• Sonuç bulunamadı

4.3. Bilimsel Bilginin Sosyal ve Kültürel Yapı ile Olan İlişkisine Yönelik Bulgular ve

4.3.1. ÖA1’den Elde Edilen Bilimsel Bilginin Sosyal ve Kültürel Yapı ile Olan

ÖA1, BDHGA-Form C’de yer alan dokuzuncu soruya şu şekilde yazılı cevap vermiştir:

Dokuzuncu soruya verilen cevap:

Bence bilim kesinlikle evrenseldir. Çünkü dünyanın her yerinde aynı olaylar meydana gelmektedir. Yaklaşık olarak aynı canlılara rastlanmaktadır.

Örnek verecek olursam gemiler dünya üzerindeki bütün denizlerde okyanuslarda yüzebilirler. Bitkiler dünyanın her yerinde fotosentez yapabilir. Dünyanın her yerinde insanlar 46 kromozomludur.

ÖA1 gerçekleştirilen görüşmede ilgili soruya ilişkin görüşleri şekilde görüşlerini ortaya koymuştur:

BE: Dokuzuncu soru şununla ilgiliydi. Yine farklı ekol var. Bir ekole göre bilim insanı

bilimin sosyal ve kültürel değerlerden etkilendiğinden bahsediyor. Yani diyor ki bilim insanı çalışmalarını yaparken içinde bulunduğu toplumun felsefi görüşleri, dini yapısı, entelektüel normları ııı ya da sosyal ve kültürel değerlerinden etkilenir. Bir diğer ekol de diyor ki hayır bilim evrenseldir, bilim insanı bilimi gerçekleştirdiği içinde bulunduğu toplumun sosyal ve kültürel değerlerinden entelektüel normlarından, siyasi yapısından, dini yapısından, felsefi yaklaşımlarından etkilenmez diyor.

ÖA1: Hıhı.

BE: Sen bunlardan hangisine katılıyorsun sebepleriyle bize izah edebilir misin?

ÖA1: Çalışıyım (gülerek). Bence etkilenirler çünkü ııı bilim, felsefe, din bunlar paralel

gidiyor bana göre. Atıyorum ben aklıma gelen örneği söylüyorum. Din ve bilimi ele alırsak hani biz Müslüman bir ülkede yaşıyoruz Kur’an-ı Kerim’i biliyoruz ve burada paralel olarak bilimi ele alırsak hani biçok düşünür, bilim adamı bunu da söylüyor. Din ve bilimin paralel gittiğini biliyor. Hani Kur’an-ı Kerim’de bir sürü olabilecek, keşfedilebilecek ya da yapılabilecek icatların olabildiğini, önceden yazıldığını söylüyorlar. Bu yüzden bence sosyoekonomik, kültürel, din, bilim bunların hepsi paralel bana göre.

BE: Bir etkileşim içerisindeler diyorsun? ÖA1: Evet kesinlikle.

BE: Anlıyorum. Bak burada verdiğin cevap biraz daha farklıydı. “Bence bilim

kesinlikle evrenseldir çünkü dünya üzerinde aynı olaylar meydana gelmektedir. Yaklaşık olarak aynı canlılara rastlanılmaktadır. Örnek verecek olursam gemiler dünya üzerindeki bütün denizlerde okyanuslarda yüzebilirler. Bitkiler dünyanın her yerinde fotosentez yapabilir. Dünyanın her yerinde insanlar 46 kromozomludur.

ÖA1: Hmmm evet. Oradaki de çok mantıklı geldi ama şu an onu düşündüm. Yani şu an

aklıma siz sorunca ilk gelen bu oldu. Demek ki orda farklı düşündüm.

BE: Anladım. O zaman bir etkileşim içinde olduklarından mı bahsediyorsun? ÖA1: Evet şu an bir etkileşim içinde olduklarını düşünüyorum

BE: Hıhı anladım. Peki bu farklılığa ne sebep oldu?

ÖA1: Hmm evet. Oradaki verdiğim cevapla mı şu an verdiğim cevap neden farklı oldu? BE: Evet. Merak ettim sadece?

ÖA1: (gülerek) Ben de çok merak ettim ama neden olmuş olabilir? (Duraksadı) BE: Peki şu anda emin olduğun görüş hangisi?

ÖA1: Yaaa (gülerek) kafam karıştı desem? Kafam karıştı şu an gerçekten onu da çok

şey mantıklı geldi.

BE: Şimdi farklı bilim insanlarını düşün farklı ülkelerde yaşamlarını sürdürüyorlar.

Bizlerde de var mesela Erdal İNÖNÜ. O bir siyaset adamı olarak tanınıyor ama çok ünlü bir fizikçidir. Ya da yurt dışında Albert EINSTEIN olsun. Başka bir ülkede başka bir araştırmacı. Bunları düşündüğün zaman bunların yaptıkları çalışmaları yaparken içinde bulunduğu toplumun bu sosyal ve kültürel değerlerinden etkileniyorlar mı?

ÖA1: Duraksadı. Yani etkilenmişlerdir…

BE: Yani bu sosyal ve kültürel değerler bilimin içine enjekte ediliyor mu bilimin içinde

yer alıyor mu?

ÖA1: Bana göre alıyodur aslında ama acaba şöyle bişey mi? Şimdi biz yapılan bi işte

atıyorum Einstein’ın yaptığı bir araştırmayı kendimize göre ııı çeviremeyiz ya da modelleyemeyiz heralde yani onun yaptıklarını sonuç olarak onun yaptıklarını direkt olarak da kullanabiliyoruz. Hani sonuçta yaşadığımız ortam farklı, sosyetemiz farklı. Şu an gerçekten kafam karıştı(gülerek).

ÖA1: Oradaki cevap daha çok kafama yattı (anketi kastetti gülerek)

(Anket cevabı okundu). Evet, bu olayları düşününce evrensel olduğunu daha baskın çıktı yani.

ÖA1’in anket yazılı ve sözlü verileri incelendiğinde öğretmen adayının bilimin evrensel olduğunu düşündüğü yönündeki bulgular ağır basmaktadır. Bu kararını anketin yazılı uygulamasında ve görüşmenin sonunda ortaya koymuştur. ÖA1 din ve bilim arasında bir paralellik olduğuna değinmiş ancak etkileşim içinde olup olmadığına dair bir yorum yapmamıştır. Din ve diğer faktörlerin bilim ile paralel yol aldıklarını izah etmiştir.

ÖA1’in bilimsel bilginin sosyal ve kültürel yapıya ilişkin kurgusal bilim haberlerinde yer alan ikinci soruya verdiği cevap ise:

“Ekonomi, küresel ısınma karşıtı araştırmacıları etkiliyor. Onlar ulusal

ekonominin doğal dengenin bozulmasından daha önemli olduğu görüşünü desteklemektedirler.

Küresel ısınmanın olduğunu savunan araştırmacılar herhangi bir toplumsal faktörden etkilenmiyorlar. Onlar için doğanın dengesi her şeyden önemlidir. “Ekonomik kayıplar doğal dengenin bozulması ile karşılaştırılamaz” olduğunu söylüyorlar” Şeklindedir.

ÖA1 ekonomiyi toplumsal bir faktör olarak görmekte ve küresel ısınmanın var olmadığını savunan bireylerin karar vermesinde etkili bir unsur olarak belirtmektedir. ÖA1 aynı zamanda küresel ısınmanın varlığını savunan bilim insanlarının karar vermelerinde bilimin sosyal ve kültürel yapı ile olan ilişkilerinin etkili olmadığını belirtmektedir.

ÖA1’in bilimsel bilginin sosyal ve kültürel yapı ile olan ilişkisine yönelik görüşleri genel bir çerçevede yorumlandığında bilimsel bilginin evrensel bir yapıda olduğu ve içinde bulunduğu toplumun unsurlarından etkilenmediği yönündeki görüşü ağır basmaktadır. Ancak öğretmen adayı bilim insanlarının görüşlerini etkileyebilecek sosyal ve kültürel faktörleri belirleyebilmektedir (örneğin ekonomik faktörler).

4.3.2. ÖA2’den Elde Edilen Bilimsel Bilginin Sosyal ve Kültürel Yapı ile Olan