• Sonuç bulunamadı

2.5. AraĢtırmanın Varsayımları

3.1.4. Ekonomik Durum

Bu ana baĢlık altında ilçenin zirai organizasyonu, endüstri ve ticaret durumu ve ilçenin ekonomik iĢletmeleri vurgulanmaktadır. Zirai organizasyon baĢlığı altında da ilçenin bağ, bahçe, çayır, sulu tarla, susuz tarla, mera ve ormanlık olarak kullanılan alanları dönüm ve metrekare olarak verilecektir. Ayrıca, ilçedeki büyükbaĢ hayvan ve küçükbaĢ hayvan sayıları verilip, hayvancılıkla geçimini sağlayan aile sayıları belirtilecektir. Endüstri ve ticaret baĢlığı altında ilçeye yapılmıĢ yatırımlar, uygulanan projeler ve ilçede açılan belli baĢlı iĢletmelere yer verilecektir. Ġlçenin ekonomik iĢletmeleri baĢlığı altında ise, ilçe merkezinde yer alan ve insanların geçimlerini sağladıkları ve ihtiyaçlarını giderdikleri iĢletmeler anlatılacaktır.

3.1.4.1. Zirai Organizasyon

Ġlçe Tarım Müdürlüğünden elde edilen verilere göre (2017-2018), ilçeye ait zirai organizasyon ile ilgili mevcut bilgiler Ģöyle özetlenebilir:

Pertek Ġlçesinde, bağ alanı olarak toplam 1.960 dönüm 275 m2 alan, bahçe alanı olarak 4.787 dönüm 788 m2, çayır olarak geçen alan, 6.748 dönüm 63m2, sulu tarla alanı 47.965 dönüm 446 m2, susuz tarla olarak geçen alan 198.840 dekar 599m2, mera olarak geçen alan 313.210 dönüm 618m2, ormanlık olarak geçen alan ise 116.312 dönüm 108 m2‟ dir.

Pertek ilçesinde toplam 4000 büyükbaĢ hayvan, 108.000 küçükbaĢ hayvan bulunmaktadır. Ġlçede küçükbaĢ hayvancılıkla geçimini sağlayan 275 kiĢi mevcuttur.

BüyükbaĢ hayvancılıkla geçimini sağlayan 287 kiĢi bulunmaktadır. Bu veriler dıĢında ihtiyaçlarını karĢılamak amacıyla da büyükbaĢ hayvan besleyen aileler bulunmaktadır.

KüçükbaĢ hayvancılıkla geçimini sağlayan aileler mevsimsel olarak yaylaya çıkmaktadırlar. Bu aileler yaz mevsimini yaylalarda geçirip sonbaharda da dönmektedirler. (Kaynak kiĢi 1) BYK‟deki pek de yaygın olmayan zirai ve hayvancılık aktivitelerine iliĢkin bulgular takip eden kısımda yer alacaktır.

3.1.4.2. Endüstri ve Ticaret

Elde edilen bilgilere göre, Pertek ilçesine son yıllarda ister özel teĢebbüs ve giriĢim olsun isterse devlet eliyle ekonomiyi canlandırmak ve ilçeyi her anlamda tanıtmak, ön plana çıkarmak amacıyla birçok yatırım yapıldığı vurgulanmaktadır. Bu yatırımlardan bir tanesi de Pertek Termal Otelidir. BYK bu otele yakın bir konumda yer almaktadır. Bu otel, ilçede 2010 yılında faaliyete geçmiĢtir. Tesisin su sıcaklığı 37-40 dereceyi bulmakta ve suyun içerisindeki minareler birçok hastalığa Ģifa kaynağı olmaktadır. Termal Otel Ġlçenin giriĢinde, Elazığ feribot iskelesine 250 metre mesafededir Tesisin, 32 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplam 446 bin metrekare alana sahiptir. Tesiste, yarı olimpik havuzlar, çocuk havuzları, aquapark, termal havuzlar, aile banyoları, hamam ve sauna da bulunmaktadır. Termal suyun eklem rahatsızlıklarından kemik erimesine, mide ve bağırsak hastalıklarından egzama, sedef, akne gibi cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği belirtilmektedir. Ġlk kez böyle ciddi ve büyük bir yatırımla açılan termal tesis, ilçeyi yerel ve ulusal basında da haber odağı haline getirmiĢtir. Ġlçeye gelen turist sayısının artmasıyla yöre esnafı da ekonomik olarak kazanmaya baĢlamıĢtır (htpps://www.hurriyet.com.tr/amp/ekonomi/pertek-termal-turizmle-kalkinacak-27759156).

2010 yılında, BarıĢ Yapı Kooperatifinin giriĢimcisi, Pertek Süt Ürünleri fabrikasını açmıĢtır. Pertek ve Tunceli bölgesindeki üreticiden süt alınıp iĢlenmiĢ ve süt ürünlerinin üretimi yapılmıĢtır. Süt ürünleri ilçe dıĢından da talep görmüĢ ve böylece ekonominin canlanması sağlanmıĢtır. Ayrıca Süt Ürünleri Fabrikasının yanında Pekmez Fabrikası da bulunmakta ve üzüm, dut, keçiboynuzu pekmezi üretimi yapılmaktadır.

Üretilen pekmezlerin Ġstanbul, Ankara ve Ġzmir‟e de pazarlanmaktadır (http://arsiv.dha.com.tr/talepleri-karsilayamiyoruz_293499.html ).

Yapılan yatırımlardan bir tanesi de gazete haberlerinde vurgulandığı üzere;

2014 yılında yapımına baĢlanan Tunceli-Elazığ arasındaki yol çalıĢmasıdır. Bu yol çalıĢması 2018 yılı itibariyle tamamlanmıĢ ve Tunceli-Elazığ arasındaki yol mesafesi 30 dakikaya düĢmüĢtür. Ayrıca, yol çalıĢmasının tamamlanmasıyla ülkemizin Güney‟i Kuzey‟ ine bağlanmıĢtır. Ġlerleyen zamanlarda büyük tırların ve araçların bu yolu kullanması halinde ekonominin olumlu yönde etkilenmesi beklenmektedir.

(http://www.milliyet.com.tr/tunceli-elazıg-arasi-30-dakikaya-iniyor-tunceli-yerelhaber-1972809/ ).

2016 yılında Ġlçe Kaymakamlığınca “Kırsaldan Umutlar Filizleniyor” Projesi baĢlatılmıĢ ve bu proje kapsamında pekmez, pestil ve cevizli sucuk yapımı hakkında insanların bilgilenmeleri için kurslar verilmiĢtir. Bu projeyle ilçedeki dezavantajlı kiĢilerin sosyal entegrasyonlarının geliĢtirilmesi amaçlanmıĢtır. 20 kadına pekmez, pestil ve cevizli sucuk yapım kursu, 11 kadın 8 erkekten oluĢan gruba ceviz, dut ve badem yetiĢtiriciliği kursu, 20 kadına da Tunceli sarımsağı yetiĢtirme kursu verilmiĢtir.

Bu kurslar sayesinde, insanlar üretim sürecine dahil olmuĢ ve ticari anlamda da kar elde etmiĢlerdir. (https://www.haberler.com/pertek-te-kirsaldan-umutlar-filizleniyor-projesi-9818624-haberi/)

2017 yılında Pertek, Hozat ve ÇemiĢgezek ilçelerinin çöpleri Elazığ Belediyesi Çöteli Katı Atık Düzenli Depolama Sahasına nakledilerek enerjiye dönüĢtürülmüĢtür.

Bu sayede, Pertek ilçesi katı atıklarından kurtulmuĢ ve aynı zamanda bu çöplerden enerji elde edilmesi de düzenlenen protokolle sağlanmıĢtır. (http://www.elazig.

bel.tr/haber.php?id=2101)

2017 yılında ise önce Tunceli‟ de, 400 kadının istihdam edildiği Tekstil Fabrikası açılmıĢ, daha sonra ise, 2018 yılı ġubat ayında da Pertek ilçesinde, 150 kiĢinin istihdam edileceği Tekstil Fabrikası hizmete girmiĢtir. Bu fabrika Ġstanbul‟ da faaliyet yürüten bir tekstil firması tarafından açılmıĢtır. Üretilen tekstil ürünlerinin hem iç piyasada satılması hem de yurt dıĢına ihraç edilmesi planlanmaktadır. Açılan fabrikalarla birlikte amaçlananın Tunceli ilinin adının terörle anılmasından ziyade ilin huzura kavuĢturulması ve doğa güzelliğinin ön plana çıkarılması olduğu vurgulanmaktadır. (https://www.hurriyet.com.tr/amp/tunceli-pertekte-150-kisinin-istihdam-edileceg-40737094 )

3.1.4.3. Ekonomik ĠĢletmeler

Pertek ilçesinde yaĢayan insanların ihtiyaçlarını karĢılayabilmesi ve geçimlerini sağlayabilmesi için yeterli olabilecek sayıda iĢletme bulunmaktadır. Pertek Ġlçe Belediyesinden alınan bilgilere göre, ilçe merkezinde hareket halinde bulunan araçlar da dâhil 248 esnaf, 11 Ģirket ve 99-100 tane de tüccar bulunmaktadır. Bu iĢletmeler genel olarak Hükümet Caddesi, Atatürk Caddesi ve Çınar Caddesi üzerinde

yer almaktadır. Konutlar da en fazla bu bölgede yoğunlaĢmıĢtır. ĠĢletmelerin çoğunluğunu bakkal ve marketler oluĢturmaktadır (Kaynak kiĢi 2). ġıkoğlu‟ nun

“Pertek Ġlçe Merkezi‟ nin Coğrafi Etüdü” adlı yüksek lisans tez çalıĢmasında iĢletmeleri gruplandırılarak sınıflandırmasından esinlenerek, yapılan yerel gözlemler sonucu ekonomiye yön veren iĢletmeler günümüzdeki haliyle Ģu Ģekilde sıralanabilir: Ġlçe merkezinde 5 market, 23 bakkal, 2 kasap, 6 fırın, 2 tane de tekel bayi yer almaktadır. Bu dükkânlar insanların günlük ve kısa vadeli ihtiyaçlarını gidermelerine yetmektedir.

Daha uzun vadede insanların ihtiyaçlarını gidermeye yarayan iĢletmeler de bulunmaktadır. Bu iĢletmeler Ģöyle sıralanabilir: 6 tane giyim ve tuhafiye, 6 erkek 3 bayan kuaförü, ayakkabı satımı ve tamiri yapan 3 dükkân, 2 tane fotoğrafçı, 3 tane de tüp bayii bulunmaktadır. Ayrıca 5 adet mobilyacı ve marangoz, 1 kuyumcu, 3 beyaz eĢya satan dükkân, 1 eczane, 2 tane de kırtasiye bulunmaktadır. Ġnsanların yeme-içme ve dinlenme hizmeti için kurulan iĢletmeler ise Ģunlardır: 2 tane pastane, 5 çay ocağı, 6 tane içkili lokanta ve birahane, 2 internet kafe ve playstation, 2 otel, 5 lokanta, 7 tane de kahvehane yer almaktadır. Ġnsanların ulaĢım hizmetlerini sağlıklı bir Ģekilde yerine getirebilmesi için; 3 oto tamircisi ve lastikçi, 3 petrol iĢletmesi, 1 Ģehirlerarası minibüs terminali, 1 köy garajı bulunmaktadır (ġıkoğlu, 2010: 100-101).