• Sonuç bulunamadı

6.5. Alija Ġzetbegović‟in Yazdığı Eserler

6.5.1. Doğu ve Batı Arasında Ġslam Adlı Kitabı

Alija, Doğu ve Batı Arasında İslam adlı kitap üzerinde 1980 yıllarında çalıĢmaya baĢladı. Aslında onu çok daha önce, 1946‟da hapsedilmesinden hemen önce yazdığı söylenmektedir. El yazması olarak 20 yıldan fazla bir süre saklı kalmıĢtır.

182 Ivo Banjac, Cijena Bosne, Clanci, Izjave i Javni Nastupi, 1992–1993 Europa Danas, Zagreb 1994, s.

Tutuklandığında, kızkardeĢi evinin çatı katındaki kiriĢlerin altında onu saklamıĢtır. Daha sonra bu kıtabına bazı yeni veriler ekleyip metni yeniden yazdıktan sonra Kanada‟daki bir arkadaĢına yollamıĢtır. Nihayet 1984‟te 14 yıllık mahkûmiyetinden dolayı ikinci kez hapis cezası çekmekte iken Amerikalı bir yayıncı kıtabını basmıĢtır.

Dünya Ġzetbegović 'i asıl olarak siyasi bir lider olarak tanımıĢtır, ancak onun önemli bir yönü de büyük bir Ġslam mütefekkiri olmasıdır. Doğu ve Batı Arasında İslam adlı kitabında, Ġslam'ın neden insanlığın yegâne kurtuluĢ yolu olduğunu çok güçlü bir biçimde anlatmıĢtır. Bu kitapta Ġzetbegović insanı sadece maddi bir varlık olarak gören materyalist felsefeyi detaylı biçimde eleĢtirmiĢtir.

Ġzetbegović bu kitabıyla, bugünün düĢünce dünyasında Ġslam‟ın yerini değerlendirmeyi amaçlamıĢtı. Ona göre, tıpkı Müslüman âleminin coğrafi pozisyonunun yeryüzünde Doğu ve Batı arasındaki mekânı kaplaması gibi, Ġslam da Doğu ve Batı düĢüncesi arasında bir yerlerde bulunmaktadır. Kıtabın özü Ģu Ģekilde açıklanabilir: Sadece üç dünya görüĢü var ve daha fazlası olamaz: manevi, materyalist ve Ġslami. Her Ģey çift yaratılmıĢtır. Ġnsan ikili bir varlıktır: ruh ve bedendir. Beden ruhun “taşıyacısı”ndan baĢka bir Ģey değildir. TaĢıyıcı evrimleĢmiĢ ki, bu onun bir tarihi olduğunu anlamına gelir. Fakat ruh evrimleĢmemiĢtır; o Tanrı‟nın dokunuĢuyla esinlenmiĢtir. Ġnsanlığın birinci veçhesi bilimin konusu iken ikincisi ise din, sanat ve etik konusudur. Ġnsan türü hakkında iki açıklamanın ve iki hakikatın bulunmasının nedeni budur. Batı Dünyası‟nda bunlar, Darwin183

ve Michelangelo184 ile sembolize edilmiĢtir. Darwin ve Michelangelo‟nun insan hakkında söyleyebileceği hiçbir Ģey yok ve tersi de doğrudur. Onların hakikatleri farklı, ama karĢılıklı olarak birbirlerini dıĢlayıcı değildir.

183 Charles Robert Darwin (12 ġubat 1809 – 19 Nisan 1882) Ġngiliz doğabilimcidir. Ġnsan dâhil tüm canlı

türlerinin doğal seçilim yoluyla bir ya da birkaç ortak atadan evrildiğini öne sürmüĢ ve bu teoriyi destekleyen pek çok kanıt sunmuĢtur. Darwin'in fikirleri üzerine inĢa edilen modern evrim teorisi, bugün biyoloji biliminin temeli ve birleĢtirici öğesidir. Bk. II. Endülüs Soykırımına Geçit Vermeyen Bilge Adam, Sarajevo, 1998II. Endülüs Soykırımına Geçit Vermeyen Bilge Adam, Sarajevo, 1998

184

(6 Mart 1475 – 18 ġubat 1564) Michelangelo Buonarroti Caprese, Ġtalya doğumlu heykeltraĢ, mimar, ressam ve Ģairdir. Avrupa sanatının en önemli ustalarından biridir. Eserlerinin çoğu Katolik Kilisesi‟nin hizmetinde olmuĢtur. Bunlar arasında en önemlileri; Ġncil‟de adı geçen kahraman, Floransa‟da bulunan ayrıca vücut oranlamaları oldukça iyi hesaplanmıĢ, klasik tarzda David (Davut) heykeli (14 feet) ve Roma‟daki baĢlıca Vatikan ġapel‟i, Sistine ġapeli‟nin tavan süslemeleridir (1508–1514). Aynı zamanda Ģair de olan Michelangelo 1530–1540 yılları arasında yazmıĢ olduğu ve günümüze kadar ulaĢmıĢ 300 Ģiiri vardır. Erken dönem Ģiirleri platonik aĢk ve mantık çeliĢkileriyle dolu karıĢık Ģiirlerden oluĢur. Yine bu dönem Ģiirleri Luis de Gongora ve John Donne tarzındadır. Sonraki dönem Ģiirleri daha çok Hristiyanlık ile ilgili olup basit ve düz tarzda Ģiirlerdir. Bk. Preporod, Juni 1999, s. 35.

SONUÇ

Bosna-Hersek bölgesinin tarihi eskilere dayanmaktadır. Bu topraklarda bugünkü devletin adıyla ilk devlet XII. Yüzyılda kurulmuĢ; Bosna Kralliği XIV. Yüzyıl sonlarından itibaren (1386–1463) Osmanlılar tarafından fethedilerek Batı‟da bu devletin önemli bir savunma merkezi haline gelmiĢtir. BoĢnakların kendi devletleri gibi gördüğü Osmanlı Ġmparatorluğun‟dan ayrılmaları Avusturya-Macaristan imparatorluğu‟nun iĢgaline kadar sürmüĢtür ( XIX: yüzyıl sonları). I. Dünya SavaĢı‟ndan sonra bağımsız Yugoslavya Krallığı kurulmuĢ; bu devletin toprakları içinde Bosna-Hersek de yer almıĢtır. 1945‟te tito tarafından Yugoslavya Federal Cumhuriyeti adı ile tarihte yerini almıĢtır. Yugoslavya‟nın 1990‟da yıkılmasından sonra BoĢnaklar, Sırplar ve Hırvatlar ayrılmıĢ; bağımsız devletlerini kurmuĢlardır.

Bosna-Hersek Cumhuriyeti‟nin kurucusu Aliya Ġzzetbegoviç‟tir. Bunun için 1990‟da Stranka Demokratske Akcije 7 Demokratik Eylem Partisi‟ni kurmuĢ; Bosna- Hersek‟teki etnik yapıda birinci sırada yer alan BoĢnaklar‟ın içinde bulunduğu devleti 15 Ekim 1991‟de Bosna-Hersek Parlamentosu‟nda alınan bağımsızlık kararından sonra kurmuĢtur. 29 ġubat – 1 Mart 1992‟de yapılan referandumdan sonra 3 Mart 1992‟de BoĢnak ve Hırvat oyları ile resmen bağımsız bir devlet olmuĢtur. Sırplar buna tepki göstererek 7 Nisan 1992‟de Bosna Sırp Cumhuriyeti‟ni kurduklarını ilan etmiĢlerdir. Bosna-Hersek Cumhuriyeti‟ni birçok devlet ve uluslararası kuruluĢun kısa süre içinde tanımasından sonra özellikle Sırplar bunu, Avrupa‟nın ortasında bir Müslüman Bosna- Hersek Cumhuriyeti‟ni istemedikleri için ünlü Bosna savaĢını, Nisan 1992‟de baĢlatmıĢlardır.

Yugoslavya‟nın Komünist Blok‟un 1990‟da yıkılmasından sonra modern dünyada varlığını sürdürmesi mümkün değildi. Etnik yapı da buna elvermiyordu. Ayrıca ABD ve AB ülkeleri de Yugoslavya‟nın bünyesinde yer alan farklı ulusların kendi devletlerini kurmalarını istemiĢlerdir. Pozisyon buna uygun olduğu için Sırplar yeni Yugoslavya‟yı, Hırvatlar Hırvatistan‟ı BoĢnakların çoğunlukta olduğu bölgelerde de Bosna-hersek Cumhuriyeti‟nin kurulmasını teĢvik etmiĢlerdir.

Bosna SavaĢı, ABD ile AB ülkelerinin müdahaleleri üzerine 1995‟te NATO güçleri savaĢ alanlarına yerleĢtirilerek sona erdirilmiĢtir. Müdahalenin hemen ardından yapılan 14 Aralık 1995 tarihli dayton BarıĢ AntlaĢması ile Bosna-Hersek Cumhuriyeti, uluslar arası kuruluĢların katkıları ile garanti altına alınmıĢtır.

Dayton barıĢ AntlaĢması‟na göre oluĢturulan anayasaya göre Bosna-Hersek Cumhuriyeti BoĢnaklarla Hırvatların oluĢturduğu Bosna-Hersek Federasyonu ile Bosnalı Sırpların kurduğu Sırp Cumhuriyeti‟nden meydana gelen Federal bir devlet haline getirilmiĢtir. Dayton‟la yeni devletin sınırları çizilmiĢ, seçimlerle ilgili hükümler belirlenmiĢ, mültecilerin evlerine dönmelerine yönelik ilkeler ortaya konmuĢtur. SavaĢ suçlularının yargılanması için gerekli alt yapı oluĢturulmuĢtur.

Dayton BarıĢ AntlaĢması, Bosna-Hersek Devleti‟nin siyasi ve idari yapısını da belirlemiĢtir. Üç etnik grup, Dayton‟a göre partilerini kurmuĢlar, hemen arkasından seçime gitmiĢlerdir. Ġlk genel seçim 1996‟da, ikincisi 2002‟de, üçüncüsü ise 2006‟da yapılmıĢtır. 2006‟da önceki seçimlerde ırkçı partiler öne çıkmıĢtır.

Dayton BarıĢ AntlaĢması‟nın ilkelerine göre Bosna-Hersek Cumhuriyeti‟nin siyasi yapısı da tamamen belirlemiĢtir. Ülkede üç milletin temsilcisi olarak cumhurbaĢkanlığı üç konseyde meydana gelmiĢtir. Üç baĢbakan, 13 hükûmet, 16 parlamento, 300‟ü aĢkın bakan görev yapmaktadır. Devlet, Bosna-Hersek Federasyonu ve Sırp Cumhuriyeti‟nde oluĢmaktadır. Bosna-Hersek Federasyonu 10 kantondan meydana gelmiĢtir.

Bosna-Hersek Devleti‟nde kabul edilen Dayton sonrası kabul edilen anayasa ile etnik gruplar arasındaki savaĢ sona ermiĢ, ancak pek çok problem halledilememiĢtir. Uluslararası hima yönetimi, Dayton BarıĢ AntlaĢması‟nın uygulamasına nezaret etmektedir. Bu durum egemenliğin kullanılmasında önemli sorunlar yaratmaktadır. Farklı etnik yapıya sahip Bosna-Hersek Devleti‟nde özellikle sırp tarafının engellemeleri sonucu reformlar yapılamamaktadır. AB‟ne girilmesi durumunda devlet bünyesinde önemli problemlerin halli mümkün olacaktır. Bu nedenle Dayton kriterlerinin yerine AB kriterlerinin kabul edilmesi yönünde önemli çabalar bulunmaktadır. Bunun için önemli reformların hayata geçirilmesi gerekmektedir. 30 Ocak 2006 tarihli Avrupa Ortaklığı belgesi ile yapılması gereken reformlar ayrıntılı bir Ģekilde ortaya konmuĢtur. Sırp tarafının engellemelerine rağmen bazı temel konularda önemli adımlar atılmıĢtır. Bununla birlikte yapılması gereken daha çok Ģeyin olduğu bir gerçektir. Bosna-Hersek Cumhuriyeti‟nin ekonomisi, savaĢ nedeniyle felç olmuĢ durumdaydı. Yeniden ekonomik yapılanmaya gidilmesi için Dayton‟a dayalı olarak Bosna-Hersek Anayasası‟nda ekonomik düzene yer verilmiĢ; Cumhuriyetteki kantonların ekonomisini ayağa kaldırmak için gerekli ilkeler ortaya konmuĢtur.

Anayasa ile makroekonomik çerçeve belirlenmiĢtir. Cumhuriyetteki devletçiklerin kısmi ekonomik yetkileri arasında vergi toplamak da olacaktır. Merkezî devlet, Merkez Bankası‟na para bastırma yetkisini vermiĢtir. Ekonomiyi canlandırmak için entiteler arasında iĢbirliğine gidilecektir. Bu çerçevede bölgesel kalkınmaya öncelik verilecek, az kalkınmıĢ bölgeleri harekete geçirmek için fırsatlar yaratılacaktır. Öncelikle tarım geliĢtirilecek, madenler iĢletilecek, samayi geliĢtirilecektir. Turizmin geliĢmesi için ulaĢım baĢta olmak üzere gerekli alt yapı oluĢturulacaktır.

Bosna-Hersek Cumhuriyeti‟nin banisi kuĢkusuz Alija Ġzetbegović‟tir. Köklü bir ailenin çocuğu olarak yetiĢen Alija, BoĢnakalr‟ın tarih sahnesinde yer almaları için fikirleriyle yön vermiĢ; bunun için yıllarca gençliğini hapishanelerde geçirmiĢtir.

Alija Ġzetbegović, boĢnaklar‟ın dinlerini ve milliyetlerini unutmamaları için daha lise öğrencisi iken Genç Müslümanlar TeĢkilatı‟nı kuran isimler arasında yer almıĢtır (1940). Buradaki faaliyetlerinden dolayı 1946‟da mahkûm olmuĢtur. 1990‟da Genç Müslümanlar TeĢkilatı‟nın devamı durumundaki Demokratik Eylem Partisi‟ni kurmuĢtur. Yugoslavya‟nın yıkılmasının ardından 1991‟de Bosna-Hersek CumhurbaĢkanı olarak seçildi. 1996‟da ikinci, 1998‟de üçüncü defa aynı göreve seçilen Alija Ġzetbegović, 10 Eylül 2003‟te vafat etti.

Aynı zamanda yazar ve fikir adamı olan Alija Ġzetbegović İslam Deklarasyonu adlı kitabında Müslümanların silkinmeleri gerektiğini söylemekte, bunun ilkelerini ortaya koymaktadır. Ġkinci kitabı olan Doğu ve Batı Arasında İslam‟da Ġslamın yeğane kurtuluĢ yolu olduğuna vurgu yapmaktadır.

Kısaca, Alija Ġzetbegović‟in önderliğinde kurulan Bosna-Hersek Cumhuriyeti, kendisine has ilkeleriyle genç bir devlet olarak XX. Yüzyılın son senelerinde kurulmuĢtur. Dayton BarıĢ AntlaĢması‟nın ortaya koyduğu ilkelerle savaĢ insanlar bir arada yaĢatılmaya çalıĢılmaktadır. AB‟ne girme çalıĢmaları çerçevesinde yapılacak reformlarla XXI. Yüzyılda çağdaĢ devletler arasında yerini alacaktır.

BĠBLĠYOGRAFYA

Ançiç Mladen, Tko je Pogrijesio u Bosni Na Razdjelnici İzmedu Povijesti i Politike, Osijek-Zagreb-Split, Pan liber, 1999

Banjac Ivo, Protiv Straha, Clanci, Izjave i Javni Nastupi, 1987-1992, Slon, Zagreb, 1992.

---, Cijena Bosne, Clanci, Izjave i Javni Nastupi, , 1992-199, Europa Danas, Zagreb, 1994.

BaĢic, Hasan, Uloga Medunarodnih Organizacija u Promociji Odrzavanja Mira,

Sigurnosti i Odbrane,(magistarski rad), Univerzitet “La Sapienca” Rim – Univerzitet u

Sarajevu 2003,

Begiç, I. Kasim, Bosna i Hercegovina od Vanceove Misije do Daytonskog Sporazuma

(1991-1996), Bosanska Knjiga, Sarajevo 1997,

Bilandziç, Dusan, Hrvatska Moderna Povijest, Golden Marketing, Zagreb 1999,

Bildt, Carl, Misija Mir, (Çev. Amra Ġbrisagic, Sarajevo 1998,

Borkovic, Branko – Jastreb Mladi, Rusitelj Ustavnog Poretka, Meditor UHDR, Zagreb, 1995

Bougareh, Xavier,

Causevic, Fadil, BiH – Transnacionalno Upravljanje i Konkurentnost Ekonomije, MIT centar, Ekonomski Fakultet, Sarajevo 2004,

Cecez, Milanko, Ekonomski Sistem i Globalizacija, Ekonomski Fakultet, Sarajevo 2004,

Cviic, Krsto, Pogled İzvana: Politicke Kozerije, Nakladni Zavod Znanje, Zagreb 1994,

Danilo Horvat, Medunarodna Konferencija, “Bosna i Hercegovina: Poslije Daytona”, Zagreb 15 – 16 Ozujka 1997

Djurdjev Branislav, “Bosna-Hersek”, DĠA, VI. Ġstanbul 1992,

Filandra, Sacir, Bosnjacka Politika u XX. Stoljecu, Sejtarija, Sarajevo, Sarajevo 1998,

Filipovic, Muhamed, Bosna i Hercegovina – Najvaznije geografske, Demografske,

Historijske, Kulturne i Povijesne Cinjenice, Sarajevo 1997,

Galbraith, J. Karl, Doba neizvjesnosti, Stvarnost, Zagreb 1998,

Ganic, Ejub, Bosanska Otrovna Jabuka, Bosanska Knjiga, Mladinska Knjiga, Sarajevo – Ljubljana, 1995.

Gadre, Paul, Zivot i Smrt Jugoslavije, Zagreb, Ceres, Ziral, Zagreb 1996,

Fra Ġgnacije Gavran, Suputnici Bosanske Povijesti – Sedam Stoljeca Djelovanja

Bosanskih Franjevaca, Svjetlo Rijeci, Sarajevo, 1990

Glenny, Misha, Balkanlar: 1804–1999 Milliyetçilik, Savaş ve Büyük Güçler, Sabah Kitapları, Ġstanbul 2000,

Hadzijahic, Muhamed, Od Tradicije do İdentiteta – (Geneza Nacionalnog Pitamja

Bosanskih Muslimana), Svjetlost, IP, Sarajevo 1974,

Hobsbavm, J. Eric, Nacije i Nacionalizam: Program, Mit, Stvarnost (prijevod Nada Cengic), Novi Liber, Zagreb 1993.

Huntington, P. Samuel, Sukob Civilizacija i Preustroj Svjetskog Poretka, Izvori, Zagreb 1998,

Isakovic, Alija, O „Nacionaliziranju‟ Muslimana – 1o1 Godina Afirmiranja i negiranja

nacionalnog Identiteta Muslimana, priredio A, Isakovic, Globus, Zagreb 1990,

IĢıklı, Alpaslan, Kuramlar Boyunca Özyönetim ve Yugoslavya Deneyi, Alan Yayıncılık, Ġstanbul 1983,

Jaksic, Dusko, Republika Srpska: Prostor, Stanovnistvo, Resuri, Narodna i Univerzitetska Biblioteka “Petar Kocic”, Banja Luka 1995,

Jerotic Vladeta, Vera i Nacija, Tersit, Beograd 1995,

Johnstone, Diana, Ahmakların Seferi, (Çev. Emre Ergüven-Ergin Bulut), Bağlam Yayıncılık, Ġstanbul 2004.

Borisav, Jovic, Poslednji dani SFRJ – Izvodi iz Dnevnika, Politika, Beograd 1991,

Keating, M, Skup o Zemlji – Program za Promjene, Zagreb 1994,

Klemencic, Matjaz-Zagar, Mitja, Etnicka Diverzija u Naciji: Diverzija Naroda Jedne

Stare Yugoslavije, Zagreb 1995,

Kresimir Hrelja- Davor Stojanov, Strategija Ekonomskog Razvoja Bosne i Hercegovine – Makroekonomski Aspekt, Sarajevo 1997,

Zagar, Mitja, Bk. Klemencic, Matjaz,

Komisyon, Funkcionalna, Socijalna i Urbana Transformacija, Obnova i Razvoj Grada Sarajeva, Sarajevo 1997,

Kukić, Slavo-Franjo, Kožul Država i nacija, Bosna i Hercegovina – posljednji prostor

konsolidacije Europe, Mostar-Sarajevo, 1999

Kožul, Franjo, bk. Kukić, Slavo.

Lovrenovic Ivan, Bosna, Kraj Stoljeca, VII. Ex Ponto, Durieux, Tipotisak, Zagreb 1996,

Mamula, Branko, Slucaj Jugoslavija, CID, Podgorica 2000,

Markotic, Aleksandar, Etnicka Karta Bosne i Hercegovine, Sarajevo 1991,

Medunarodna Konferencija, Bosna i Hercegovina: Poslije Daytona, Sinopsis, Zagreb, 15 – 16 Ozujka 1997.

Milardovic, Andelko, Requiem za Jugoslaviju: Komentari i Dnevnici 1989 – 1992,

Institut za Migracije i Narodnosti Sveucilista u Zagrebu, Croation ınformation Centre,

London, New York, Toronto, Sydney, Zagreb 1992,

Mock, Alois, Dossier Balkan i Hrvatska: Ratna Agresija na Bivsoj Jugoslaviji –

Perspektive za Buducnost, (Priredio Herbert Vytiska), Hrvatska Sveucilisna Naklada /

Hrvatski Institut za Povijest, Zagreb 1998,

Osmankovic Jasmina, Mjere Ekonomske Politike u REgionalnom Razvoju – Iskustva

Drugih Zemalja, Ekonomski Institut, Sarajevo 1988,

Pavlovic, Dragisa, Olako Obecana Brzina, Globus, Zagreb 1988 ,

Purivatra, Arif, “Stanje Bosanskih Muslimana”, Nacionalni i Politicki Razvoj

Muslimana (Rasprave i Clanci, Svjetlost, Sarajevo 1969, s. 134.

Radic, Stjepan, Zivo Hrvatsko Pravo Na Bosnu i Hercegovinu, Pretisak, Consilium, Zagreb-Sisak-Ljubuski 1993,

Rupel, Dimitrij, Od Vojnog do Civilnog Drustva, Globus, Zagreb 1990,

Sadikovic Sadikovic, “Drzavnost Bosne i Hercegovine i Dajtonski Mirovni Sporazum” Pravni Fakultet Univerziteta, Sarajevo 1997, ( BasılmamıĢ Sempozyum Tebliği).

Stojanov, D, K. Hrelja K, Strategija Ekonomskog Razvoja Bosne i Hercegovine –

Makroekonomski Aspekt, Razvojni Program Ujedinjenih Naroda UNDP Vienna, Vlada

Bosne i Hercegovine i Ekonomski Institut Sarajevo, Finalna Verzija, Sarajevo 1997,

Hrelja K. bk. Stojanov, D.

Tomac, Zdravko, Tko je Ubio Bosnu? – Iza Zatvorenih Vrata, drugi dio, Birotisak, Zagreb 1994,

USAID, Dejtonski sporazum, Sarajevo 1995, s. 62.

Znanstveni Okrugli Stol, Iluzija Centralnosti – Politicka Stajalista Srpskih Elita u

Zavrsnoj Krizi Jugoslovenske Federacije, Fakultet Politickih Znanosti Zagreb, Zagreb

1997.

Zulfikarpasic, Adil-Vlado, Gotovac- Miko, Tripalo-Banac, Ivo, Okovana Bosna, Bosnjacki Institut, Zurich 1995.

Vlado Gotovac, bk. Zulfikarpasic, Adil.

Miko, Tripalo, bk. Zulfikarpasic, Adil.

Banac, Ivo, bk. Zulfikarpasic, Adil.

Dergiler:

Casopis za Suvremenu Povijest, Ruan 2006, 2005

Drustvena Istrazivanja, Februar 2005, Januar 2009, Septembar 2005

Hrvatska Pravna Revija, Zagreb Rujan 2007

Hrvatska Pravna Revija, Zagreb, Prosinac 2007

Hrvatski Ljetopis za Kazneno Pravo i Praksu, Zagreb, Veljace 2007

Jozef K.Galbraith, Doba neizvjesnosti, Zagreb, 1998

Krsto Cviic, Pogled Ġzvana: Politicke Kozerije, Zagreb 1994

Letopis Slovenske Akademije Znanosti in Umetnosti, Oktobar 2007

Medunarodna Politika, Oktobar, 2008, S. 12

Medunarodne Studije, Srpanj 2007, s. 20.Medunarodne Studije, Studeni 2009

Muslimanski Glas, 27 Septembar 1991

Politicka Misao, April 2007, Juni 1998, Maj 2007

Preporod, April 2003, 21 Februar, 2005

Slobodna Bosna, 15 April 2007

EKLER