• Sonuç bulunamadı

Dini Eğitim İle İlgili Kanuni Esaslar

BÖLÜM 3: 2008 YILINDA BAŞLATILAN DİN POLİTİKALARI VE DİN

3.4. Devletin Din Eğitimi ve İlahiyat Alanında Siyaseti ve Yapısı

3.4.1. Dini Eğitim İle İlgili Kanuni Esaslar

Kırgızistan bağımsızlığından bugüne kadar çeşitli kanunları kabul etmiş ve bu kanunların arasında eğitim ile ilgili kanun da mevcuttur. Eğitim ile ilgili kanunun temel amacı vatandaşlara verilen eğitimin düzenli ve sistemli yürütülmesidir. Bu kanunda dini eğitim konusu yeterince yer almasa da belli bir ölçüde yer verilmiştir. Söz konusu Kırgızistan’ın 30 Nisan 2003 yılındaki 92 Sayılı “Eğitim-Öğretim ile İlgili” kanununda “Eğitim Alma Hakkı” başlıklı 3.maddesinde “Kırgız Cumhuriyeti vatandaşların cinsiyetine, milliyetine, diline, sosyal ve mülk durumuna, sağlığının imkanlarının kısıtlığına, işinin yapısına ve pozisyonuna, dini kimliğine, siyasi ve dini inanışlarına, oturduğu yere vb., durumlarına bakılmaksızın eğitim almaya sahiptir” denilmiştir. Sonraki “Eğitim Verme Alanında Devlet Politikalarının İlkeleri” başlıklı 4.maddede ise “...Eğitimin siyasi ve dini kurumlardan bağımsızlığı. Devlet ve kamu eğitim kurumlarında eğitim verilmesinin laik (seküler) karakteri...” ve “Eğitim Kurumlarının Sosyal, Siyasi, Dini Örgütler, Dernekler, Birleşmeler ile İlişkisi” başlığının

78

39.maddesinde “Devletin eğitim kurumlarında siyasi ve dini partileri ve örgütleri oluşturmak yasaktır” denilmiş ve devletin genel eğitim sistemi bu yasaya göre çalışılmaktadır (Kırgızistan Eğitim ile İlgili Kanunu, 2003).

Devletin 31 Aralık 2008 yılında kabul edilen “Din Özgürlüğü ve Dini Kurumlar ile İlgili” kanununun “Eğitim Verme ve Din” başlıklı 6.maddesinde ise dini eğitim şöyle ifade edilmiştir:

1. “Vatandaşlar hangi dine mensup olduklarına bakılmaksızın devlet eğitiminin her çeşit ve düzeyinde eğitim alma hakkına sahiptir.

2. Dini eğitim veren kurumların haricinde devletin eğitim kurumlarında dini kurumları oluşturmaya izin verilmez.

3. Kırgız Cumhuriyeti mevzuatınca belirlenen usul uyarınca tescil edilen dini kuruluşlar, çocuk ve yetişkinlerin dini eğitimi için kendi tesislerini kullanarak kendi kaynaklarından finanse edilen dini eğitim kurumları oluşturma ve sürdürme hakkına sahiptir.

4. Dini kurumlar, Kırgız Cumhuriyeti mevzuatınca belirlenen usul uyarınca, din adamlarının ve ihtiyaç duydukları din görevlilerinin eğitimi için dini eğitim kurumlarını oluşturma hakkına sahiptir.

5. Vatandaşlar, Kırgız Cumhuriyeti “Eğitim ile İlgili” Kanunu’na göre zorunlu genel ortaöğretim eğitimini aldıktan sonra yüksek ve orta dini öğretim kurumlarında eğitim almaya kabul edilir.

6. Dini eğitim kurumlarında dini disiplinleri öğreten kişiler, özel bir dini (manevi) eğitime sahip olmalı ve faaliyetlerini uygun bir belge ile onaylanması gerekir ve içinde bulundukları dini organizasyonun ilgili yönetim organı ile istişare ederek yürütmelidirler.

7. Her düzeyde eğitim için dini disiplinlerin bireysel olarak öğretilmesi yasaktır.

8. Genel eğitim niteliğine sahip dini disiplinlerin öğretilmesi, eğer Kırgız Cumhuriyeti mevzuatına aykırı değilse, devlet eğitim kurumlarının programlarına dahil edilebilir. 9. Dini eğitim kurumları, Kırgız Cumhuriyeti topraklarında faaliyet gösteren eğitim

kurumlarının tüm hak ve görevlerinden yararlanırlar” denilmiştir.

Aynı kanunun “Dini Eğitim Kurumlarının Tescili” başlıklı 13.maddesinde dini kurumların oluşumu ve çalışması ile ilgili yasal çerçeve belirlenmiştir. Bu yasaya göre, dini eğitim kurumlarının, Din İşleri Devlet Komisyonu’na kayıt yaptırması zorunludur; bu organa kayıt yaptırmadan dini eğitim vermek yasaktır; dini eğitim kurumunun

79

kurucuları tarafından onaylanan devlet ve resmi dillerde dört nüshada hazırlanmış olan tüzük yapma toplantısının protokolü, dini eğitim kurumunu oluşturma ile ilgili kararı veya sözleşmesi; kurucuların kişisel bilgileri; kurucuların tüzüğünün dini kurum olarak kayda alma ile ilgili lisansının noterli kopyaları; kurucular tarafından onaylanan öğretim müfredatı, öğretmenlerin kalite göstergesi; ilgili organlardan sertifika-sonuç alma (sıhhi-epidemiyolojik, yangın), faaliyetlerini yürütmek için yerel yönetimin dini eğitim kurumuna izni; finansal kaynakların kullanılabilirliğinin teyidi; öğretmenlerin kalite personeli talep edilmekte ve bu işlemlerden sonra dini eğitim kurumuna eğitim faaliyetini yürütmesine dair belli bir lisans verilecektir (Kırgızistan’ın İnanç Özgürlüğü ve Dini Kurumlar ile İlgili Kanunu, 2008). Dolayısıyla dini eğitim vermek isteyen kurumların yukarıdaki yasaya uymaları gerekmektedir.

Böylece devlet dini eğitim alanının çerçevesini belirlemiştir. Fakat bu yasaya rağmen dini eğitim alanında sorunlar hala çözülmüş değildir. Son senelerde devlet dini eğitim ve ilahiyat alanının daha düzenli ve sistemli çalışılması, radikal ve aşırı idelojilerin yayılmasını önlemek için dini alanda eğitim veren kurumların faaliyetlerini düzeltmeye çalışmıştır. Bunun en önemli göstergesi olarak 14 Kasım 2014’te kabul edilen Din Konsept’inde, devletin din politikalarındaki ana yönlerinin biri dini eğitim ve ilahiyat alanını düzeltmek olmuştur.

Kırgızistan’ın 27 senelik bağımsızlık döneminde devlet tarafından verilen lisans, aynı ders programları olmayan dini eğitim veren kurumlar ortaya çıkmasına engel olamamıştır. 2014 yılında başlatılan din reformlarının bir parçası olarak dini eğitim ve ilahiyat alanının bir düzene sokulması hedeflenmiştir. Din Konsept’te, dini çalışmaların öğretilmesi, din eğitiminin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca Din Konsept’te dini eğitim veren kurumları belgelendirme, standardizasyon, müfredatın birleştirilmesi de vardır. Buna göre dini eğitim veren kurumların ruhsatlandırılması: radikal ideolojileri önlemek için dini eğitim veren kurumların müfredatta ders içeriklerinin birleştirilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Bunun dışında en önemli olarak devlet, din eğitimini de Din Konsept’te belirtilen geleneksel İslam denilen Hanefi mezhebi ile Maturidi akidesi üzerinden yapılacağını, buna destekte bulunacağını ve ilgili dini kurumlarla işbirliği içinde olacağını dile getirmiştir. Bununla devlet Hanefi mezhebi ve Maturidi akidesine resmiyet kazandırmıştır.

80