• Sonuç bulunamadı

DÜZENLEMELER VE TMS 41 TARIMSAL FAAL YET STANDARD

3.4. Türkiye Muhasebe Standard Tar msal Faaliyet (TMS 41)

3.4.3. TMS 41 Standard nda Yer Alan Tan mlar

3.4.4.2. Duran Varl klar Grubunda Canl Varl klar

Duran varl klar grubunda canl varl klar; i letmede bir y ldan daha uzun süre kalacak olan canl hayvan ve bitkiler 21 CANLI VARLIKLAR (B YOLOJ K VARLIKLAR) grubunda aç lacak hesaplarda izlenebilir.

Duran varl klarda dönen varl k niteli indeki canl varl klarda oldu u gibi, bir de im kapasitesine sahip olmakla birlikte de imleri yönetilebilir ve ölçülebilir. Maddi yap ya sahip di er duran varl klar edinildikten sonra eskime, y pranma v.b. gibi de imler d nda nitelik de ikli ine u ramazlar. Canl varl klar ise niteliksel ve niceliksel olarak gerçek de eri aç ndan sürekli bir de im sürecindedirler. Ayr ca maddi yap ya sahip di er duran varl klar n esas olarak ekonomik ömrü sonucunda edinme de erine oranla önemsiz tutarlarla sat labilmesi söz konusu iken bir k m canl varl klar uzun süre yeti tirilmek daha sonra da sat lmak üzere elde edilirler ve belirli süre sonunda paraya çevrilirler. Duran varl k niteli indeki canl varl klar n ta özelliklerden dolay THP’nda bo bulunan 21’inci grup kullan labilir180.

Duran varl k grubunda yer almas gereken Nalan Akdo an ve Orhan Sevilengül’ün ad geçen çal malar nda önerdikleri canl varl k hesaplar n i leyi i

öyledir:

210 Meyve A açlar

Ürününden devaml yararlan lan yat m a amas tamamlanm elma, kiraz, ceviz, kay , erik v.b. gibi meyve a açlar n izlenebilece i hesapt r. Meyve a açlar için yap lan budama, ilaçlama, gübreleme v.b. harcamalar maliyet hesaplar arac ile bu hesap borç; meyve a açlar n hasad yap ld ktan sonra ürünlerin stoka al narak 152 Mamuller hesab n borcu kar nda bu hesap alacak yaz r. Ayr ca

179

Nalan AKDO AN ve Orhan SEV LENGÜL, a.g.e., ss., 46-47. 180

Nalan AKDO AN ve Orhan SEV LENGÜL, Türkiye Muhasebe Standartlar le Uyumlu Tekdüzen Muhasebe Sistemi Uygulamas , Gazi Kitabevi, Ankara, Mart 2007, s., 273.

hasad yap lmadan bahçede sat lmas nda ise, 620 Sat lan Mamuller Maliyeti hesab n borcu kar nda bu hesap alacak yaz r. De erlemede de er art lar , 606 Canl Varl k De erleme Farklar hesab n kar nda borca, de er azal lar nda ise, bu hesab n kar nda alaca a yaz r.

211 Meyve Vermeyen A açlar

Yat m a amas tamamlanm ürününden devaml yararlanmak amac yla yeti tirilen kavak, çam, me e v.b. gibi meyve vermeyen a açlar n izlenebilece i hesapt r. Meyve vermeyen a açlar için yap lan budama, ilaçlama, gübreleme v.b. harcamalar maliyet hesaplar arac ile bu hesap borç; meyve vermeyen a açlar n hasad yap ld ktan sonra ürünlerin stoka al narak 152 Mamuller hesab n borcu kar nda bu hesap alacak yaz r. Ayr ca meyve vermeyen a açlar n hasad yap lmadan sat lmas nda ise, 620 Sat lan Mamuller Maliyeti hesab n borcu kar nda bu hesap alacak yaz r. De erlemede de er art lar , 606 Canl Varl k De erleme Farklar hesab n kar nda borca, de er azal lar nda ise, bu hesab n kar nda alaca a yaz r.

212 Canl Büyükba Hayvanlar

letmede bir y ldan daha uzun süre tutulan ve ürününden devaml olarak yararlanmak amac yla inek, deve, at v.b. gibi büyükba hayvanlar n izlenebilece i hesapt r. Büyükba hayvanlar için yap lan yem, su, ilaç, nakliye, suni tohumlama v.b. harcamalar maliyet hesaplar arac ile bu hesap borç; büyükba hayvanlar n canl veya kesilerek sat lmas nda ise, ilgili hesab n kar nda bu hesap alacak yaz r. De erlemede de er art lar , 606 Canl Varl k De erleme Farklar hesab n kar nda borç; de er azal lar nda ise, bu hesab n kar nda alacak yaz r.

213 Canl Küçükba Hayvanlar

letmede bir y ldan daha uzun süre tutulan ve ürününden devaml olarak yararlanmak amac yla koyun, k l keçisi, tiftik keçisi v.b. gibi küçükba hayvanlar n izlenebilece i hesapt r. Küçükba hayvanlar için yap lan yem, su, ilaç, nakliye, suni tohumlama v.b. harcamalar maliyet hesaplar arac ile bu hesap borç yaz r.

Küçükba hayvanlar n canl veya kesilerek sat lmas nda ise, bu hesap ilgili hesab n kar nda alacak yaz r. De erlemede de er art lar , 606 Canl Varl k De erleme Farklar hesab n kar nda borca, de er azal lar nda ise, bu hesab n kar nda alaca a yaz r.

214 Kümes Hayvanlar

letmede bir y ldan daha uzun süre tutulan ve ürününden devaml olarak yararlanmak amac yla tavuk, hindi, ördek, kaz v.b. gibi kümes hayvanlar n izlenebilece i hesapt r. Kümes hayvanlar için yap lan yem, su, ilaç v.b. harcamalar maliyet hesaplar arac ile bu hesap borç yaz r. Kümes hayvanlar n canl veya kesilerek sat lmas nda ise, bu hesap ilgili hesab n kar nda alacak yaz r. De erlemede de er art lar , 606 Canl Varl k De erleme Farklar hesab n kar nda borca, de er azal lar nda ise, bu hesab n kar nda alaca a yaz r.

216 Di er Canl Varl klar

Yukar da say lan hesaplar n kapsam na girmeyen, ürününden devaml olarak yararlanmak amac yla i letmede bir y ldan daha uzun süre tutulan canl hayvan veya bitkilerin izlenebilece i hesapt r. Di er canl varl klar için yap lan harcamalar maliyet hesaplar arac ile bu hesap borç; sat ld nda veya canl olma niteli ini kaybetti inde ise, bu hesap alacak yaz r. De erlemede de er art lar , 606 Canl Varl k De erleme Farklar hesab n kar nda borç; de er azal lar nda ise, bu hesab n kar nda alaca a yaz r.

217 Birikmi Amortismanlar ve De er Dü üklü ü Kar (-)

Bu gruptaki hesaplarda izlenen canl varl klar için ayr lan amortisman ve de erlerinde önemli azal lar n olmas durumunda ayr lan de er dü üklü ü kar klar n izlenebilece i hesapt r. Canl varl klara amortisman ayr lmas nda ilgili gider hesab borç; kar nda ise bu hesap alacak yaz r. Canl varl klarda de er dü üklü ü tespit edildi inde, 654 Kar k Giderleri hesab n borcu kar nda bu hesaba alacak yaz r. Kar k ayr lan canl varl n stoka al nmas halinde ise,

ayr lan kar k da 158 Stok De er Dü üklü ü Kar (-) hesab na aktar larak kapat r.

219 Yap lmakta Olan Canl Varl k Yat mlar

Canl varl klar n yat m a amas nda ve verim vermeye ba lad nda ilgili canl varl k hesab na aktar lacak olan, her türlü madde ve malzeme ile i çilik ve genel giderlerle ilgili harcamalar n izlenebilece i hesapt r. Olgunla mam canl varl klar için yap lan harcamalar bu hesap borç; canl varl klar n olgunla mas ndan sonra yani ürün vermeye ba lad ktan sonra ilgili canl varl k hesab n borcu kar nda 219 Yap lmakta Olan Canl Varl k Yat mlar hesab alacak yaz r. De erlemede de er art lar , 606 Canl Varl k De erleme Farklar hesab n kar nda borç; de er azal lar nda ise, bu hesab n kar nda alacak yaz r.