• Sonuç bulunamadı

6. ELE ALINAN PROBLEM VE PROBLEMİN ÇÖZÜMÜNDE

6.2. Tedarikçi Seçim Probleminin Çözümünde Kullanılan Yöntemler

6.2.3. ELECTRE yöntemi

ELECTRE (Elemination and Choice Translating Reality English) yöntemi ilk kez 1966 yılında Beneyoun tarafından ortaya atılmış bir çoklu karar verme yöntemidir.

Yöntem, her bir değerlendirme faktörü için alternatif karar noktaları arasında ikili üstünlük kıyaslamalarına dayanır. Yöntem 8 adımda çözüme gider [Triantaphyllou, 2000].

ELECTRE metodunun esası; her bir kriter için ayrı ayrı olmak üzere alternatiflerin aralarındaki ikili karşılaştırmaları kullanmaya dayanmaktadır. İki alternatifin (Ai ve Aj) tercih edilebilirliğinin üstünlük ilişkisi gösterilir ve eğer i.inci alternatif j.inci

alternatife niceliksel baskınlık kuramazsa karar verici, Ai’nin Aj’ye göre daha iyi olduğu riskini alabilmelidir. Alternatifler, eğer başka bir alternatif bir veya daha fazla kriterde üstün ve kalan diğer kriterlerde eşit olursa baskın olarak adlandırılabilirler.

ELECTRE metodu her bir kriter için alternatiflerin ikili karşılaştırmaları ile başlamaktadır. Daha sonra karar vericiden kriterlerin birbirine göre önemlerini açıklamak için ağırlıklarını ya da önem derecelerini belirlemesi beklenmektedir [Triantaphyllou, 2000].

ELECTRE metodu alternatifler arasında ikili tercih edilebilirliğinin üstünlük ilişkisi sistemini getirmektedir. Bunun nedeni, bu sistemin tamamlanması gerekmemektedir.

ELECTRE metodu bazen pek çok tercih edilmiş alternatifi tanımlayamamaktadır.

Metot sadece lider alternatiflerin merkezini üretmektedir. Metot özellikle birkaç kriter fakat çok sayıda alternatif içeren karar problemleri için uygundur [Triantaphyllou, 2000]. ELECTRE bir alternatifin diğeri üzerindeki sıralama dışı bırakma derecesi olarak adlandırılan bir ölçüdür. Örneğin bir A alternatifi bir B alternatifini sıralama dışı bırakır denilebilir. Dolayısıyla ELECTRE ve benzer temellere dayalı diğer yöntemler, aynı zamanda, sıralama dışı bırakma yöntemleri olarak da adlandırılır [Serinkaya, 2001]. Çünkü bu yöntemde, alternatifler tercih sıralamasına göre birbirleriyle kıyaslanarak seçim yapılması temeline oturtulmuştur.

Sıralama ilişkisi kısaca çiftli karşılaştırmayla kurulmaktadır. Seçim için tüm alternatifler birbirleriyle kıyaslanmalıdır. ELECTRE yönteminde sıralama ilişkisinin oluşturulması, uyum (concordance) ve uyumsuzluk indekslerinin hesaplanması ve daha sonra da çekirdek oluşturularak alternatiflerin seçilmesiyle olur. Uyum ve uyumsuzluk indeksleri karar vericinin alternatiflerden memnun olması veya olmamasıyla oluşturulur.

ELECTRE aşağıda gösterilen sekiz aşamadan oluşmaktadır [Kaya ve Kahraman, 2004]:

Adım 1 : Karar Matrisinin (A) Oluşturulması

Karar matrisinin satırlarında üstünlükleri sıralanmak istenen karar noktaları, sütunlarında ise karar vermede kullanılacak değerlendirme faktörleri yer alır. A matrisi karar verici tarafından oluşturulan başlangıç matrisidir. Karar matrisi aşağıdaki gibi gösterilir:

Aij matrisinde m karar noktası sayısını, n değerlendirme faktörü sayısını verir.

Adım 2 : Standart Karar Matrisinin (X) Oluşturulması

Standart Karar Matrisi, A matrisinin elemanlarından yararlanarak ve aşağıdaki formül kullanılarak hesaplanır.

Bölüm 6.2.2’deki TOPSIS yönteminin 2. adımında belirtilen hesaplamalar sonucunda X matrisi aşağıdaki gibi elde edilir:

Adım 3 : Ağırlıklı Standart Karar Matrisinin (Y) Oluşturulması

Değerlendirme faktörlerinin karar verici açısından önemleri farklı olabilir. Bu önem farklılıklarını ELECTRE çözümüne yansıtabilmek için Y matrisi hesaplanır. Karar verici öncelikle değerlendirme faktörlerinin ağırlıklarını (w ) belirlemelidir i (

Daha sonra X matrisinin her bir sütunundaki elemanlar ilgili w değeri ile çarpılarak i Y matrisi oluşturulur. Y matrisi aşağıda gösterilmiştir:



Uyum setlerinin belirlenebilmesi için Y matrisinden yararlanılır, karar noktaları birbirleriyle değerlendirme faktörleri açısından kıyaslanır ve setler aşağıdaki formülde gösterilen ilişki yardımıyla belirlenir:

lj kj

kl j y y

C  ,  (6.15)

Formül temel olarak satır elemanlarının birbirlerine göre büyüklüklerinin karşılaştırılmasına dayanır. Bir çoklu karar problemindeki uyum seti sayısı (m.mm) tanedir. Çünkü uyum setleri oluşturulurken kve l indisleri için kl olmalıdır. Bir uyum setindeki eleman sayısı ise en fazla değerlendirme faktörü sayısı ( n ) tane olabilir. Örneğin k 1ve l2 için C uyum seti için Y matrisinin 1. ve 2. 12 satır elemanları karşılıklı olarak birbirleriyle kıyaslanır ve eğer burada 4

değerlendirme faktörü varsa C uyum seti en fazla 4 elemanlı olacaktır. Verilen 12 örnekte 1. ve 2. satır kıyaslamasında,

21

Uyumsuzluk seti elemanları, ilgili uyum setine ait olmayan j değerlerinden oluşur.

Verilen örnekte C12

 

1,4 ise D12

 

2,3 elemanlarından oluşacaktır.

ELECTRE yönteminde uyum setlerini oluştururken değerlendirme faktörlerinin anlamlarına dikkat edilmelidir. Örneğin ilgili değerlendirme faktörü kar ise uyum seti için (6.15) formülü kullanılacaktır. Ancak değerlendirme faktörü maliyet ise bu durumda uyum seti için gerek şart ykjyljeşitsizliği olacaktır.

Adım 5 : Uyum (C) ve Uyumsuzluk Matrislerinin (D) Oluşturulması

Uyum matrisinin (C) oluşturulması için uyum setlerinden yararlanılır. C matrisi mxm boyutludur ve kliçin değer almaz.

C matrisinin elemanları aşağıdaki formülde gösterilen ilişki yardımıyla hesaplanır.



Uyumsuzluk matrisinin (D) elemanları ise aşağıdaki formül yardımıyla hesaplanır:

j

y  mutlak farklarından büyük olanı seçilir. Formülün payda kısmı için ise Y matrisinin 1. ve 2. satırlarındaki tüm elemanların karşılıklı mutlak farkları bulunarak bunlardan en büyük olanı seçilir.

C matrisi gibi D matrisi de mxm boyutludur ve kliçin değer almaz. D matrisi

Uyum üstünlük matrisi (F) mxm boyutludur ve matrisin elemanları uyum eşik değerinin ( c ) uyum matrisinin elemanlarıyla (c ) karşılaştırılmasından elde edilir. kl Uyum eşik değerinin ( c ) aşağıdaki formül yardımıyla elde edilir:



m ile C matrisini oluşturan elemanların toplamının çarpımına eşittir.

F matrisinin elemanları ( f ), ya 1 ya da 0 değerini alır ve matrisin köşegeni üzerinde kl aynı karar noktalarını gösterdiğinden değer yoktur. Eğer cklcfkl 1, eğer

c

ckl   fkl 0 dır.

Uyumsuzluk üstünlük matrisi (G) de mxm boyutludur ve F matrisine benzer şekilde oluşturulur. Uyumsuzluk eşik değeri ( d ) aşağıdaki formül yardımıyla elde edilir:



Adım 7 : Toplam Baskınlık Matrisinin (E) Oluşturulması

Toplam Baskınlık Matrisinin (E) elemanları (e ) aşağıdaki formülde gösterildiği kl gibi f ve kl g elemanlarının karşılıklı çarpımına eşittir. Burada E matrisi C ve D kl matrislerine bağlı olarak mxm boyutludur ve yine 1 ya da 0 değerlerinden oluşur [Hwang ve Yoon, 1981].

Adım 8 : Karar Noktalarının Önem Sırasının Belirlenmesi

E matrisinin satır ve sütunları karar noktalarını gösterir. Örneğin E matrisi aşağıdaki gibi hesaplanmışsa,

ELECTRE Yönteminin Avantaj ve Dezavantajları

ELECTRE yönteminin diğer yöntemlere göre önemli üstün yanları bulunmaktadır.

Kalitatif ve kantitatif verinin karışık olarak değerlendirilmesine olanak tanıyan kuvvetli ve aynı zamanda kolayca uyum sağlayabilen bir yöntemdir. Bir çok durumda, alternatiflerin güçlü ve kesin bir ön sıralamasını vermeyebilir fakat mevcut verilerin kalitesine göre, alternatif seçimi problemi için daha gerçekçi bir çözüm sunabilir. Aynı zamanda, diğer yöntemlerin daha yüksek düzeyde zaman ve insan gücü kaynağı gerektiren ayrıntılı veri gereksinimi, bu yöntemlerin planlama

aşamasındaki bir mühendislik projesinin değerlendirilmesinde kullanılmalarını engeller. ELECTRE yöntemi ise böyle yüksek düzeyde kaynaklara gereksinim duymamaktadır. Çözümünde lider alternatiflerin merkezini üretebilen bu yöntemin, çok sayıda alternatif içeren karar problemlerinde etken sonuçlar verememesi yöntemin zayıf yanıdır [Serinkaya, 2001].

7. UYGULAMA VE UYGULAMA SONUÇLARININ