İle Yapılan Görüşmeden Elde Edilen Bulgular

Doğum Tarihi: 15.03.1953 Edirne merkez doğumlu. Mesleği: Şef ve Zurnazen

İcracı Müzisyenler: Osman ZURNACI, Fahri ZURNACI, Aziz ZURNACI, Sabri ZURNACI İsmail ZURNACI Şerif YOLDAUÇMAZ, felek Cevat, Sabri ZURNA, Kadir ZURNA, Ali ZURNA, Sabri DÜĞÜNCÜ, Mehmet usta, Hamdi usta Hüseyin GÜNDORUK, Şelül GÜNDORUK

Şefler: Osman Zurnacı (1924-1977), Fahrettin Zurnacı

İcra heyetleri / Dağar, Konser ve Etkinlikler: İki davul – iki zurna, Köy düğünleri (3 gün sürerdi.)

Çalgılar: Davul, zurna, keman, cümbüş, darbuka (o zamanlar klarnet yer almazdı) Çalgı Yapımcılığı: Fahri Zurnacı (Elek Kasnaklarından Davul16), Niyazi Karagöz

(zurna Yapımcısı),

Türkü ve Şarkı Edinimini Sağlayan Kişiler: Osman ZURNACI (dedem) Fahri ZURNACI (babam) Aziz ZURNACI (amcam) Sabri ZURNACI (amcam) İsmail ZURNACI (amcam) Şerif YOLDAUÇMAZ (hanımın babası) Felek Cevat(dayım), Sabri ZURNA(kayınpederim), Kadir ZURNA, Ali ZURNA, Sabri DÜĞÜNCÜ, Mehmet usta, Hamdi usta, Hüseyin GÜNDORUK, Şelül GÜNDORUK

Müzik Türleri / Üslup: Kırkpınar Güreş Havası (Davul Zurna Havaları), Düğün Havaları,

Çocukluk Döneminde Müzik: Çocukluk oyunlarımızda eğlenme amaçlı ağzımızla zurna çalardık mesela ben ağzımla zurna çalardım yanımdaki arkadaşta ağzıyla davulu yapardı öyle eğlenirdik.

Yerel Müzik Sözcükleri: Güreş Havası, İnce Saz, Çiftetelli karşılama,

AÇIKLAMA: Fahrettin Zurnacı 1953 Edirne Merkez doğumludur. Henüz 5-6 yaşlarında davul ile ritim çalışmaları yaparak müzik ile tanışmıştır. Bu yaşlarda babasının elek kasnaklarından yaptığı davulu kullanarak ritimsel yeteneğini geliştirmiştir. ilk ritimlerini Kırkpınar güreş havaları üzerinde çalışan Zurnacı 11 yaşında babası Fahri Zurnacı’nın yanında düğünlere gitmeye başlamıştır. Babasının

16 Fahrettin Zurnacı’nın açıklaması: Davulcular kendileri yapardı davullarını buğday öğütmelerde kalburlar vardı onları 50 cm filan birbirine ekleyip davul yapardılar deridendi davullar tabakhaneler vardı, tabakhaneden derileri alıp yapardık. Bende yaptım kendimiz yapardık.

yanı sıra Dedesi Osman Zurnacı, amcaları Aziz Zurnacı, Sabri Zurnacı ve İsmail Zurnacı, dayısı Şerif Yoldauçmaz ve rahmetli zurnacı Felek Cevat ile düğünlere giden Zurnacı daha sonra kayınpederi Sabri ZURNA ve akrabaları Kadir ZURNA, Ali ZURNA, Sabri DÜĞÜNCÜ, Mehmet usta, Hamdi usta, Hüseyin GÜNDORUK, Şelül GÜNDORUK gibi isimlerin yanında düğün müzisyenliği yapmıştır.

Kendisinin ve müzisyenlerin kendi davullarını yaptıklarını açıklayan Zurnacı bu davulların yapımında kalburların birbirine eklenmesi sonucu davul kasnağı yapıp derilerinde tabakhaneden alınan deriler ile davulu oluşturulduğunu söylemiştir. Zurna yapımcılığına da değinen Fahrettin Zurnacı, Niyazi KARAGÖZ isimli yapımcıdan söz etmiştir.

Zurnacı, Edirne düğünlerinde düğün sahibinin isteğine göre belirlenen saz ekipleri olduğunu söylemiştir bu ekiplerin genellikle 2 davul 2 zurna olarak belirlendiğini ve ince saz olarak da keman, cümbüş, darbuka ve klarnet ile 4 çalgı ile 2 farklı oluşumun düğün müziği yapıldığını açıklamıştır. 2 davul 2 zurna ekibinde bulunduğu bir düğüne örnek veren Zurnacı at arabalarıyla alay arabası yapılarak köye gittiklerini ve gittikleri köyde de 2 davul 2 zurna ile karşılandıklarını burada 2 ekibin birleşerek gelin almaya gittiklerini açıklamıştır. Zurnacı bu etkinliğin Cuma günü yapıldığı ve Pazar gününe kadar düğünün devam ettiğini söylemiştir.

Yatılı okul döneminde halk oyunları ekibine eşlik etmeye başlayan Zurnacı bu sayede Zeki Dağ ile tanıştığını dile getirmiş ve Zeki Dağın müzikle uğraştığını ifade etmiştir. Halk oyunları ekibine eşlik eden Zurnacı bu vesile ile Dubai, İngiltere, Yunanistan, İsviçre, Almanya, Belçika, Hollanda, Fransa, İtalya, Rusya, Romanya Kıbrıs gibi birçok ülkede müzik icra ettiğini söylemiştir. Gezdiği bu ülkeler arasında Yunanistan’ın düğünlerinde bulunan Zurnacı buradaki örf ve adetlerin bizim çiftetelli karşılamasına benzer olduğunu açıklamıştır.

Fahrettin Zurnacı dedesi Osman Zurnacı’nın 1924-1977 yılları arasında Kırkpınar davul-zurna ekip şefi yaptığını söylemiştir.

YORUM: Fahrettin Zurnacı ile yapılan görüşmeden elde edilen bulgulardan, Fahrettin Zurnacı’nın Edirne’de yaşatılan Kırkpınar ve düğün geleneklerinin müziksel alanını üstlenmiş olan geniş bir müzisyen aile ortamına dünyaya gelmesi sonucu, küçük yaşlardan itibaren müzik ile ilişkili olduğu görülmektedir. Aile ortamının etkisi nedeniyle henüz 5-6 yaşlarında başladığı ritim çalışmalarını Kırkpınar havaları üzerine çalışması, ailenin müzisyenlik mesleğinin babadan oğula aktarılan bir birikim olması, dedesinin 1924-1977 yılları arasında Kırkpınar davul- zurna ekip şefliği yapması aile genelinde Kırkpınar müzisyenliğinin önemli olduğunu düşündürmektedir. Aile ve akrabaları ile birlikte küçük yaşlarda düğünlere müzisyen olarak götürülen Zurnacı, atalarından bu güne kadar aktarılan Edirne düğünlerinin müziksel özelliklerini yaşantısal yollarla öğrenmiş ve günümüze kadar getirerek bu kültürün kalıcılığında etkili olmuştur.

Edirne de çalgı yapımcılığının neredeyse hiç olmaması sonucu Zurnacı ve ailesini davul imalatına yöneltmiştir. Bu bağlamda kendi davullarını üretmek isteyen Zurnacı ve ailesi dönemin şartlarında kullanılan malzemeleri değerlendirerek kendilerine davul üreterek bunları düğün ve Kırkpınar’da kullanmışlardır. Bu bilgilere dayanarak Edirne yöresinde çalgı yapımcılığının yeterli olmadığını ancak ihtiyaç doğrultusunda müzisyenlerin yapımcılığa yöneldiği göstermektedir. Zurna yapımcısı olarak Niyazi KARAGÖZ ismini veren Zurnacı, zurna yapımında bir isim kullanması çalgı yapımcılığının yapılabirlik seviyesine göre de belirlendiğini düşündürmektedir.

Edirne düğünlerinin müzik icrasında kullanılan çalgılara örnek veren Zurnacı genellikle 2 davul 2 zurna olarak ekip kurulduğunu vurgulamış, ince saz denilen oluşumunda 4 çalgıdan oluştuğunu açıklamıştır.

Kırkpınar ve düğün geleneklerinin yanı sıra halk oyunları ekiplerine müzisyenlik yapan Zurnacı bu sayede pek çok ülkeye gitmiştir. Bu imkan Zurnacı’nın para kazanmasının yanı sıra birçok ülkeye seyahat etmesini sağlamıştır.

Bu bağlamda Zurnacı’nın çevresinde yetişen müzisyenlere örnek olması onu bulunduğu müzik çevresinde etkili olduğunun düşüncesini göstermektedir.

4.3.2. Mesut Kaba İle Yapılan Görüşmeden Elde Edilen