• Sonuç bulunamadı

EK-2: Tezden Üretilmiş Sözel-Poster Sunumlar

23.03.2018 Sayın Aykut ÖZÇADIRCI,

Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü adına sizleri 25-28 Nisan 2018 tarihlerinde Antalya Belek Belconti Resort Hotel’de düzenleyeceğimiz 17. Fizyoterapi ve Rehabilitasyonda Gelişmeler Kongresi’ne davet etmekten mutluluk duymaktayız.

Göndermiş olduğunuz aşağıda detayları bulunan bildiriniz Bilimsel Kurul değerlendirmesi neticesinde kabul edilmiştir.

Kabul edilen özetler, TFD bilimsel yayın organı–Emerging Sources Citation Index (ESCI), EBSCO, Cumulative Index to Nursing and Allied Health Literature (CINAHL), Excerpta Medica (EMBASE), AMED Physiotherapy Index, SPORTDiscus, Türk Tıp Dizini ve Ulakbim Türk Tıp Dizini'nde yer alan- Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi’nde basılacaktır. Bildiri özetlerinin Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi’nde basılması için bildiriyi sunacak kişinin en geç 27 M art 2018 tarihinde kadar kayıt yaptırması gerekmektedir.

Sözel veya poster sunumu yapılmayan özetler dergide yayınlanmayacaktır.

Bu davet mektubu, sadece bağlı bulunduğunuz kurumdan izin alınabilmesi maksadıyla düzenlenmiş olup, herhangi bir maddi destek sağlamamaktadır.

Prof. Dr. Tülin DÜGER Kongre Başkanı

Poster(ler)inizi A4 boyutunda dikey olarak pdf. formatında kaydedip, 10 Nisan 2018 tarihine kadar ilknur@diamed98.com adresine göndermenizi rica ederiz. Lütfen mail konu ve pdf dosya ismine, sadece bu metindeki bildiri numaranızı yazınız

Posterler otomatik geçişli ve arama opsiyonlu olarak kongre boyunca istasyonlarda izlenebilecektir. Poster bildiri sunucusunun bilimsel programdaki sunum saatlerinde, ekran başında sunumunu yapması gerekmektedir.

BİLDİRİ No: P-017

BİLDİRİ BAŞLIĞI: Total kalça artroplastisi cerrahisi geçirmiş bireylerin yapay eklemi unutabilme becerisinin fonksiyonel performansla ilişkisi: pilot çalışma

YAZARLAR: Aykut ÖZÇADIRCI1, Gürsoy COŞKUN, Edibe ÜNAL

KURUM : 1Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, Ankara

SUNUCU: Aykut ÖZÇADIRCI SUNUM ŞEKLİ: Poster

SUNUM TARİHİ ve SAAT ARALIĞI: 26 Nisan 2018 Perşembe- 1. Gün Saat: 12:30-13:30

Poster Oturum-1

Oturum Başkanı: Gülcan Harput Poster Bildiriler (P1-P20)

EK-3: Aydınlatılmış Onam Formu

17 ANKET ARAŞTIRM ALARI İÇİN AYDI NLATILM IŞ ONAM FORMU

(Fizyoterapistin beyanı, katılımcı grubu için)

Sayın Katılımcı;

“Total Kalça Artroplastili Hastalarda Yapay Eklemi Unutabilme Becerisinin Kinezyofobi ve Fonksiyonel Performansla ilişkisini incelemek amacıyla bir çalışma yapıyoruz.’’ Sizin de bu araştırmaya katılmanızı öneriyoruz. Ancak bu araştırmaya katılıp katılmamakta serbestsiniz. Çalışmaya katılım gönüllülük esasına dayalıdır. Kararınızdan önce araştırma hakkında sizi bilgilendirmek istiyoruz. Bu bilgileri okuyup anladıktan sonra araştırmaya katılmak isterseniz formu imzalayınız.

Bu araştırmayı yapmak istememizin nedeni; Total Kalça Artroplastili hastalarda ameliyattan sonra yeni yapay eklemine olan uyumunu araştırmaktır. Bu araştırma Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünün Hastane Ortopedik fizyoterapi ve rehabilitasyon ünitesinde yapılacaktır. Eğer araştırmaya katılmayı kabul ederseniz Fizyoterapist Aykut ÖZÇADIRCI tarafından değerlendirileceksiniz ve bulgularınız kaydedilecektir. Çalışmaya başlamadan size çalışma hakkında bilgi verilecektir. Yine izniniz doğrultusunda bu çalışmayı yapabilmek için yaş, boy, kilo,cinsiyet,meslek ve ameliyatınıza ait klinik özellikler gibi bilgileriniz alınacaktır. Değerlendirme sonucunuz uygun ise bu çalışmaya alınacaksınız. Ölçümlere başlamadan önce genel sağlığınız ile ilgisi soru-cevap kısmı ve demografik bilgilerinizi dolduracağız. Değerlendirme 20 ile 25 dk arasında zamanınızı alacaktır. Kalça çevresi kas kuvvetinizi ölçmek için yatak üstünde sırtüstü yüzüstü oturma ve yan yatış pozisyonda değerlendirme yapacağız. Kalça çevresi kas kuvveti için yapılan ölçümde oturma pozisyonunda bacaklar dizden itibaren masadan sarkacak şekilde yandan ellerle destek almadan dik pozisyonda oturuken bacağınızı yukarı doğru kaldıracaksınız hareketin sonunda el dinamometresi ile dizinizin hemen üzerinden direnci yenene kadar kuvvet uygulanacaktır.Yüzüstü pozisyondaki kas kuvveti ölçümünde bacaklarınız düz bir şekilde yüzüstü yatacaksınız ve ölçüm yapılacak taraf bacağınızı kalçanızdan itibaren yukarı doğru kaldıracaksınız. Hareketin sonunda aynı alet ile direnci yenene kadar kuvvet uygulayanacaktır. Yan yatış pozisyonunda kas kuvveti ölçümünde ise ölçüm yapılacak tarafınız yukarı gelecek şekilde yan yatacaksınız. Daha sonra üstteki bacağınızı yukarı kaldıracaksınız ve hareketin sonunda yine aynı şekilde göstermiş olduğunuz direnci yenene kadar aletle aşağı doğru kuvvet uygulanacaktır. Kalça ekleminizin hareket açıklığını ölçmek içinse sırtüstü ve oturma pozisyonunda ölçüm yapılacaktır. Fonksiyonel performansınızı belirlemek amacıyla 6 Dakika Yürüme Testi yapılacaktır. Bu testte 6 dakika boyunca düz bir zeminde yürüyeceksiniz. Testin sonunda toplam yürüyüş mesafeniz kaydedilecektir.Test sırasında yorulduğunuzda ara verebilirsiniz. Son olarak yeni ekleminize uyum becerinizi değerlendirmek için

18 Unutulan Eklem Skoru, hareket korkunuzu sorgulayan Tampa Kinezyofobi Ölçeği ve özürlülük düzeyinizi belirleyen Oxford Kalça Skoru isimli bir anket formlarını doldurmanızı isteyeceğiz. Anket formu doldurmadan önce size detaylıca anlatılacak ve bilgilendirme yapılacaktır.

Test yönergeleri her test başlangıcında ayrıca anlatılacak ve uygulamalı olarak gösterilecektir.

Değerlendirme sırasında oluşabilecek riskler: Değerlendirme size zarar verecek herhangi bir risk

içermemektedir. Bu çalışmaya katılmanız için sizden herhangi bir ücret istenmeyecektir. Çalışmaya katıldığınız için size ek bir ödeme de yapılmayacaktır.

Sizinle ilgili tıbbi bilgiler gizli tutulacak, ancak çalışmanın kalitesini denetleyen görevliler, etik kurullar ya da resmi makamlarca gereği halinde incelenebilecektir.

Bu çalışmaya katılmayı reddedebilirsiniz. Bu araştırmaya katılmak tamamen isteğe bağlıdır ve çalışmanın herhangi bir aşamasında onayınızı çekme hakkına da sahipsiniz

(Katılımcının/Hastanın Beyanı)

Sayın Fizyoterapist Aykut ÖZÇADIRCI tarafından Hacettepe Üniversitesi Hasanesi Ortopedik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ünitesi’nde bir araştırma yapılacağı belirtilerek bu araştırma ile ilgili yukarıdaki bilgiler bana aktarıldı. Bu bilgilerden sonra böyle bir araştırmaya “katılımcı” olarak davet edildim.

Eğer bu araştırmaya katılırsam fizyoterapist ile aramda kalması gereken bana ait bilgilerin gizliliğine bu araştırma sırasında da büyük özen ve saygı ile yaklaşılacağına inanıyorum.

Araştırma sonuçlarının eğitim ve bilimsel amaçlarla kullanımı sırasında kişisel bilgilerimin ihtimamla korunacağı konusunda bana yeterli güven verildi.

Projenin yürütülmesi sırasında herhangi bir sebep göstermeden araştırmadan çekilebilirim, (ancak

araştırmacıları zor durumda bırakmamak için araştırmadan çekileceğimi önceden bildirmemim uygun olacağının bilincindeyim). Ayrıca tıbbi durumuma herhangi bir zarar verilmemesi koşuluyla

araştırmacı tarafından araştırma dışı tutulabilirim.

Araştırma için yapılacak harcamalarla ilgili herhangi bir parasal sorumluluk altına girmiyorum. Bana da bir ödeme yapılmayacaktır.

İster doğrudan, ister dolaylı olsun araştırma uygulamasından kaynaklanan nedenlerle meydana gelebilecek herhangi bir sağlık sorunumun ortaya çıkması halinde, her türlü tıbbi müdahalenin

19 sağlanacağı konusunda gerekli güvence verildi (bu tıbbi müdahalelerle ilgili olarak da parasal bir yük altına girmeyeceğim).

Araştırma sırasında bir sağlık sorunu ile karşılaştığımda; herhangi bir saatte, sorumlu araştırmacı, Yrd.Doç. Dr. Gürsoy Coşkun’a 0543 539 4426 no’lu telefondan, araştırmacı Fzt. Aykut ÖZÇADIRCI’ ya 05456337759 no’lu telefondan ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Ortopedik Rehabilitasyon Ünitesi’nden arayabileceğimi biliyorum. Bu araştırmaya katılmak zorunda değilim ve katılmayabilirim. Araştırmaya katılmam konusunda zorlayıcı bir davranışla karşılaşmış değilim. Eğer katılmayı reddedersem, bu durumun tıbbi bakımıma ve hekim ile olan ilişkime herhangi bir zarar getirmeyeceğini de biliyorum. Bana yapılan tüm açıklamaları ayrıntılarıyla anlamış bulunmaktayım. Kendi başıma belli bir düşünme süresi sonunda adı geçen bu araştırma projesinde “katılımcı” olarak yer alma kararını aldım. Bu konuda yapılan daveti büyük bir memnuniyet ve gönüllülük içerisinde kabul ediyorum.

İmzalı bu form kağıdının bir kopyası bana verilecektir. Katılımcı Adı, soyadı: Adres: Tel. İmza Görüşme tanığı Adı, soyadı: Adres: Tel. İmza:

Katılımcı ile görüşen fizyoterapist Adı soyadı, unvanı:

Adres: Tel. İmza

EK-4: Değerlendirme Formu

Tarih: DEĞERLENDİRME FORM U

1. DEM OGRAFİK Bİ LGİ LER